Interactive Brokers – optimizarea comisionului lunar

Investitii pe bursa

Daca investesti pe bursa (sau ai de gand sa investesti pe bursa) un concept foarte important este cel de comision. Investitiile la bursa se fac prin intermediul unui broker. Acest broker iti percepe un comision pentru serviciile pe care le presteaza.

Comisioanele platite catre broker sunt bani pe care ii scoatem din buzunar, bani pe care am fi putut sa ii folosim pentru a cumpara actiuni sau obligatiuni. Din acest motiv atat procentele cat si sumele in sine sunt foarte importante si pot afecta in mod semnificativ randamentele pe care le obtinem in investitii.

Atunci cand am ales un broker pentru investitiile mele a contat foarte mult in ce pot investi prin intermediul lui dar a contat si partea de comisioane.

Despre cum puteti depune si retrage bani gratuit de la Interactive Brokers (IB) am scris aici si aici. Acum a venit momentul sa vorbesc despre cum putem micsora comisionul pe care il platim lunar catre aceasta firma.

Pentru cei care nu stiu Interactive Brokers are un comision lunar minim garantat de 10$. Asta inseamna ca in fiecare luna, brokerul percepe un comision in schimbul caruia iti ofera tranzactii. Daca faci tranzactii atunci comisionul pe care il platesti in acele tranzactii se scade din comisionul garantat. Daca generam comisioane mai mari de 10$ intr-o luna, atunci IB nu mai percepe comisionul minim garantat.

Daca nu generam un comision mai mare de 10$ pe luna, brokerul rotunjeste comisioanele platite pana la nivelul acesta. acesta. De exemplu, daca efectuati tranzactii comisionate intr-o luna cu suma de 6 dolari, restul pana la 10, adica 4 dolari, vor fi retrasi automat din contul vostru de catre cei de la Interactive. In cazul in care nu facem nici o tranzactie si nu generam nici un fel de comision lunar brokerul in continuare percepe acesti 10$ pe luna.

Pentru un cont la inceput, care nu are o valoare mare si care face putine tranzactii lunar comisionul pot avea impact foarte mare. In aceste conditii este practic imposibil sa facem investitii profitabile folosind Interactive Brokers pana nu ajungem la o suma semnificativa in cont.

Tradestation Global – ce este un introducing broker

Din fericire pentru investitorii care folosesc Interactive Brokers exista ceea ce se numeste “introducing broker”. Un “introducing broker” este un broker (mai mic) care lucreaza pentru un alt broker (mai mare).

Tradestation Global este un brand al TradeStation International. Compania are sediul in UK si se supune regulamentelor FCA. Tradestation Global este introducing broker pentru IB. Daca dorim sa folosim Tradestation Global trebuie sa asociem contul IB pe care il avem cu aceasta companie.

Asocierea contului este o procedura care se face direct in contul pe care il avem deschis la Interactive Brokers, dureaza cateva minute si este destul de simpla. Trebuie urmati pasii care se gasesc la Tradestation pe site, aici. Procesarea acestei schimbari se face in fiecare zi de vineri si poate dura o saptamana. In aceasta perioada vom primi cateva emailuri automate in care suntem anuntati pe masura ce lucrurile avanseaza.

Legarea contului de la IB cu Tradestation Global nu inseamna ca nu mai avem acces la contul initial pe care il avem cu IB. Accesul ramane la fel ca inainte de a lega contul. Se pot folosi toate aplicatiile pe care le ofera IB. Depunerile si retragerile de bani raman tot in contul de la Interactive Brokers si, din ce am inteles de la cei de la Tradestation Global, ei nu au acces la contul nostru in nici un fel.

In cazul in care nu avem un cont la IB dar ne dorim acest lucru se poate crea un cont prin Tradestation Global. Compania ne ofera suport pentru deschiderea unui cont nou. In acest caz este nevoie sa alimentam contul cu $1000.

In calitatea sa de introducing broker, Tradestation Global are anumite drepturi si obligatii. Printre cele mai importante drepturi pentru investitori este si dreptul de a crea structura proprie de comisioane. Asta inseamna ca nu vom mai plati comisioane catre Interactive Brokers ci vom plati comisioane catre Tradestation Global direct. Vom urma structura lor de comisionare. Desi avem in continuare acces la contul nostru Interactive Brokers nu vom mai plati comisioane decat catre Tradestation Global.

Structura de comisioane

Prin intermediul contului deschis la Interactive Brokers si afiliat cu TradeStation Global putem tranzactiona actiuni internationale, ETF-uri, Optiuni, contracte Futures, Forex, CFD-uri, etc. Din punct de vedere al unui investitor comisioanele care ne intereseaza cel mai mult sunt cele pentru ETF-uri si actiuni internationale.

Principalul avantaj pe care TradeStation Global il are, fata de structura de comisionare direct de la Interactive Brokers este ca nu se mai plateste comision minim lunar (in cazul structurii de comisioane direct de la IB acesta este de 10$ pe luna).

In plus, structura de comisioane pentru ETF-uri si actiuni internationale este foarte transparenta si simpla. Structura este detaliata aici.

Pentru achizitia unor ETF-uri care sunt listate pe o bursa din Europa se plateste un comision de 0.12% din valoarea ordinului. Minimul, in functie de valuta in care se vand actiunile, este de EUR 1.80, CHF 2.25, GBP 1.50 sau USD 2.50.

Si pentru achizitia actiunilor individuale tranzactionate pe bursele din SUA sau Europa comisioanele sunt competitive.

Avantajele legarii contului la TradeStation Global

Cel mai mare avantaj pe care TradeStation Global il are este neplata comisionului lunar de 10 USD pe care Interactive Brokers il percepe pentru fiecare cont cu o valoare totala de mai putin de 100.000 USD.

Pe langa acest avantaj foarte mare legarea contului de IB la TradeStation Global mai are cateva avantaje. TradeStation Global se supune autoritatilor din UK, nu are taxa de inactivitate, nu are taxa de retragere a banilor din cont, are comisioane pentru actiuni individuale si ETF-uri pe care le putem considera mici.

Fata de un cont Interactive Brokers, in functie de structura de comisionare aleasa la IB, este posibil sa platim comisioane putin mai mari pentru tranzactiile individuale pe care le facem dintr-un cont asociat TradeStation Global. Cand luam in considerare faptul ca NU suntem nevoiti sa platim comisionul lunar de 10 USD balanta inclina foarte mult spre TradeStation Global.

Timpul de deschidere al unui cont este destul de scazut – intre 1 zi si 1 saptamana maxim.

TradeStation Global ofera gratuit pentru toate conturile asociate cu ei o platforma software care poate fi folosita pentru a tranzactiona. Platforma ruleaza impreuna cu platforma de la IB si este disponobila pentru utilizatorii care au sistemul de operare Windows.

Dezavantajele legarii contului la TradeStation Global

In momentul in care asociem contul nostru IB cu TradeStation Global am descoperit si cateva dezavantaje. Acestea pot fi importante sau nu, in functie de profilul nostru de investitor.

Desi deschiderea contului dureaza putin procesul nu mi s-a parut unul extrem de simplu. Nu as spune ca este complicat dar nu a fost atat de simplu cum cred ca s-ar putea face.

Un alt dezavantaj fata de contul Interactive Brokers este faptul ca exista o suma minima pentru a deschide un cont. Suma este de 1000 USD. Mie mi se pare foarte rezonabila pentru orice persoana care doreste sa inceapa sa investeasca.

Pentru traderi (cei care tranzactioneaza destul de mult si des) asocierea contului de Interactive Brokers cu TradeStation Global nu este neaparat avantajoasa. Pentru tranzactionarea de optiuni (sau alte instrumente) TradeStation Global are comisioane mai mari decat IB direct. Se anuleaza in acest fel avantajele pe care TradeStation Global le aduce – mai ales ca pentru cei ce tranzactioneaza des nu exista problema comisionului minim.

TradeStation Global nu ofera cont demo. Fiind un Introducing Broker aceasta notiune nu are sens. Practic contul demo este cel oferit de IB direct.

Un alt dezavantaj la afilierea contului cu TradeStation Global inseamna ca suportul contului va fi facut de cei de la TradeStation nu de cei de la IB. Personal nu ma deranjeaza acest lucru. Am avut experienta minima cu suportul de la IB pana acum.

Prima tranzactie pe IB dupa afilierea contului cu TradeStation Global

Tranzactia din luna Februarie din portofoliul public a fost facuta DUPA ce mi-am legat contul de la IB cu TradeStation Global. Datorita acestei schimbari am platit doar 1.91 USD comision pentru luna Februarie 2020 fata de luna Ianuarie 2020 – cand am facut tranzactia INAINTE de a lega contul meu de IB cu TradeStation Global. Am cumparat acelasi numar de actiuni, la acelasi ETF si valoarea de cumparare a fost foarte apropiata.

Diferenta de comision platit inainte si dupa ce am legat contul IB de TradeStation Global

In mod normal, pentru luna Februarie nu ar trebui sa platesc un alt comision catre Interactive Brokers. De cand am legat contul la TradeStation Global si pana in prezent nu a trecut o luna intreaga. Astept trecerea acestei luni pentru a putea confirma ca nu sunt alte costuri pentru contul meu de tranzactionare.

Lasa-mi in comentarii parerea ta despre introducing brokers, TradeStation Global si daca te gandesti sa folosesti acest seriviciu in caz ca ai cont deschis la Interactive Brokers.

Stefan
Follow me

20 Replies to “Interactive Brokers – optimizarea comisionului lunar”

 1. Salut,
  O intrebare cam off topic. Cand ti-ai deschis contul la IB ce ai folosit la funding method? Ai folosit direct contul Revolut sau un alt cont bancar?
  Merci.

 2. Salut. Interesant articol și util pt cine avea dubii în legătură cu comisioanele mari de pe IB.
  Dar, la un minim de 1,75 eur per tranzacție, la un portofoliu diversificat de aprox 4 ETF-uri, deja oricum acoperi acel comision de 10$ de la IB, chiar și la IB.
  Multa lume insa lauda eToro pt comisioanele și mai mici și pentru faptul că, spre deosebire de IB, de pe eToro poți cumpăra ETF-uri domiciliate in SUA. Cum îți explici asta?
  Aveam impresia că noile reglementari UE ar trebui sa oblige brokerii sa nu mai permită accesul rezidenților UE la piata SUA. Sau e vb doar de brokerii din UE?…sau îmi scapă mie ceva?!?
  Merci!!!

 3. Salutare!

  Multumesc mult pentru pont si pentru analiza. Intr-adevar poate fi contra-productiv si frustrant sa platesti comisioane “inutile”.

  Pot sa intreb te rog:

  1. Acum ca a trecut prima luna, poti sa confirmi ca intr-adevar nu exista comisioane aditionale (cum ar fi cel de inactivitate) sau alte dezavantaje in a folosi Tradestation Global (ca si introducing broker)?

  2. Nu mi-e foarte clar din articolul de mai sus daca platforma de tranzactionare este tot cea a Interactive Brokers – sau este o platforma separata a lui Tradestation Global? Daca este o platforma separata, e usor de folosit?

  3. Banuiesc ca decizia de a asocia un introducing broker este reversibila? Adica daca structura comisionanelor schimba balanta la un moment dat, se poate reveni la contul “standard” Intercative Brokers, fara impact asupra portofoliului?

  4. Vad ca ai reusit sa cumperi ETF-ul “SPY”? Eu stiam ca acest tip de ETF-uri nu mai sunt permise la tranzactionare pentru residenti EU din cauza regulilor PRIIPS. Cum reusesti sa tranzactionezi aceste ETF-uri?

  Merci anticipat de raspunsuri, m-ar ajuta foarte mult!

  Numai bine!

  1. Salut,

   Multumesc pentru intrebari. Raspund aici pe scurt si fac un articol mai mare peste putin timp unde detaliez.

   1. Dureaza putin pana apar toate comisioanele. Pana acum alt comision nu am avut dar sa vedem. O sa fac un articol la 1 – 2 luni dupa ce folosesc Tradestation Global.

   2. Folosesti tot ce are IB + o platforma de la Tradestation Global. Este doar pe Windows si nu este obiligatoriu sa o folosesti. Eu nu am Windows, nu folosesc.

   3. Nu stiu sigur dar poti sa inchizi oricand contul 🙂

   4. Am folosit varianta Europeana: https://finantepersonale.ro/in-ce-etf-uri-investesc-spy5/

 4. De revolut trading ce parere ai? A aparut si in Romania varianta free(3 tranzactii pe luna) pentru utilizatorii normali si premium si in curand vor introduce etf-uri

  1. Salut,
   Sunt curios sa vad partea de ETF-uri. E un serviciu la inceput, foloseste in spate un broker american. Pot aparea anumite taxe si probleme in functie de ce cumperi (vezi “estate tax usa” pe Google).

   Ar putea fi o solutie foarte buna pe viitor, in functie de situatia fiecaruia. Cred ca merita analizat daca investesti sume mici si esti la inceput.

   Ma bucur sa vad ca exista din ce in ce mai multe alternative pentru investitorii din Europa (si Romania in special).

 5. Salut Stefan,

  Foarte interesant articolul, multumim frumos!

  Te rog frumos spune mi cine iti garanteaza fondurile in momentul de fata? Interactive Brokers sau TradeStation Global.
  Multumesc frumos

 6. Hello,
  Am o nelamurire legata de Trading Permissions pentru Interactive Brokers. Poti sa imi spui ce ar trebui sa setez daca vreau sa ma lase sa fac trade la Index Funds / ETF’s, Apple si VIX ?
  Multumesc anticipat.

  1. Salut,
   Pentru Apple nu ar trebui sa fie nici o cerinta speciala.
   Pentru Index Funds sunt costuri destul de mari si cred ca trebuie sa ceri special acest lucru. Este in setarile contului o lista cu cereri speciale. Te sfatuiesc sa verifici foarte bine comisioanele atat la IB cat si la TradeStation Global pentru Index Funds.

   ETF-uri ar trebui sa poti sa cumperi direct, fara nici un fel de aprobare DACA ETF-urile sunt de tip UCITS.

 7. Salut Stefan,

  Ajuta ma te rog frumos cu o clarificare.

  Pentru un EFT cu distribuire de dividende (ex. iShares S&P 500 UCITS ETF (Dist USD), taxele si comisionul brokerului le platesti in momentul in care primesti dividendele sau doar in momentul in care retragi banii din cont?
  Adica o sa platesc vreun comision sau taxa daca o sa reinvestesc cdividendele ?

  Multumesc frumos

  1. Salut,
   O sa platesti sigur taxe indiferent daca reinvestesti sau nu dividendele. O sa iti apara pe formularul pe care il primesti de la broker, se declara la ANAF si o sa platesti anul urmator.
   Daca sunt actiuni din US (deci NU este valabil pentru ETF-ul pe care l-ai amintit tu) se opreste direct dividendul.

 8. multumesc frumos de raspuns!
  mai am o intrebare:
  ETF ul de S&P 500 il cumperi prin XTB sau Tradestation Global?

  Multumesc tare mult

  1. Salut,
   Tot portofoliul public este la Interactive Brokers. Contul de la IB este legat cu Tradestation (si platesc comsioane conform schemei de la Tradestation Global).

 9. Salut,
  Ai avut vreo problema legata de procesul de aplicare la IB?
  Nu le convine ca Proof of identity cartea de identitate romaneasca pentru ca nu are semnatura si mi-au cerut pasaport/permis. Le-am atasat pasaportul si am primit acelasi mail ca si prima oara ca au nevoie de pasaport pentru ca CI romaneasca nu are semnatura.
  Merci.

  1. Salut,
   Parca am rezolvat cu carnetul de conducere (desi nu imi aduc aminte 100% pentru ca a trecut ceva timp de atunci).

  2. Eu le-am zis ca nu am pasaport sau permis de conducere. Apoi au cerut sa semnez buletinul si sa le trimit o copie. Am semnat in partea de jos si au acceptat.

 10. Salut Stefan,

  Nu imi este foarte clar daca trebuie sa depui acei 1000 USD si cand legi contul de la Interactive Brokers cu cel de la Tradestation sau e nevoie doar pentru “new application”?
  Multumesc!

  1. Salut,
   Aveam mai mult de 1000$ in cont atunci cand am legat contul asa ca nu pot sa-ti raspund exact. Ce pot sa-ti spun este ca nu am depus alti 1000$ pentru ca am legat contul. A fost suficient ce aveam in cont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *