Portofoliu public de investitii. Prima vanzare

In fiecare luna investesc in portofoliul public suma de $500. Cumpar din acesti bani actiuni si obligatiuni. Acest portofoliu are scopul de a asigura o pensie confortabila pentru atunci cand voi decide ca vreau sa ma retrag din activitate. Nu stiu cand va veni acel moment dar portofoliul este gandit (cel putin acum) cu un orizont de timp de 20 ani.

Prima tinta pe care mi-am impus-o in portofoliul public este cea de $10.000 in cont. Pentru a ajunge la aceasta suma investesc atat in ETF-uri dar si in actiuni individuale. Una dintre cele mai bune investitii pe care le-am facut pana acum a fost compania AT&T.

In acest articol analizez aceasta companie si parcursul ei in portofoliul meu de cand a intrat si pana azi – 1 Noiembrie 2019, cand am vadut actiunile pe care le detineam.

Ce am vandut?

In Mai 2019 am cumparat 17 actiuni la compania AT&T. Aceasta companie este tranzactionata pe bursa din NY (NYSE) cu simbolul T. Am cumparat actiunile la pretul de $30.52 pe actiune.

Evolutia AT&T din Mai pana in Noiembrie

In momentul in care cumpar actiuni la o companie individuala imi stabilesc momentul si conditiile in care vand acele actiuni. Pentru AT&T momentul a venit azi. Am vandut cele 17 actiuni pe care le aveam cand pretul pe actiune a ajuns la $39.

Cum am decis sa cumpar aceasta companie?

AT&T este una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume. Este o companie cu peste 100 milioane de clienti in US si care are prezente puternice si in alte zone ale lumii – mai ales in America de Sud.

Am decis sa cumpar aceasta companie in urma unei evaluari pe care am facut-o. Urmaream compania de mult timp si eram la curent cu situatia financiara, cu incasarile, profitul, planurile de viitor.

Pe langa faptul ca este una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume AT&T a achizitionat si Time Warner (care in prezent se numeste WarnerMedia) – un gigant media. Aceasta achizitie a fost foarte mult discutata. A venit la pachet cu foarte multe posturi de televiziune, drepturi de autor pentru filme si seriale, etc ( lista intreaga a ceea ce detine Warner Media poate fi vazuta aici ) dar si cu foarte multe datorii.

AT&T a platit pentru TimeWarner pretul de 108,7 miliarde USD (pretul include si datoriile pe care TimeWarner le avea la momentul achizitiei). Achizitia a fost finantata in mare parte din credite si linii de credit. Pe langa toate plusurile pe care le aduce o astfel de achizitie datoriile care se regaseau in momentul respectiv in bilantul companiei erau mai mult decat semnificative.

Din acest motiv pretul actiunilor AT&T a scazut mult. Raportul intre profitul si pretul unei actiuni a fost pentru cativa ani mult sub media considerata normala pentru AT&T.

Raportul P/E pentru AT&T (date obtinute de la YCharts.com)

Eu am vazut in aceasta scadere o oportunitate. In plus compania este una dintre preferatele celor care investesc pentru dividende. Compania ofera dividende foarte bune, in crestere de 35 ani.

Managementul companiei a transmis mereu mesaje prin care problema datoriei era tratata ca “Prioritatea nr 1” a companiei. In timp mesajele au fost dublate si de initiative de reducere a datoriilor. Aceste intiative s-au vazut atat in bilantul companiei cat si in pretul ei la bursa. In prezent compania are in continuare datorii foarte mari dar aplica si o politica agresiva de reducere a lor.

De ce am vandut acum ?

Am vandut actiunile pe care le detineam la AT&T pentru ca eu cred ca au ajuns la un pret corect pe piata. Exista cu siguranta posibilitatea ca in viitor actiunile sa creasca peste valoarea la care eu am vandut. Acest lucru nu ma intereseaza si nici nu-l urmaresc. Ca investitor rareori voi cumpara actiunile la minimul istoric, la fel cum rareori voi vinde la maximul istoric. Mi-am creat disciplina ca dupa ce vand actiunile unei companii sa nu ma afecteze faptul ca ele cresc in continuare ( sunt foarte fericit ca am reusit acest lucru si cred ca este foarte important pentru un investitor acest mod de a gandi).

Consider AT&T o companie excelenta. Nu am vandut actiunile acestei companii pentru ca mi-am pierdut increderea in ea ci pentru ca le-am cumparat cand erau “la reducere”. Au ajuns, in prezent, la ceea ce eu consider ca este un pret corect pentru AT&T in situatia actuala.

Castigul pe care AT&T mi l-a adus (atat prin aprecierea actiunilor cat si prin dividendul platit) este foarte apropiat de cel pe care l-am socotit atunci cand am decis sa cumpar actiunile. In total pentru AT&T am castigat 142.99$ din cresterea actiunilor si 15.6$ din dividende . In procente am castigat 27.55% din cresterea actiunilor si 3% din dividende. Toate sumele sunt brute si trebuie platit impozit 10%.

Performanta AT&T in portofoliul meu public

Ce voi face cu banii?

Voi investi banii in noi actiuni. Aceasta suma de bani este diferita de suma depusa pentru Noiembrie. Din acest motiv voi avea mai multi bani de investit in aceasta luna. Este foarte posibil ca in Noiembrie sa fac 2 investitii separate. Este insa posibil si sa pastrez o suma cash.

In viitor voi urmari cu foarte multa atentie AT&T pentru ca este o companie pe care eu o consider de viitor. Daca se va ivi situatia voi cumpara din nou aceasta companie in portofoliul public.

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Nu dau sfaturi de investitii. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *