Salut!
Sumar
Interactive Brokers
Folosesc Interactive Brokers (ii voi spune IB de acum inainte) de mai bine de doi ani. La un moment dat, in Februarie 2019, am decis sa deschid un portofoliu nou si sa-l fac public.
Am inceput acest portofoliu ca un portofoliu pentru pensie. Scopul lui este sa imi asigure o crestere a averii pe termen lung si apoi sa imi asigure un venit lunar. Alimentez acest portofoliu lunar cu $500 USD si cumpar active care cred ca ma ajuta sa-mi ating scopul.
Prima provocare din acest portofoliu se numeste “Challenge 10k” si a constat in atingerea sumei de 10.000 USD in cont. A fost incheiata chiar in luna August 2020. Daca esti curios cum arata portofoliul meu in acest moment poti vedea chiar in ultimul raport lunar.
Am ales IB pentru acest portofoliu pentru ca este un broker destul de mare (tranzactionat la bursa si cu o capitalizare de 21 miliarde de USD in acest moment), accepta rezidenti din Romania si ofera acces la foarte multe instrumente financiare.
Despre Interactive Brokers am mai scris cateva articole. Daca nu le-ai citit deja ar trebui sa o faci. Citirea lor te va ajuta sa intelegi situatia din prezent. In ele explic pe larg de ce am ales acest broker, cum sa optimizezi comisionul lunar si cum am retras si am depus bani pana acum – fara comisioane.Vă recomandăm să cumpărați periuța de dinți preferată la prețuri super mici cu transport gratuit www.swisswatch.is și vă puteți ridica comanda de la magazin în aceeași zi.
Articolele despre IB sunt:
- Ce broker folosesc?
- Cum alimentez contul fara comisioane?
- Cum alimentez si cum retrag bani din contul de tranzactionare?
- Interactive Brokers – Optimizarea comisionului lunar
- Interactive Brokers – Partea (mai putin) buna.
Depunerea de bani
IB are suport pentru peste 20 monede. Din pacate RON nu este una dintre ele. In aceste conditii imi ramane sa depun bani in Euro sau in USD (investesc preponderent in USD).
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-8.png)
Interactive Brokers le ofera clientilor un curs valutar foarte bun si percepe pentru asta un comision mic. Pentru ca exista aceasta optiune oricare dintre cele doua monede (Euro sau USD) este potrivita pentru mine chiar daca investesc preponderent in USD.
Depunerea in Euro
Depunerea in Euro la Interactive Brokers este un lucru extrem de simplu. Putem sa folosim orice metoda pentru a transforma RON in Euro si apoi trebuie doar sa trimitem banii in contul pe care il avem deschis la broker.
Fie ca schimbam cu un serviciu de tip fintech / aplicatie – Revolut in cazul meu – sau la o casa de schimb ce ne ofera un curs foarte bun, dupa ce avem banii in Euro, in banca sau in Revolut, putem face plata direct catre contul pe care il avem la IB.
Brokerul iti pune la dispozitie un cont al lui, SEPA, in care poti face transferul. Procesul incepe cu declararea sumei pe care vrem sa o transferam.
Incepem prin a anunta IB de intentia noastra si sa adaugam o noua sursa de fonduri. Practic spunem brokerului de unde vom trimite banii catre ei. Acest lucru se face prin completarea unui formular cu cateva informatii de baza.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-11-1024x404.png)
Avem posibilitatea sa salvam informatiile si data viitoare vom alege aceste informatii din cont fara sa fim nevoiti sa le reintroducem.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-12-1024x682.png)
Dupa ce am salvat informatiile putem incepe etapa de depunere a banilor in cont. Primul pas este sa declaram suma pe care o vom trimite in contul nostru la IB. In cazul meu fac aceasta depunere din Revolut asa cum se vede in poza de mai jos.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-9-1024x535.png)
Dupa ce declaram suma pe care vrem sa o transferam ne sunt afisate instructiunile de transfer. Asa cum se vede mai jos, primim datele unei banci din Germania (CITIBANK EUROPE PLC, GERMANY BRANCH) si toate celalte informatii necesare – inclsuiv contul IBAN.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-10-1024x562.png)
Acestea sunt datele pe care le primesc EU, ACUM. Daca vrei sa iti alimentezi contul te rog sa verifici datele pe care le primesti TU. Este posibil sa fie altele fata de acestea. Este foarte important sa completam toate datele corect atunci cand facem transferul – inclusiv numarul de cont pe care il avem la IB (este acela care incepe cu U si este urmat de cateva cifre) si numele nostru. Acest numar este unic pentru fiecare si identifica contul nostru in sistemul brokerului.
Important de retinut este si ca NU TOATE bancile (sau aplicatiile de plata) ofera comision zero la platile in SEPA – cel putin deocamdata. Daca vrei sa transferi Euro spre Interactive Brokers asigura-te ca iti este oferit acest serviciu gratuit in cadrul SEPA sau macar informeaza-te care este comisionul pe care trebuie sa-l platesti.
Banii trimisi ar trebui sa ajunga in contul nostru la IB in 2-3 zile maxim. Stiu cazuri cand au fost transferati Euro intr-un cont IB si au ajuns in aceeasi zi.
Depunerea in USD
Depunerea in USD a fost in trecut mai complicata. Am descris procesul – asa cum era el pana acum 1-2 luni – aici. Din fericire, procesul a fost schimbat si este acum aproape la fel de simplu ca cel in Euro.
Eu investesc in USD si prefer sa schimb si sa transfer banii din Revolut. Astfel, alimentez Revolut cu RON, schimb in USD si transfer catre broker.
Initierea procesului de depunere este identica pentru USD cu cea pentru Euro. Practic definim la inceput o metoda de plata, o alegem atunci cand vrem sa facem depunerea si completam formularul care ne intreaba ce suma dorim sa trimitem spre IB.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-13-1024x449.png)
Exact ca in primul caz primim informatiile cu detaliile unde trebuie sa trimitem banii, in contul nostru de la IB – de data asta USD.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-15-930x1024.png)
In prezent contul pe care il primesc de la IB este de la Banca “JPMORGAN CHASE BANK, N.A.”. Transferul din Revolut in aceasta banca dureaza 2-3 zile, nu mai mult. Dupa ce banii ajung in contul brokerului ei pot fi folositi imediat.
Prima depunere – de test
Evident, este foarte important – asa cum am mai spus – sa fim foarte atenti la procedura de depunere. Atunci cand am depus prima data bani intr-un cont la IB am facut o depunere de test. Pur si simplu am depus o suma mica (poate fi oricat de mica consideri ca este in regula) pe care am fost dispus sa o risc in cazul in care faceam ceva gresit.
Dupa ce am facut prima depunere am salvat informatiile (atat in banca mea cat si in IB) si procesul este mult mai usor dupa. Pur si simplu trebuie doar sa selectez in aplicatia de unde trimit banii detaliile salvate. In felul asta am siguranta ca nu gresesc.
Retragerea banilor din cont
In cei peste 2 ani de cand folosesc IB am retras sume modeste de bani – pentru a testa procesul.
Totusi, nu am retras niciodata bani din contul public si nu am retras niciodata Euro in contul de Revolut. Am facut acest lucru, ca test, luna trecuta. Am retras 100 Euro din portofoliul public pentru a testa cat de repede ajung in contul meu de Revolut. Au ajuns in 2 zile. Dupa ce au ajuns i-am depus inapoi si am considerat testul incheiat.
Am facut aceasta retragere pentru a testa cat de repede functioneaza totul acum, cand scriu articolul – nu in trecut cand am facut alte teste. Am retras din portofoliul public tocmai pentru a vedea cum functioneaza lucrurile pe acest cont, catre Revolut.
IB ofera o retrage gratuita pe luna ceea ce este foarte util din punctul meu de vedere. Daca vreau sa retrag mai des costul este de 1 USD / Euro pentru fiecare retragere. Chiar si cu acest comision mi se pare un cost foarte bun.
Procesul de retragere de fonduri incepe in acelasi fel ca cel de depunere – prin alegerea unui cont unde vrei sa ajunga banii sau prin definirea unei metode in caz ca nu ai nici una definita.
![](https://finantepersonale.ro/wp-content/uploads/2020/09/image-14-1024x360.png)
Atunci cand alegem metoda de plata IB ne prezinta informatiile contului unde vom retrage (IBAN-ul) si sumele pe care le avem disonibile pentru retragere.
Contul meu este unul cu margin deci pot retrage Euro chiar daca nu am in cont. Brokerul ma anunta ca daca fac asta am sa PLATESC DOBANDA pentru banii respectivi.
Am cerut sa primesc 100 EURO din contul meu de portofoliu public DESI nu aveam Euro in cont. Aveam disponibili insa USD. Nu a fost o problema ca brokerul sa imi trimita Euro. Nu mi-a schimbat automat USD in Euro, pur si simplu mi-a trimis 100 Euro in Revolut. Balanta mea arata “-100 Euro” dupa ce mi-a trimis acesti bani. A revenit la zero imediat ce am depus banii inapoi.
Concluziile mele
Depun bani constant in IB. Pana acum nu am avut probleme majore cu depunerile.
Interactive Brokers nu este neaparat brokerul cel mai simplu de folosit dar, din punct de vedere al depunerii si al retragerii de fonduri eu nu am de ce sa ma plang. Mi se pare ca este destul de usor sa faci amandoua operatiile in prezent, banii ajung repede in conturi si procesul poate fi chiar si automatizat pana la un anumit punct.
Pana acum NU am retras USD din nici un cont. Nici nu planuiesc sa retrag in viitorul apropiat USD asa ca nu are rost sa testez aceasta ipoteza. Daca imi doresc sa retrag o suma mai mare de bani cu siguranta ii voi schimba in Euro si ii voi retrage in banca sau in Revolut.
Din experienta clientilor mei pot spune ca pentru retrageri in USD din IB in ING cel mai rapid transfer a fost de 30 minute. In mod normal banii intra in maxim 2 zile. Nu stiu detalii despre alte banci dar nu ar trebui sa fie diferente majore.
Sunt curios sa-mi spui TU cum ti se pare procesul acesta la IB, daca folosesti brokerul acesta sau daca te gandesti sa-l folosesti in viitor. Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Stefan,
O sugestie pentru un articol: poate poti sa prezinti si cum arata partea de Web portal (ce tooluri au userii la dispozitie pentru a-si urmari evolutia portofoliului, cum faci sa gasesti etf-urile pe care le vrei, etc.) Cred ca ar ajuta. Pe mine, cand mi-am facut cont demo la IB acum vreo luna-doua, nu m-a ajutat prea mult, aveai disponibile prea putine functionalitati si nu mi-am dat seama de prea mare lucru. Nu puteai vedea cum iti arata portofoliul, etc. Asta in partea de Web Portal, nu in aplicatia desktop, care nu-si prea are rost daca faci buy and hold pe termen lung.
Multumim pt articole!
Bogdan
Si eu sunt interesat de un astfel de subiect.
Salut Stefan,
Poti pune si un Printscreen din Revolut, cum trimiti tu USD?
Mie imi tot refuza transferul.
Multumesc,
Adi
ai sters acolo la sfarsit “Sent from Revolut” si ai scris U512341 / Popescu Xulescu ?
*in loc de U512341 – codul tau
**in loc de Popescu Xulescu – numele tau
“Sent from Revolut” la detalii este ceva ce pune Revolut automat daca nu schimbi si este destul de noua (cateva luni). Da, acolo trec ID-ul si numele meu exact cum spune Interactive Brokers.
Da, asta cu “Sent from Revolut” e introdusa de f putin timp.
Salut,
Eu tocmai am depus ieri in GBP folosind Revolut. A durat doar cateva ore, ma asteptam la mai mult din ce ai spus tu. E prima mea interactiune cu IB, am deja un cont la eToro dar mi se pare ca e de copii mici, social media style care nu e prea folositor in tranzactionare.
Mersi pentru continut, e foarte folositor.
Remus
Salut Stefan!
Felicitari si pentru acest articol. Toata seria legata de Interactive Brokers imi e foarte de ajutor.
Acum doresc sa imi deschid cont la IB si am sub 25 de ani.
Doresc sa investesc in ETF-uri preponderent, si poate foarte putin stock picking.
Pentru aceasta strategie, imi recomanzi sa imi leg contul cu Tradestation Global? (Tinand cont pentru persoane sub 25 de ani, comisionul lunar IB este 3$).
Platesti mai putin in comisioane (excluzand cei 10$/luna) daca ai contul legat la Trade Station decat fara?
Salut! Iti multumesc.
Eu platesc cam 1.5$ – 2$ pe luna cu legatura la Tradestation Global
Salut Stefan. Tot n-am inteles cum transferi USD din Revolut. Am incercat de mai multe ori dar n-am reusit. La introducerea detaliilor, nu mi-a acceptat swift-ul de US.
Sunt nevoit sa trimit prin BT si sunt jecmanit de $35 la fiecare transfer.
Ne poti da mai multe detalii?
Ms!
Salut,
Pune o poza cu initierea transferului din IB. Ai grija sa stergi contul tau de acolo (cel cu U….). Initiaza un transfer cu o suma mica (10$ de exemplu).
Hai sa vedem ce date primesti pentru Revolut.
Merci.
Eu n-am reusit pana acum sa introduc entitatea in Revolut.
Contul beneficiarului e ceva de genul: “12345678U9999999” si n-am cum sa introduc acea litera “U”, accepta doar cifre.
Tu zici sa introduc doar prima parte a contului, pana la “U” ?
Da, pana la U!
Daca te uiti cu atentie vezi ca ce urmeaza dupa U este contul tau personal si ce este inainte de U este contul din banca al IB.
Damn..asta a fost ca aia cu: “E bagat in priza? ” Sorry pt stupid questions…
Mersi mult Stefan, o sa incerc un transfer minim si iti spun cum a mers.
Keep up the good work!
Hahaha :))
Nici o intrebare nu e stupida, mai ales daca rezolva problema. Sper sa functioneze si sa nu mai platesti comisioane pt depunere 🙂
Salutare Stefan,
Quick update aici. Am reusit sa trimit $50, in 13 Decembrie.
Au trecut 4 zile, si in account imi apare faptul ca au ajuns cei $50 dar ca inca nu se pot utiliza. Estimated date pt creditarea banilor a.i. sa ii si pot folosi e 18 dec..
Ce mi se pare ciudat e ca acest transfer din Revolut, in IBKR transaction history, e considerat de tip “ACH” si nu “WIRE” cum imi apar transferurile facute din BT. Probabil de aici si durata.
Buna ziua!
Doresc sa cumpar actiuni (stocks) spre detinere si sa le tin pe o perioada indelungata (1an, 3 ani sau poate 5 ani) si nu CFD-uri sau altceva de pe platforma Interactive Brokers (de pe Client Portal). Si fara sa stau in fiecare zi, minut de minut pe platforma sa vad cum evolueaza actiunile. Evident ca mai verific asa din cand in cand.
Si nu stiu ce trebuie bifat (ales) pentru acest lucru de pe platforma:
Order Type: Limit, Market, Stop, Stop Limit, etc.
TIME-IN-FORCE: Good Till Cancel, Day, At the Opening.
Va multumesc tare mult.
Toate cele bune,
C.Pop
Salut! Order type este doar modul de a cumpara si nu defineste ceea ce cumperi (Actiuni, obligatiuni, etf-uri, cfd-uri, etc) sau pentru ce perioada cumperi.
Poti vedea o explicatie a acestor termeni aici : https://www.investopedia.com/investing/basics-trading-stock-know-your-orders/
TIME-IN-FORCE reprezinta cat timp este valababil un order. Daca nu se executa in timpul specificat acolo se anuleaza ordinul de cumparare automat.
Multumesc mult de raspuns.
Deci, daca aleg Market la Order Type si Good Till cancel pentru o actiune cumparata, pot sa o tin cat doresc eu pana ma decid sa o vand.
Asta sa inteleg?
Multumesc.
Dupa ce ai actiunea poti sa faci ce vrei cu ea (sa o tii, sa o vinzi, etc).
Ordinul nu are legatura cu ce faci cu actiunea ci doar cu partea de cumparare a ei.
Nu iti recomand “Market order” pentru ca iti executa la orice pret gaseste si acel pret poate fi foarte prost, in functie de actiune. Cel mai bine faci teste pe un cont demo sa intelegi cum functioneaza 🙂
Am bani in IBKR in $ si incerc sa imi dau seama daca ies mai bine ca si comisioane / costuri de retragere, daca:
1. convertesc $ in eur in IBKR, retrag SEPA in cont ING de lei
2. las cum sunt $ si retrag bank wire in Revolut
stie cineva ce comisioane sunt?
1. Cred ca platesti 2$ comision de schimb valutar (nu sunt 100% sigur, nu am mai facut de mult).
2. Nu platesti nici un comision.
Prima retragere lunara este gratuita la IB. Incepand cu a doua retragere intr-o luna platesti 10$ comision de retragere. Cel mai bine limitezi la 1 retragere pe luna daca nu ai sume mari pentru a nu plati comision in plus, daca se poate.
Buna ziua,
Multumesc in primul rand pentru raspunsul din sectiunea XTB.
Am un 2 conturi XTB (unul in EUR si unul in USD), unde achizitionez ETF-uri. (Preponderent in EUR, intrucat comisioanele de transfer recurent sume in cont sunt total diferite: EUR: BT=>XTP cca 1-2EUR/transfer, respectiv USD: BT=>XTP cca 20-22 USD /transfer.
Doresc sa-mi deschid cont si la IBKR.
Aici as dori sa cumpar preponderent actiuni individuale. (preponderent actiuni US (USD).
Oscilez tot in privinta comisioanelor de alimentare lunara cont:
1)in EUR – transfer BT => IBKR probabil comisioane transfer SEPA mici
2) in USD – probabil varianta Revolut (mai buna ca la BT): pachetele standard tot au vreo 15-20ron comision transfer. (n-am verificat, inca nu mi-am facut inca cont Revolut)
Ar fi mai in regula:
1) sa fac contul in EUR (alimentand din BT (1-2EUR comision SEPA), urmand ca la cumpararea de actiuni sa fie facut schimb valutar automat in platforma IBKR?)
2) sa fac contul in USD, urmand sa-mi asum comisioanele Revolut si sa am direct contul in moneda necesara achizitiilor actiunilor?
Este si o alta varianta 3) pe care n-o vad eu?
Multumesc anticipat…
Salut,
Site cineva ce comision se aplica dupa primul transfer in USD Revolut -> IBKR?
Am citit ca intr-o luna, primul este gratuit, dar nu am gasit care este comisionul pentru urmatoarele.
Am depus de mai multe ori intr-o luna, comision 0.
Am facut transfer in USD din Revolut.
IBKR a inregistrat transferurile ca ACH si nu a perceput comision.