Ce broker folosesc?

Deși am creat acest blog de mai puțin de 1 luna am primit cel puțin o data pe zi întrebarea “Ce broker folosești?”. Ea vine la pachet cu “Ce broker crezi ca ar trebui sa folosesc eu?”

Cu siguranță nu va pot spune ce broker sa folosiți dar va pot spune ce broker folosesc eu și de ce l-am ales. Eu folosesc Interactive Brokers.

Inițial mi-am dorit un broker din România și chiar mi-am deschis cont la un astfel de broker. Din păcate comisioanele erau foarte mari pentru acțiuni din US și am fost nevoit sa caut altceva.

De ce folosesc Interactive Brokers?

Este un broker destul de mare și cunoscut pe piața internațională.

Interactive Brokers este un broker destul de mare si cunoscut pe piața internaționala. In plus accepta cetățeni din EU / România pentru ca au sucursale în Europa. Din punctul asta de vedere mi se pare perfect.

Ușurință în tranzacționare.

Este destul de ușor sa tranzacționezi acțiuni și ETF-uri cu Interactive Brokers. Eu asta tranzacționez cu ei și sunt mulțumit. Au aplicație pentru telefon, pentru laptop / desktop și platforma Web.

Deși nu e cea mai buna aplicație pe care am folosit-o la un broker și datele nu sunt chiar real time (trebuie sa plătești daca vrei datele real time) cumpărarea / vânzarea se face foarte simplu la preturi bune. Pentru mine e tot ceea ce contează când vine vorba de platforma.

Multe piețe pe care pot tranzacționa.

In prezent am acțiuni în piața din US si ETF-uri în piețele din Europa. Interactive Brokers are cam tot ce mi-am dorit când vine vorba de piețele / acțiunile de care eu am nevoie.

Pentru Europa au foarte multe piețe (Austria , Estonia, Letonia, Lituania, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, UK).
Mai au America de Nord (US, Canada, Mexic) si Asia-Pacific (Australia, Hong Kong, India, Japonia, Singapore). Nu folosesc Asia-Pacific dar e posibil sa folosesc Canada, în viitor.

Piata din România nu se număra printre piețele europene pe care le găsim la Interactive Brokers dar sunt suficienți brokeri romani care acoperă Bursa de Valori București (BVB). Din punctul asta de vedere nu este nici o problema.

Comisioane decente.

Pe partea de comisioane lista este destul de lunga. Nu are rost sa prezint toată structura lor de comisioane ( o puteți vedea aici ) dar este bine de știut ca au o structura fixa si una bazata pe volum – numărul de acțiuni pe care le cumperi. Eu personal prefer structura bazata pe volum (ei o numesc “Tiered”) pentru ca am comisioane mai mici decât la cea fixa, pentru numărul de acțiuni pe care le tranzacționez eu.

Per total structura lor de comisioane mi se pare una foarte buna dar trebuie spus ca în lunile în care nu plătești cel puțin 10$ comision pentru tranzacții iți percep o taxa echivalenta cu diferența pana la 10$. Practic exista o taxa de 10$ lunara din care ți se scad comisioane în valoare de 10$.

Pot sa folosesc Revolut pentru alimentare

Deși nu este cea mai rapida metoda de alimentare și trebuie sa aștept 1 săptămâna după ce ajung banii în cont pentru a ma putea folosi de ei faptul ca pot alimenta prin Revolut fără nici un fel de comision bancar pentru plata este un mare plus.

Pot deschide cont cu orice suma

Pana acum 6 luni suma minima cu care se putea deschide un cont era 10.000$. O suma asa mare poate fi o piedica pentru a deschide un cont. Din fericire în prezent suma minima pentru a deschide un cont este de 0$.

Părți negative la Interactive Brokers

Datele gratuite nu sunt real time

Deși aplicațiile Interactive Brokers sunt destul de ok (chiar și cele pe mobil) preturile acțiunilor pe care le vezi în aplicații sau pe web nu sunt în timp real – au o întârziere de 15 minute. Daca vrei poți obține date în real time contra cost. Pentru piața din US este 25$ / luna .
Din punctul meu de vedere este nesemnificativ faptul ca datele nu sunt in real time și nu plătesc pentru serviciul acesta. Oricând pot folosi Yahoo Finance sau Google pentru a vedea valoarea în timp real a unei acțiuni.

Comision 10$ minim lunar

Pentru cineva care nu tranzacționează deloc sau tranzacționează sume foarte mici comisionul de 10$ minim lunar poate fi o problema. Având în vedere ca lunar fac cel puțin 1 tranzacție (dar de obicei mai mult) nu consider ca este o problema costul acesta. Pur și simplu îl consider un cost al tranzacțiilor pe care le fac.

In loc de concluzie

Articolul asta nu este o recomandare pentru a folosi Interactive Brokers. Va recomand sa faceți o analiza foarte amănunțita pentru fiecare broker pe care îl știți și sa alegeți ceea ce doriți / ceea ce vi se potrivește mai bine. Am vrut sa răspund in acest articol întrebării “Ce broker folosești?” si sper ca răspunsul meu sa fie elocvent.

Voi ce folosiți? Aveți un cont la o platforma de tranzacționare? Mi-ar plăcea sa aud părerea voastră.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Sunt banii tăi și este treabă ta ce faci cu ei. Spor!


Follow me

Stefan

Stefan are o experienta de 5 ani in investitii pe piata de capital si peste 10 ani in imobiliare. A inceput pe BVB si in prezent investeste pe piata de capital din SUA si UK. In imobiliare investeste in piata din Bucuresti.
Stefan
Follow me

18 Replies to “Ce broker folosesc?”

 1. Salut! Ne poti da mai multe detalii te rog despre transferul de fonduri din RO in contul brokerului, si ce comisioane (daca sunt) platesti? Multumim pentru informatii!

 2. Fiecare Trader trebuie sa obtina un Tax Identification Number (TIN) si in Romania? In cazul in care raspunsul e da, unde si cum putem obtine asta?

    1. Ideea generala este ca (in prezent) platiti 10% din profitul pe care il faceti.
     Anaf ( si eventual o discutie cu un contabil) va ajuta sa intelegeti exact procesul.
     ANAF-ul are si un telefon pe care il gasiti la ei pe site si unde va pot da informatii.

 3. Buna seara!

  Recent am descoperit blogul dvs., este foarte profesionist!

  As avea doua intrebari:

  1. Banuiesc ca pentru retragerile de bani din contul IB va trebui sa va faceti un cont clasic de USD, nu?

  2. La ce broker romanesc v-ati gandit inainte de IB? XTB am vazut ca au comision de 0.12% (minim 5 euro) pentru actiuni/ETF-uri. Tradeville e o gluma pentru actiuni straine, sunt niste comisioane uriase. Brokerul olandez DeGiro am vazut ca are comisioane chiar mai mici, dar nu accepta plata prin Revolut.

  Multumesc mult si spor!

  1. Buna ziua,
   Multumesc pentru aprecieri.

   1) Nu am facut retrageri de la IB inca si nici nu planuiesc sa fac pe termen scurt sau mediu. Totusi m-am interesat si am inteles ca se pot retrage intr-un cont clasic de USD.
   2) Am in continuare cont la Tradeville dar suma investita acolo este foarte mica. L-am folosit pentru BVB in mare parte si 2-3 tranzactii pentru US si Canada. Intr-adevar costurile pentru actiuni externe acolo este mare si a fost o cauza pentru care am cautat altceva.

 4. Salut!
  Ce tip de cont ai ales la IB (Cash/Margin/Portfolio Margin)?

  Foarte bun articolul! Mult succes in continuare!

  1. Salut Alexandru,
   Multumesc de apreciere. Contul de pe portofoliul meu public este de tip “Cash”. Se poate schimba, la nevoie.
   Pentru Margin / Portfolio Margin exista niste limite inferioare.

 5. Salut,

  Au si Brazilia, China si Rusia? Tarile astea ma intereseaza in mod deosebit pentru tranzactionare.

 6. Buna Stefan,
  Te urmaresc si eu de ceva vreme pentru ca imi place cum explici :). Am o intrebare referitoare la impozitul pe dividende, cum se aplica la IB pentru dividendele actiunilor din SUA. Multumesc anticipat!

  1. Buna seara,
   Multumesc pentru apreciere! 🙂

   Nu sunt contabil si nici consultant fiscal asa ca ar fi bine sa verificati informatia pe care o primiti cu un contabil sau un consultant fiscal. La IB, daca sunteti cetatean roman, trebuie sa completati o cerere care se numeste W-8BEN. Gasiti o copie aici : https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf
   La partea a 2-a a acestei cereri, conform tratatului de evitare a dublei impuneri semnat intre SUA si Romania aveti dreptul sa cereti o rata speciala. Dividendele corporatiilor vor fi impozitate cu 10%, la sursa. In Romania nu mai trebuie sa platiti nimic in mod normal (este bine sa confirmati la ANAF / Fisc, etc).

   Forma tratatului de evitare a dublei impuneri o gasiti aici : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/SUA.htm

   Exista forme de asociere in SUA care nu se aplica acestui tratat (De exemplu MLP-urile) si pentru care veti fi taxat cu 37% (direct la sursa).

   Cum am spus, e bine sa intrebati un contabil si un consultant fiscal pentru a va lamuri complet 🙂

 7. salut,
  Am vrut sa-mi deschid cont la IB dar imi cer sa am un venit de peste 45000 usd pe an altfel nu pot deschide cont.Se poate si fara?

  1. Salut.
   Nu stiu ce sa zic, mie nu mi-au cerut asta. E defapt prima data cand aud de cerinta asta (si nici nu am vazut-o pe site-ul lor). Sunt multi oameni care au conturi la IB (din spusele lor) si nu cred ca au toti venituri de peste 45.000 USD anual.

   Exista si XTB (pe care ii si folosesc) care sunt buni si pe care ii recomand daca vrei sa investesti in ETF-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *