Retrospectiva August 2020 | Portofoliul public

Evolutia generala pe bursa – August 2020

Salut!
Atunci cand analizez luna care a trecut consider util sa ma uit la indicele “Fear & Greed” (Frica si Lacomie). Nu consider ca exista un singur indice care sa exprime complet ceea ce se intampla intr-o piata dar cred ca analiza acestui indice (si mai ales evolutia lui in timp) arata o imagine destul de buna a situatiei din acel moment.

Indicele Fear & Greed se afla acum la nivelul 77 (din 100) si este in teritoriul considerat “Lacomie extrema”. Foarte interesant mi se pare si faptul ca este in crestere fata de acum 1 saptamana, fata de acum 1 luna si chiar fata de acum 6 luni. Acest lucru se vede foarte bine pe indici care urmaresc actiunile din SUA – la nivel record foarte multi din ei.

Atunci cand analizam individual companiile lucrurile sunt destul de polarizate. Unele companii au avut cresteri fulminante in ultimele 6 luni. Alte companii au avut stagnari sau chiar scaderi importante.

Daca suntem interesati de evolutia actiunilor pe termen lung este mai putin important ce se intampla intr-o luna anume dar aceste luni ne pot da semne despre ce urmeaza pe perioade mai indelungate de timp.

Achizitii August 2020

Achizitie August 2020

In August am cumparat 13 actiuni la ETC-ul IGLN. Acesta este un ETC care urmareste pretul aurului. Acest ETC este garantat cu lingouri de aur in forma fizica. Pretul de achizitie a fost de $39.72 USD pe actiune. Pentru acest ordin am platit un comision de 1.9$ ce se regaseste in raportul acestei luni. Pretul total platit pentru acest ordin a fost de 516.46$

Despre motivul pentru care am cumparat acum metale pretioase in acest portofoliu si despre importanta lor pe termen lung am scris un articol intreg aici.

Pozitiile din cont in August 2020

Pozitiile din portofoliul meu public au ajuns sa fie destul de stabile. In acest moment am definitivat structura portofoliului si nu vor fi schimbari majore de la o luna la alta. Asta nu inseamna ca in timp portofoliul nu se poate schimba in functie de evolutia generala a lucrurilor dar, pentru moment, planuiesc sa adaug la actiunile pe care le am nu sa cumpar actiuni noi.

Lista actiunilor din cont

In cont am in marea majoritate ETF / ETC-uri, un REIT (fond de investitii in imobiliare) si o corporatie (unul dintre cele mai mari lanturi de farmacii din lume) – WBA.

In afara de EUDI (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF) care este in Euro toate celelalte investitii din cont sunt in USD. Acest ETF este cumparat in Euro pentru ca nu exista disponibil in USD.

Pozitiile deschise in cont

Cele mai profitabile actiuni – de cand le-am cumparat si pana in momentul de fata – sunt ISLN (ETC-ul pe argint) si CSPX / IDUS (ETF-uri care urmaresc S&P 500). Am scris aici despre CSPX / IDUS si de ce le am (deocamdata) pe amandoua in cont.

Cele mai putin profitabile actiuni pana in momentul de fata sunt cele doua actiuni individuale pe care le am – SKT si WBA. Amandoua sunt pe minus fata de momentul in care le-am cumparat.

SKT este pe minus chiar foarte mult -65%. Partial aceasta cadere este datorata contextului economic si medical in care ne aflam. In plus SKT a ales sa suspende dividendul deocamdata, lucru care a dus la scaderea (normala) a actiunii. In conditiile actuale consider ca suspendarea dividendului este o masura buna. Nu-mi doresc sa detin in portofoliu o companie care plateste un dividend si astfel isi pune in pericol existanta. Pe masura ce rezultatele se vor imbunatati sper (si cred) ca vor reveni si dividenele de la aceasta companie.

Valoarea contului

La finalul lunii August am depasit in cont valoarea de $10.000 USD. Mai exact, aveam o valoare de $10.204,39 USD. Este o valoare foarte importanta pentru mine pentru ca este pentru prima data cand depasesc suma de $10.000 USD in acest cont de tranzactionare.

Atunci cand am inceput “Portofoliul Public” am facut-o din mai multe motive. Unul dintre acele motive este sa arat celor care sunt la inceput de drum cum se poate construi un portofoliu de la zero, investind sume importante dar nu exagerate, luna de luna.

Cred ca exista multe persoane in Romania care pot urma acest exemplu. Cand spun asta nu ma refer la copiat investitiile pe care eu le fac – acest lucru depinde foarte mult de fiecare, de profilul de risc asumat si de situatia particulara. La ce ma refer insa este stilul de investitie recurenta care aduce beneficii pe termen lung.

Mai multe despre “Challenge 10k” intr-un post special – in aceasta luna 🙂

Castigul lunii August

Castigul lunii August

In August profitul a fost unul foarte bun. Investitiile din cont au crescut cu $484.43 USD. O mare parte a acestei cresteri o reprezinta cresterea pe CSPX (Indicele S&P500).
Ce mi se pare interesant este ca ISLN (ETC-ul pe argint pe care il detin) a crescut foarte mult in conditiile in care pozitia respectiva este destul de mica procentual pentru tot portofoliul meu.

Chiar si acest raport arata cat de profitabila a fost luna August pentru investitori. Aproape orice ai ales pentru investitie a avut profit in aceasta luna.Singurele actiuni care au scazut in valoare au fost IGLN si SKT.

Dividende si depuneri

Dividende si depuneri

Depuneri

In luna August am continuat depunerea in mod normal. La inceputul lunii aveam deja in cont cei $500 USD pentru acesta luna si am depus spre final inca $500 USD pentru luna Septembrie.

Totusi, au aparut doua modificari in aceasta luna.

In primul rand Interactive Brokers a schimbat banca unde se face transferul. Acest lucru a dus la un transfer mult mai rapid. Practic am primit banii in IB in doar doua zile.

Al doilea lucru diferit pe care l-am facut este sa retrag 100 Euro din cont. Din acest cont nu am retras niciodata bani. Am vrut sa fac aceasta retragere pentru a impartasi experienta completa (depunere si retragere) intr-un post pe blog.

Un post despre amandoua aceste lucruri va urma in perioada urmatoare 🙂

Schimbari in dividendele pe care le voi primi in viitorul apropiat

Dividende

In cazul dividendelor primite, luna August a fost una buna. Am primit dividende de la 2 ETF-uri. GLDV si IDUP sunt cele doua ETF-uri care au platit dividende. In total am incasat $7.91 USD in aceasta luna. Asa cum am mai spus si in alte articole – sumele nu sunt mari dar se aduna.

WBA este compania din contul meu care a declarat dividend in luna August dar il va plati in Septembrie. Asta inseamna ca voi primi in data de 11 Septembrie suma de $4.68 USD brut (se opreste 10% pentru taxe).

Raportul banilor din cont

Raportul banilor din cont este putin mai complicat in aceasta luna tocmai pentru ca am facut retragerea de care am amintit mai sus.

In esenta lucrurile sunt neschimbate fata de lunile trecute – si planuiesc sa ramana asa.

Am inceput luna cu $517.91 USD in cont. Am retras 100 Euro pe care i-am depus inapoi cateva zile mai tarziu. Acestea au fost singurele miscari pe contul de Euro. Pentru contul de USD am depus cei $500 USD pe care ii depun lunar si am cumparat actiuni in valoare de $516.46 USD.
Toate aceste schimbari (impreuna cu dividendele de care am discutat) au facut ca la finalul lunii sa am in cont suma de $507.45 USD cash.

Ganduri pentru Septembrie

Suntem cu 1 luna mai aproape de urmatoarea corectie. Fie ca ea va veni in Noiembrie, Decembrie sau peste cativa ani – oricum ar fi – suntem cu 1 luna mai aproape de ea. In prezent economia (cea din SUA dar nu doar ea) este mentinuta foarte puternic de printarea de moneda. In momentul in care aceasta moneda ajunge in circulatie ea poate genera inflatie.

Cum ne pozitionam pentru urmatoarea corectie poate determina succesul nostru viitor. Criza medicala prin care am trecut (si inca trecem) va aduce cu sine si o criza economica. Cat de mare va fi ea si cat de puternic o vom percepe ramane sa vedem.

In prezent senzatia este ca foarte multe (toate?) resurse sunt mobilizate pentru a diminua efectele viitoare ale acestei crize. Cat de mult succes vor avea masurile care sunt luate acum ramane sa vedem 🙂

Sunt curios sa-mi spui tu cum privesti viitorul. La ce te astepti tu, din aceast punct de vedere? Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

5 Replies to “Retrospectiva August 2020 | Portofoliul public”

 1. Salut,

  De ce ai ales USD si nu EURO la ETF ? sau care e logica care ai folosito alegand currency?
  EURO pare mai relevant in Romania.

  Calin

  De unde ai printscreenuri cu datele din cont? E din IB sau tradestation sau tool extern?

 2. Bună ziua,

  Ar fi foarte util, dacă ne-ai putea prezenta, din experiența ta cu brokerul internațional: cum se deschide contul, care este depunerea minimă. care sunt comisioanele (de tranzacții, de administrare cont), cum de calculează și cum se plătesc impozitele (extern și ANAF). Apreciez că o să ne prezinți circuitul pentru o depunere și o retragere de numerar. Întrebările de mai sus sunt sunt în atenția celor care doresc un cont extern. Din păcate informațiile sunt prea puține și disparate.

  1. Salut,
   Pregatesc un astfel de articol dar pana atunci te pot ajuta cu acest link : https://finantepersonale.ro/binge-reading/#brokerul
   In sectiunea “Brokerul” sunt o serie de articole care trateaza aceste subiecte.
   Pentru partea cu impozitarea este cel mai bine sa discutam cu un contabil acreditat care ne poate da informatiile corecte, complete si in deplina cunostinta de cauza.

 3. Hello!
  Eu am base currency in IBKR in USD si deseori m-am limitat singura la a cumpara in USD tocmai din acest motiv. Insa sunt ETF-uri, asa cum ai spus si tu, care sunt doar in EUR. Intrebarile mele ar fi: pot adauga EUR in cont? Ai idee cum ar fi influentat contul in contextul in care am base currency in USD?
  Merci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *