Deși am creat acest blog de mai puțin de 1 luna am primit cel puțin o data pe zi întrebarea “Ce broker folosești?”. Ea vine la pachet cu “Ce broker crezi ca ar trebui sa folosesc eu?”
Cu siguranță nu va pot spune ce broker sa folosiți dar va pot spune ce broker folosesc eu și de ce l-am ales. Eu folosesc Interactive Brokers.
UPDATE: Intre timp lucrurile s-au mai schimbat. Folosesc XTB in portofoliul public, ma bucur de 0 comisoane si sunt foarte multumit de schimbarile pe care acest broker le-a adus. Am scris despre asta aici.
Inițial mi-am dorit un broker din România și chiar mi-am deschis cont la un astfel de broker. Din păcate comisioanele erau foarte mari pentru acțiuni din US și am fost nevoit sa caut altceva.
Sumar
De ce folosesc Interactive Brokers?
Este un broker destul de mare și cunoscut pe piața internațională.
Interactive Brokers este un broker destul de mare si cunoscut pe piața internaționala. In plus accepta cetățeni din EU / România pentru ca au sucursale în Europa. Din punctul asta de vedere mi se pare perfect.
Ușurință în tranzacționare.
Este destul de ușor sa tranzacționezi acțiuni și ETF-uri cu Interactive Brokers. Eu asta tranzacționez cu ei și sunt mulțumit. Au aplicație pentru telefon, pentru laptop / desktop și platforma Web.
Deși nu e cea mai buna aplicație pe care am folosit-o la un broker și datele nu sunt chiar real time (trebuie sa plătești daca vrei datele real time) cumpărarea / vânzarea se face foarte simplu la preturi bune. Pentru mine e tot ceea ce contează când vine vorba de platforma.
Multe piețe pe care pot tranzacționa.
In prezent am acțiuni în piața din US si ETF-uri în piețele din Europa. Interactive Brokers are cam tot ce mi-am dorit când vine vorba de piețele / acțiunile de care eu am nevoie.
Pentru Europa au foarte multe piețe (Austria , Estonia, Letonia, Lituania, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, UK).
Mai au America de Nord (US, Canada, Mexic) si Asia-Pacific (Australia, Hong Kong, India, Japonia, Singapore). Nu folosesc Asia-Pacific dar e posibil sa folosesc Canada, în viitor.
Piata din România nu se număra printre piețele europene pe care le găsim la Interactive Brokers dar sunt suficienți brokeri romani care acoperă Bursa de Valori București (BVB). Din punctul asta de vedere nu este nici o problema.
Comisioane decente.
Pe partea de comisioane lista este destul de lunga. Nu are rost sa prezint toată structura lor de comisioane ( o puteți vedea aici ) dar este bine de știut ca au o structura fixa si una bazata pe volum – numărul de acțiuni pe care le cumperi. Eu personal prefer structura bazata pe volum (ei o numesc “Tiered”) pentru ca am comisioane mai mici decât la cea fixa, pentru numărul de acțiuni pe care le tranzacționez eu.
Per total structura lor de comisioane mi se pare una foarte buna dar trebuie spus ca în lunile în care nu plătești cel puțin 10$ comision pentru tranzacții iți percep o taxa echivalenta cu diferența pana la 10$. Practic exista o taxa de 10$ lunara din care ți se scad comisioane în valoare de 10$.
Pot sa folosesc Revolut pentru alimentare
Deși nu este cea mai rapida metoda de alimentare și trebuie sa aștept 1 săptămâna după ce ajung banii în cont pentru a ma putea folosi de ei faptul ca pot alimenta prin Revolut fără nici un fel de comision bancar pentru plata este un mare plus.
Pot deschide cont cu orice suma
Pana acum 6 luni suma minima cu care se putea deschide un cont era 10.000$. O suma asa mare poate fi o piedica pentru a deschide un cont. Din fericire în prezent suma minima pentru a deschide un cont este de 0$.
Părți negative la Interactive Brokers
Datele gratuite nu sunt real time
Deși aplicațiile Interactive Brokers sunt destul de ok (chiar și cele pe mobil) preturile acțiunilor pe care le vezi în aplicații sau pe web nu sunt în timp real – au o întârziere de 15 minute. Daca vrei poți obține date în real time contra cost. Pentru piața din US este 25$ / luna .
Din punctul meu de vedere este nesemnificativ faptul ca datele nu sunt in real time și nu plătesc pentru serviciul acesta. Oricând pot folosi Yahoo Finance sau Google pentru a vedea valoarea în timp real a unei acțiuni.
Comision 10$ minim lunar
Pentru cineva care nu tranzacționează deloc sau tranzacționează sume foarte mici comisionul de 10$ minim lunar poate fi o problema. Având în vedere ca lunar fac cel puțin 1 tranzacție (dar de obicei mai mult) nu consider ca este o problema costul acesta. Pur și simplu îl consider un cost al tranzacțiilor pe care le fac.
In loc de concluzie
Articolul asta nu este o recomandare pentru a folosi Interactive Brokers. Va recomand sa faceți o analiza foarte amănunțita pentru fiecare broker pe care îl știți și sa alegeți ceea ce doriți / ceea ce vi se potrivește mai bine. Am vrut sa răspund in acest articol întrebării “Ce broker folosești?” si sper ca răspunsul meu sa fie elocvent.
Voi ce folosiți? Aveți un cont la o platforma de tranzacționare? Mi-ar plăcea sa aud părerea voastră.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.
Sunt banii tăi și este treabă ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut! Ne poti da mai multe detalii te rog despre transferul de fonduri din RO in contul brokerului, si ce comisioane (daca sunt) platesti? Multumim pentru informatii!
Salut,
Folosesc Revolut pentru transferuri. Este foarte simplu.
Am scris un articol pe aceasta tema. Il poti gasi aici: https://finantepersonale.ro/cum-alimentez-eu-contul-fara-comisioane/
Fiecare Trader trebuie sa obtina un Tax Identification Number (TIN) si in Romania? In cazul in care raspunsul e da, unde si cum putem obtine asta?
Este vorba de CNP in cazul Romaniei.
Poti afla mai multe detalii aici : https://ec.europa.eu/taxation_customs/tin/pdf/en/TIN_-_country_sheet_RO_en.pdf
Despre procesul de taxare unde gasesc informatii?
Ideea generala este ca (in prezent) platiti 10% din profitul pe care il faceti.
Anaf ( si eventual o discutie cu un contabil) va ajuta sa intelegeti exact procesul.
ANAF-ul are si un telefon pe care il gasiti la ei pe site si unde va pot da informatii.
Dar astia de la IB iti tin deja o taxa de 10%, mai trebuie si in Romania sa platesti 10% ?
Daca este vorba despre impozitul pe dividende care se retine automat in baza tratatului de evitare a dublei impuneri intre Romania si SUA atunci nu este nevoie sa se plateasca si la Anaf.
Buna seara!
Recent am descoperit blogul dvs., este foarte profesionist!
As avea doua intrebari:
1. Banuiesc ca pentru retragerile de bani din contul IB va trebui sa va faceti un cont clasic de USD, nu?
2. La ce broker romanesc v-ati gandit inainte de IB? XTB am vazut ca au comision de 0.12% (minim 5 euro) pentru actiuni/ETF-uri. Tradeville e o gluma pentru actiuni straine, sunt niste comisioane uriase. Brokerul olandez DeGiro am vazut ca are comisioane chiar mai mici, dar nu accepta plata prin Revolut.
Multumesc mult si spor!
Buna ziua,
Multumesc pentru aprecieri.
1) Nu am facut retrageri de la IB inca si nici nu planuiesc sa fac pe termen scurt sau mediu. Totusi m-am interesat si am inteles ca se pot retrage intr-un cont clasic de USD.
2) Am in continuare cont la Tradeville dar suma investita acolo este foarte mica. L-am folosit pentru BVB in mare parte si 2-3 tranzactii pentru US si Canada. Intr-adevar costurile pentru actiuni externe acolo este mare si a fost o cauza pentru care am cautat altceva.
Salut!
Ce tip de cont ai ales la IB (Cash/Margin/Portfolio Margin)?
Foarte bun articolul! Mult succes in continuare!
Salut Alexandru,
Multumesc de apreciere. Contul de pe portofoliul meu public este de tip “Cash”. Se poate schimba, la nevoie.
Pentru Margin / Portfolio Margin exista niste limite inferioare.
Salut,
Au si Brazilia, China si Rusia? Tarile astea ma intereseaza in mod deosebit pentru tranzactionare.
Gasesti la ei pe site tot ce este dipsonibil.
https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=37908
Buna Stefan,
Te urmaresc si eu de ceva vreme pentru ca imi place cum explici :). Am o intrebare referitoare la impozitul pe dividende, cum se aplica la IB pentru dividendele actiunilor din SUA. Multumesc anticipat!
Buna seara,
Multumesc pentru apreciere! 🙂
Nu sunt contabil si nici consultant fiscal asa ca ar fi bine sa verificati informatia pe care o primiti cu un contabil sau un consultant fiscal. La IB, daca sunteti cetatean roman, trebuie sa completati o cerere care se numeste W-8BEN. Gasiti o copie aici : https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf
La partea a 2-a a acestei cereri, conform tratatului de evitare a dublei impuneri semnat intre SUA si Romania aveti dreptul sa cereti o rata speciala. Dividendele corporatiilor vor fi impozitate cu 10%, la sursa. In Romania nu mai trebuie sa platiti nimic in mod normal (este bine sa confirmati la ANAF / Fisc, etc).
Forma tratatului de evitare a dublei impuneri o gasiti aici : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/SUA.htm
Exista forme de asociere in SUA care nu se aplica acestui tratat (De exemplu MLP-urile) si pentru care veti fi taxat cu 37% (direct la sursa).
Cum am spus, e bine sa intrebati un contabil si un consultant fiscal pentru a va lamuri complet 🙂
Salut. Felicitari pentru articol!
In formularul W-8BEN ai completat la partea a III-a, linia 10 decretul din 1974 si ai solicitat un impozit de 10%? Chestiunea asta nu am inteles-o. Poti, te rog, sa mai adaugi cateva detalii. Cu ce procent ai fost impozitat pana acum si cand …in ceea ce priveste bursa americana.
Multumesc!
Salut,
Da, am solicitat impozit de 10%. Asa am si fost impozitat. Poti sa verifici rapoartele lunare pe care le prezint. Chiar in martie am avut dividende si au fost impozitate cu 10%.
Buna ziua
Am citit articolele cu toate ca am deja cont la IBKR ( felicitari pentru nivelul de detalii oferit )
Am o intrebare , de ce impozit 10% ptr dividente? In Romania este de 5% .
Salut!
Te referi la impozitul pentru actiunile pe care le detin in SUA?
In SUA se retine automat 30% daca esti cetatean strain. Acest procent este redus daca exista o conventie bilaterala intre SUA si tara al carei cetatean esti. Intre SUA si Romania exista o astfel de conventie care spune ca daca esti cetatean din Romania platesti doar 10% (in loc de 30%). Aceasta conventie se aplica daca ai completat formularul W8-BEN.
Nu sunt contabil, te sfatuiesc sa intreb si un expert contabil (sau pe cineva care lucreaza efectiv pe partea de fiscalitate) pentru a intelege mai bine decat am putut eu sa explic 🙂
Merci frumos de intrebare!
salut,
Am vrut sa-mi deschid cont la IB dar imi cer sa am un venit de peste 45000 usd pe an altfel nu pot deschide cont.Se poate si fara?
Salut.
Nu stiu ce sa zic, mie nu mi-au cerut asta. E defapt prima data cand aud de cerinta asta (si nici nu am vazut-o pe site-ul lor). Sunt multi oameni care au conturi la IB (din spusele lor) si nu cred ca au toti venituri de peste 45.000 USD anual.
Exista si XTB (pe care ii si folosesc) care sunt buni si pe care ii recomand daca vrei sa investesti in ETF-uri.
ok, mersi
Salut,
Mi-am facut cont pe IB dar cand sa plasez un order pentru ETF (SPY/TLT/etc) imi spune: “Ineligible for trading This product is currently unavailable to clients classified as retail clients. Note: Individual clients and entities that are not large institutions generally are classified as retail clients. ”
Vad ca cetatentii EU nu mai pot cumpara ETF din US daca ETF nu pune la dispozitie un document numit KID. (Sursa: https://www.elitetrader.com/et/threads/priips-kid-on-ib.322160/)
Stii ceva despre asta? Cum ai reusit pe IB sa cumperi SPY/DVD anul acesta?
Salut Vlad,
Pentru a rezolva aceasta problema exista ETF-uri lansate pentru cetatenii EU.
De exemplu SPY poate fi asimilat cu SPY5 de la ishares.co.uk.
Am scris un articol despre asta aici : https://finantepersonale.ro/in-ce-etf-uri-investesc-spy5/
Salut,
Am o intrebare legata de comisioane: in afara de comisionul de tranzactionare si cel de ‘inactivitate’ in valoare de 10$/luna, exista si un comision de custodie la activele cumparate?
Salut,
Nu exista alt comision. Comisionul de tranzactionare si cel de inactivitate se completeaza – in sensul ca platesti comision de tranzactionare si daca acesta este mai mic de 10$ / luna se completeaza (pana la 10$) cu comision de inactivitate. Practic platesti un comision minim de 10$ / luna 🙂
Sunt 2 exceptii:
1) Ai peste 100.000 USD pentru fiecare cont pe care il ai deschis la IB (comision 0).
2) Ai sub 2000 USD total in cont. In acest caz IB ia comision minim de 20$ / luna – pentru a limita conturile mici.
Sper ca ti-am raspuns la intrebare!
Salutare,
Urmand sfaturile pe care le-am citit in post-ul tau, mi-am deschis acum ceva vreme un cont la IBKR si am cumparat niste actiuni ale unor companii americane (listate in US) pt care am si primit dividende (care au fost taxate cu 10% in baza acordului de dubla taxare intre US si Ro si impozitul retinut de IBKR).
As vrea acum sa cumpar niste actiuni ale unor companii, platitoare de dividende, din UK. Din ce am inteles, IBKR nu retine decat impozit pe actiuni ale unor companii americane sau canadiene. Ai idee ce se intampla in acest caz? Nu imi va fi retinut niciun impozit si va trebui sa ma ocup eu sa platesc impozitul catre ‘Fiscul’ din UK pt dividendele primite?
Mersi frumos anticipat.
Salut! Ma bucur daca ceea ce scriu te ajuta.
Nu pot sa-ti raspund pentru ca nu detin actiuni din UK si nu as vrea sa-ti dau un raspuns gresit (mai ales in contextul Brexit, etc). Te sfatuiesc sa intrebi un contabil / consultant fiscal (si sa verifici legislatia pe baza careia iti da raspunsul – oricare ar fi el).
Salut
Am o intrebare: am primit mesaj prin decembrie de la IB cum ca au dat drumu la Trade in Fractions. Ai idee daca se aplica si la ETF-urile in UE sau sunt doar pt cele domiciliate in SUA?
Mersi
Nu stiu sa iti spun. De ce nu le trimiti o intrebare? Spune-mi si mie ce iti raspund, te rog 🙂
Le-am trimis si lor oricum, dar stii cum sunt call center-urile…a trebuit sa ma conversez cu ei de cateva ori si sa le spun eu de fapt de ce cred ca n-ar merge si intr-un final mi-au raspuns ceea ce banuiam si eu (cu toate ca eu n-am gasit pe site-ul lor informatia):
Unfortunately, the only products that are currently available to trade in fractions are US stocks. Non-US stocks are not available for fractional shares trading at this time.
Salut, am descoperit acum blogul tau si mi se pare foarte interesant, felicitari pentru continut. Daca sunt la inceput si nu am deschis inca un cont, Tradeville este o solutie mai buna in cazul meu? Preconizez ca o sa cumpar sporadic actiuni, o data sau de doua ori pe an pentru dividende, actiuni preponderent de pe piata americana.
Salut,
Desi pentru BVB este alegerea perfecta – pnetur mine cel putin – pentru dividende in US Tradeville este o alegere foarte proasta.
Au si comisioane mari si opresc si 30% din dividende ca impozit.
Eu zic sa te mai interesezi putin. Mi-ar placea ca in viitor Tradeville sa evolueze pe partea asta.
Stefan
Salut,
Conteaza daca iti faci cont pe .com sau .co.uk?
Multumesc,
Mihai
Teoretic poti sa-ti faci doar pe .co.uk.
Salut Ștefan, tocmai ce am descoperit blogul tău și îmi place mult, o grămadă de informații utile aici.
Brokerez de ceva timp cu Interactive Brokers, dar mă gândesc să fac o mutare la Trading212. Aparent au comisioane zero pentru tranzacții, nu au taxe de inactivitate și poți cumpăra majoritatea ETF-urilor tip UCITS: https://www.trading212.com/en/Trade-Equities
Le-ai folosit serviciile vreodată? Dacă da, de ce ai rămas cu IB?
Salut, nu am folosit Trading212, nu stiu nimic despre ei. Mai folosesc si XTB pe langa IB.Sunt ok dar comisionul este destul de mare.
Prefer sa raman la IB in portofoliul public pentru ca este un broker destul de mare – cam cel mai mare pe care il pot folosi din Romania.
Salut, lucrez cu un broker din USA cu FXtm , am inceput de curand sa lucrez cu ei , am investit 250 $ am facut ceva profit si imi cer un comison de 20%, si imi cere sa platesc comisionul din contul meu bancar si apoi sa primesc profitul in cont , cum sa procedez ?
Si apoi daca voi primi profitul in contul bancar , cum voi justifica banii aici la noi in tara? Trebuie sa merg sa platesc taxe si impozit la ANAF printr-o declaratie?
Salut,
N-am auzit niciodata de FXtm si la o cautare sumara pare ca sunt din Cypru nu din SUA. Nu inteleg de ce ti-ar cere un broker bani pe care sa-i platesti din contul tau bancar ca sa iti trimita alti bani pe care tu deja ii ai in cont. Sincer, suna FOARTE dubios. Eu te sfatuiesc sa ai mare grija ce bani trimiti si cui pentru ca sunt sanse sa nu fie chiar ok ceea ce se intampla acolo si sa ramai fara ei daca intr-adevar lucrurile stau asa cum ai spus.
Legat de partea de impozitare – nu sunt in masura sa dau sfaturi. Nu sunt nici expert contabil si nici nu ma ocup de partea de fiscalitate. Stiu ca trebuie depusa declaratia unica – asa cum stie aproape orice investitor. Cu siguranta te poate ajuta un expert contabil(sau poti sa intrebi direct la ANAF, printr-un email / telefon).
Ok , am inteles
Am mai discutat astazi cu tipul asta cu care lucrez este Expert FX Trader asa are si la status trecut pe instagram , ca il am si pe instagram ,eu comunic cu el prin What up . Ok si a spus ca am termen de 48h sa platesc comisionul ca sa iau profitul , astfel pierd tot profitul daca nu paltesc .Acesta este site-ul brokerului https://www.urbanfxpro.com/welcome iar https://www.forextime.com/eu este platforma de tranzactionare. Vreo parere sau ceva daca ati auzit de ei?
Multumesc,
Radu
Nu ai cont direct la broker? la ce te referi cand zici “tipul asta cu care lucrez” ? Sau nu am inteles eu, sau tu nu ai spus tot ce era de spus sau e o mare teapa 🙂
Ba da , am cont , sunt inregistrat ,dar spun ”tipul asta” pentru ca sunt un client de al lui la care am investit , iar el sa ocupat mai departe de tranzactii. El imi face profit iar eu ii platesc un comision de 20% pentru profit, plata facandu-se in fiecare saptamana.
Salutare,
Am o intrebare legata de impozitul pe care trebuie sa-l platesti pentru profitul obtinut din vanzarea de actiuni. In mod normal un broker din Romania iti trimite o fisa de portofoliu in care vezi exact ce profit / pierdere ai realizat in anul precedent.
Pentru IB nu exista asta ceva, la Tax reports am doar form 1042s, dividend report si fx income. Le-am scris si un mail legat de asta si au spus ca nu ofera un astfel de raport.
Voi cum procedati in cazul asta?
Si eu sunt curios daca IB mai trimite ceva in afara de 1042s. DU ar trebui s-o facem dupa raportul Realized Summary doar?
Salut,
Legat de cotatii in timp real pentru a tranzactiona ETF-uri: am cautat pe finance.yahoo.com cat si pe google, bloomberg, marketwatch etc insa niciuna din ele nu efera preturi in timp real. Toate sunt ‘delayed’ 15minute sau mai mult.
Exista optinuea ‘snapshot’ a.i. sa vezi pretul real pt cateva secunde insa nu pentru ETF-uri europene. Am vazut la actiuni US.
Am accesat chiar si API-ul IB, insa e aceeasi problema.
Am vazut ca pe site-ul Euronext pare ca ofera cotatii in timp real, dar nu sunt sigur. Iar daca vreau sa investesc in ETF denominate in USD, pe site-ul LSE cotatiile sunt si ele intarziate 15min.
Am facut cont demo la XTB, insa nu au toate ETF-uril ce m-ar interesa. La Saxobank sunt iarasi intarziate.
Deci, pana la urma cum vezi datele in timp real chiar si pentru o tranzactie pe luna? Intr-adevar e nasol sa platesti 12EUR lunar doar pentru 15 minute de analiza lunara (parca in acesti 12 nu era si LSE care e separat 🙁 ).
Merci
Ajuta-ma sa inteleg, daca nu faci “time the market” cu ce te ajuta pretul la ETF-uri in timp real? Daca faci “time the market” de ce ETF-uri?
Eu folosesc Google de cele mai multe ori.
Daca folosesc ordinul de cumparare la pret limita, nu sunt sigur daca tranzactia va fi finalizata.
Piata se poate duce doar in sus, insa eu sunt “orb” si nu stiu ce pret sa pun.
Desigur, pot pune “market” order si asta e.
Daca Google are delay si el, nu inteleg la ce te ajuta. Am vazut ca pretul e identic cu cel de pe IB.
Exista si alta metoda?
Nu ma interesa sa urmaresc piata, ci sa stiu sa pun un pret cat mai apropiat de cel real a.i. sa am sanse ca ordinul sa fie excutat iar eu sa inchid platforma cat mai repede.
Spor
Ah, am inteles. Ok 🙂
Eu pun pur si simplu putin mai sus pretul fata de pretul afisat in Google (cativa centi).
Dupa ce am trecut prin multe alte site-uri de cotatii, am gasit unul care arata cotatii reale pentru bursele: LSE(UK), BVME(IT), EURONEXT(NL,FR etc).
Inca ‘delayed’: XETRA(IBIS; DE) and EBS(CH)
investing.com
Toate cele bune
Merci pt site si pt informatiile pe care ni le oferi! Ce parere ai despre eToro? Il folosesc de putin timp din Italia. Imi place pt ca pot incarca instant cu cartea de credit sau prepagata, si chiar PayPal.
Multumesc!
Salut,
Nu folosesc eToro si nu am o parere formata despre ei. Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult.
salut
avand in vedere brexit si implicatiile asupra clientilor interactive brokers din europa ce ma sfatuiesti sa fac cu contul pe care il am la IB? am cumparate actiuni la companii din usa si europa.
Salut, tocmai intrebarea pe care o am si eu: tinand cont ca IBUK se relocheaza in Ungaria pentru noi, ce veti face? Multumesc
Pentru mine am sa aleg sa ma mut la IB Ungaria. Asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa faca la fel.
Situatia fiecaruia este diferita (fie chiar si avand in vedere doar suma din cont si toleranta la risc) si ar trebui ca fiecare sa-si studieze situatia si optiunile personale si sa aleaga ce este mai bine pt el 🙂
Salut,
care ar fi diferentele cu mutarea la IB Ungaria? Adica ce optiuni avem? Inteleg ca in urma brexitului nu mai suntem protejati de legile Europene si de asta ar fi recomandat sa ne mutam la IB Ungaria. care ar fi dezavantajele?
Multumesc
Nu este o recomandare, este o fortare. IB sau te muta la IB Ungaria sau nu iti va mai furniza servicii (evident, te lasa sa muti pozitii, bani, etc).
Cel mai mare dezavantaj este ca nu mai poate fi folosit Tradestation Global pentru ca au introdus si ei un cont, cost care este chiar mai mare decat cel al IB.
Salut!
As dori sa stiu daca exista posibilitatea descarcarii fisei de portofoliu pe platforma celor de la IB?
Daca nu voi cum ati procedat pentru completarea declaratiei unice?
Multumesc.
Salut!
Eu nu mai folosesc IB acum, am schimbat pe XTB dar pot sa iti spun ca da, exista posibilitatea descarcarii fisei de portofoliu.
Salut, initial am incercat si eu cu Interactive Brokers, insa am observat ca nu poti cumpara fractie din ETF-uri… In cazul in care pretul creste s-ar putea sa nu iti mai permiti sa investeti lunar. De exemplu, daca 1 share e 400 dolari astazi, peste ceva timp ar putea fi 600… Tranzactionezi ETF-uri? As aprecia daca ai un sfat/recomandare in aceasta directie.
Salut!
Multumesc mult de comentariu.
Da, investesc in ETF-uri. Poti vedea evolutia portofoliului meu public aici: https://finantepersonale.ro/retrospectiva-decembrie-2021-portofoliul-public/