Sentimentul actual si pericolele investitiei in ETF-uri

Salut! Suntem deja in Ianuarie 2020. Toata lumea vorbeste inca despre cat de bun a fost anul 2019 si ce ne asteapta in 2020.

In momentul actual toti investitorii vorbesc (pe bloguri, pe grupuri de Facebook, la intalniri formale sau informale) despre cat de bine merge bursa. Despre cum in 2019 investitiile au crescut 20%, 30% sau chiar 40%. Pare ca toata lumea a uitat perioadele mai grele prin care trece INEVITABIL orice investitor cu ceva experienta.

Cresterea anuala este importanta dar cred ca mai important – in cazul de fata – ar trebui sa fie cresterea inregistrata intre Septembrie 2018 si Decembrie 2019. De ce? Pentru ca din Septembrie pana in Decembrie 2018 lucrurile au mers destul de prost (atat pe bursele internationale cat si pe BVB – desi au fost motive diferite). Cresterile ar mult mai mici si raportarea lor mult mai corecta daca am considera momentul Septembrie 2018 si nu Ianuarie 2019 ca baza a cresterii.

Sentimentul actual

In prezent aproape toate bursele sunt la maximul istoric (sau foarte aproape). Mai mult, pare ca orice se intampla in lume nu prea conteaza, bursele continua sa creasca. Alegeri (in Romania si SUA), un posibil razboi SUA – Iran, razboiul comercial SUA – China … nu conteaza.

Nimic nu pare ca afecteaza piata de capital (bursa) din SUA. Nici BVB -desi mult mai volatila – nu este foarte departe de acest sentiment. Investitorii din toata lumea sunt extrem de optimisti in urma unui an 2019 pe care il numesc “de exceptie”. Desi o posibila criza apare in unele discutii ea este privita ca ceva destul de indepartat.

Fear & Greed Index.

O comparatie foarte interesanta se poate face intre sentimentele pietelor de acum (Ianuarie 2020) si sentimentele care existau in piata in Decembrie 2018 – Ianuarie 2019. Desi suntem cu 1 an mai aproape de o corectie (oricand ar veni ea) sentimentele sunt mult mai bune acum decat erau acum 1 an.

Investitii si riscuri

Atunci cand investim – in orice – exista o doza de risc. In functie de natura investitiei aceasta doza de risc este mai mica sau mai mare. Investitia pe bursa a fost privita mereu cu destul de multa reticienta si romanii s-au ferit de ea. Dovada este si faptul ca avem foarte putini investitori pe BVB – sub 20.000 – dar si putini investitori romani in general – indiferent de bursa pe care activeaza.

In ultimii ani in Romania a fost popularizat un concept destul de vechi in SUA si Europa de Vest. Conceptul de ETF-uri. Aceste instrumente sunt destul de folosite de cei care vor sa investeasca usor si fara bataie de cap dar si de cei care cauta independenta financiara (folosind mai ales conceptul de FIRE) Conceptul este pus in practica prin multe instrumente (multe feluri de ETF-uri) , existand ETF-uri mai mici sau mai mari pe aproape fiecare piata. Exista unul chiar si pe BVB. Am scris despre ETF-uri de cateva ori pe blog, le folosesc in portofoliul public si nu numai.

Foarte des ne sunt prezentate doar avantajele lor si mai putin dezavantajele sau pericolele la care ne expunem ca investitori cand le folosim.

ETF-uri

Cunosc multi investitori care, de asemenea, folosesc ETF-uri in portofoliile lor. Desi cred ca ETF-urile au avantaje foarte mari fata de alte moduri de a investi (costuri mici, elimina nevoia de a face foarte multa cercetare asupra actiunilor individuale, diversificare mare, replicarea usoara a pietei sau a unui segment de piata) trebuie sa fim constienti si de pericolele care vin odata cu aceste ETF-uri.

Sa fim constienti inseamna sa ne educam si acesta este principalul scop al blogului finantepersonale.ro.

Am gasit un video pe Youtube care exprima foarte bine anumite probleme pe care ETF-urile le au in prezent. Din pacate filmul este doar in engleza. Mi s-a parut prea valoros pentru a nu-l folosi pentru a atrage atentia asupra riscurilor de care am vorbit.

Filmul poate fi vazut mai jos. Pleaca de la observatiile pe care le-a facut Michael Burry (cel care apare si in filmul “The Big Short” si care a prevazut criza din 2007 – 2008 din SUA) si explica ce este, cum functioneaza si care sunt unele dintre partile negative ale ETF-urilor.

Principalele puncte discutate in acest video sunt:

  • Ce este un ETF (explicat foarte simplu) si cum functioneaza
  • Nu mai exista un proces de ‘descoperire de pret’ (si asta duce la o bula) pentru ca nu se mai foloseste analiza fundamentala
  • Lichiditate scazuta (in anumite conditii).
  • Riscul derivatelor (inclusiv Optiuni).
  • Ar trebui sa folosim ETF-uri sau nu? (din perspectiva celui care a creat video-ul).

Chiar daca suntem sau nu de acord cu informatiile din video (inclusiv daca nu avem o parere formata) cred ca video-ul este foarte interesant si merita vazut.

In primul rand el exprima o parere negativa despre piata – foarte diferita de sentimentul actual. In al doilea rand el exprima parerea unui investitor care a avut succes in trecut – Doctorul Michael Burry. In al treilea rand video-ul explica foarte simplu, coerent si destul de complet cum functioneaza un ETF.

O doza de realitate

Sentimentele pietei sunt rar corecte. Piata este ca o persoana bipolara. Exagereaza atat la vestile bune cat si la vestile rele. Sunt un investitor foarte optimist in general – si cu un profil de risc foarte ridicat – dar in acelasi timp imi dau seama ca trebuie sa fiu rational si sa nu ma entuziasmez atunci cand nu este cazul.

Folosesc ETF-uri solide pentru ca sunt convins ca pe termen lung ( 20 ani) ele vor performa bine. In acelasi timp sunt constient ca daca bursele au crescut cu 30% intr-un an sansele ca ele sa continue sa creasca cu 30% si anul urmator sunt mai mici. Daca situatia se repeta 2 ani la rand atunci sansele ca in anul al 3-lea sa se repete scad din nou… si tot asa.

Ne aflam in cel mai lung sir de ani in crestere din ultima vreme. E datoria noastra sa profitam de el dar si sa fim constienti ca se poate opri pe termen scurt.

Astept intrebarile voastre aici, in comentarii. Voi raspunde punctual si daca avem suficiente intrebari le voi trata separat intr-un articol / video.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *