Cum evitam un dezastru in 2021?

Salut!
Despre cum a fost luna Decembrie si intreg anul 2020 din punct de vedere al investitiilor am discutat deja intr-un articol.
Totusi, simt nevoia unui articol suplimentar, articol in care sa discut putin despre asteptarile pentru anul 2021.

La ce ma astept ?

Am observat, dupa luna Martie a anului trecut, o marire a numarului de oameni care isi doresc sa investeasca. Exista practic un val nou de investitori in Romania. Acest lucru ma bucura dar ma si ingrijoreaza putin.

Evident, bucuria vine din faptul ca observ mai multi oameni care isi doresc sa faca pasi importanti spre finante personale de succes (daca nu chiar spre independenta financiara).

Ingrijorarea vine din cel putin 5 puncte diferite pe care le observ in piata, mai ales la cei care iau contact prima data cu educatia financiara si domeniul investitiilor. In nici un caz nu vreau sa descurajez pe nimeni dar, simt ca este datoria mea sa lansez un semnal de alarma catre acesti noi investitori.

In articolul acesta voi discuta despre cum vad eu aceste 5 puncte si, pentru fiecare din ele voi expune si cel putin o solutie pe care o am in vedere in portofoliile mele de investitii.

Problemele din piata

Exact acum un an de zile scriam acest articol – un articol despre sentimentul pietei din acel moment si pericolul nevazut al investitiei in ETF-uri. Spuneam acolo ca investitorii sunt foarte bucurosi ca 2019 a fost un an excelent, ca au crescut investitiile cu 20% pana la 40% pentru unii, in acel an. Investitorii noi se asteptau cumva ca aceasta situatie sa continue si in 2020. Pentru unii dintre ei ea chiar a si continuat. Pentru altii situatia a fost poate si mai roz. Daca in 2019 au avut 40% crestere in conturile de investitie, 2020 le-a adus chiar 80% unora.

Totusi, fundamentul nu s-a schimbat foarte mult fata de 2019. Acel articol este inca foarte actual, ba chiar mai actual decat atunci, as spune. In 2020 am avut cel mai scurt “bear market” dupa care piata a revenit pe noi maxime impinsa de la spate de bancile centrale (in special cea din SUA).

Solutia pe care eu o iau in calcul in acest caz este sa fiu mereu constient de existenta acestor probleme si sa ma pregatesc pentru ele. Ma indoiesc ca aceasta scurta scadere din Martie – Aprilie 2020 este singura pe care o vom vedea in urmatorii 10 ani. Da, pietele au in general 6-10 ani de ciclu de crestere dupa o cadere dar ea nu este niciodata liniara si situatia de fata este speciala. Sunt sanse mari ca volatitatea sa fie mai crescuta in perioada (anii) care urmeaza.

Asteptari nerealiste

Asa cum am spus sunt foarte multi investitori noi care au avut inspiratia de a incepe sa investeasca dupa Martie 2020. Felicitari pentru pasul facut, este minunat sa incepi un drum care are potentialul de a te scapa de grija banilor pentru “ziua de maine”.

Din pacate, succesul fenomenal pe care l-au avut in acest an isi poate pune amprenta negativ in perioada urmatoare. Un castig de 30% la finalul anului 2020 este privit de multi incepatori ca fiind unul normal, asteptat an de an de acum inainte. Cunosc suficiente persoane care au castiguri peste 100% dupa ce au inceput sa investeasca in diverse companii, in Martie 2020. Problema nu este procentul acesta foarte mare de castig ci faptul ca in discursul lor se vede nerabdarea de a castiga inca 30% pe an in fiecare din urmatorii 10 ani.

Asteptari nerealiste

Istoric vorbind investitiile pe piata de capital au randamente mult mai mici. Doar daca ne uitam la indicele S&P 500, de exemplu, putem vedea ca sunt randamente in jurul cifrelor de 7% pana la 10% anualizat in functie de perioada selectata pentru analiza. Pentru investitiile in obligatiuni procentele sunt si au premiza sa fie si in continuare mult mai mici.

Este complet nerealist sa ne asteptam ca de acum vom avea castiguri de 30% anual in viitor, in conditiile in care pana acum nu am avut acest lucru si problemele din piata se adancesc. Nu vorbeste nimeni despre pierderi, unii investitori nici nu le iau in calcul pentru perioada urmatoare.

Si mai grava mi se pare disponibilitatea unor investitori (atat din cei noi dar si din cei care au experienta mai mare) de a investi in anumite active si clase de active in urmarirea acestor profituri imense. De multe ori motivele pentru care aceste clase de active sunt alese este faptul ca “sunt la moda” si “au adus un randament bun in trecut”. Nici unul dintre aceste doua motive nu este suficient de serios pentru a abandona planul investitonal pe care fiecare investitor ar trebui sa il aiba.

Cum ma apar eu de aceste probleme? In primul rand imi calibrez asteptarile anuale. Stiu ca exista perioade excelente, ca traim unele din acele perioade si ca ele pot continua inca mult si bine (mai ales daca sunt in continuare sustinute de bancile centrale) dar sunt constient ca, din cand in cand, este posibil ca lucrurile sa nu fie exact asa cum par la prima vedere si sa se schimbe foarte repede. Pentru asta am grija ca in portofoliu sa am o suma considerabila de bani cash – procentual vorbind.

Graba de a investi

O alta problema pe care o vad la foarte multi investitori este graba de a se arunca direct in piata fara sa stie ce prespune acest lucru.

Sunt un foarte mare sustinator a ideii ca inveti mult mai repede facand decat studiind doar teoretic. Ba chiar am si un episod intreg de podcast pe aceasta tema, episod pe care l-am intitulat “Cheia succesului – ACTIUNEA“. Inteleg deci si aplaud ACTIUNEA.

Ce nu inteleg este actiunea neplanificata. Exista multi investitori care atunci cand se hotarasc sa investeasca iau hotararea de a incepe direct cu sume considerabile (procentual) din averea lor neta.

Graba de a investi

Aud des exprimari de genul “am 20.000 euro pe care vreau sa ii investesc imediat, ce ETF-uri ar trebui sa cumpar?” Suma poate sa fie mai mare sau mai mica si ETF-urile pot fi inlocuite cu “actiuni”, “criptomonede” sau orice altceva pare atractiv pentru investitorul respectiv.

Persoanele respective dau senzatia ca isi doresc cumva sa recupereze timpul pierdut pana atunci si ca vor cat mai repede sa puna “banii la treaba”. Problema intervine atunci cand privim mai adanc la ce sunt si cum functioneaza investitiile. Cel mai simplu sfat pe care il poate primi un investitor este “cumpara ieftin, vinde scump”. Este si cel mai greu de aplicat sfat pe care il poate primi un investitor. Pare banal sa cumperi cand pretul este mic si sa vinzi cand el se mareste si totusi, extrem de putini investitori sunt capabili sa faca asta.

Acest lucru se intampla pentru ca EMOTIILE in investitii sunt foarte puternice. Teama, frica, panica, exuberanta si fericirea sunt emotii care coplesesc chiar si investitorii destul de experimentati. Cand avem de-a face cu astfel de emotii LOGICA are de suferit foarte mult. Daca privim in urma sau chiar in prezent cand lucrurile sunt calme e foarte simplu sa spunem ceea ce trebuie sa facem. Problema intervine atunci cand intensitatea creste si emotiile ne intuneca gandirea.

E foarte simplu sa iti propui pastrarea unei actiuni pe termen lung, timp de 10 ani sa spunem, atunci cand o cumperi. Nu e la fel de simplu sa urmezi planul acesta daca ai investit toata averea ta in acea actiune si ea scade cu 30% intr-o luna. Teama – daca nu chiar panica – de a pierde si mai mult in perioada urmatoare se instaleaza foarte repede. Un exemplu in acest sens este luna Martie 2020 cand ETF-urile care urmaresc S&P 500 au scazut cu acest procent. Nu discutam de o actiune individuala ci de un cos de actiuni care, in teorie cel putin, este mai putin volatil. Majoritatea investitorilor era atunci panicata si facea greseli referitor la cum trebuie ajustate portofoliile (daca trebuie ajustate in vreun fel). Greseli pe care nu si le-ar fi imaginat cu o luna sau doua inainte, cand lucrurile erau mult mai calme.

Asa cum nu slabesti intr-o saptamana daca te-ai ingrasat in 10 ani de zile nici investitiile nu ar trebui facute intr-o saptamana daca ai strans banii respectivi intr-o perioada mult mai mare de timp. Da, matematic poate fi mai eficient sa investesti toti banii imediat. Chiar am scris despre asta. Problema investitiilor insa nu este matematica, sunt sentimentele investitorilor si imposibilitatea de a le controla tot timpul.

Cum rezolv eu problema? Foarte simplu, investesc treptat. Tocmai asta este scopul portofoliului public – un portofoliu in care investesc lunar o suma constanta de bani, suma usor digerabila in cazul in care exista perioade de scaderi. Ba chiar ma bucur de astfel de perioade pentru ca pot cumpara mai ieftin actiunile pe care mi le doresc.

Daca as fi un investitor nou care are o suma mare de bani as imparti aceasta suma pe o perioada mai mare (2-3-5 ani, in functie de marimea ei) si as investi periodic in ceea ce mi se potriveste si inteleg. S-ar putea sa nu imi asigure cel mai bun randament (mai ales pe termen scurt) dar o sa-mi asigure un “cap limpede” si voi putea sa ma tin de plan mai usor. Un plan bun pe care il urmez este de 1000 ori mai valoros decat un plan excelent pe care nu sunt capabil sa-l execut.

Ordinea nefireasca a lucrurilor

Un dezechilibru pe care il vad de asemenea destul de des este ordinea nefireasca in care abordeaza lucrurile unii investitori. Cresterile de pe bursa din ultimii 2 ani au adus acest gen de investitii in anumite cercuri si asta a creat inevitabil noi investitori.

Ordinea (ne)fireasca a lucrurilor

Aceste persoane incearca sa recupereze foarte repede timpul pierdut si sa se alinieze din mers la ceea ce au descoperit ca “trebuie facut” pentru a beneficia de noile oportunitati. Problema apare atunci cand ei nu sunt pregatiti neaparat financiar pentru a beneficia de aceste oportunitati. Pentru ca sunt expusi de putin timp acestor noi concepte nu au avut timpul necesar pentru a le intelege si aplica in ordinea corecta.

Am vazut multe cazuri de oameni care nu au un buget, au rate la diverse credite de nevoi personale sau carti de credit dar se gandesc sa faca un credit pentru a investi banii in speranta ca acest lucru o sa le aduca suficient profit pentru a rezolva toate problemele de pana atunci.

Practic nivelul lor financiar este “Nivelul unu” sau chiar “Nivelul zero” dar isi doresc sa faca investitiile specifice unui nivel mai inalt cum ar fi “Nivelul doi” sau foarte des chiar “Nivelul trei“. Concret, isi doresc sa sara niste etape din dezvoltarea lor si sa investeasca – uneori sume considerabile, pe care nici nu le detin si pe care trebuie sa le imprumute – in active foarte speculative si cu risc si volatilitate extrem de mare.

Cum am eu grija sa nu fac aceeasi greseala? Imi evaluez periodic bugetul, am grija sa fac toti pasii in ordinea corecta si nu investesc ceea ce nu imi permit sa pierd. In functie de nivelul la care ma aflu fac investitiile potrivite. Desi fac si investitii mai riscante (unele chiar speculative) le fac doar DUPA ce am pus in ordine ceilalti pasi – inclusiv investitia lunara pentru pensie, in portofoliul public si alte investitii mai putin riscante.

Confuzia tradingului cu investitiile

Ultimul punct despre care voi discuta in acest articol este confuzia tradingului cu investitiile. Am observat cu mirare ca aceasta confuzie se intampla foarte des si la investitori cu experienta mai mare.

Trading sau investitie?

Primul semn al acestei confuzii este perioada de investitie si se intampla mai ales atunci cand se folosesc actiuni individuale nu ETF-uri. Am observat foarte multe persoane care isi plaseaza banii in actiuni ale unor companii cu un orizont de timp de aproximativ un an de zile si considera asta o investitie.

Pentru mine aceasta perioada este mult prea mica pentru a fi considerata investitie. In viata unei companii de foarte putine ori se pot face si vedea schimbari in cursul unui singur an de zile. Procese de investitie, de cercetare, de reorganizare iau des mai mult de un an. Si mai mult, rezultatele nu apar imediat. Este nevoie de timp de cand aceste procese s-au terminat pana cand sunt vizibile rezultatele lor.

Nu este nimic gresit in a cumpara actiuni ale unor companii (sau chiar ETF-uri) pentru o perioada scurta de timp daca scopul este specula. Este insa gresit sa facem acest lucru si sa avem impresia ca investim. Tradingul este o activitate mult mai grea si mult mai riscanta decat investitiile clasice (mai ales cele de tip pasiv, in ETF-uri). Practic, facand trading in loc de investitii, ne expunem unor riscuri nepotrivite cu intentia noastra initiala.

Cum abordez eu acest punct si ce pot face investitorii pentru a rezolva aceasta problema? Consider ca este foarte important sa stiu care este motivul si care este rezultatul final pe care il caut atunci cand fac o investitie. Stiu la ce ma astept atunci cand investesc (nu doar la nivel conceptual – “imi doresc sa obtin bani” ci cu mult mai multe detalii) si atunci cand lucrurile se aliniaza SAU se schimba ceva fundamental in teza de investitii ajustez corespunzator.

Un exemplu practic este pozitia pe compania AT&T pe care am avut-o in portofoliul public. Am decis in Mai 2019 sa investesc in portofoliul public in 17 actiuni ale companiei AT&T la pretul de $30.53 USD pe actiune cu scopul de a primi dividende de la aceasta companie pe termen lung dar si de a beneficia de o crestere a valorii actiunii.

In luna Noiembrie 2019, dupa o crestere de 27.55% a pretului actiunilor le-am vandut. Am facut acest lucru pentru ca actiunile aveau o valoare corecta pe piata in momentul respectiv dupa standardele mele si, sansele ca ele sa continue sa creasca si sa-mi aduca profitul cautat erau mult mai mici decat au fost initial, in Mai. Practic, in cazul de fata, s-a schimbat fundamental teza de investitie fata de momentul in care am facut aceasta investitie. Am vandut dupa doar cateva luni desi eram pregatit sa pastrez actiunile pentru multi ani. Important de inteles este ca nu a fost un trade, a fost o investitie in care s-a intamplat ca lucrurile sa mearga mai repede decat m-am asteptat initial. Acest lucru se intampla destul de rar si este important sa il luam ca pe un bonus nu ca pe ceva asteptat atunci cand facem investitii.

Daca discutam despre ETF-uri lucrurile sunt si mai simple. ETF-urile urmeaza reguli mult mai stricte de selectare a companiilor din componenta si asta inseamna ca sansele ca teza de investitie sa se schimbe sunt mult mai mici.

Concluziile mele

Consider ca 2021 este un an important pentru investitii. Poate fi un inceput foarte bun pentru unii, poate fi o continuare a unui an excelent pentru altii. In acelasi timp poate fi si un an care, daca ajustam din mers si facem greseli, duce la dezastru pentru unele portofolii.

In investitii este mai important sa intelegem, sa studiem, sa planificam si sa executam decat sa urmam niste trenduri care sunt “la moda”. Nu este nimic gresit sa investesti intr-un astfel de trend daca ai acoperit toate celelalte puncte si consideri ca se potriveste cu riscul pe care ti-l poti asuma si cu evolutia pe care tu o consideri probabila pentru viitor.

Din punctul meu de vedere, pentru mine, lucrurile trebuie facute intr-o anumita ordine. Investitiile au locul lor in viata noastra si consider ca toti avem nevoie de active in care sa investim dar nu orice zboara se si mananca. Pe termen lung nu castiga cei care sar din investitie in investitie fara sa stie ceea ce inseamna acest lucru.

Cele mai mari sanse de castig nu le au cei care cauta “urmatoarea Tesla” sau “urmatorul Bitcoin”. Cele mai mari sanse de castig le au cei care au un plan pe care il ajusteaza constient (dupa analiza si intelegere a noilor informatii pe care le afla) si pe care il urmeaza in mod consistent, ani de zile.

Investitiile nu sunt o metoda de a te imbogati repede, sunt cel mai des o metoda de a crea avere pe termen lung. Oportunitati exista mereu, este rolul nostru sa le intelegem si sa le folosim pentru noi nu sa ne lasam exploatati de ele.

Stefan
Follow me

8 Replies to “Cum evitam un dezastru in 2021?”

  1. Salut Ștefan,
    Apreciez munca si iti multumesc ca ne împărtășești periodic din cunoștințele si experienta ta. Iti urmaresc regulat si filmulețele YouTube dedicate imobiliarelor.Din partea mea ai un 10+.
    La acest articol,foarte bine si realist conceput ,as avea o intrebare: investiția ta lunară pt pensie este aceeași cu portofoliul public? Si daca nu,care este investiția sau in ce investesti regulat si pe termen lung ,indiferent de volatilitatea pieței,pt pensie?
    Iti multumesc pentru raspuns!

  2. Cam greu cu investitiile la romani cand cele mai multe intrebari pe grupurile de “investitii” sunt despre scheme piramidale si “cum imi dublez banii in 2 saptamani fara risc???”, “cum cumpar tesla cu credit?”. Si clasicul “ziceti-mi un apartament sa il cumpar pentru inchiriat cati bani fac, dar vreau sa stiu tot fara niciun efort”

    1. Eu nu sunt chiar atat de pesimist. Da, ai dreptate, sunt multi care au aceasta mentalitate dar exista si un grup mic (dar in crestere) care evolueaza. Cei care evolueaza au un avantaj, nu e competitia atat de mare 🙂

  3. Salutare si multam pentru articol, am descoperit recent site-ul si sunt in proces de a-l citi din scoarta in scoata, e bine sa am putina structura in cap 🙂

    In esenta, ceea ce vreau sa fac e cam ce faci si tu, lunar pun o suma consistenta de o parte (pana acum am pus-o pentru a lichida creditul ipotecar, eliminat o datorie “rea” dupa cum spuneai), si din ea sa cumpar ETC/ETF-uri timp de 20-25 de ani.

    Acum intrebarea, cum se calculeaza impozitul atunci cand trec acei 20 de ani? Cum si ce se declara la ANAF in 2045 cand vand tot ce am?
    Asta presupunand ca nu se schimba nimic pana atunci.

    1. Salut! 🙂
      Platesti impozit 10% pe profit in momentul in care vinzi.
      Pentru partea de dividende (in cazul in care ai asa ceva) este putin mai diferit, depinde ce si de unde primesti dividendele.

  4. Acum ca s-a intamplat oficial Brexit-ul cum te-a afectat?
    Am fost pe site-ul Trade Station Global si am vazut ca nici nu mai primesc clienti din Europa. Operatiunile erau doar sub juristictie britanica care acum nu se mai aplica si pentru EU.
    Caut de o saptamana un broker cu fee-uri mici pentru investitii pe termen lung si comisionul lunar de la IB de 10 EUR mi se pare mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *