Salut!
Finante Personale a fost (si este) construit pentru a ajuta oamenii sa bugeteze mai bine, sa scape de datoriile rele si sa investeasca eficient. A fost (si este) un site de educatie financiara.
Sumar
Scopul Finante Personale
Am construit Finante Personale (FP) ca un ajutor pentru cei care au nevoie de informatii – informatii pe care le am din experienta mea de investitor si nu numai. Am pus (si pun in continuare) pe primul loc relatia cu cei care fac parte din comunitatea FP fie ca citesc articolele pe blog, ma urmaresc pe Youtube, sau fac parte din grupul si pagina de Facebook.
Acesta este motivul pentru care am refuzat in mod repetat majoritatea parteneriatelor pe care nu le-am considerat potrivite pentru cei din aceasta comunitate, indiferent de castigul financiar pe care mi l-ar fi adus. Unele oferte au fost destul de generoase.
Tot acesta este motivul pentru care nu am pus publicitate generica (Google Ads sau asemanator) pe site. Mi s-a parut ca riscul de a promova (chiar si indirect, prin reclame puse de Google automat pe site) un serviciu pe care nu l-as folosi personal ar fi prea mare.
In prezent, pot spune ca parteneriatul dintre Finante Personale si XTB este diferit.
XTB – Brokerul
Primul contact cu XTB l-am avut acum mai bine de 2 ani – prin intermediul siteului lor. Am un cont deschis la ei de ceva timp, cont pe care il folosesc investind in ETF-uri cu detinere. Tot in jurul acelei date cei de la XTB mi-au propus un parteneriat.
Din pacate, in momentul respectiv structura de comisioane XTB nu corespundea cu ceea ce eu imi doream si nu am considerat oportun un astfel de parteneriat. Nu mi s-a parut corect sa recomand un broker in conditiile in care consideram ca sunt alte optiuni mai bune pe piata. Le-am spus si lor asta – de fiecare data cand discutam cu ei chiar 🙂
Din fericire cei de la XTB nu au renuntat si au rezolvat problema comisioanelor. In prezent, pentru investitia in actiuni si ETF-uri cu detinere nu exista comisioane. Da, da… sunt comisioane ZERO pentru aceste investitii (daca ai rulaj lunar de pana la 100.000 Euro). Daca nu ma crezi poti verifica pagina de !
Ce inseamna parteneriat?
Am spus si la inceputul articolului – Finante Personale este construit pentru a ajuta oamenii ce fac parte din comunitate. Asta inseamna ca nu voi recomanda ceea ce eu NU folosesc sau ceea ce eu NU CRED ca este valoros.
Partneriatul inseamna ca atunci cand voi recomanda XTB in comunitatea Finante Personale voi avea posibilitatea sa folosesc un link de afiliat.
In urma parteneriatului acesta voi incasa o suma de bani de la XTB. Aceasta suma de bani este o suma fixa lunara pentru servicii de marketing si nu este legata in niciun fel de numarul de clienti care ajung la XTB in urma accesarii link-ului de afiliat, sau de activitatea acestora. Link-ul de afiliere are doar scop statistic, de a avea o oarecare evidenta cuantificabila a parteneriatului, insa remuneratia mea este o suma fixa pentru servicii de marketing.
Sincer, suma nu este mare deloc si nu este in nici un caz motivul principal pentru care fac acest lucru. Ma pot insela oricand dar daca nu as considera ca XTB este un broker potrivit pentru piata din Romania nu as face aceasta recomandare, acest parteneriat.
Inteleg foarte bine faptul ca unii oameni nu vor sa foloseasca link-uri de afiliat. Inteleg asta pentru ca nici mie nu-mi placea in trecut sa le folosesc :))
Cumva aveam impresia ca “pierd” ceva daca folosesc aceste linkuri. Adevarul este ca nu vei pierde nimic daca folosesti link-ul meu de afiliat. Nu vei plati nimic mai mult pentru ca vei ajunge la broker din link-ul meu. Pentru tine experienta va fi aceeasi (sper eu foarte buna) indiferent daca vei intra pe siteul lor de pe link-ul meu de afiliat sau fara el.
Vei ajuta in schimb comunitatea si asta se va intoarce si catre tine pentru ca asa voi avea timp si resurse sa ofer informatii mai multe si mai bune pentru tine, membrul acestei comuntati.
Daca nu iti doresti sa folosesti un link de afiliat nu este nici o problema. Poti accesa oferta XTB aici FARA nici un fel de afiliat. Vei benficia de aceeasi oferta de ZERO comisioane pentru ETF-uri si actiuni.
Care sunt motivele?
Ti-am spus ca nu fac acest lucru neaparat pentru banii pe care ii incasez. Hai sa vedem totusi care sunt motivele pentru care consider ca XTB merita promovat.
Comision zero la ETF-uri si actiuni cu detinere
Primul si cel mai important motiv este comisionul 0 la cumpararea de ETF-uri si actiuni (cu detinere, spot) daca tranzactiile lunare nu depasesc 100.000 Euro. Acest lucru vine la pachet si cu faptul ca NU exista spread marit sau alte costuri / taxe ascunse care sa compenseze lipsa comisionului. Tabelul de comisioane poate fi consultat aici (link fara parametrii de afiliere).
Orice alte motive palesc in fata acestui lucru. Multi multi oameni imi spun ca isi doresc sa investeasca dar nu isi permit sa faca asta cu mai mult de 100 – 150 Euro pe luna. Desi nu este chiar o suma mica (ba chiar mi se pare o suma foarte respectabila si daca investesti aceasta suma luna de luna poti ajunge milionar in RON – dar asta este subiectul altui articol ) trebuie sa recunosc ca un comision de 5 sau 10 Euro pe tranzactie la o astfel de suma investita este imens.
Practic comisionul reprezinta cel putin 5% din suma investita. Sunt anumite investitii care au randament mai mic de 5% NET anual!!! Asta inseamna ca, mai bine de un an de zile, astepti doar sa iti recuperezi comisionul.
Un comision 0 face posibila investitia oricarei sume de bani pe care ti-o permiti. Nici o suma de bani nu e prea mica pentru a merita aceasta sansa.
Prezenta in Romania
Fie ca ne place sau nu, in Romania sunt destul de putini brokeri care iti dau posibilitatea de a investi in actiuni si mai ales in ETF-uri. In Europa de Vest – ca sa nu mai vorbesc de SUA – oferta este mult mai buna. Exista brokeri care de multi ani ofera comisioane ZERO pentru investitii celor care traiesc in state situate mai la vest.
XTB nu doar ca este un astfel de broker ce deschide conturi cetatenilor romani dar au chiar un birou si echipa in Romania, cu suport in limba romana. Prezenta lor aici este reglementata de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, plangerile se pot adresa autoritatilor si instantelor din Romania. De asemenea, banii clientilor sunt depusi la ING Romania si nu parasesc teritoriul tarii.
Suport in limba romana
Daca este ceva ce consider cu adevarat BUN este suportul pe care il primeste un (viitor) client XTB. M-am bucurat de acest suport inca de cand am deschis prima data contul la ei. Am folosit suportul lor pentru alte cateva intrebari de cand am contul la XTB si am fost mereu tratat rapid si profesionist.
Stiu ca de cate ori discutam cu ei pe partea de suport ramaneam foarte placut surprins.
Am discutii des cu investitori care se plang de suportul altor brokeri. Am simtit si eu acest lucru cand am primit raspunsuri generice, raspunsuri care nu m-au lamurit cu adevarat.
XTB ofera suport in limba romana si, poate la fel de important, suport care poate fi accesat inclusiv prin telefon.
Depunere si retragere USOARE
Spre deosebire de alti brokeri este USOR sa depui bani in contul deschis la XTB. Am depus atat prin transfer bancar dar si prin Revolut. Merge fara batai de cap. Am prieteni care nu au multe cunostinte tehnice si reusesc sa depuna banii in contul XTB fara probleme 🙂
Daca depunerea de bani este ceva ce este cumva normal sa fie usor (pana la urma orice broker ar trebui sa fie interesat sa iti ia banii cat mai usor si repede) nu mereu este la fel si la retragerea de bani. XTB are un sistem de retragere foarte rapid si simplu de folosit. L-am folosit o singura data (nu a fost un test, chiar aveam nevoie de banii respectivi) si am avut banii in contul din banca in mai putin de 24 ore. Ba chiar am gresit contul la retragere si cei de la suport m-au ajutat rapid si fara probleme.
Cum folosesc XTB pentru investitii?
Folosesc XTB pentru a investi in ETF-uri cu detinere. Este atat de simplu. Portofoliul meu la XTB, in prezent, este format doar din ETF-uri. Faptul ca am comision zero ma lasa sa investesc ori de cate ori am bani si nu trebuie sa-mi fac griji doar pentru ca am mai multe tranzactii efectuate.
Chiar si asa nu fac multe tranzactii in contul XTB. Atunci cand investesc o fac pentru termen lung si consider ca este in avantajul meu sa nu “plimb” prea des banii in diverse instrumente. Am cateva instrumente in care investesc si pe acelea le pastrez.
Interfata celor de la XTB este destul de simpla (ba chiar banala dupa ce te obisnuiesti cu ea) asa incat am luni in care timpul petrecut logat in contul de broker este sub 5 minute. Depun banii in cont, ii investesc si apoi “logout” (ies din cont) 🙂
XTB pentru trading?
Nu folosesc XTB pentru trading. Nu am facut-o niciodata. Fie ca este vorba de Daytrading, Forex sau CFD-uri cunosc oameni care fac asta si sunt convins ca XTB poate fi folosit si pentru asta (ba chiar grupul XTB are si cateva premii pentru partea de trading).
Eu nu sunt trader – cel putin nu asa cum inteleg eu termenul acesta- si nici nu intentionez sa fiu, in viitorul apropiat cel putin. Nu ma pot pronunta asupra comisioanelor pe care XTB le percepe pentru trading pentru ca nu le cunosc si nici nu ma intereseaza.
Daca te gandesti totusi sa incerci tradingul am un sfat pentru tine. Petrece o perioada de timp semnificativa in care studiezi fenomenul. Tradingul nu este o joaca, este de 10 ori mai greu si mai consumator de resurse decat investitiile din toate punctele de vedere. Si daca te gandesti la tradingul cu marja (de exemplu CFD-urile) mai adauga un zero la acel 10 ori. Da, nu glumesc! De ce crezi ca peste 75% din cei care tranzactioneaza aceste instrumente pierd bani?
Este XTB perfect?
NU! In nici un caz. Un exemplu pentru a exemplifica acest lucru sunt impozitele pe dividendele platite de companii din SUA (de luat in calcul ca pentru actiunile din alte tari impozitele pot fi si 0). Poate mai sunt si alte exemple.
Pentru ca la XTB nu se poate completa formularul W8-BEN (doar brokerii inregistrati direct in SUA permit acest lucru) dividendele platite de companiile din SUA sunt taxate cu 30% de catre fiscul american. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca actiunile cumparate de clientii XTB sunt pastrate de KBC intr-un cont omnibus.
Precizare: KBC este atat depozitar, cat si custode, cu mențiunea ca in calitate de custode colaborează la randul sau cu alte instituții cu rol de custode, in funcție de țara de proveniență a actiunilor (de exemplu, pentru piața germană – DEUTSCHE BANK AG FRANKFURT sau pentru piata americana US – BANK OF NEW YORK).
Asadar, pentru brokerii care lucreaza printr-un cont omnibus, cum este XTB, nu exista posibilitatea identificarii individuale a cetateniei fiecarui client, asadar se aplica cea mai acoperitoare cota de impozitare, respectiv 30%. Evident, o astfel de taxare nu este potrivita pentru un portofoliu
care se axeaza pe venit lunar – de exemplu. Cum evit eu aceasta problema? Prefer sa investesc in ETF-uri (cu acumulare) folosind XTB si sa nu cumpar actiunile companiilor direct.
Nu exista brokerul perfect – sau cel putin eu nu l-am gasit inca. Din ce am observat fiecare broker este specializat pe o anumita nisa. Pentru romanii care sunt interesati de ETF-uri si investitii pasive ma bucur insa sa spun ca, desi XTB nu este perfect merita studiat. In prezent au o oferta care este greu de egalat de catre un alt broker, cel putin in Romania.
Ar trebui TU sa folosesti XTB?
Daca ai mai citit articole de pe acest site stii ca singurul sfat pe care il repet mereu este de forma “decide TU ce trebuie sa faci”. Este valabil pentru instrumentele pe care le folosesti pentru investitii (doar ceea ce cunosti si intelegi), este valabil pentru sumele pe care le folosesti (doar ceea ce iti permiti sa pierzi) si este cu siguranta valabil si pentru brokerul potrivit pentru tine.
Nu stiu daca XTB este potrivit pentru nevoile tale. Pot doar sa iti spun ca eu consider XTB ca fiind un broker competitiv in prezent pe piata din Romania, ca il folosesc si ca merita sa-i studiezi oferta.
Tu stii cel mai bine in ce vrei sa investesti, tu stii cel mai bine cat si cum vrei sa faci acest lucru. Uita-te cu un ochi critic la oferta XTB (la fel cum ar trebui sa faci si cu alti brokeri), afla ce iti propun ei, compara cu ce iti propun altii, testeaza interfata intai pe un cont demo (orice broker ai alege) si abia apoi ia decizia pe care o consideri cea mai buna pt tine.
Intrebari pentru XTB!
Din fericire pentru mine si pentru tine m-am hotarat sa strang o lista de intrebari pe care sa o trimit celor de la XTB. Sunt sigur ca in urma acestui articol vor aparea intrebari. Stiu asta pentru ca mereu primesc diverse intrebari despre brokeri sau pe email sau in comentarii
Avem acum sansa sa strangem aceste intrebari si sa-i rugam pe cei de la XTB sa ne raspunda. Cred ca este mult mai bine asa decat sa imi dau eu cu parerea sau sa raspund neoficial, din experienta mea.
Ai o intrebare sau o nelamurire? Las-o in comentarii! Am sa am grija sa ajunga la cineva de la XTB Romania si, cand primesc raspuns am sa o public pe blog intr-un articol. Cine stie, poate fac chiar si un video pe Youtube cu raspunsurile pe care le primesc 🙂
—
Iti multumesc ca-mi citesti blogul. El a fost creat tocmai pentru a ajuta persoanele care au nevoie de pasi reali pentru economisire si investitii. Sper ca acest articol sa te ajute. Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut. Din articol imi este clar ca prin Xtb dividendele acțiunilor din US sunt impozitate 30%, dar nu îmi este asa clar dacă este la fel pentru acțiunile individuale din US. Un articol util!
Salut!
Scuze, nu am inteles exact intrebarea. Poti detalia? Cred ca ajuta si un exemplu ca sa inteleg la ce te referi exact 🙂
Merci!
Sa consideram un caz teoretic, folosind XTB sa zicem ca cumpar 10 actiuni ale unei companii americane la pret de 100usd fiecare. Mai tarziu cresc 100% si le vand la pret de 200usd. Un profit total de 1000 usd. Voi plati 30% impozit, adica 300 usd?
Ok, te referi la aprecierea actiunilor.
Nu, in nici un caz nu vei plati atat 🙂
XTB (si orice alt broker serios) nu pastreaza nimic din banii pe care ii primesti pentru vanzarea de actiuni. Taxele pt aprecierea actiunilor se platesc DE CATRE TINE in functie de tara de rezidenta fiscala (Romania, de exemplu). Platesti in functie de cat este in momentul vanzarii taxa pe castigul de capital. In prezent, in Romania, este de 10% din apreciere.
Aceasta taxa NU are legatura cu XTB ci cu legile din Romania.
Voi include intrebarea ta in lista celor pe care le trimit catre XTB pentru a avea un raspuns oficial.
Salut! Am o mare nemultumire in ceea ce priveste XTB, si anume ca aplicatia lor nu permite sa punem parola la executia unui ordin (vanzare/cumparare). Acesta masura este una de siguranta, am sunat la XTB si le-am expus problema (din cauza lipsei de protectie cu parola pe ordin nici nu mi-am dat seama cand am vandut o companie pe care o tineam pe termen lung) si ei mi-au zis ca vor introduce aceasta obtiune daca va fi ceruta de clienti. Cred ca sunt singurul care a sesizat aceasta problema, importanta pentru securitatea contului mai ales pentru persoanele ce au detineri de instrumente pe termen lung!
Salut,
Multumim pentru infoematiile din articol.
Am o intrebare legata de modul in care se executa ordinele de vanzare:
La T1 cumpar 100 unitati la etf1 cu pretul de 10usd
La T2 cumpar 50 unitati la etf1 cu pretul de 5usd
La T3 pretul etf1 este de 15usd si vreau sa vand 50 unitati.
Din ce lot se vor vinde cele 50 unitati? din cele cumparate la T1 sau la T2? Se poate alege?
Multumesc,
Din ce am observat poti vinde din care vrei daaaaar… intreb la XTB ca sa avem si raspunsul oficial.
Hello. Tocmai ce am observat ca XTB functioneaza dupa regulamentul FIFO, adica de ex: am cumparat un instrument la pretul 21USD si la 21.9USD (diferenta de 4%), iar cand am dorit sa inchid o parte din pozitie, s-au inchis doar actiunile cumparate la 21USD. Ce parere ai?
Buna si la multi ani!
Nu am nici o parere, nici buna nici rea, despre metoda aleasa. Nu ma ajuta, nu ma incurca 🙂
Cred că FIFO utilizează XTB (first in first out), nu metoda CMP (cost mediu ponderat) – asta dacă întrebi cum vor calcula profitulpierderea, prin raportarea la ordinea cronologică sau o medie.
Salut! Util articolul, mulțumesc! Am o întrebare: îmi pot transfera pozițiile de la XTB la un alt broker (fără să vând, bineînțeles)?
Prespunerea mea este ca nu pentru ca actiunile sunt tinute intr-un cont omnibus dar voi include intrebarea ta in lista celor pe care le trimit catre XTB pentru a avea un raspuns oficial.
Salut Stefan!
Articolul este foarte obiectiv.Apreciez munca si seriozitatea ta.
La ETF-urile in care investesti pe termen lung ,care este impozitul si/sau comisionul de retragere? (Cand vei decide sa vinzi ,la realizarea obiectivului) Tot 30%?
Respect!
Salut! Comision de retragere nu exista (cel putin in prezent).
Impozitul nu este stabilit de XTB, este stabilit de statul roman. In prezent este de 10% din profit.
Voi include intrebarea ta in lista celor pe care le trimit catre XTB pentru a avea un raspuns oficial.
Salut! O intrebare interesanta ar fi: Pentru ETF-urile cu distribuire de dividend domiciliate in Irlanda, ce impozit pe dividend se retine?
Multumim!
Salut! Aici pot sa-ti raspund din experienta, se retine 0%.
Cei 30% nu ii retine XTB ci fiscul american. Fiscul din Irlanda nu retine nimic.
Pentru ETF-urile cu dividend din Irlanda trebuie sa platesti la ANAF impozit (anul viitor fata de momentul in care primesti dividendul).
Buna! Foarte util articolul! Eu una sunt multumita so far de serviciile oferite de XTB. Am o singura nelamurire legata de modalitatea concreta de completare a declaratiei unice. Daca XTB nu aplica limita de 10% pentru impozitul pe dividende din SUA (care se regaseste in conventia de evitare a dublei impuneri) cum completezi atunci declaratia unica? introduci in sectiunea “impozit pe venit platit in strainatate” / “credit fiscal” cuantumul aferent impozitului de 30% retinut la sursa (in mod normal ar fi trebuit sa fie 10%) si asta e singura diferenta vs un broker care aplica limita de 10%? thx a lot!
Buna!
Nu pot raspunde la intrebari ce tin de taxe in general 🙂
Imi cer scuze, stiu ca e neplacut. Nu sunt contabil si chiar daca stiu anumite lucruri din experienta consider ca taxele si impozitele sunt ceva foarte important si este mai bine ca raspunsurile sa vina de la experti contabili autorizat CECCAR.
Imi pare rau ca nu te-am putut ajuta mai mult 🙂
Salut,
Chiar ma gandeam la a-mi face un cont de brokeraj secundar asa ca am o lista (cam lunga) de intrebari:
1. Vad ca pe pagina cu Specificatii Instrumente au listate diversele actiuni la care ofera access. In caz ca sunt interesat de o actiune care nu e disponibila care e procedura? Ii anunt si o adauga?
2. Tot pe pagina cu Specificatii Instrumente e trecut si intervalul orar in care sunt disponibile actiunile listate pe bursele americane : 15:30 – 22:00. Sa inteleg ca nu ofera access la intreaga sesiune de tranzactionare (16:30-23.00) si nici la orele extinse complete?
3. In cazul in care depun euro/lei si vreau sa cumpar instrumente listate in USD care este cursul folosit sau ce comisioane sunt?
4. Ofera market data? Daca da, real time sau cu delay si cat de de detaliat?
5. Pe site-ul lor vad ca scrie ca sunt reglementati Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) și supravegheați în România de ASF. La ce suma se ridica garantia oferia de KNF?
6. Ai intalnit vreun comision ascuns, taxa de administrare, inactivitate etc?
Salut, Dan!
Includ intrebarile tale in lista pe care o trimit la XTB 🙂
Raspund si eu, din perspectiva mea (de investitor si persoana care foloseste XTB la ele).
1. Da, asa am observat ca functioneaza.
2. Nu stiu, nu investesc in actiuni individuale pe bursa din SUA folosind XTB. Din ce scrie la ei pe site pare ca nu ofera orele extinse. Partea cu 15:30 – 22:00 pare o problema de schimbare de ora dar sper sa avem un raspuns oficial al lor.
3. Trebuie sa alimentezi in moenda in care ai contul. Daca vrei sa folosesti si USD si Euro ai nevoie de 2 conturi.
4. Din experienta mea ofera. Cred ca cel mai bine vezi intr-un cont demo acest lucru. E gratuit si are valabilitate 30 zile.
5. Intrebarea asta este deja pe lista mea. Multumesc pentru ca ai mentionat-o si tu 🙂
6. Toate comisioanele / taxele sunt trecute in lista de comisioane. Comisioane ascunse nu am observat (nici macar spread modificat). Pentru restul de taxe (inclusiv inactivitate) am o intrebare deja pe lista si prefer sa raspunda ei oficial decat sa-mi dau eu cu parerea (eu de ex am activitate la ei si nu pot verifica taxa de inactivitate, etc).
Lista este aici : https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/file/0101/97/Tabelul_de_comisioane_si_taxe_din_021020_clean_6c9494e15f.pdf
Cred ca imi voi face un cont demo sa le incerc platforma si in functie de ce raspunsuri primesti posibil sa deschid si un cont real.
Mersi mult de raspunsuri!
Super 🙂
As fi curios sa-mi spui care a fost experienta ta cu demo-ul si ce ai ales. Sigur, nu este obligatoriu dar ma intereseaza foarte mult satisfactia clientilor pentru produsele / serviciile pe care le folosesc si (eventual) recomand.
La pct.3, luat din linkul de mai sus:
2) Toate operațiunile de conversie valutară sunt subiectul unei adiții (mark-up) de 0,5% peste Rata de Schimb XTB așa cum este definită în Regulament (T&C).
Exemplu:
– Deschiderea unei poziții de cumpărare cu Acțiuni și ETF-uri (OMI – cu deținere) listate în EUR pe un cont denominat în USD va fi subiectul unei conversii valutare în conformitate cu Rata
de Schimb XTB, pe baza următorului model: prețul ask EURUSD * (1 + 0,5%). Poziția de vânzare va fi subiectul unei conversiei valutare pe baza prețului bid EURUSD * (1-0,5%).
– Deschiderea unei poziții de cumpărare cu Acțiuni și ETF-uri (OMI – cu deținere) listate în USD pe un cont denominat în EUR va fi subiectul unei conversii valutare în conformitate cu Rata
de Schimb XTB, pe baza următorului model: prețul bid EURUSD * (1 – 0,5%). Poziția de vânzare va fi subiectul unei conversiei valutare pe baza prețului ask EURUSD * (1+0,5%).
As adauga si eu o intrebare, pot avea mai multe conturi in valute diferite (alimentate cu Revolut), ca sa evit acel comision de conversie?
Salut! Am sa trimit intrebarea la XTB si ii rog pe ei sa raspunda oficial.
Pana atunci iti spun din experienta de client: Poti avea mai multe conturi, in valute diferite (USD si Euro) 🙂
Salut Stefan,
Iti multumesc pentru timpul pe care il aloci scrierii acestor articole, ca se ne ajuti si pe noi care suntem mai la inceput de drum!
Inteleg ca pentru investitii pe termen mediu si lung in actiuni americane folosesti IBRK si pentru ETF-uri XTB?
La IBRK impozitul pe dividendele oferite de actiunile americane sunt impozitate de fiscul american conform acordului intre SUA si Romania (daca exista un astfel de acord) sau trebuie declarate impreuna cu veniturile din aprecierea valorii actiunilor la ANAF?
Multumesc!
Salut!
Folosesc IB pentru portofoliul public (in prezent).
Folosesc XTB pentru a investi in ETF-uri (nu am actiuni individuale in prezent).
Mai am un cont la un broker american (TD Ameritrade) pe care il folosesc pentru Options Trading (dar asta nu recomand decat daca esti deja la Nivelul 3 al educatiei financiare: https://finantepersonale.ro/nivelul-trei-al-educatiei-financiare/)
La IB pana acum impozitul pe dividende a fost impozitat cu 10% de fiscul american conform acordului intre SUA si Romania DAR nu stiu ce va fi dupa Brexit. Am o prospunere care nu e chiar pozitiva dar “nu cred pana nu vad” si prefer sa nu ma pronunt.
Multumesc pentru informatii Stefan!
Am citit tot articolul, deși nu eram neapărat interesat de subiect. Felicitări și respect pentru obiectivitate și profesionalism!
Buna ziua Stefan.
Eu investesc doar prin XTB si numai in ETF-uri.
1.Cum pot sa vad daca un ETF este domiciliat in Europa sau in SUA?
Eu stiu ca,noi nu avem acces la ETF-le din SUA pentru ca, nu sunt reglementate conform normelor
Europene (OMI).
2.Pehtru Declratia Unica pe care o depun la FISC,nu etse suficient sa declar numai casigurile realizate pe care mi-le comunica XTB?
Mai trebuie sa tin cont si de alte prevederi,conventii etc.?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Salut,
1. Scrie in prospectul si / sau KIID-ul ETF-ului. Poti vedea la cel care a emis ETF-ul pe site (pagina ETF-ului).
Ca regula generala daca este de tip UCITS poate fi cumparat in Europa.
2. Datele fianciare de tipul asta sunt destul de sensibile. Cel mai bine intrebi un contabil autorizat (expert contabil), ei cu asta se ocupa.
Salut,
Foarte interesante articolele tale. De cateva zile am inceput sa studiez acest domeniu si m-am decis sa investesc si eu in ETF, dupa ce aflu mai multe informatii.
Nu am gasit pana acum raspuns la o intrebare: cum afecteaza Brexitul tranzactionarea ETF-urilor .UK? Se schimba cumva impozitarea, comisioanele?
Multumesc
Salut!
Ma bucur ca te ajuta ceea ce scriu. Ma bucur ca intainte de a investi vrei sa aflii mai multe informatii, este modul corect de a face investitii.
ETF-urile nu au domiciliul in UK. Majoritatea au domiciliul in Irlanda (mai sunt si in Luxemburg, etc). Brexitul nu afecteaza in nici un fel aceste ETF-uri efectiv. Daca te referi la faptul ca sunt tranzactionate la bursa din Londra atunci nu ar trebui sa fie probleme.
Comisioanele sunt percepute de brokerul pe care il folosesti, asta trebuie intrebat la brokerul respectiv.
Succes!
Stefan, a fost extrem de util sa citesc articolele tale, multumesc!!! Eu am deja o oarecare istorie cu IB dar acum vreau sa o introduc putin si pe sora mea in ideea cu investitul si IB-ul nu e tocmai potrivit pentru profilul ei, din perspectiva celor 10$/luna. Am inteles si ideea cu brokerul intermediar, nu stiam, este intr-adevar o solutie fezabila, mai ales ca are deja un cont deschis pe IB! Dar in paralel studiez pentru ea si oferta XTB-ului, ca optiune atractiva prin prisma faptului ca au o prezenta in Romania. Problema e ca nu reusesc deloc sa gasesc in lista lor de ETF-uri ceea ce m-ar interesa. As vrea un ETF solid care sa urmareasca NASDAQ 100 dar l-as vrea hedged in Euro, ca asta are ea ca savings. Nu planuieste sa se “joace”, ci sa bage putin cate putin dar relativ regulat intr-un ETF si sa ii lase sa se “coaca” mai multi ani, deci investitie long-term. Stiu ca Invesco are acel EQQQ, in euro si iShares are cateva de tip UCITS dar tot „sap” de cateva zile prin platforma XTB si nu gasesc nimic de genul asta. Am gasit diverse ETF-uri dar majoritatea sunt obscure pentru mine, m-am cam „pierdut” pe-acolo… Chiar nu au asa ceva sau nu stiu eu unde sa caut?
Buna!
Cei de la XTB au o optiune de a adauga ETF-urile de care avem nevoie. Trebuie un email la [email protected] cu numele ETF-ului. Nu stiu cat dureaza o astfel de adaugare dar se poate face.
Am scris despre asta aici : https://finantepersonale.ro/20-lucruri-xtb/
Buna!
Iti multumesc de raspuns! Atunci voi comunica cu XTB-ul pe email, inainte de a deschide contul. Dar in paralel, ideea cu un introducing broker sub IB ramane in continuare o optiune foarte buna. Mai studiez putin si decid in ce directie voi porni.
Succes in toate! Si continua sa scrii! 🙂
XTB nu are multe din instrumentele de stocks in care sunt interesat sa investesc.
Mai ales ca nu au multe din Asia si nici JP. Lucru care mi-au confirmat ca nici nu este in plan o asemenea extindere la momentul actual la feedbackul dat pe site-ul lor.
Sa nu pot sa investesc in ce stoc vreau, imi pare o limita cam prea mare momentan.
Cu toate ca nu imi place nici varianta IB, o voi urma ca sa pot investi.
Buna, ce inseamna actiuni si ETF -uri cu detinere? Multumesc frumos.
Buna Laura,
Banuiesca ca acel “cu detinere” intrebi ce inseamna. Se refera la faptul ca sunt actiuni ale celui care le cumpara, nu CFD-uri. Actiuni “obisnuite” daca le pot spune asa.
Cum ti se taxeaza dividendele distribuite de ETFul SPDR dividend aristocrats?
Pentru a folosi revolut trebuie sa declari contul de usd generat de revolut?
Tks
Salut,
Se taxeaza ca orice dividend, la ANAF, cu 8%. Nu se taxeaza in Irlanda (primesc toti banii pe care ETF-ul ii da ca dividend).
Nu am inteles intrebarea cu declararea contului, la ce te referi exact? Unde sa-l declar?
Pur si simplu transfer banii din Revolut in XTB, nu fac nimic special.