Portofoliu public – Retrospectiva Mai 2019

Luna Mai s-a terminat. A fost o luna destul de plina din toate punctele de vedere.

Din punct de vedere al sănătății am avut ceva probleme. As fi vrut sa fac mai multe în Mai (chiar aveam câteva lucruri pregătite) dar problemele de sănătate m-au încurcat. Din fericire am trecut peste, totul este ok și pot continua asa cum mi-am propus.

Din punct de vedere al economisirii pot spune ca am economisit și investit cat mi-am propus. Din acest punct de vedere nu am de ce sa ma plâng, totul a mers excelent. Din punct de vedere al randamentului lucrurile puteau sta mai bine.

Situația generala a contului

In portofoliul meu public am investit cei 500 dolari pe care ii investesc în fiecare luna. Am început luna cu 1,517.04$ în cont și am terminat-o cu 1,944.65$ (inclusiv cei 500$ depuși).

Aceasta suma este împărțita în 4 parți. In cont am 3 acțiuni (2 ETF-uri și o companie individuala) și o parte de 31$ cash.

Situația generala a contului, Mai 2019

Luna Mai a fost o luna care în general a adus o scădere pe piețele internaționale. Aceasta scădere s-a simțit atât pe ETF-uri cat și pe acțiuni individuale. S&P 500 a început luna Mai la o valoare de 2923 puncte și a terminat-o la 2752 puncte – o scădere de peste 6% – una dintre cele mai rapide scăderi într-o perioada atât de scurta.

Motivul principal pentru care se înregistrează acesta scădere pare sa fie “războiul economic” dintre SUA și China. Din păcate el nu a fost tranșat asa cum se aștepta majoritatea (inclusiv piețele de capital) în luna Aprilie și reacția este pe măsura. In funcție de evoluția taxelor de import dintre SUA și China (sau alte state) este posibil ca situația sa continue și sa mai vedem scăderi pe piețele de capital. Deși acum pare o problema și piața reacționează prin scăderi eu cred ca pe termen mediu situația se va regla și într-o perioada mai lunga de timp putini vor fi cei care își vor aduce aminte de acest “război economic”.

In cazul în care el va continua o perioada lunga de timp care afectează rentabilitatea companiilor este posibil ca piețele sa reacționeze chiar violent cu scăderi mari în anumite sectoare.

Evoluția portofoliului, Mai 2019

Portofoliul meu general s-a comportat mai bine decât S&P 500 în general dar am înregistrat totuși o scădere de 3.8% per total. Nu este o luna foarte reușită dar pot măcar sa ma consolez cu faptul ca ma situez peste S&P 500. Portofoliul s-a menținut aproape de 0% primele 21 zile din acesta luna după care a început sa scadă în trend cu S&P 500. Daca sunt sincer nu pot sa spun ca îmi displace chiar atât de mult aceasta scădere în portofoliu.

Deși teoretic ar trebui sa ma bucur când acțiunile cresc aceasta scădere îmi deschide noi oportunități. Faptul ca preturile acțiunilor sau ETF-urilor nu au crescut foarte mult (cum s-a întâmplat la începutul anului) îmi da posibilitatea sa adaug la pozițiile actuale sau sa deschid poziții noi la preturi rezonabile. Nu-mi doresc ca pe termen lung portofoliul meu sa scadă (și chiar cred ca nu se va întâmpla asa) dar o scădere moderata pe termen scurt poate fi benefica atunci când sumele investite deja nu sunt chiar atât de mari.

Evoluția fiecărei acțiuni în parte

  • Cea mai mare poziție pe care o dețin în acest moment este formata din 17 acțiuni la ETF-ul UDVD si valorează 899.36$ la prețul de închidere la 31 Mai 2019. Per total am cumpărat ETF-ul la un preț mediu de 54.95$ și fiecare acțiune valorează la 31 Mai 2019 52.86$.
  • Cea de-a doua poziție ca valoare în portofoliul public este chiar compania pe care am cumpărat-o în cursul lunii Mai. Am cumpărat 17 acțiuni la compania AT&T (simbol pe bursa : T ) care valorează la 31 Mai suma de 520$, foarte aproape de valoarea pe care am plătit-o în momentul în care am cumpărat acțiunile.
  • Cea de-a treia poziție în portofoliu este ETF-ul IWDA. La acest ETF am o poziție de 9 acțiuni pe care le-am cumpărat cu un preț mediu de 57.32$ / acțiune. In prezent ele valorează 54.28$ / acțiune.

Pe lângă aceste 3 acțiuni mai am și 31$ în cont pe care pot sa ii folosesc împreuna cu cei 500$ pe care i-am depus in luna Iunie. Următoarea cumpărare pentru portofoliul public va fi pana în 14 Iunie. Voi reveni cu un nou articol in care voi explica ce anume am cumparat pentru luna Iunie si de ce am facut alegerea respectiva.

Daca aveți întrebări legate de portofoliul public va rog sa le lăsați în comentarii. Daca v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog sa îmi dați un like și un share pe Facebook. Mulțumesc!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *