Challenge 10.000 la final

Salut!

Challenge 10.000

In postul in care discutam despre retrospectiva portofoliului public pentru luna August am promis ca voi detalia intr-un post separat despre “Challange 10.000“, cum se incheie el si cum m-a ajutat pana acum.

“Challange 10.000” este denumirea pe care am dat-o primelor depuneri pe care le-am facut in portofoliul public. L-am numit asa pentru ca mi-am propus ca prim pas sa ajung la suma de 10.000 USD in contul aferent Portofoliului Public. De cand am inceput acest portofoliu (Februarie 2019) si pana in prezent am depus lunar $500 USD pe care i-am investit in actiuni ale diferitelor ETF-uri si companii.

Ce am re-invatat din aceasta provocare?

Prima investitie pe bursa am facut-o acum mai bine de 6 ani, pe BVB. De atunci am construit mai multe portofolii – fiecare cu scopul si orizontul lui de timp. Atunci cand am inceput portofoliul public am vrut sa dau un exemplu de cum se poate construi un portofoliu de la zero. Fiecare experienta de acest fel aduce noi lucruri ce pot fi invatate si reinvatate.

Cel mai important lucru pe care l-am reinvatat din aceasta provocare a fost utilitatea obiceiurilor bune. Atunci cand am inceput acest portofoliu am decis sa depun lunar $500 USD in el. Pentru ca am luat aceasta decizie mi-a fost foarte simplu sa fac aceasta depunere.

Practic in fiecare luna decizia de a alimenta acest cont de investitii era deja luata ceea ce a facut executia foarte usoara. La inceput, ori de cate ori ma gandeam la bugetul pe luna in curs, incepeam cu aceasta suma in minte. O scadeam din totalul veniturilor mele automat si imi alcatuiam un buget care sa tina cont de ea.

Depunerile in cont in anul 2019

Acest lucru mi-a permis ca lunar, fara exceptie, sa depun suma respectiva in cont. Daca nu as fi luat aceasta decizie ci as fi “incercat” in fiecare luna sa depun banii respectivi daca imi ramaneau suficienti bani la finalul lunii sunt sigur ca as fi ratat cateva luni.

Depunerile in cont in Ianuarie – Septembrie 2020

Dupa cateva luni de la inceperea portofoliului repetarea aceasta s-a transformat in obicei astfel incat nici nu mai este nevoie acum sa includ suma respectiva in bugetul pe luna viitoare. Pur si simplu imediat cum am banii in cont ii transfer in platforma de pe care fac plata si apoi, la finalul lunii ii trimit catre broker.

Un alt lucru foarte important pe care l-am reinvatat este simplitatea investitiilor pasive. Desi in alte portofolii am un profil de risc mult mai agresiv decat in portofoliul public si investesc in mod activ in actiuni individuale in acest portofliu am ales preponderent ETF-urile (foarte multe dintre ele formate din companii considerate solide, S&P500, Dividend Aristocrats, etc) si cateva actiuni “traditionale” (am sau am avut in portofoliu AT&T, WBA si un REIT – SKT).

Acest lucru a facut sa nu fie nevoie de mai mult de 5 minute lunar pentru managementul acestui portofoliu. In afara de alegerea instrumentelor din portofoliu – pe care am facut-o la inceput si foarte putine ajustari de care este nevoie in mod natural – nu sunt multe de facut intr-un astfel de portofoliu. Pur si simplu depun banii si cumpar actiunile conform planului. De cele mai multe ori nici nu stiu cum evolueaza ETF-urile din cont zilnic pentru ca nu ma intereseaza. Nu are nici o importanta pentru succesul acestui portofoliu daca azi un anumit ETF creste sau scade cu un procent oarecare.

Am stat departe de “actiunile momentului” – acele companii / actiuni despre care toata lumea vorbeste si care sunt vazute ca fiind cele care vor schimba viitorul omenirii.

Foarte des, pentru a putea performa cu aceste actiuni, trebuie sa cunosti multe informatii despre analiza companiilor, sa intelegi tehnologia si modul in care ea va schimba lumea si sa evaluezi cat de probabil este ca o companie anume sa poata implementa eficient o tehnologie. De cele mai multe ori actiunile unei astfel de companii necesita asumarea unui risc imens atunci cand nu si-au demonstrat viabilitatea sau necesita plata unui premium consistent pentru a le detine cand ele deja sunt confirmate ca fiind de viitor.

Astfel de actiuni nu sunt potrivite pentru un portofoliu pe termen lung (peste 20 ani) aflat la inceput de drum. Sumele pe care le investesti la inceput intr-un portofoliu trebuie sa fie fundatia pentru acel portofoliu. Ele trebuie investite in companii solide, care aduc valoare si venituri pentru mai tarziu. Acest lucru este valabil atat pentru companii individuale dar si pentru ETF-uri. Evident, conceptul este mult mai complex dar daca le privim in esenta ETF-urile nu sunt altceva decat o colectie de companii reunite sub un singur instrument financiar.

Asta nu inseamna ca astfel de investitii nu isi au locul intr-un portofoliu. Sigur ca isi au locul, exista portofolii foarte valoroase care contin doar astfel de companii. Din pacate (sau din fericire – depinde cum privim aceasta situatie) ele nu isi au locul in acest portofoliu in acest moment.

Structura portofoliului

In prezent structura portofoliului meu este in mare definitivata. Voi continua sa adaug actiuni in actualele pozitii. Din cand in cand vor exista schimbari – unele actiuni vor iesi din portofoliu si vor fi inlocuite cu altele – dar nu ma astept ca acest lucru sa se intample foarte des.

Actiunile pe care le detin in cont, in prezent

O reprezentare grafica a portofoliului ma ajuta mereu sa inteleg mai usor in ce am investiti banii. Astfel pot sa-mi fac planuri pentru viitoare investitie.

Structura portofoliului in prezent

Nu toate actiunile pe care le am in cont au crescut in valoare. De fapt, multe din aceste actiuni chiar au scazut. Unele dintre ele destul de mult – de exemplu SKT care a scazut cu -64.53% de cand am cumparat aceasca companie. Desi poate parea (si chiar este) foarte mult si un lucru pe care nu-l doreste nici un investitor cred ca important nu este doar rezultatul – mai ales ca el nu este final – ci si motivele pentru care am facut investitia si motivele pentru care ea a scazut.

Este important sa pastram in minte termenul final pentru acest portofoliu. Atunci cand vorbim de 20 ani sau mai mult vor exista fara discutii investitii care in anumite momente nu vor functia optim. Aceste momente nu trebuie sa fie un prilej de panica. Ele sunt un prilej cand putem sa reverificam teza initiala, sa ajustam in consecinta si eventual, daca consideram ca lucrurile vor merge mai bine in viitor, sa cumparam la discount. Se poate intampla asta atat pentru actiuni individuale dar si pentru ETF-uri.

Randamentul fiecarei pozitii in parte

Desi am pornit acest portofoliu doar de 20 luni sunt si cateva actiuni pe care le-am detinut si le-am vandut. Ele pot fi vazute in tabelul de mai jos. De asemenea tot acolo poate fi vazut si procentul de profit pe care l-am incasat la vanzare.

Actiuni pe care le-am detinut si le-am vandut intre timp

Fiecare din aceste actiuni au plecat din portofoliu pentru un motiv specific dar per total au adus randamente cu care sunt multumit.

Urmatoarea tinta si ganduri pentru viitor

Evident, urmatoarea tinta in portofoliul meu este cea de 20.000 USD. Am ales aceasta tinta natural, ca o crestere graduala a sumei din cont. A durat destul de mult sa ajung la suma de 10.000 USD in cont. A fost nevoie de mai mult de 1 an si jumatate de depuneri lunare pentru a atinge aceasta suma.

Din fericire, daca am ales corect activele din portofoliu, ar trebui sa fie din ce in ce mai usor sa ating aceasta suma. Vom vedea acest lucru atunci cand voi atinge cei 20.000 USD in cont.

Exista si posibilitatea ca pe viitor sa avem parte de o corectie majora pe toate clasele de active. Daca ne uitam in urma, nu mai departe de Martie 2020, putem vedea ca perioade cu volatilitate extrema pot exista oricand. Nu este deloc imposibil sa vedem din nou caderi de 30%, 50% sau chiar 70% sau perioade de stagnare. Nu este imposibil sa le vedem chiar si impreuna.

Atunci cand construiesti un portofoliu pe termen lung acest lucru nu are la fel de multa importanta ca atunci cand incerci o speculatie unde toate lucrurile trebuie sa se alinieze pentru a avea castig de cauza.

Pur si simplu profiul de “risc si recompensa” este diferit pentru portofoliile pe termen lung.

Sunt curios sa-mi spui tu cum ti se pare acest cont. Ce am facut bine din perspectiva ta si ce ai face tu diferit? Lasa-mi un comentariu cu parerea ta. Citesc toate comentariile si raspund celor care au o intrebare si unde pot sa ajut. Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

5 Replies to “Challenge 10.000 la final”

  1. Buna Stefan

    Bun articol, ca intotdeauna invat ceva, sau mi se reamintesc niște chestii elementare.
    Ce părere ai de REIT ETFs? Eu iubesc REIT urile, mi se pare geniala idea de a deține o bucata de proprietate fără sa îți bati capul cu ea.

    Numai bine,
    Laura

  2. Salut Stefan,

    Imi poti explica te rog frumos ce inseamna practic liquidity risk la un ETF?

    Poate fi cazul ca un ETF de smallcap/EM sa l vinzi mai greu? adica sa nu ai cash ul in cont in 2 zile ci doar in 15?

    Oare pentru un ETF ul SPY4 poti avea probleme de lichiditate?

    Multumesc frumos

  3. Salut Stefan,

    Imi poti explica te rog frumos ce inseamna practic liquidity risk la un ETF?

    Poate fi cazul ca un ETF de smallcap/EM sa l vinzi mai greu? adica sa nu ai cash ul in cont in 2 zile ci doar in 15?

    Oare pentru ETF ul SPY4 poti avea probleme de lichiditate? sau doar la small cap sunt probleme de lichidate?

    Multumesc frumos

    1. Foarte pe scurt, la ETF-uri exista Market Makeri si in general sunt foarte lichide. Nu ar trebui sa ai cash-ul in cont in 2 sau in 15 zile. Ar trebui sa ai cash-ul in cont in cateva secunde. La pretul corect (in functie de ce actiuni exista in ETF-ul respectiv) exista mereu cumparatori. Pretul depinde de ce anume contine acel ETF dar lichiditatea nu ar trebui afectata de asta.

      SPY4 este un ETF care contine Medium Cap (asta nu influnteaza lichiditatea), nu Small Cap.
      De asemenea contine AUM este de $632.12 M. Un ETF care are mai mult de $100M in AUM (Assets Under Management) se poate sustine si nu ar trebui sa aiba probleme de lichiditate.
      Poti vedea volumul pentru SPY4 aici : https://finance.yahoo.com/chart/SPY4.L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *