[GHID] Cum te ajuta siteul sa iti cresti NIVELUL financiar

Incepe de aici!

Salut!

Primesc (foarte) des intrebari legate de subiectele pe care le-am tratat pe site. Aceasta pagina are scopul de a te ajuta sa intelegi cum poti folosi mai bine siteul si cum poti obtine maxim de valoare din el. Mai ales daca esti prima data pe site iti recomand sa FOLOSESTI acest ghid.

Siteul este impartit in trei parti zone: zona de educatie (teoretica), zona de practica (investitii), zona de cursuri si programe pe care le-am dezvoltat pentru tine – daca vrei sa iti cresti NIVELUL FINANCIAR si ai nevoie de ajutorul meu.

I. Zona de educatie (teoretica)

In finante personale (si nu doar aici) educatia este baza progresului. Fara sa fim educati pe teme financiare nu putem avansa. Educatia nu trebuie sa fie ceva plictisitor, ba chiar din contra. Din punctul meu de vedere, educatia trebuie sa fie ceva interesant unde sa discutam despre situatii reale, situatii care ne afecteaza finantele si viata de zi cu zi.

Punand accent pe educatie ne imbunatatim finantele si implicit viata personala.

Pentru acest lucru am dezvoltat un sistem pe care eu l-am numit “NIVELURILE FINANCIARE”. Fiecare dintre noi ne aflam la un anumit NIVEL de educatie financiara in viata noastra. Invatarea si aprofundarea teoriei (dar si practica) ne ajuta sa crestem acest nivel financiar.

Articolele teoretice care stau la baza “NIVELURILOR FINANCIARE” sunt:

In plus, fata de aceste articole, am discutat despre concepte teoretice importante si in alte articole:

Am impartit partea de educatie teoretica in articole, pe site si am catalogat fiecare articol in functie de nivelul financiar pe care il trateaza.

II. Zona de practica (investitii)

Pentru ca teoria fara practica nu ne ajuta la nimic si pentru ca invatam mult mai bine atunci cand facem decat atunci cand doar citim am creat “Zona de practica”. In aceasta zona iti prezint cum aplic teoria pe care o gasesti pe site in investitii reale – pe care le fac zi de zi.

Investitii la bursa

Pentru investitiile la bursa am creat un portofoliu public care poate fi urmarit in rapoartele pe care le prezint lunar. L-am numit “Portofoliu Public”. In acest portofoliu investesc in fiecare luna $500 USD pe care ii aloc catre active din pietele (bursele) internationale.

Am creat acest portofoliu in Februarie 2019 (la doar 2 luni dupa ce am lansat siteul FinantePersonale.ro) pentru ca, de foarte multe ori, atunci cand discutam cu investitori la inceput de drum si le aratam portofoliul meu din acel moment primeam “reprosurile” urmatoare

  • Normal ca ai o suma mare in cont acum, tu ai inceput acum multi ani!
  • Daca as avea si eu atatia bani cat ai tu, mi-ar fi mult mai usor sa investesc la bursa…
  • Tu faci asta de mult timp, stii ce sa cumperi, eu cum sa incep?
  • Nu stiu ce broker sa aleg, cum ma descurc sa aleg unul?
  • Ce rost are sa investesc eu, acum, cand sunt tanar si nu am prea multi bani?

Sunt constient ca foarte multe din raspunsurile primite erau doar scuze pentru a nu incepe nimic. Acestor scuze nu am ce sa le raspund. Ele nu sunt reale, sunt doar un motiv de a motiva o non-actiune.

Totusi, cateva persoane dintre cele cu care lucram atunci, au fost foarte determinate sa isi schimbe viata si sa cunoasca acest drum, al investitiilor .

Pentru a le face viata mai usoara celor care au in continuare nevoie de raspunsuri am creat acest portofoliu. Scopul urmarit a fost atat unul de investitie pentru termen lung (pentru “pensie” cum ii spun eu) dar si unul didactic, de a da o mana de ajutor celor care au nevoie de un raspuns la intrebarile de mai sus.

Portofoliul public are urmatoarele caracteristici

  • Investesc in el lunar, aceeasi suma de bani.
  • Suma aleasa pentru investitii ($500 USD lunar) nu este una foarte mica dar nici foarte mare. Cred sincer ca daca imi citesti blogul, aplici conceptele teoretice despre care vorbesc, ai o familie cu venituri medii – in Romania si faci din asta o prioritate poti obtine suma respectiva pentru investitii.
  • Este un portofoliu construit pentru termen lung. Iau in calcul cel putin o perioada de 20 ani pentru acest portofoliu.
  • Este orientat catre investitii nu catre trading sau speculatie. Desi am in portofoliu si actiuni individuale, mare parte din bani sunt (si vor fi) investiti in ETF-uri . Chiar si acolo unde am cumparat actiuni individuale nu sunt orientat spre vanzare rapida. Daca se intampla ca o actiune sa creasca mult si repede atunci da, este posibil sa vand dar nu acesta este scopul investitiei mele.

Articolele despre portofoliul public pot fi urmarite aici:

Brokerul

Pentru ca am intalnit foarte multe intrebari despre brokerul pe care il folosesc am scris cateva articole in care discut aceasta problema. Brokerul ales pentru acest portofoliu este Interactive Brokers. Folosesc Interactive Brokers de ceva timp si experienta pe care am capatat-o este pusa in aceste articole.

Primesc foarte multe intrebari despre IB. Lipsa timpului ma face sa ajung foarte greu sa raspund acestor intrebari. Din fericire foarte multe dintre ele isi au raspunsurile in articolele pe care le-am scris deja.

Lista articolelor in care discut despre IB (Interactive Brokers).

In afara de Interactive Brokers pentru portofoliul meu public folosesc si pentru un portofoliu privat. Am scris despre asta aici.

Investitii imobiliare

Cea de-a doua componenta foarte importanta a portofoliului meu – si implicit a acestui site este partea de imobiliare. Fiind un subiect destul de vast l-am impartit pe cateva nise.

Discutii cu investitori, vizionari, renovari

In aceasta categorie am plasat toate discutiile pe care le-am purtat, in timp, cu investitori. Am considerat ca discutiile purtate merita o rubrica aparte pentru ca sunt o sursa de inspiratie si de informatie pentru cei care vor sa inceapa (sau de ce nu, sa continue) pe acest drum.

Frumusetea acestor articole este ca, pentru fiecare, exista o varianta video (sau macar audio). Esti curios sa vezi toate articolele din aceasta categorie? Le gasesti aici!

Podcast Despre Bani

O tema importanta pe care o abordam in “Podcast despre bani” este tema imobiliarelor. Desi este o discutie, ea nu este aproape niciodata DOAR teoretica. In fiecare episod din “Podcast despre bani” pe care il fac pun si informatie reala, aplicabila inca din momentul zero – nu fost concepte teoretice.

Cele mai importante podcasturi cu tema imobiliara se pot gasi mai jos:

De asemenea, o lista (completa) a episoadelor podcastului gasesti aici.

III. Zona de cursuri si programe

Una dintre cele mai importante zone pe care acest site le ofera este cea de cursuri si programe. Am conceput aceste programe in functie de nevoile pe care le-am identificat pe piata, in functie de ceea ce voi mi-ati cerut.

Programele care sunt disponibile in prezent, pe site, le gasesti mai jos.

Programul “Bugetul personal”

Bugetul este cea mai importanta unealta atunci cand vine vorba de finantele noastre personale. E primul pas cu care trebuie sa incepem atunci cand discutam despre imbunatatirea lor si despre dezvoltarea noastra pe termen lung. El este cheia atingerii potentialului nostru finanaciar.

Programul “Bugetul personal” a fost creat pentru cei care vor sa isi verifice, sa-si consolideze si sa-si imbunatateasca bugetul . Consta in parte teoretica dar mai ales in parte practica. Scopul acestui program este sa intelegem avantajul pe care il castigam atunci cand avem un buget, sa intelegem cum se construieste un buget, ce ar trebui sa contina el, sa facem impreuna un prim buget, sa ii urmarim executia si sa-l imbunatatim.

Toate aceste lucruri se desfasoara pe parcursul a mai mult de 1 luna si include 5 sedinte de lucru impreuna.

Detaliile acestui program si inceperea lui se face de aici.

Programul de dezvoltare personala “Unu la unu”

Programul de dezvoltare personala “Unu la Unu” se concentreaza pe dezvoltarea temelor financiare pe care le prezint in site. Spre deosebire de site, programul se concentreaza exact pe tema care este de maxim interes pentru cel care il achizitioneaza.

Programul “Unu La unu” este un program pentru cei care au intrebari sau vor sa afle mai multe lucruri decat acopar in articolele de pe blog. In el discutam despre ceea ce vrei tu sa imbunatatesti in procesul de investitii, unde ai intrebari, ce nu intelegi, etc.

Programul se desfasoara sub forma de sedinte individuale si are 3 variante in functie de tema aleasa si de gradul de aprofundare necesar.

Exista varianta cu o sedinta de 60 minute. Pentru o sedinta este foarte indicat sa pregatim inainte intrebarile si temele pe care trebuie sa le atinge ca in timpul sedintei sa discutam si sa le lamurim pe toate. 

Exista varianta de trei sedinte de 60 minute. Sedintele sunt gandite pentru a fi un mini-curs legat de un subiect ales de tine, in functie de intrebarile tale (de exemplu putem discuta despre cum sa creezi un portfoliu de investitii pentru pensie, ce conteaza cand alegi o investitie imobiliara, etc). Aceste sedinte se completeaza cu teme separate. Temele te ajuta sa intelegi conceptele discutate si iti maresc sansele de succes. De asemenea te ajuta sa vezi ce nu ai inteles si sa lamurim acele aspecte. 

Varianta dureaza 3-4 saptamani (in functie de timpul existent). Sedintele se pot completa cu o sedinta de 60 minute la care primesti o reducere de 50% (50 euro). Nu e obligatoriu, este o optiune. Tine doar de tine, daca ai nevoie.

Exista si varianta de 10 sedinte saptamanale (1 pe saptamana). Sedintele sunt gandite ca un curs exins pe o tema data intial. Tratam mai multe subiecte legate de investitii (nu doar un subiect ca la varianta cu 3 sedinte) in functie de aria ta de interes. De asemenea, si aceste sedinte se completeaza cu teme practice pentru intelegerea conceptelor discutate si pentru aprofundarea lor.

Temele pe care le putem aborda sunt cele legate de educatie financiara, investitii financiare si investitii imobiliare. Daca vrei sa lucram impreuna da-mi un mesaj pe stefan@finantepersonale.ro

Pe langa aceste doua programe care sunt disponibile deja mai am cateva in lucru. Sunt sigur ca te vor ajuta!

In loc de concluzie!

Iti multumesc ca ai citit pana aici!

Te sfatuiesc sa folosesti acest site in masura in care el te ajuta. Ia din el tot ceea ce ti se potriveste tie. Inteleg daca anumite lucruri din acest site consideri ca nu se potrivesc cu tine. Poate nu se potrivesc acum, poate nu se vor potrivi nici in viitor.

Nu suntem toti la fel, nu avem aceleasi dorinte, nu avem aceleasi obiective. Ce consideri ca nu ti se potriveste sau nu este pentru tine ignora si concentreaza-te pe modurile in care siteul te ajuta.

Finantele sunt personale. Invata sa le administrezi!

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.