Lump Sum sau DCA?

Lump sum sau DCA?

Salut!
Despre Investitii cu suma unica (“Lump Sum Investing“) si despre investitii recurente (“Dollar-Cost Averaging”) am discutat deja in articole trecute. Te invit sa le citesti, daca nu ai facut asta deja. Spuneam atunci ca Lump Sum Investing este o metoda prin care, de la inceput, investim toata suma pe care avem de gand sa o alocam unui activ. Spre deosebire de aceasta abordare “Dollar-Cost Averaging” este metoda prin care investim lunar , o suma de bani

Am aratat deja in articolul despre ETF-uri (cu distribuire sau cu acumulare) ca daca am fi investit 500$ lunar – incepand cu 1 noiembrie 2011 si pana la 1 aprilie 2020 – in ETF-ul CSPX am fi avut la acea data suma de $91.812,62 USD. Pentru a obtine aceasta suma am investit in total $57.000 USD. Asta inseamna o crestere cu 61% – deci la 161% fata de totalul depus, in 9 ani si jumatate.

Plecand de la acea analiza, in acest articol, vreau sa compar cum si cand este mai rentabil sa investim: periodic sau toata suma in avans.

Trei exemple, acelasi instrument

Pentru a fi foarte simplu de urmarit si inteles am folosit unul dintre cele mai mari ETF-uri, din lume, pentru exemplele pe care le-am studiat. Este vorba despre ETF-ul SPY.

SPY este un ETF pentru piata americana care urmareste indicele S&P 500. Este (aproape) echivalentul lui IDUS pe care l-am folosit in exemplele anterioare sau SPY5 – despre care am mai vorbit si in alte articole.

Pentru strategia de “Lump Sum Investing” am considerat mereu ca investim toti banii la data initiala – numita “Data Start”. In campul “Actiuni” am trecut numarul total de actiuni pe care le vom avea la finalul fiecarei perioade.

O situatie speciala sunt dividendele primite. SPY este un ETF care ofera dividende. Am ales sa consider ca nu reinvestim in nici un fel dividendele, doar le pastram in cont.

Nu am ales CSPX – ETF-ul cu acumulare (aproape) echivalent cu SPY – pentru ca mi s-a parut interesant de urmarit cum dividendele influenteaza valoarea totala a portofoliului in fiecare perioada de timp. Pentru a vedea mai clar acest lucru am ales sa calculez doua valori ale portofoliului – cu si fara dividende.

Suma folosita pentru investitiile de tip DCA este de $500 USD pe luna. Suma folosita pentru Lump Sum este ajustata la perioada pe care am studiat-o. Astfel sumele investitie in perioada respectiva sunt egale pentru amandoua metodele de investitie. Pretul SPY considerat la final a fost cel la 20 mai 2020. Pentru usurinta calcului si pentru ca el sa aiba sens am considerat ca putem cumpara fractii de actiuni.

Comparatie pe 20 luni

Prima comparatie pe care am facut-o este cea pe ultimele 20 luni calendaristice. Am ales perioada aceasta pentru ca putem vedea impactul unei piete in scadere asupra celor doua portofolii si pentru ca valoarea investita este de 10.000 USD. O valoare rotunda ne ajuta sa intelegem lucrurile mai usor.

Investitii pe 20 luni. Lump Sum Investing vs DCA.

Perioada efectiva este 1 Oct 2018 – 20 Mai 2020. Pretul SPY de la final este cel de la 20 Mai 2020 si are valoarea de $292.11 USD. Din start putem vedea ca pretul la 1 Oct 2018 si pretul la 20 Mai 2020 sunt destul de asemanatoare. Diferenta intre cele doua preturi este de doar 1.1%. Acest lucru se vede si pe graficul de mai jos. Desi S&P500 a avut variatii destul de mari in acesti doi ani avem de-a face cu o valoare a acestui indice aproape de cea de acum 20 luni.

Evolutia S&P500 pentru cele mai recente 20 luni

Numarul de actiuni pe care reusim sa le cumparam in metoda Lump Sum Investing este putin mai mic decat pentru metoda DCA. Totusi, un lucru important de notat este suma pe care o primim ca dividende in aceasta perioada. Pentru ca avem 34 actiuni inca din prima zi cand facem cumpararea, suma pe care o primim ca dividend pentru Lump Sum Investing este mult mai consistenta. Primim in plus $129 USD dividend pentru metoda Lump Sum Investing fata de metoda DCA.

Desi am trecut prin variatii destul de mari amandoua portofoliile sunt pe plus. Pentru portofoliul de tip DCA avem cu $168 USD valoare mai mare a portofoliului. Lucrurile se echilibreaza foarte mult daca tinem cont de dividende insa, valoarea celor doua portofolii fiind foarte apropiata.

Castigator in acest exemplu este portofoliul de tip DCA, la foarte mica distanta fata de cel Lump Sum.

Comparatie pe 5 ani

Investitii pe 5 ani. Lump Sum Investing vs DCA.

O perioada de investitie putin mai lunga – considerata de destul de multi investitori cu care am vorbit ca fiind perioada pe care ei vor sa investeasca banii (orizontul lor investitional) este cea de 5 ani.

Evolutia S&P 500 in ultimii 5 ani

In aceasta perioada indicele S&P500 a crescut destul de mult. Am avut parte de un “bull run” – crestere a pietei -sustinuta pana in Martie 2020. Chiar si dupa caderea din Martie 2020 am avut parte de o revenire importanta si foarte rapida. In aceste conditii lucrurile arata destul de bine pentru portofoliul de tip Lump Sum Investing. Am investit in ambele portofolii suma de $30.000 USD. In portofoliul de tip Lump Sum Investing am investit acesti bani de la inceput, la 1 Mai 2015. Am reusit sa cumparam 143 actiuni la pretul initial de $209.4 USD pe actiune. In prezent actiunile valoreaza 42.381,09 USD.

Pe langa aceasta suma se adauga si dividendele pe care le-am primit in tot acest timp, in valoare de $3.544.41 USD. Deja putem vedea ca sumele stranse ca dividend sunt suficient de mari incat sa insemne procente importante din portofoliu. In total avem un portofoliu de $45.925 USD. Procentual este o crestere de 53% (dividende incluse de aceasta data) fata de valoare initiala.

Fata de metoda de Lump Sum Investing, portofoliul de tip DCA are o performanta mai slaba. Deja faptul ca in timp actiunile s-au apreciat duce la scaderea per total a performantei portofoliului nostru. In acest caz avem un portofoliu de 38.533 USD (cu tot cu dividende incluse) si doar $1754 USD dividende. Valoarea dividendelor este la jumatate fata de cazul Lump Sum Investing pentru aceeasi perioada de timp. In plus si numarul de actiuni totale pe care le avem pentru SPY este cu 15% mai mic in cazul DCA.

Dobanda compusa a lucrat in acest caz in favoarea Lump Sum Investing-ului pentru ca, in ultimii 5 ani ETF-ul SPY a fost pe un trend ascendent.

Comparatie pe 10 ani

Investitii pe 10 ani. Lump Sum Investing vs DCA.

Cea mai interesanta comparatie se poate vedea atunci cand marim perioada. In momentul in care investim pentru o perioada mai lunga de timp – 10 ani in acest exemplu – se vede cel mai bine puterea pe care dobanda compusa o aplica portofoliului de tip Lump Sum Investing.

Daca analizam portofoliul de tip DCA putem vedea un rezultat destul de bun. Am reusit sa strangem 328 actiuni SPY si sa incasam $8.763 USD dividende. Valoarea portofoliului nostru este de $97.151 USD fara dividende si am depasit $100.000 USD daca le adaugam si pe acestea. ROI-ul este de asemenea bun, 77% pentru perioada de 10 ani. Cifrele sunt bune atunci cand le privim izolat. Problema este atunci cand comparam aceste rezultate cu cele obtinute pe Lum Sum Investing.

Pentru ca am investit $60.000 USD initial, am putut cumpara 502 actiuni SPY in portofoliul Lump Sum. Am beneficiat de pretul de la data de 1 mai 2010, pret de $119 USD pe actiune. Aprecierea actiunilor in acesti 10 ani a facut ca portofoliul nostru sa aiba o valoare de aproape 150.000 USD la final, fara dividende si de aproape $170.000 USD, la final, cu dividendele incluse. Suma dividendelor primite depaseste 13.5% din valoarea portofoliului la final. In plus, suma pe care am primit-o ca dividende este foarte semnificativa in sine, $20.267$. Randamentul portofoliului este de 182% fata de suma investita initial (inclusiv dividende).

In loc de concluzie

Am vazut ca pe termen scurt lucrurile pot sa arate cum DCA poate fi o strategie mai buna decat Lump Sum Investing. Acest lucru se intampla mai ales daca avem de-a face cu o cadere foarte mare relativ aproape de momentul in care facem investitia de tip Lump Sum. Pe termen lung insa atat timp cat piata urca investitiile de tip Lump Sum s-au dovedit castigatoare.

Atunci cand discutam despre “Lump Sum Investing” momentul in care facem investitia are o foarte mare importanta. Fiind o investitie unica este mult mai greu sa indreptam o decizie gresita, daca alegem un moment care nu se dovedeste a fi prielnic. Indreptarea se face, de obicei, prin adaugarea de timp.

In investitii exista foarte multe variabile de care putem tine cont. In articolul de fata am luat 3 exemple punctuale. Eu cred ca ele sunt importante pentru a demonstra cateva lucruri dar nu am pretentia ca ele sunt valabile mereu. Lucrurile se pot schimba in multe situatii.

Un lucru important, care mi se pare de luat in seama, este ca desi strategia de tip DCA nu a fost superioara celei Lump Sum, ea a avut totusi rezultate foarte bune. Privite fara a face comparatie rezultatele DCA sunt imbucuratoare pentru investitorii care vor sa inceapa (sau sa continue) sa investeasca si nu dispun instant de o suma mare de bani. DCA s-a dovedit o metoda de investitie rentabila.

Sunt constient ca exemplele date in articol nu tin cont de inflatie. Ele pot fi imbunatatite prin adaugarea acestei varibile in calcul. Chiar si asa, discutia despre inflatie, despre cat de importanta este si cum ne influenteaza ea in investitii – poate fi destul de lunga din punctul meu de vedere.

In incheiere as vrea sa te rog sa te gandesti la un lucru. Experimentul considera un activ in crestere de peste 10 ani – asa cum a fost S&P500. Ce s-ar fi intamplat daca faceam acest experiment pe o actiune individuala care nu a crescut in ultimii 10 ani? Dar pe DAX? Dar pe Nikkei?
Poti sa-mi spui in comentarii cum crezi ca ar fi performat atunci cele doua metode.

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

PPS: Vrei sa lucram impreuna? Am un program de 1:1 facut pentru nevoile tale. Scrie-mi la Stefan@finantepersonale.ro sau direct pe pagina de Facebook si spune-mi cum te pot ajuta.

Stefan
Follow me

5 Replies to “Lump Sum sau DCA?”

 1. Unui incepator ca si mine acest articol i se pare foarte bun si de mare ajutor . Eu cred ca strategia DCA este cea mai recomandata pentru mine neavand o suma mare de inceput si cred ca e foarte bine sa iti creezi obisnuinta de a investii luna de luna fara sa ai mare interes ce se intampla in piata .

 2. cum investim in acest ETF prin DCA? ce pasi trebuie sa urmez? bun articol, ar fi interesante comparatiile pe mai multi indici asa cum ai spus si tu DAX/Nikkei poate chiar BET

  1. Salut!
   Am un articol despre cum poti incepe sa investesti. Pasii sunt aceiasi. Il gasesti aici : https://finantepersonale.ro/cum-incepi-sa-investesti/ 🙂
   O lista cu foarte multe articole utile pe care le-am scris gasesti aici : https://finantepersonale.ro/binge-reading/

   Am increderea ca informatia te ajuta sa incepi (sau sa continui) sa investesti si sa alegi ce este mai bine pentru tine. Daca totusi nu ti se pare suficient si vrei sa discutam mai multe despre cum aleg eu un ETF si cum il analizez da-mi un mesaj si putem aranja o sedinta 1:1.
   Investitii profitabile!

   1. bun. voi citi articolele si revin acolo daca am intrebari.
    am descoperit de curand site-ul si mi se pare ca structurezi foarte bine informatiile.
    te felicit, sunt sigur ca ma va ajuta foarte mult in continuare.

    P.S.: apreciez ca raspunzi si la commenturi, e mare lucru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *