Nivelul doi al Educatiei Financiare

Despre nivelurile financiare

Despre nivelurile financiare am mai vorbit. Fie ca vrem sau nu fiecare dintre noi suntem la un nivel financiar. Tocmai de asta consider ca este foarte important sa nu fim la NIVELUL 0. Oricum am privi banii, ei ne afecteaza viata. Prefer ca impactul lor sa fie unul pozitiv in viata mea.

Asa cum am mai spus NIVELUL 1 este cel mai important nivel financiar. Pentru a trece de la NIVELUL 0 la NIVELUL 1 este nevoie de schimbarea mentalitatii. Acest pas este – probabil – cel mai important pas pe care il putem face in legatura cu finantele personale.

Din fericire trecerea la NIVELUL 2 este mult mai simpla. Daca trecerea la NIVELUL 1 implica o schimbare de mentalitate, trecerea la NIVELUL 2 este doar o continuare naturala si constienta a NIVELULUI 1.

Cum treci la NIVELUL 2?

Daca ai citit articolul despre NIVELUL 1 – link aici – stii ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti construiesti un buget. Deloc intamplator acesta este si primul lucru care te pune pe directia potrivita pentru a ajunge la NIVELUL 2.

Bugetul este cel care iti permite sa vezi cum iti cheltui veniturile. Un alt pas la fel de important este folosirea conceptului de a te plati pe tine primul. Folosim acest concept pentru a ne plati datoriile de consum. Una dintre metodele foarte bune pentru a face acest lucru este metoda bulgarelui de zapada.

In momentul in care am terminat de platit datoriile putem spune ca am ajuns, in mod natural, la NIVELUL 2. Acesta este momentul in care te poti gandi la pensie si la cum sa traiesti viata pe care ti-o doresti.

Ce inseamna NIVELUL doi ?

NIVELUL 2 este nivelul la care alegem constient ceea ce facem cu banii pe care ii castigam. Cuvantul care caracterizeaza acest nivel este “CONSTANȚA”. Pentru a avea succes la NIVELUL 2 trebuie sa fim foarte CONSTANȚI in actiunile pe care le intreprindem.

Fata de NIVELUL 1 unde foloseam banii cu care ne plateam pe noi primii pentru a plati datorii, la NIVELUL 2 putem sa orientam acei bani spre investitii. Un procent bun pentru investitii la acest nivel este cel de 10% din venituri.

In acest moment incepem sa “punem banii la treaba”. Acum este momentul in care incepem sa ne crestem averea neta. Tot acum este momentul in care incepem sa ne gandim la banii pe care ii castigam cu un orizont mai indepartat – nu doar in termeni de “bugetul pentru luna aceasta”.

Acesta este momentul in care ne gandim la “pensie”. Investitiile pe care le facem la NIVELUL 2 sunt cele care ne vor aduce o pensie linistita. Rezultatele investitiilor din acest nivel se pot vedea cu adevarat intr-o perioada lunga de timp, 20-30 sau chiar 40 ani. Din fericire insa anumite rezultate care ne spun ca suntem pe drumul bun se pot vedea dupa cativa ani – sau in anumite cazuri chiar dupa cateva luni.

Investitiile de la NIVELUL 2 nu sunt investitii menite sa creasca rapid. Ele sunt investitii cat mai sigure, investitii pe termen lung, care sunt menite sa ne asigure linistea financiara si finante personale de succes in momentul in care nu mai vrem (sau nu mai putem) sa muncim.

NIVELUL 2 este nivelul in care TIMPUL este de partea noastra. Investitiile pe care le facem la acest nivel au timpul necesar pentru a beneficia de dobanda compusa. Aceasta dobanda este principala metoda prin care investitiile noastre aduc suficienti bani pentru a completa pensia traditionala si pentru a ne sustine un stil de viata cel putin decent.

Din acest motiv este foarte important sa ajungem la NIVELUL 2 cu cat mai repede. Pentru a da timp investitiilor noastre sa se maturizeze si sa poata sustine cheltuielile pe care le avem.

Exemple practice pt NIVELUL 2

Cel mai bun exemplu de investitie pe care pot sa-l dau pentru NIVELUL 2 este portofoliul public. In portofoliul public depun lunar $500 USD pe care ii investesc in actiuni si obligatiuni. Am creat portofoliul public din doua mari motive.

Primul motiv a fost acela de a a crea surse de venit pentru pensie, pentru momentul in care nu voi mai dori sa muncesc activ pentru venitul meu. Cel de-al doilea motiv a fost exemplificarea dobanzii compuse si a puterii pe care il au investitiile facute in mod recurent.

Portofoliul public – prin investia lunara in actiuni si obligatiuni – este exemplul perfect de investitie pretabila pentru NIVELUL 2 al educatiei financiare.

Evident, nu este in nici un fel singurul exemplu de investitie care se poate face pentru NIVELUL 2. In “Podcast Despre Bani” (si nu numai) am discutat de multe ori despre investitii imobiliare. Investitiile imobiliare clasice constau in cumpararea unui imobil pe care il inchiriem pentru a ne recupera investitia si pentru a avea profit.

Fie ca folosim banca drept partener pentru achizitie sau pur si simplu folosim bani din surse proprii, in investitiile imobilare incepem sa vedem sume mai consistente in conturi dupa cativa ani (bineinteles, in functie si de cat de buni investitori suntem).

Un alt tip de investitie – care se preteaza chiar si celor care vor minim de efort – sunt pensiile facultative. Desi nu sunt neaparat tipul de investitie cu randamentul cel mai mare au avantajul de a necesita minim de efort si au sansa de a produce rezultate impresionante dupa cateva zeci de ani de investitii constante.

Sunt sigur ca poti gasi si alte tipuri de investitii potrivite pentru NIVELUL 2. Te provoc sa mi le lasi in comentarii!

Aprofundarea nivelurilor!

Asa cum sper ca ti-ai dat seama consider ca intelegerea nivelurilor de educatie financiara unul dintre pasii cei mai importanti pe care ii poti face cand vine vorba despre finantele personale. Tocmai din acest motiv am creat aceasta serie de articole pe blog.

In plus, fata de aceasta serie vor mai exista cateva resurse care te vor ajuta sa intelegi nivelurile de educatie financiara. Prima resursa pe care am pregatit-o este gratuita si vine miercuri, 15 aprilie, intr-un episod din “Podcast Despre Bani“.

De asemenea, sper ca ti-ai dat seama cat de important consider ca este un buget lunar (In cazul in care nu am fost clar este EXTREM de important). Pur si simplu nu cred ca poti avea finante personale de succes pe termen lung fara sa ai un buget – chiar daca nu este neaparat cel mai strict buget. Am discutat problema bugetului si in podcastul de care iti spuneam.

Episodul este disponibil incepand de miercuri – 15 aprilie 2020 – si poate fi ascultat aici : https://www.youtube.com/watch?v=XDYS_2NvT3E

Totusi – daca ai incercat sa urmezi pasii de aici si de aici, ai ascultat episodul din podcast, ai incercat sa creezi un buget singur si chiar nu ai reusit… te pot ajuta. Am un program in acest sens – programul “Bugetul Personal“.

Da, este un program contracost. Programul se desfasoara pe o perioada de 3 luni si include 5 sedinte (3 sedinte de lucru si 2 sedinte de retrospectiva) pe care le vom avea impreuna. In plus implica si 4 teme pe care tu trebuie sa le faci si le analizam impreuna. Temele sunt ABSOLUT obligatorii. Din nou, acest program este destinat celor care DEJA au incercat singuri si nu au reusit sa creeze un buget.

PS: Alatura-te comunitatii ““ pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *