Care este nivelul tau financiar?

Atunci cand am inceput finantepersonale.ro mi-am dorit sa gasesc persoane asemeni mie – adica pasionati de investitii si finante personale – cu care sa discut subiectele care ne plac.

Din fericire, pana acum, am gasit cateva grupuri de oameni care au aceleasi preocupari cu mine. Ba chiar am creat si o comunitate pe Facebook (pagina Finante Personale si grupul cu acelasi nume – Finante Personale) si una pe Youtube (canalul Finante Personale) unde discutam despre aceste subiecte.

Pe langa aceste lucruri mi-am dat seama ca exista si oameni care sunt pasionati de aceste subiecte dar au nevoie de mai multe informatii pentru a se educa. Astfel Finantepersonale.ro s-a transformat si intr-o sursa de inspiratie si informatii pentru cine vrea sa le foloseasca si eu m-am transformat in ceea ce eu numesc Educator Financiar.

Fara sa am pretentia ca sunt perfect in ceea ce fac (cred ca nimeni nu este perfect si mereu avem de invatat si uneori chiar de dezvatat anumite comportamente) mi-am dat seama ca cele mai bune rezultate le avem atunci cand discutiile se poarta adaptat la nivelul fiecarei persoane, in parte.

Oamenii sunt diferiti, au nevoi diferite si se afla in diferite etape ale vietii lor. Atat ca varsta cat si ca dezvoltare suntem unici desi ne asemanam foarte mult in anumite aspecte. De aici a venit conceptul de NIVEL. Pentru ca suntem pe un site de finante personale este vorba despre NIVELUL FINANCIAR.

Ce este Nivelul Financiar?

Fiecare dintre noi avem drumul nostru – atat in viata cat si in finantele personale. Pentru a face din acest drum unul lin si plin de succes trebuie sa invatam care este nivelul la care ne aflam si sa urmam pasii de care este nevoie pentru a creste acest nivel. Tine de noi si doar de noi daca vom face acesti pasi. Vizitați partenerii noștri, https://www.fakewatch.is/product-category/richard-mille/rm-010/ liderii pantofilor în încălțămintea la modă!

Nivelul financiar nu este despre cat de bogat esti. Este despre cum folosesti banii pentru ati face viata mai buna. Fiecare nivel financiar pe care il atingem aduce atat satisfactii cat si provocari. Fiecare NIVEL reprezinta o crestere a noastra, ca persoana.

Care este vestea buna?

Venitul cu care incepem acest drum nu are nici o legatura cu nivelul nostru financiar. Banii pe care ii avem sau ii castigam nu determina nici nivelul nostru actual si nici nivelul nostru viitor. Nu determina nici macar rezultatul la care vom ajunge. Asta se intampla pentru ca este mult mai important spre ce ne indreptam decat unde suntem acum.

Altfel spus, este mult mai important cati bani suntem capabili sa investim decat cati bani avem la un moment dat in banca. Frumusetea si mai mare vine atunci cand constientizam ca desi sumele – castigate, cheltuite, economisite si investite – sunt importante ele conteaza mult mai putin decat procentele folosite pentru aceleasi categorii.

Este mult mai important si relevant sa investim 20% (sau 80% – sau orice alt procent) din venit decat sa spunem ca investim 200 Euro, 1000 Euro sau 5000 Euro lunar.

Pentru a ajuta discutia de pe acest blog fiecare articol prezent si viitor va fi incadrat intr-un nivel financiar – asa cum il vad eu.

Care sunt Nivelurile Financiare?

NIVELUL 0

Din pacate exista si NIVELUL 0 al educatiei financiare. Din fericire acest nivel este un motiv si o baza pentru evolutie.

Persoanele – deloc putine – care se afla la acest NIVEL financiar sunt cele care nu sunt interesate de finante personale. Mai mult – oamenii care sunt la acest nivel nu constientizeaza nevoia unei educatii financiare. Traiesc cu impresia ca un buget nu este necesar, ca este imposibil pt ei sa atinga abundenta sau macar sa aiba o situatie financiara buna.

Nu sunt oameni rai sau oameni fundamental diferiti de ceilalti. Oamenii care se afla la NIVELUL 0 sunt exact ca cei de la nivelurile superioare dar inca nu au descoperit nevoia educatiei financiare si nu au constientizat puterea pe care o primesti atunci cand iti administrezi banii pe care ii ai astfel incat ei sa iti imbunatateasca viata.

Sunt exact oamenii de langa noi – sau poate suntem chiar noi. Sunt oameni absolut normali, draguti, frumosi, care ne sunt prieteni sau familie. Sunt oameni bogati sau saraci, foarte inteligenti sau mai putin, fericiti sau mai putin – care se deosebesc de ceilalti prin modul in care isi administreaza banii.

Toti ne nastem la acest nivel financiar si este dreptul si sansa noastra sa evoluam – oriunde am fi si orice am alege sa facem in viata.

Unii oameni raman la acest nivel toata viata – fara sa constientizeze ca asta ii opreste din a avea o viata mai buna. Nu as spune ca este gresit dar as spune ca este totusi pacat. Pacat pentru ca in momentul in care intelegi puterea pe care o are educatia financiara asupra vietii tale INTELEGI si ca ea iti face viata mai frumoasa si te ajuta sa realizezi mai repede ceea ce ti-ai propus si ceea ce conteaza pt tine.

NIVELUL 1

NIVELUL 1 este cel mai important nivel pe acest drum. El reprezinta practic constientizarea nevoii de a administra banii in folosul nostru. Este cel mai important nivel pentru ca trecerea de la NIVELUL 0 catre NIVELUL 1 este una profunda care tine de luarea unor decizii importante. Pentru unii oameni deciziile care trebuie luate sunt grele, pline de indoiala de sine.

Pentru cei mai multi oameni trecerea la acest nivel inseamna schimbarea fundamentala a modului in care lucreaza cu banii. Nivelul 1 este cel in care incepi sa fii sincer cu tine, sa pui pe primul loc ceea ce este important si sa traiesti constient.

Tehnic vorbind nivelul 1 reprezinta nivelul la care trebuie sa facem un bilant al finantelor noastre actuale. Trebuie sa fim cinstiti si sa desenam o imagine cat mai realista a tabloului nostru financiar – pentru a-l putea imbunatati.

Este nivelul la care trebuie sa facem un buget lunar pe care sa-l respectam, nivelul la care incepem sa ne platim datoriile rele pe care le avem (daca le avem), renuntam la a face alte datorii noi, nivelul la care folosim in mod constient fiecare ban pe care il castigam. Este nivelul la care invatam diferenta intre nevoie si dorinta.

Ca orice inceput Nivelul 1 poate parea greu. Asa cum un copil poate simti greutate atunci cand merge prima data pe bicicleta – ii este greu sa mentina echilibrul, sa dea din pedale, sa nu cada – ca apoi mersul pe bicicleta sa se transforme in ceva natural la fel este si Nivelul 1 al educatiei financiare.

Greutatea inseamna in acelasi timp si crestere. Daca te decizi sa urmezi Nivelul 1 si ti se pare greu poti sa te feliciti. Deja ai inceput sa cresti, sa te dezvolti, sa evoluezi.

Propriul drum

Frumusetea educatiei financiare este ca fiecare merge pe propriul drum, in propriul ritm. Fiecare decide ce este important pentru el. Fiecare decide daca un anumit lucru este o nevoie sau o dorinta. Fiecare decide cum isi construieste bugetul personal.

Educatia financiara si NIVELUL 1 al educatiei financiare ne ajuta sa facem lucrurile constient si sa intelegem UNDE vom ajunge pe drumul pe care am pornit. Drumul spre NIVELUL 2 trece prin NIVELUL 1 si ar trebui sa contina o curatire a finantelor personale.

Finalul Nivelului 1 nu este despre o anumita suma de bani economisita. Nu este nici macar despre un anumit procent din venitul lunar pe care il punem deoparte pentru viitor. Finalul Nivelului 1 este despre constientizarea stilului de trai, despre alinierea lui la urmatoarele etape, despre eliberarea de datoriile rele si concentrarea pe ceea ce conteaza pentru noi.

Poti spune ca esti pregatit sa treci la Nivelul 2 cand ai un buget lunar, cand ai scapat de datoriile negative, cand poti incepe sa orientezi banii pe care ii castigi catre ceea ce e important pentru tine si pentru cei apropiati din viata ta.

NIVELUL 2

Dupa ce am “absolvit” Nivelul 1 suntem pregatiti pentru a trece la Nivelul 2. Nivelul 2 este cel in care incepem sa traim viata pe care ne-o dorim, sa alegem constient ceea ce facem cu banii pe care ii castigam si sa ne planificam viata si banii in conformitate cu nevoile noastre .

Este momentul in care ne permitem sa adaugam si dorinte pe langa nevoi. Este NIVELUL la care am scapat deja de cheltuielile inutile, de datoriile rele care ne consuma banii si este nivelul la care incepem sa economisim si sa investim.

Tehnic, NIVELUL 2 este momentul in care incepem sa ne gandim mai departe de ziua de maine, de dorintele simple (vreau sa-mi schimb masina, vreau sa-mi cumpar un telefon nou) si ne gandim la cum putem sa asiguram o viata mai buna pentru noi si pentru familia noastra in viitor.

Este nivelul la care incepem sa investim pentru pensie. Un procent bun pentru inceput este cel de 15% din venituri. Mai important decat procentul – indiferent ca incepem cu 10%, 15%, 85% sau orice alt procent – este procesul in sine.

Daca am ajuns la acest NIVEL este foarte probabil ca deja am dezvoltat rabdarea si tenacitatea necesare economisirii lunare. Schimbarea de gandire la acest NIVEL este de a schimba conceptul de economisire – sau plata a datoriilor rele – in concept de acumulare si investitii.

Investitorii – pentru ca deja putem sa ne numim asa – de la NIVEL 2 fac lucrurile necesare pentru a avea o “pensie” linistita. Investesc in imobiliare, REIT-uri, ETF-uri, fonduri mutuale, pensii facultative sau orice altceva stapanesc si inteleg. Orizontul lor de timp este de cateva decenii.

NIVELUL 2 este nivelul la care incepem sa avem venituri pasive si ne pregatim pentru a fi bogati la pensie.

NIVELUL 3

In momentul in care am stabilit si implementat planul pentru NIVELUL 2 suntem pregatiti sa trecem mai departe, la NIVELUL 3. Daca la NIVELUL 2 ne pregatim pentru pensie, facem atat lucrurile de care este nevoie cat si unele dintre lucrurile care ne plac (si pe care ni le permitem) si ne preocupam de o viata implinita si organizata la NIVELUL 3 ne preocupam de cresterea agresiva a averii nete. NIVELUL 3 este acel nivel pe care eu il numesc “imbogatirea in 10 ani”.

Continuam sa aplicam ceea ce am invatat si am aplicat pentru NIVELUL 1 si NIVELUL 2. Invatam si dezvoltam metode noi prin care vom spori averea noastra neta si veniturile pasive.

Aceste metode tin de fiecare investitor in parte. Pot sa fie aceleasi investitii pe care le facem si la NIVELUL 2 (marind procentul fata de NIVELUL 2) sau pot sa fie tipuri noi de investitii care respecta profilul de risc pe care-l acceptam fiecare in parte, in calitate de investitori.

Nivelul 3 este nivelul la care incepem sa ne gandim la independenta financiara si la abundenta. Din fericire procesul presupune multa invatare si experimentare. Desi nu toata lumea isi doreste sa ajunga aici cei care vor sa faca asta se pot astepta la rezultate interesante in timp.

NIVELUL 3 este un nivel unde pot sa apara unele dintre cele mai mari realizari – realizari care sa se traduca in cresterea agresiva a averii nete. Din fericire nu este nevoie sa fim antreprenori si investitori innascuti pentru a ne bucura de aceste realizari. Putem pur si simplu sa ne bucuram de acest nivel facand aceleasi lucruri ca la NIVELUL 2 dar crescand atat procentele cat si sumele alocate acestor investitii.

NIVELUL 4

Nivelul 4 este deja nivelul la care am atins independenta financiara. Independenta finaciara este un numar (o suma de bani pe care o detinem) care ne genereaza suficienti bani in mod pasiv astfel incat nu suntem obligati sa muncim. Suntem activi pentru ca vrem sa fim nu pentru ca este nevoie pentru a ne asigura existenta.

Putem imparti acest nivel in multe alte subnivele insa ele nu sunt relevante pentru acest articol. Scopul principal al celor care doresc sa ajunga la acest nivel este independenta financiara. Pentru a ajunge la nivelul 4 cat mai repede este nevoie de “focus” si de concentrare maxima pe acest obiectiv.

Partea buna este ca odata ajunsi la acest nivel suntem mult mai liberi in alegeri.

Care este nivelul potrivit?

Desi initial poate parea ca vrem cu totii sa ajungem la NIVELUL 4 din discutiile cu oamenii mi-am dat seama ca acest lucru nu este adevarat. In acelasi timp mi-am dat seama ca acest lucru nu este nici o problema.

Asa cum am spus, fiecare dintre noi suntem diferiti, unici in felul nostru. Pentru unii NIVELUL 4 este ceea ce isi doresc – obiectivul lor suprem, altii vor doar o educatie financiara si o viata linistita. Educatia financiara nu este o intrecere.

Educatia finanaciara are scopul sa ne imbunateasca viata nu sa ne creeze frustrari si sa ne faca sa alergam dupa un vis care nu este al nostru. Fiecare se opreste la NIVELUL pe care il considera potrivit pentru el. Ba mai mult, pe parcurs putem sa reluam drumul daca consideram necesar.

Cred sincer ca toti am avea de castigat daca atingem NIVELUL 2 dar fiecare este liber sa hotarasca pentru el care este treapta unde se opreste.

Care este vestea proasta?

Oamenii tind sa combine si sa grabeasca procesul pentru ca au impresia ca pot sa faca mai multe lucruri in aceasti timp. Este natural – am patit-o si eu pe pielea mea.

Din pacate, de cele mai multe ori, acest lucru este contraproductiv. Chiar daca exista domenii unde putem face asta, unde lucrurile pot merge in paralel, unde nu este atat de importanta ordinea pasilor – finantele personale nu este unul dintre aceste domenii.

Ori de cate ori avem impresia ca “stim mai bine”, ca “putem altfel” si ca “noi suntem diferiti” ajungem sa facem greseli care ne costa. Uneori costa bani, alteori timp, de cele mai multe ori costa si bani si timp.

Urmate in ordine nivelurile financiare te ajuta sa ajungi mai repede la viata pe care ti-o doresti (si o meriti).

Cum te pot ajuta?

Sunt aici sa te ajut. Tot ceea ce fac ca educator financiar are scopul de a te ajuta sa incepi – sau sa continui – pe drumul care te va duce la cea mai buna varianta a ta.

Lasa-mi un comentariu (aici sau pe pagina de Facebook) si spune-mi care este nivelul tau si care sunt provocarile pe care tu le ai in a atinge un nivel superior.

Stefan
Follow me

5 Replies to “Care este nivelul tau financiar?”

  1. Felicitari pentru intentia nobila de a educa financiar semenii!
    Consecintele educatiei financiare sunt benefice indivizilor si societatii pe termen scurt, mediu, dar, mai ales, pe termen lung (inclusiv, si in special, generatiilor urmatoare): linistea, siguranta, increderea in sine, puterea si altele…
    Poate prin aceste demersuri, pe cat de (aparent) simple, pe atat de utile, faci mai mult decat toate institutiile de invatamant luate impreuna. Apreciez tinuta si calitatea mesajului!

    Cred ca sunt de nivelul 3, lasand subiectivismul, poate de 2-2,5. Sunt convins ca, pentru a face fata “junglei” cei de nivelul 5 (Warren Buffett, Ray Dalio, Carl Icahn, Charles Munger) prefera sa se perfectioneze continuu. Altfel nu avem nicio sansa.
    Multumesc!

  2. Salutare, ai auzit ca XTB au bagat si ei w8ben? Am aflat zilele trecute intamplator, nu stiu cum nu trimit ei o comunicare generala cand ai o schimbare asa de importanta.

    1. Salut! 🙂
      Neoficial da, oficial urmeaza in foarte foarte scurt timp. O sa scriu mai multe intr-un articol cand va fi oficial. Si mie mi se pare o schimbare foarte importanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *