Retrospectiva Ianuarie 2023 – Portofoliul Public

Dupa un 2022 care a adus scaderi cam oriunde, pe bursa in Ianuarie 2023 multi investitori se asteptau ca trendul sa continue.

Asa cum face de multe ori bursa i-a surprins pentru ca nici acum nu a facut ceea ce multi se asteptau.

In continuare o sa vedem cum a evoluat bursa in general si Portofoliul Public in aceasta luna.

Portofoliul Public este un portofoliu sustinut prin politica de 0 comisioane a XTB, politica de care se bucura toti clientii acestui broker.

Evolutia generala pe bursa in ianuarie 2023

Daca S&P 500 a inchis anul 2022 la o valoare de 3840 puncte, in Ianuarie a urcat cu peste 250 puncte si a inchis luna la peste 4076 puncte.

Este încă o cale lungă până la valoarea maximă de 4637 puncte din ultimul an sau până la valoarea record de aproape 4800 puncte, dar această creștere este una binevenită pentru investitorii care erau îngrijorați că S&P 500 ar putea să scadă în continuare.

Deocamdata, la finalul lui Ianuarie 2023 piata este calma si as spune ca asteapta un semnal pentru ca, pe termen scurt, sa decida in ce directie se va misca.

Valoarea si evolutia Portofoliului Public in ianuarie 2023

In aceste conditii portofoliul meu public a ajuns la valoarea de $27.436 USD. O crestere substantiala fata de valoarea de final de 2022 cand aveam in cont $25.172 USD.

Portofoliul Public este alcatuit din 7 ETF-uri impartite in cateva grupe.

Prima, si cea mai mare grupa – in functie de detinerea din portofoliu- de ETFuri este accea care contine CSPX, SPY4 si UDVD. Aceste 3 ETFuri au in componenta doar companii din Statele Unite si sunt ceea ce se numesc ETFuri de tip index. Fiecare ETF urmareste cate un index, respectiv S&P500, S&P400 (companiile medii din SUA) respectiv “S&P High Yield Dividend Aristocrats Index”. Aceste 3 ETFuri, in total, insumeaza 70% din portofoliul meu.

Pe langa aceste 3 ETFuri, un loc important il are ETFul IWDA. ETFul urmareste indicele “MSCI World Index” – un index cu peste 1500 companii in compozitie. De asemenea, 70% din companiile din acest ETF sunt din Statele Unite. Acest ETF are o pondere de aproape 10% din portofoliul meu.

Restul de 20% din portofoliu sunt ocupate de ETFul EIMI – cel care urmareste indexul “MSCI Emerging Markets Investable Market Index” si de 2 ETCuri care urmaresc metalele pretioase – aur si argint – IGLN si ISLN.

Profitul in Portofoliul Public

Asa cum am aratat mai sus, in Ianuarie profitul lunar a fost unul foarte bun. Valoarea totala a profitului in Portofoliul Public a ajuns la $3436 USD.

In Ianuarie aceasta valoare a crescut cu $1764 USD – cea mai mare valoare de cand am infiintat portofoliul. Este normal ca atunci cand sumele din portofoliu cresc – prin depuneri repetate si dobanda compusa – in lunile de crestere sa avem sume din ce in ce mai mari ca profit lunar.

Acest lucru ma bucura si este incurajator, chiar daca este normal si asteptat.

Achizitiile din Ianuarie 2023

Ianuarie, din punct de vedere al achizitiilor a fost o luna foarte simpla. Am depus in cont suma de $500 USD pe care o depun lunar si apoi am cumparat ETFurile in functie de alocarea tinta pe care mi-am propus-o.

In Ianuarie aceasta alocare tinta m-a facut sa cumpar 1 actiune de CSPX (la pretul de $402.62 USD), 1 actiune UDVD la pretul de $70.34 USD si una IGLN la pretul de $36.56 USD.

In cont am ramas cu $24.38 USD, bani pe care planuiesc sa-i folosesc in Februarie, alaturi de cei pe care-i depun in mod normal, pentru achizitii in acest cont.

Planurile pentru anul 2023

Piata este deocamdata intr-o “confuzie” totala. Asteapta noi semne pentru a evolua intr-o directie sau alta. Chiar daca am avut un Ianuarie foarte bun m-as grabi daca as spune ca urmeaza un 2023 cu cresteri bursiere.

Deocamdata, in functie de situatia economica internationala (dar si de cea geopolitica) lucrurile se pot schimba de la luna la luna. Exista semne care ne spun ca in 2023 politica monetara a FED va fi una mai linistita (in sensul ca nu vor creste atat de mult sau atat de repede dobanda) si asta calmeaza putin piata. Pe de alta parte exista si semne care ne spun ca piata va suferi scaderi masive in perioada urmatoare.

Cum se vor concretiza aceste semne? Nu stiu si, din punctul de vedere al Portofoliului Public nu ma intereseaza foarte tare. Voi continua sa investesc, voi continua sa aplic aceeasi metoda pe care am folosit-o si pana acum.

Nu planuiesc sa schimb nici suma investita lunar si nici indexurile in care investesc. Exista posibilitatea ca pe viitor sa adaug inca un ETF care investeste in S&P 500 dar nu putem discuta despre o modificare a planurilor pe termen lung. Este mai mult o ajustare de natura tehnica ce nu afecteaza in nici un fel procentele tinta din Portofoliul Public.

Sunt curios sa-mi spui cum a fost pentru tine Ianuarie 2023 si ce planuri ai tu pentru acest an.


Disclamer:
 Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Stefan
Follow me

2 Replies to “Retrospectiva Ianuarie 2023 – Portofoliul Public”

  1. Ștefan,
    Poți să explici cum calculezi profitul lunar? Ținând seama de sumele depuse în trecut, de depunerea lunară și de valoarea portofoliului în dinamica lui?

  2. Buna ziua Stefan.
    Multumesc mult pentru articole, le citesc cu regularitate si ajuta foarte mult.

    Am o intrebare te rog: vad ca in general preferi sa investesti in ETF-uri denominate in USD.
    Eu am cautat mai degraba varianta in EUR (pe logica ca asa am o parte din bani si costurile de tranzactionare / schimb valutar sunt mai bune).
    Care sunt motivele pentru care tu preferi USD? De exemplu cele in EUR au anumite costuri ascunse de hedging?

    Multumesc.
    Alex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *