Interactive Brokers – optimizarea comisionului lunar

Investitii pe bursa

Daca investesti pe bursa (sau ai de gand sa investesti pe bursa) un concept foarte important este cel de comision. Investitiile la bursa se fac prin intermediul unui broker. Acest broker iti percepe un comision pentru serviciile pe care le presteaza.

Comisioanele platite catre broker sunt bani pe care ii scoatem din buzunar, bani pe care am fi putut sa ii folosim pentru a cumpara actiuni sau obligatiuni. Din acest motiv atat procentele cat si sumele in sine sunt foarte importante si pot afecta in mod semnificativ randamentele pe care le obtinem in investitii.

Atunci cand am ales un broker pentru investitiile mele a contat foarte mult in ce pot investi prin intermediul lui dar a contat si partea de comisioane.

Despre cum puteti depune si retrage bani gratuit de la Interactive Brokers (IB) am scris aici si aici. Acum a venit momentul sa vorbesc despre cum putem micsora comisionul pe care il platim lunar catre aceasta firma.

Pentru cei care nu stiu Interactive Brokers are un comision lunar minim garantat de 10$. Asta inseamna ca in fiecare luna, brokerul percepe un comision in schimbul caruia iti ofera tranzactii. Daca faci tranzactii atunci comisionul pe care il platesti in acele tranzactii se scade din comisionul garantat. Daca generam comisioane mai mari de 10$ intr-o luna, atunci IB nu mai percepe comisionul minim garantat.

Daca nu generam un comision mai mare de 10$ pe luna, brokerul rotunjeste comisioanele platite pana la nivelul acesta. acesta. De exemplu, daca efectuati tranzactii comisionate intr-o luna cu suma de 6 dolari, restul pana la 10, adica 4 dolari, vor fi retrasi automat din contul vostru de catre cei de la Interactive. In cazul in care nu facem nici o tranzactie si nu generam nici un fel de comision lunar brokerul in continuare percepe acesti 10$ pe luna.

Pentru un cont la inceput, care nu are o valoare mare si care face putine tranzactii lunar comisionul pot avea impact foarte mare. In aceste conditii este practic imposibil sa facem investitii profitabile folosind Interactive Brokers pana nu ajungem la o suma semnificativa in cont.

Tradestation Global – ce este un introducing broker

Din fericire pentru investitorii care folosesc Interactive Brokers exista ceea ce se numeste “introducing broker”. Un “introducing broker” este un broker (mai mic) care lucreaza pentru un alt broker (mai mare).

Tradestation Global este un brand al TradeStation International. Compania are sediul in UK si se supune regulamentelor FCA. Tradestation Global este introducing broker pentru IB. Daca dorim sa folosim Tradestation Global trebuie sa asociem contul IB pe care il avem cu aceasta companie.

Asocierea contului este o procedura care se face direct in contul pe care il avem deschis la Interactive Brokers, dureaza cateva minute si este destul de simpla. Trebuie urmati pasii care se gasesc la Tradestation pe site, aici. Procesarea acestei schimbari se face in fiecare zi de vineri si poate dura o saptamana. In aceasta perioada vom primi cateva emailuri automate in care suntem anuntati pe masura ce lucrurile avanseaza.

Legarea contului de la IB cu Tradestation Global nu inseamna ca nu mai avem acces la contul initial pe care il avem cu IB. Accesul ramane la fel ca inainte de a lega contul. Se pot folosi toate aplicatiile pe care le ofera IB. Depunerile si retragerile de bani raman tot in contul de la Interactive Brokers si, din ce am inteles de la cei de la Tradestation Global, ei nu au acces la contul nostru in nici un fel.

In cazul in care nu avem un cont la IB dar ne dorim acest lucru se poate crea un cont prin Tradestation Global. Compania ne ofera suport pentru deschiderea unui cont nou. In acest caz este nevoie sa alimentam contul cu $1000.

In calitatea sa de introducing broker, Tradestation Global are anumite drepturi si obligatii. Printre cele mai importante drepturi pentru investitori este si dreptul de a crea structura proprie de comisioane. Asta inseamna ca nu vom mai plati comisioane catre Interactive Brokers ci vom plati comisioane catre Tradestation Global direct. Vom urma structura lor de comisionare. Desi avem in continuare acces la contul nostru Interactive Brokers nu vom mai plati comisioane decat catre Tradestation Global.

Structura de comisioane

Prin intermediul contului deschis la Interactive Brokers si afiliat cu TradeStation Global putem tranzactiona actiuni internationale, ETF-uri, Optiuni, contracte Futures, Forex, CFD-uri, etc. Din punct de vedere al unui investitor comisioanele care ne intereseaza cel mai mult sunt cele pentru ETF-uri si actiuni internationale.

Principalul avantaj pe care TradeStation Global il are, fata de structura de comisionare direct de la Interactive Brokers este ca nu se mai plateste comision minim lunar (in cazul structurii de comisioane direct de la IB acesta este de 10$ pe luna).

In plus, structura de comisioane pentru ETF-uri si actiuni internationale este foarte transparenta si simpla. Structura este detaliata aici.

Pentru achizitia unor ETF-uri care sunt listate pe o bursa din Europa se plateste un comision de 0.12% din valoarea ordinului. Minimul, in functie de valuta in care se vand actiunile, este de EUR 1.80, CHF 2.25, GBP 1.50 sau USD 2.50.

Si pentru achizitia actiunilor individuale tranzactionate pe bursele din SUA sau Europa comisioanele sunt competitive.

Avantajele legarii contului la TradeStation Global

Cel mai mare avantaj pe care TradeStation Global il are este neplata comisionului lunar de 10 USD pe care Interactive Brokers il percepe pentru fiecare cont cu o valoare totala de mai putin de 100.000 USD.

Pe langa acest avantaj foarte mare legarea contului de IB la TradeStation Global mai are cateva avantaje. TradeStation Global se supune autoritatilor din UK, nu are taxa de inactivitate, nu are taxa de retragere a banilor din cont, are comisioane pentru actiuni individuale si ETF-uri pe care le putem considera mici.

Fata de un cont Interactive Brokers, in functie de structura de comisionare aleasa la IB, este posibil sa platim comisioane putin mai mari pentru tranzactiile individuale pe care le facem dintr-un cont asociat TradeStation Global. Cand luam in considerare faptul ca NU suntem nevoiti sa platim comisionul lunar de 10 USD balanta inclina foarte mult spre TradeStation Global.

Timpul de deschidere al unui cont este destul de scazut – intre 1 zi si 1 saptamana maxim.

TradeStation Global ofera gratuit pentru toate conturile asociate cu ei o platforma software care poate fi folosita pentru a tranzactiona. Platforma ruleaza impreuna cu platforma de la IB si este disponobila pentru utilizatorii care au sistemul de operare Windows.

Dezavantajele legarii contului la TradeStation Global

In momentul in care asociem contul nostru IB cu TradeStation Global am descoperit si cateva dezavantaje. Acestea pot fi importante sau nu, in functie de profilul nostru de investitor.

Desi deschiderea contului dureaza putin procesul nu mi s-a parut unul extrem de simplu. Nu as spune ca este complicat dar nu a fost atat de simplu cum cred ca s-ar putea face.

Un alt dezavantaj fata de contul Interactive Brokers este faptul ca exista o suma minima pentru a deschide un cont. Suma este de 1000 USD. Mie mi se pare foarte rezonabila pentru orice persoana care doreste sa inceapa sa investeasca.

Pentru traderi (cei care tranzactioneaza destul de mult si des) asocierea contului de Interactive Brokers cu TradeStation Global nu este neaparat avantajoasa. Pentru tranzactionarea de optiuni (sau alte instrumente) TradeStation Global are comisioane mai mari decat IB direct. Se anuleaza in acest fel avantajele pe care TradeStation Global le aduce – mai ales ca pentru cei ce tranzactioneaza des nu exista problema comisionului minim.

TradeStation Global nu ofera cont demo. Fiind un Introducing Broker aceasta notiune nu are sens. Practic contul demo este cel oferit de IB direct.

Un alt dezavantaj la afilierea contului cu TradeStation Global inseamna ca suportul contului va fi facut de cei de la TradeStation nu de cei de la IB. Personal nu ma deranjeaza acest lucru. Am avut experienta minima cu suportul de la IB pana acum.

Prima tranzactie pe IB dupa afilierea contului cu TradeStation Global

Tranzactia din luna Februarie din portofoliul public a fost facuta DUPA ce mi-am legat contul de la IB cu TradeStation Global. Datorita acestei schimbari am platit doar 1.91 USD comision pentru luna Februarie 2020 fata de luna Ianuarie 2020 – cand am facut tranzactia INAINTE de a lega contul meu de IB cu TradeStation Global. Am cumparat acelasi numar de actiuni, la acelasi ETF si valoarea de cumparare a fost foarte apropiata.

Diferenta de comision platit inainte si dupa ce am legat contul IB de TradeStation Global

In mod normal, pentru luna Februarie nu ar trebui sa platesc un alt comision catre Interactive Brokers. De cand am legat contul la TradeStation Global si pana in prezent nu a trecut o luna intreaga. Astept trecerea acestei luni pentru a putea confirma ca nu sunt alte costuri pentru contul meu de tranzactionare.

Lasa-mi in comentarii parerea ta despre introducing brokers, TradeStation Global si daca te gandesti sa folosesti acest seriviciu in caz ca ai cont deschis la Interactive Brokers.

UPDATE : DUPA 1 IANUARIE 2021 Tradestation Global are un comision de 15$ / luna. In aceste conditii NU consider ca are rost afilierea contului meu cu ei si va sfatuiesc sa tineti cont de acest cont in momentul in care va hotarati daca doriti sa mutati contul la ei.

Stefan
Follow me

103 Replies to “Interactive Brokers – optimizarea comisionului lunar”

  1. Salut,
    O intrebare cam off topic. Cand ti-ai deschis contul la IB ce ai folosit la funding method? Ai folosit direct contul Revolut sau un alt cont bancar?
    Merci.

      1. Salut, am așa o întrebare, am jucat pe interactiv trade, dar din pacate am ajuns in minus, am.pierdut evident toți banii pe care i-am băgat. Am la.moment un minus de 864 dolari. E posibil ca acest minus sa crească și să ajung să trebuiască să plătesc, chiar dacă tot eu sunt in pierdere ?? Ce sfat îmi dați? Ma suna de la un fel de asigurare, asiguranduma ca as avea posibilitatea să îmi reîntorc această sumă, cum sunt noua in sistem. E adevarat adevărat . Mulțumesc.

        1. Salut,
          Nu as putea sa stiu exact ce s-a intamplat acolo si ce ai tranzactionat.
          Partea cu asigurarea mi se pare extrem de improbabila (ca sa nu spun altfel). Nu te poate asigura nimeni ca o sa castigi o anume suma de bani. Ce te sfatuiesc eu sa faci este sa vezi ce anume ai selectat in cont, cum s-a intamplat sa ajungi in situatia asta si, in functie de aceste raspunsuri sa vezi cum poti limita pierderile.

  2. Salut. Interesant articol și util pt cine avea dubii în legătură cu comisioanele mari de pe IB.
    Dar, la un minim de 1,75 eur per tranzacție, la un portofoliu diversificat de aprox 4 ETF-uri, deja oricum acoperi acel comision de 10$ de la IB, chiar și la IB.
    Multa lume insa lauda eToro pt comisioanele și mai mici și pentru faptul că, spre deosebire de IB, de pe eToro poți cumpăra ETF-uri domiciliate in SUA. Cum îți explici asta?
    Aveam impresia că noile reglementari UE ar trebui sa oblige brokerii sa nu mai permită accesul rezidenților UE la piata SUA. Sau e vb doar de brokerii din UE?…sau îmi scapă mie ceva?!?
    Merci!!!

      1. Salut,

        Cand ai ales Interactive Brokers care au fost alternativele pe care le-ai comparat?

        Intreb pentru ca eu inca nu am inceput sa tranzactionez dar am studiat deja: IB, XTB, eToro, Degiro, Tradevile, Trading 212. si inca studiez. Despre Trade Station acum am aflat de la tine.

        Multumesc,

  3. Salutare!

    Multumesc mult pentru pont si pentru analiza. Intr-adevar poate fi contra-productiv si frustrant sa platesti comisioane “inutile”.

    Pot sa intreb te rog:

    1. Acum ca a trecut prima luna, poti sa confirmi ca intr-adevar nu exista comisioane aditionale (cum ar fi cel de inactivitate) sau alte dezavantaje in a folosi Tradestation Global (ca si introducing broker)?

    2. Nu mi-e foarte clar din articolul de mai sus daca platforma de tranzactionare este tot cea a Interactive Brokers – sau este o platforma separata a lui Tradestation Global? Daca este o platforma separata, e usor de folosit?

    3. Banuiesc ca decizia de a asocia un introducing broker este reversibila? Adica daca structura comisionanelor schimba balanta la un moment dat, se poate reveni la contul “standard” Intercative Brokers, fara impact asupra portofoliului?

    4. Vad ca ai reusit sa cumperi ETF-ul “SPY”? Eu stiam ca acest tip de ETF-uri nu mai sunt permise la tranzactionare pentru residenti EU din cauza regulilor PRIIPS. Cum reusesti sa tranzactionezi aceste ETF-uri?

    Merci anticipat de raspunsuri, m-ar ajuta foarte mult!

    Numai bine!

    1. Salut,

      Multumesc pentru intrebari. Raspund aici pe scurt si fac un articol mai mare peste putin timp unde detaliez.

      1. Dureaza putin pana apar toate comisioanele. Pana acum alt comision nu am avut dar sa vedem. O sa fac un articol la 1 – 2 luni dupa ce folosesc Tradestation Global.

      2. Folosesti tot ce are IB + o platforma de la Tradestation Global. Este doar pe Windows si nu este obiligatoriu sa o folosesti. Eu nu am Windows, nu folosesc.

      3. Nu stiu sigur dar poti sa inchizi oricand contul 🙂

      4. Am folosit varianta Europeana: https://finantepersonale.ro/in-ce-etf-uri-investesc-spy5/

      1. In ceea ce priveste comisioanele IB, daca esti pe varianta de comisionare “Tiered” nici la IB nu sunt comisioane mari per tranzactie –> comision minim: EUR 1.25 / CHF 1.50 / USD 1.70

  4. De revolut trading ce parere ai? A aparut si in Romania varianta free(3 tranzactii pe luna) pentru utilizatorii normali si premium si in curand vor introduce etf-uri

    1. Salut,
      Sunt curios sa vad partea de ETF-uri. E un serviciu la inceput, foloseste in spate un broker american. Pot aparea anumite taxe si probleme in functie de ce cumperi (vezi “estate tax usa” pe Google).

      Ar putea fi o solutie foarte buna pe viitor, in functie de situatia fiecaruia. Cred ca merita analizat daca investesti sume mici si esti la inceput.

      Ma bucur sa vad ca exista din ce in ce mai multe alternative pentru investitorii din Europa (si Romania in special).

  5. Salut Stefan,

    Foarte interesant articolul, multumim frumos!

    Te rog frumos spune mi cine iti garanteaza fondurile in momentul de fata? Interactive Brokers sau TradeStation Global.
    Multumesc frumos

  6. Hello,
    Am o nelamurire legata de Trading Permissions pentru Interactive Brokers. Poti sa imi spui ce ar trebui sa setez daca vreau sa ma lase sa fac trade la Index Funds / ETF’s, Apple si VIX ?
    Multumesc anticipat.

    1. Salut,
      Pentru Apple nu ar trebui sa fie nici o cerinta speciala.
      Pentru Index Funds sunt costuri destul de mari si cred ca trebuie sa ceri special acest lucru. Este in setarile contului o lista cu cereri speciale. Te sfatuiesc sa verifici foarte bine comisioanele atat la IB cat si la TradeStation Global pentru Index Funds.

      ETF-uri ar trebui sa poti sa cumperi direct, fara nici un fel de aprobare DACA ETF-urile sunt de tip UCITS.

  7. Salut Stefan,

    Ajuta ma te rog frumos cu o clarificare.

    Pentru un EFT cu distribuire de dividende (ex. iShares S&P 500 UCITS ETF (Dist USD), taxele si comisionul brokerului le platesti in momentul in care primesti dividendele sau doar in momentul in care retragi banii din cont?
    Adica o sa platesc vreun comision sau taxa daca o sa reinvestesc cdividendele ?

    Multumesc frumos

    1. Salut,
      O sa platesti sigur taxe indiferent daca reinvestesti sau nu dividendele. O sa iti apara pe formularul pe care il primesti de la broker, se declara la ANAF si o sa platesti anul urmator.
      Daca sunt actiuni din US (deci NU este valabil pentru ETF-ul pe care l-ai amintit tu) se opreste direct dividendul.

  8. multumesc frumos de raspuns!
    mai am o intrebare:
    ETF ul de S&P 500 il cumperi prin XTB sau Tradestation Global?

    Multumesc tare mult

    1. Salut,
      Tot portofoliul public este la Interactive Brokers. Contul de la IB este legat cu Tradestation (si platesc comsioane conform schemei de la Tradestation Global).

  9. Salut,
    Ai avut vreo problema legata de procesul de aplicare la IB?
    Nu le convine ca Proof of identity cartea de identitate romaneasca pentru ca nu are semnatura si mi-au cerut pasaport/permis. Le-am atasat pasaportul si am primit acelasi mail ca si prima oara ca au nevoie de pasaport pentru ca CI romaneasca nu are semnatura.
    Merci.

    1. Salut,
      Parca am rezolvat cu carnetul de conducere (desi nu imi aduc aminte 100% pentru ca a trecut ceva timp de atunci).

    2. Eu le-am zis ca nu am pasaport sau permis de conducere. Apoi au cerut sa semnez buletinul si sa le trimit o copie. Am semnat in partea de jos si au acceptat.

  10. Salut Stefan,

    Nu imi este foarte clar daca trebuie sa depui acei 1000 USD si cand legi contul de la Interactive Brokers cu cel de la Tradestation sau e nevoie doar pentru “new application”?
    Multumesc!

    1. Salut,
      Aveam mai mult de 1000$ in cont atunci cand am legat contul asa ca nu pot sa-ti raspund exact. Ce pot sa-ti spun este ca nu am depus alti 1000$ pentru ca am legat contul. A fost suficient ce aveam in cont.

  11. Salut! Acum că a trecut mai bine deo lună, poți confirmă că nu ți-a fost luată diferența de comision până la $10 pe IB?

    Vreau și eu să cumpăr niște ETF-uri și să le las parcate într-un cont pe termen lung, dar ar fi bine de știut dacă într-adevăr schema cu TradeStation funcționează.

    Mulțumesc!

  12. Salut. Felicitări pentru site, te-am descoperit de puțină vreme.

    S-a schimbat ceva în relația cu Tradestation între timp, având în vedere că și tu i-ai descoperit recent? Ai descoperit alte comisioane / alte probleme?

    Mersi.

    1. Salut!
      I-am descoperit de mult dar am tot discutat cu ei si abia de 1 luna am afiliat contul cu ei. Interactiunea cu ei a fost zero de cand am “mutat” contul. Tot cu siteurile IB interactionez dar platesc comisionul de la Tradestation.

      1. Salut,
        Ce platforma de tranzactionare folosesti?
        IB sau TSG?
        Pe windows arata cam ciudat platforma :))
        ms

        1. Salut!
          Folosesc WebTrader de la IB. Nu folosesc Windows deci TSG nu pot sa folosesc nici daca vreau.
          Tranzactionez destul de putin asa ca WebTrader are tot ce imi trebuie. Intr-adevar, platformele IB si TSG arata putin ciudat, nu sunt cele mai usor de folosit.

  13. Salut,
    Te-am descoperit de curand si imi place ce scrii.

    Mi-am deschis si eu cont la IB si ma intereseaza sa investesc periodic si pe termen lung in actiuni din US / EU si in cateva ETF-uri US / accesibile cetatenilor EU.

    Am si eu cateva intrebari (off-topic si on-topic), te rog:
    1. off-topic: am inteles ca la Interactive Brokers ai portofoliul public; portofoliul privat la ce broker e?
    2. prin IB am inteles ca pot sa tranzactionez actiuni la firme din US si EU, dar ETF-uri din US doar cele care au “ceva similar” pt EU?
    3. am vazut aici https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590 ca sunt cele 2 scheme de comisionare IB (Tiered sau Fixed); unde si cum pot sa aleg o schema sau alta? Sau sunt asignat cumva automat?
    4. comisionul lunar de inactivitate este 10$ sau 20$ in functie daca ai peste sau sub 2000$ total alimentat in contul IB?
    5. legat de afilierea si dezafilierea conturilor IB cu TradeStation, se poate modifica pe viitor sau odata afiliat nu mai poti reveni ca inainte la schema IB? (parca s-a mai pus intrebarea asta)
    6. la banii cash care stau in contul IB, primim vreo dobanda sau platim vreun comision? Am citit despre o sectiune ceva de genul: “Paid on Idle Cash Balances is Benchmark minus 0.5% pt IB Pro” – nu inteleg ce inseamna, desi tind sa inteleg ca avem dobanda negativa, adica platim comision?!
    7. stii care sunt sau unde pot gasi comisionarea pt schimb valutar IB intre dolar – euro (si invers)?

    Astept cu mare interes niste raspunsuri, daca se poate!
    Multumesc mult, toate cele bune!

    1. Salut!

      Hahaha 🙂 Ce tare si direct a fost intrebarea 1!
      1) TD Ameritrade, Interactive Brokers si XTB. Pentru BVB (Desi NU investesc in prezent) am un cont la Tradeville. Toate conturile au ceva vechime.
      2) Poti sa tranzactionezi ETF-uri de tip UCITS. Le gasesti pe siteurile din UE ale companiilor (Ishares, SPDR, Vanguard,etc). https://www.investopedia.com/terms/u/ucits.asp
      3) Esti automat pe Fixed (daca imi aduc bine aminte). Ai in cont posibilitatea sa schimbi din cont. https://www.interactivebrokers.com/en/software/am/am/manageaccount/pricingstructure.htm
      4) Exact. Pare ca exista si 3.5$ daca ai sub 25 ani. Eu n-am #sadSadFace 🙂
      Am scris despre asta aici: https://finantepersonale.ro/interactive-brokers-review/
      5) Da, s-a mai pus intrebarea. Nu stiu daca te poti dezafilia DAR sigur poti inchide contul. A fost destul de bun pt mine 🙂
      6) Nu platesti comision daca ai bani cash la tine in cont. TEORETIC primesti o dobanda. E atat de mica incat eu o consider pur si simplu zero.
      https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=1595
      https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=38505&nhf=T
      7) Am facut destul de putine transferuri din Euro in USD (si invers) dar vezi poate te ajuta articolul asta: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590&p=fx

      1. Salut,
        Multumesc mult pt raspunsuri!
        As aprecia daca mai poti da cateva raspunsuri, te rog:
        1. Ameritrade vs Interactive Brokers, din experienta, ce avantaje si dezavantaje vezi la unul si la altul?
        3. Ai dreptate, am gasit in final in setarile contului unde pot schimba IBKR Pro Pricing Plan pe Fixed sau Tiered. (https://www.interactivebrokers.co.uk/AccountManagement/AmAuthentication?action=ManageAccount)
        Totusi, mi se par destul de complicate si mi-e greu sa inteleg diferentele dintre aceste 2 scheme de comisioane, care e mai avantajos decat altul (in contextul primului Tier de shares / trade value pe luna)?
        Pe sectiunea US ma intereseaza pt actiuni din US?
        Si pe sectiunea EU, actiuni din EU si ETF-uri UCITS?
        5. Am vorbit azi cu cei de la TradeStation si mi-au confirmat ca se poate afilia si dezafilia la cerere completand ulterior diferite formulare, cu mentiunea ca dureaza procesele cateva zile.

        *1 In continuare mi se pare greoi si nu mi-e foarte clar, pt UCITS-uri unde sunt comisioanele pe Interactive Brokers vs afilierea la TradeStation?
        *1.1. La IB sunt preturile de la sectiunea Europe, per fiecare bursa in parte Austria, Franta, Germania, etc.. cu Fixed percent (0.05% -> 0.12%) of trade value – adica din valoarea ordinului, si cu Minim / Maxim per ordin? (https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1590&p=stocks1)
        *1.2. La afilierea TS pare Fee per trade value (0.12%) si Minim per ordin in functie de valuta (EUR 1.75, USD 2.50)? (https://www.tradestation-international.com/global/stock-trading-commissions/)

        Multumesc anticipat!

        1. Salut.
          TD Ameritrade nu mai deschide conturi pentru europeni de 2-3 ani. Nu are rost sa le compar pentru ca in prezent cei din Romania nu isi pot deschide cont la TD. Daca ar fi sa aleg as alege TD oricand. Am un cont pe care il folosesc pentru optiuni (am discutat in niste Podcasturi, am pus si pe Patreon, partea asta).

          Da, schema de comisionare de la IB (cu sau fara Tradestation) este complicata. Concluzia mea a fost ca la volumul meu ordinea potrivita pentru mine este IB cu Tradestation, Tiered si abia apoi Fixed. Tradestation e super ok pentru ca nu au costul acela de 10$ pe luna.
          Cred ca cel mai mult te lamuresti daca te uiti la articolele din portofoliul public si vezi ce / cum am platit comisioane. In martie o sa vezi ca am cumparat un ETF prin Tradestation si am platit comision 1.9$.

          Daca totusi nu reusesti sa te lamuresti si ai volum mare putem sa discutam intr-o sedinta de 1:1 (totusi, nu merita doar pt asta. Daca ai si alte nevoi atunci ar fi mai rentabil).

  14. Salut,

    Multumesc pentru ceea ce scrii pe acest blog. Am invatat foarte multe de aici.
    As vrea sa deschid cont la un broker pentru a tranzactiona ETF-uri, si as avea cateva intrebari:
    1. Daca acum deschid cont, il deschid direct la TradeStation Global? Sau trebuie sa deschid cont la Interactive Brokers si apoi sa il leg de TradeStation Global ca sa reduc comisioanele?
    2. Contul de tranzactionare as vrea sa il deschid in USD. Daca folosesc Revolut pentru alimentatea contului, cand retrag bani tot prin Revolut trebuie sa ii retrag sau ii pot retrage in alt cont bancar?
    3. Ma gandeam ca daca as alimenta contul de tranzactionare prin transfer din ING in EUR (deoarece e fara comisioane) exista posibiliatea sa imi faca ei schimbul in USD? In cazul in care e posibil, nu am gasit niciunde cat m-ar costa sa faca ei schimbul valutar. Ai putea sa ma indrumi in acest sens?

    Multumesc anticipat!

    1. 1. Este alegerea ta. Eu l-am deschis direct la Interactive Brokers si apoi l-am legat de TradeStation dar se poate si direct la TradeStation. Ai nevoie de 1000$ USD pentru a deschide direct la TradeStation.
      2. Nu am retras niciodata bani in Revolut, in USD. Cumva am dubii ca se poate pentru ca in Revolut contul de USD nu este pe numele tau cum este cel in Euro. Nu am avut probleme sa retrag in contul de ING, in USD.
      3. Se poate. Cursul de schimb in IB este destul de bun. Exista un comision de minim 2$ pe tranzactie. Poate te ajuta asta: https://ibkr.info/node/2059

  15. Eu trebuie sa recunosc ca m-am blocat la, poate, ultimu pas. Am deschis cont nou la IB, facut transfer prin Revolut, contul este acceptat in totalitate, insa nu reusesc sa il leg de Tradestation.

    La Tradestation pe site scrie ” Click Go to settings on the menu > account settings > Create, Move, Link or Partition an Account”. Problema e ca daca eu intru la Account settings(in IB) , nu gasesc niciunde acea optiune de “Create, Move , Link”. De fapt am cautat pe tot site-ul IB si nu gasesc nimic.

  16. Configuration
    Customer Type:Individual
    Legal Residence:Romania
    Account Type: Cash
    Base Currency: USD
    Dividend Election: Stock: Receive Cash
    Paper Trading Account
    FYI Notifications
    Institutional Services
    Close Account
    Large Trader ID
    Regulatory Information
    Trusted Contact Person
    MiFID Client Category

    Astea sunt in configuration. Le-am luat pe toate la rand. De fapt am luat la rand totul de pe pagine de Account settings.

    1. Foarte ciudat, la mine e imediat dupa “Institutional Services”.
      Da-le un email si intreaba-i de ce lipseste. E nou contul?

  17. Salut din nou :).
    Am discutat cu ei, se pare că dacă faci contul de IB direct din Tradestation (este o pagină cu link direct către IB) , nu mai e nevoie sa faci ulterior legarea conturilor pentru ca se face automat.
    Practic acum orice am de cumpărat o fac direct de pe site-ul IB sau de pe platformele Tradestation care sunt dedicate IB , dacă am înțeles bine. Nu mai am nici o altă treabă cu Tradestation, right?
    Bine, exceptând partea de costuri, comisioane si suport explicate de tine deja.
    Mulțumiri!

  18. Daca vreti sa va faceti cont prin tradestation catre IB nu o sa puteti cumpara fractional sahares, dar am inteles ca veti scapa de acea taxta de 10$ pe luna si scapati si de taxa de inactivitate, sunt plusuri si minusuri, fractional shares era convenabil, dar nu stiu de ce nu ai voie…

  19. salut , dupa suma de intrare de 1000 de dolari exista numai o suma minima pe care poti sa o depui sau poti depune orice suma ? si exista alte moduri prin care sa depui si sa retragi bani inafara de Revolut ?

      1. Salut Stefan,

        Multumim pentru informatiile publicate, pentru mine sunt foarte utile.

        Voiam sa te intreb daca la IB ai cont PRO sau LITE?

        Ms

  20. Salut Stefan,

    Foarte interesant acest articol. Multumim pentru informatiile furnizate.
    Intrebare:
    De ce nu ti-ai deschis cont direct la TradeStation Global?
    Care sunt avantajele InteractiveBroker fata de TradeStation Global?

    Multumesc!

    1. Am citit mai bine si mi-am dat seama ca de fapt exista TradeStation si Tradestation Global care este doar introducing broker…deci practic nu poti lucra direct cu acesta.

  21. salut , daca iti faci cont nou la interactive brokers si apoi il legi la tradestation Global mai trebuie depusi cei 1000 $ ? sau poti incepe cu ce suma vrei direct cu contul legat ?

  22. Salut,

    Dupa crearea contului pe IB, pricing plan-ul default (cel putin in cazul meu) este IBKR Pro (cu structura Fixed). In FAQ de pe site scrie ca eligibilitatea pentru pricing plan-ul IBKR Lite (care are si structura Free) este “The IBKR Lite will only be offered to direct US clients and any client of an Introducing Broker […]”. Practic, dupa legarea contului la TradeStation, ar trebui sa devenim eligibili pentru trecere la IBKR Lite. In cazul tau s-a intamplat asta? Sau ai posibilitatea sa modifici din configurarea contului? Sau ai beneficiat de scutirea de inactivity fee ramanand pe IBKR Pro? Structura de comisionane pentru IBKR Lite pare mai avantajoasa.

    Mai am o nelamurire legata de formularul W-8BEN. Cum se procedeaza pentru a-l trimite? Il cer cei de la IB sau TradeStation in momentul in care investesti prima data intr-un stock din US? Sau trebuie trimis din proprie initiativa? Trebuie sa-l trimit in ambele parti sau e suficient sa-l trimit la IB doar?

    Multumesc.

    1. Salut,
      IBKR Lite nu este oferit decat celor din US. Trecerea la afilierea cu TradeStation nu inseamna IBKR Lite ci este un alt plan tarifar.
      Mie mi-au cerut W-8BEN in momentul in care am facut contul la IB. Daca nu ti-au cerut sa completezi acest formular te sfatuiesc sa le trimiti un ticket.

  23. Salut. Se aplica vreun comision de administrare a contului anuala, acea taxa de custodie? As dori sa stiu daca acea taxa este fixa sau procent din investitia acumulata.

  24. Salut Stefan!
    Multumesc pentru tot ce faci avand in vedere educatia financiara in Romania.
    Am 2 intrebari:
    1. Pe tradestation vad 2 platforme – TWS from Interactive Brokers si TradeStation Global Platform.
    Pe care sa o descard pe Pc ca sa incep sa investesc pentru a beneficia de comisioanele mai mici de la Tradestation?
    2.Ce taxe trebuie sa platim in Ro pentru ETF-urile pe dividende tranzactionate prin TSG si unde putem gasi taxele retinute la sursa a ETF-urilor pe dividende din DE, UK, USA.

    Multumesc mult!

    1. Salut!
      1. Oricare din ele daca esti afiliat cu TradeStation Global. Poti tranzactiona chiar si de pe web-ul IB cu aceleasi comisioane.
      2. Pentru taxe te rog sa vorbesti cu un contabil. Nu pot sa dau decat informatii foarte generale pe care le am din experienta mea. Nu am studii de contabilitate si pentru un domeniu atat de important merita o discutie cu un profesionist in domeniu.

  25. eu am deschis cond din EU ca si voi probabil si ma log-ez in platforma pris co.uk. Problema pe care o am este ca nu pot cupara fractii din-run share. voi puteti?

  26. Salut Stefan,

    As vrea sa te intreb de ce sa imi fac pe cont pe tradestation prin Interactive Brokers cand imi pot face direct pe tradestation fara a necesita depozit minim?
    Din experienta ta cum ai fost impozitat pentru piata din SUA pentru dividente pe tradestation?
    La o parte din brokeri pentru dividentele din SUA se opreste impozitul la sursa in jur de 30%, mie mi s-a oprit asa la Revolut urmand ca aceleasi dividente sa fie impozitate si in Romania, ca sa nu fie impozitate ar trebui sa fac dovada ca au fost impozitate in SUA ceea ce mi se pare destul de complicat, pe de alta parte tot la dividentele din SUA primite la Tradeville nu am fost impozitat, doar ca au un comision destul de mare.

    Multumesc.

    1. Salut,
      Procedura este invers.
      Iti faci cont la IB prin Tradestation Global nu la Tradestation Global prin IB. Contul ramane la IB, Tradestation Global este doar un fel de afiliat (termenul corect este Introducing Broker daca vrei sa studiezi mai mult conceptul).
      IB respecta tratatele internationale si esti impozitat corect in relatie cu SUA (in majoritatea cazurilor 10%).

  27. Salut, e necesar sa depui 1000$ sau e suficient daca ai deja un portofoliu pe IB in valoare estimata peste 1000$?

    1. Salut!
      Te referi la deschiderea de cont? Eu am deschis contul direct la IB si nu a fost nevoie de suma minima. Din ce am inteles nici la Tradestation Global nu este nevoie daca discuti cu ei inainte.

  28. Salut,

    Se poate deschide un cont de USD si unul de EURO, daca vreau sa tranzactionez ETF-uri pe USD sau EURO.

    Multumesc,
    Adrian.

    1. salut,
      Moneda de baza este una singura dar poti tranzactiona in mai multe monede.
      In portofoliul public am atat ETF-uri in Euro cat si in USD.

      Raportarea se face la moneda de baza.

  29. Salut Stefan,

    Pentru ce Trading Experience & Permissions ai cerut drepturi pentru contul IB, pentru a putea tranzactiona ETF-uri? Pentru moment nu ma lasa sa cumpar nici un ETF.

    Multumesc,
    Adrian.

    1. Salut!
      Am mai primit intrebarea asta. Nu am nimic special la drepturi, nu am patit asa. Te sfatuiesc sa le dai un mesaj si sa ii intrebi de ce nu poti cumpara.
      Daca vrei, dupa ce iti raspund sa imi spui si mie – ajuta si alte persoane sa inteleaga ce se intampla.

  30. Riscul de faliment al brokerului !

    As dori sa ridic atentia si asupra protectiei fondurilor in caz de faliment al brokerului.
    Observ ca in multe articole, principalele puncte de interes sunt: cate ETF-uri ofera si ce comisioane per produs exista.
    Pentru ca am urmarit cand Refco a dat faliment, sau a privit la Bear Sterns si Lehman Brothers, sunt foarte atent si la ce autoritate ii reglementeaza activitatea. In plus, garantia fondurilor poate fi diferita in functie de produsele in care investesti.

    Importanta este segregarea fondurilor a.i. in caz ca brokerul da faliment, banii investitorilor sa nu fie considerati active de catre creditorii ce au intaietate in fata altor tipuri de clienti.

  31. Pare ca TradeStation ofera cont demo. S-ar putea sa fie o optiune introdusa recent.
    https://www.tradestation-international.com/global/simulated-trading/

    Ce mi se pare ciudat este ca nu gasesc nicaieri pe site-ul TradeStation International informatii clare legate de tranzactionarea de ETF-uri: nu este mentionat ca se poate tranzactiona ETF-uri pentru europeni ci doar pentru US, nu este mentionat niciun produs si nici detalii. Fiind Introducing Broker (white label) probabil folosesc exact aceleasi produse ca IB-Uk…insa macar sa precizeze clar, inclusiv cu linkuri catre IB-UK.

    Iar cel mai neclar este la comisioane, unde nu stiu daca 0.12% se refera si la ETF-uri UCITS, sau doar la actiuni. ( https://www.tradestation-international.com/global/stock-trading-commissions/ )

    1. Salut!
      Posibil sa ofere dar nu sunt sigur pt ce iti trebuie cont demo la TradeStation. Ar trebui sa fie identic cu cel de la IB. Nu exista produse diferite fata de IB pentru ca ei nu vand nimic prin ei, totul se face prin IB. Tot ce se modifica este structura de comisioane 🙂
      Daca te intereseaza exact comisionul poti vedea pe articolele de la finalul fiecarei luni (cele in care pun retrospectiva) cat am platit pe comisioane (pe ETF sunt cam 1.9$ / tranzactie).

  32. Salut Stefan,

    E foarte util articolul, chiar a ajutat.
    Am in schimb o intrebare. In caz de faliment al Tradestation sau Interactive Brokers, stii cumva ce sume se compenseaza? Mai ales pentru cetatenii EU (avand in vedere Brexitul) N-am reusit sa gasesc nimic clar. Se aplica acea compensare de 85 000 de lire?

    Multumesc!

  33. Salut!
    Sunt nou in ale investitiilor si doresc sa aleg un broker cat mai ok pt. a putea incepe investitia pe termen lung. M-am oprit la XTB si IB.
    Ce parere ai?
    Ce imi recomanzi?
    Mentionez ca vreau sa investesc doar in ETF-uri si ma intereseaza cel mai mult siguranta, adica in cazul unui faliment al brokerului detinerile sa le pot transfera la alt broker si sa pot continua activitatea.
    Multumesc mult!

    1. Salut!
      Oricare dintre cei 2 brokeri sunt foarte ok din punctul meu de vedere. Eu ii folosesc pe amandoi.
      Despre Interactive Brokers am mai scris pe site. Despre XTB urmeaza in Decembrie 🙂

  34. Salut Stefan,
    Mi-am facut cont pe IB, l-am linkuit cu TS insa eu sunt in continuare pe structura de fees de la IB (0.35$ pe tranzactie) nu pe cea de la TS (1.5$ pe tranzactie) ceea ce ma ingrijoreaza pt ca la finalul lunii probabil voi plati si acel comision lunar de 10$ minus costurile de tranzactionare. Le-am scris celor de la support care mi-au dat tot felul de raspunsuri, ba ca nu am 1.000$ in cont (apoi am alimentat cu suma asta), ba ca nu pot sa vad fee-urile pe telefon sau in platforma ci doar in raport (am scos raport si tot fee-ul de la IB apare, asa cum apare si pe telefon si in platforma) insa nu am reusit sa ma ineleg cu ei sa fie pe structura de costuri de la TS. Ai avea vreo varianta, ce sa mai incerc? Sau a mai avut cineva problema asta?

    1. Salut,
      Mai mult decat ti-a spus suportul de la IB nu stiu sa iti spun nici eu.
      Vezi in cont (la Account) daca scrie ca este contul afiliat cu Tradestation Global sau a ramas direct sub IB.

  35. Da, scrie ca e afiliat insa comisioanele sunt cele de la IB. Am vorbit din nou cu ei si spun ca e o eroare, ca au pus ticket si o vor rezolva. Astept acum.

  36. Salut, Stefan!
    Ai facut o comparatie intre spread-urile percepute de XTB si IB prin Tradestation Global, pe acelasi produs, achizitionat de pe aceeasi bursa?
    As vrea sa deschid un cont de tranzactionare la unul din cei doi brokeri mentionati si sunt atras, pe de o parte, de comisionul de tranzactionare zero de la XTB si, pe de alta parte, de varietatea mare de ETF-uri care se pot achizitiona prin IB.
    Am tot auzit de conceptul “nu exista masa gratuita” si ma gandesc ca este posibil ca XTB-ul sa integreze (mascheze) comisionul de tranzactionare prin spread-ul mai mare pe care eventual il percepe fata de IB, iar in cazul asta alegerea s-ar simplifica.
    Multumesc,
    Adrian

    1. Salut,
      Nu am facut si nici nu cred ca se poate face asa usor o astfel de comparatie. Ar trebui sa cumpar acelasi lucru, in acelasi moment la amandoi brokerii. In plus IB nu imi spune in momentul cumpararii pretul, au preturi intarziate cu 15 minute.
      Cred ca si daca s-ar putea face un astfel de test nu ar fi foarte reprezentativ pentru toate produsele (depinde de produs, de ce furnizori de lichiditate folosesc fiecare dintre cei doi brokeri si ce contract au cu acesti furnizori de lichiditate).
      Eu am fost destul de multumit si de preturile IB si de preturile XTB in tranzactiile pe care le-am facut.

      Oricum, iti multumesc pentru intrebare. Pregatesc un set de intrebari pentru cei de la XTB si o trec si pe aceasta pe lista. Sunt curios ei ce zic 🙂

  37. Revin cu un scurt update. Cei de la support de la Tradestation nu mi-au raspuns nimic pana acum asa ca le-am scris la support celor de la Interactive Brokers de la care am primit raspunsul ca fiind legat contul cu Tradestation, supportul este facut de catre Tradestation si sa ma adresez lor. Cei de la Tradestation nu imi mai raspund nici la telefon.

    Am mai incercat ceva. Pentru ca primele tranzactii le-am facut de pe platforma Interactive Brokers si au fost comisinate cu 0.35$ conform grilei lor de comisionare m-am gandit sa incerc sa cumpar de pe platforma Tradestation si acum am platit comisionul de 1.5$, conform grilei lor. Deci acum am 3 actiuni la aceeasi companie, cumparate in aceeasi luna, 2 cu 0.35$ si 1 cu 1.5$. Acum sunt curios sa vad daca mi se va percepe si acea taxa lunara de 10$.

    Sincer mie mi se pare foarte ciudat atat faptul ca sunt supus ambelor grile cat si faptul ca nu-mi raspunde nimeni la problema iar in perioada cand imi raspundeau la telefon, cei de la Tradestation imi spuneau numai prostii (acele balbe cu faptul ca info nu se vede pe mobil, ca nu se vede nici de pe desktop ci doar in raport) iar la deschidere mi-au spus in 3 mesaje diferite ca e nevoie sa alimentez contul cu 3 sume diferite: 1000$, 2000$ si 2500$. Apoi cand ii intrebam de fee-urile de 0.35$ imi spuneau ca e doar o problema de afisare si ca e totul ok.In schimb nu mi-au spus niciodata ca daca am in cont sub 2.000$, comisionul lunar va fi de 20$ si nu de 10$, ca daca tranzactionez de pe platforma IB am fee-urile IB si de pe platforma TS am fee-urile TS.

    Sunt foarte dubiosi si cred ca voi inchide contul pentru ca practic nu am support, ori nu raspund, ori atunci cand raspund spun numai prostii.

    1. Intr-adevar, suportul la IB si Tradestation Global este foarte slab.
      Daca ai vreo problema de obicei raspund foarte standard si nu te ajuta cu mare lucru.
      Acum probabil nu raspund pentru ca e o perioada de sarbatori si sunt foarte multe cereri fata de numarul de agenti de suport pe care ii au alocati.
      Imi pare rau ca ai avut o experienta negativa cu suportul lor, stiu cum e, am trecut prin asta si uneori efectiv doare…

        1. Salut!
          Schimbarea este de la 1 Ianuarie, din cauza Brexit. Nu stiu sa iti spun mai mult decat scrie pe site la ei 🙂

  38. Revin cu un ultim update. Am primit raspunsul de la IB care au raspuns la ticket pus de TS si eu mi-am deschis contul pe 09.12 si conform explicatiei lor eu nu intrasem inca pe schema de comisioane TS pana in data de 16.12. Am cumparat ieri inca o actiune si comisionul a fost conform TS deci acum inteleg ce s-a intamplat. Problema ramane ca pana am primit o informatie valida supportul imi dadea explicatiile alea halucinante, adica evit sa ii contactez pt ca pana ajung la raspunsul corect trebuie sa trec prin prostiile pe care le inventeaza pe loc. Voi apela la ei in situatiile unde chiar am nevoie de ei. Da, m-am gandit si eu ca sunt prinsi in perioada asta cu Brexitul si cu mutarea clientilor fie pe IB in Ungaria, fie in Irlanda. Oricum, informatia ta Stefan m-a ajutat in deschiderea contului. Multumesc pentru informatii.

  39. Salut! Incerc sa imi transfer bani ($) din revolut in IB. Dar vad ca IB imi da un iban din USA (633736902) ce nu e acceptat de revolut. Cum fac?

  40. Salut Stefan,
    Din cauza Brexitului, se modificat tarifele la Tradestation Global: “The TradeStation subscription is $15 per month starting on February 1st 2021.” Vei merge mai departe cu varianta IB + TradeStation sau ai gasit o alta varianta mai buna?

    1. Salut!
      Tradestation Global nu merita folosit in conditiile in care au un pret mai mare.
      Nu am primit inca mesajul acesta de la Tradestation dar probabil va veni in zilele urmatoare. O sa renunt la Tradestation Global. In Februarie cel putin o sa raman la IB (sa vedem cat este subscriptia lor) si apoi o sa iau o hotarare.
      Cu siguranta voi face un articol in care voi spune ce am hotarat 🙂

  41. Buna Stefan,

    Ma intreb daca nu cumva fee-ul de $15 se refera la utilizarea platformei TWS, soft-ul lor propriu. Stiu ca la inceput cand mi-am facut cont la IBKR si m-am afiliat cu TSG, imi tot scriau ca nu am in cont suma minima de $1000 si ca nu imi dau datele de conectare la platforma TSG.

    “Once your account is funded you will receive your TradeStation Global log in details and download instructions.”

    and later…

    “Thank you for funding your IB account with TradeStation Global. Below you can find your TSG platform log in details.
    Username: ***
    Password: ***
    For instructions on setting up and downloading your TSG and IB platforms please go here.”

    Dar eu ma conectam doar pe portalul web IBKR. In final, le-am primit, dar nu le-am utilizat niciodata, imi e suficient portalul IBKR.

    O zi buna,

  42. Revin. De fapt daca ma uit in setari la User Settings Research – Subscriptions – Configure Research Subscriptions, am doua bife:
    IBIS Research Platform / Fee Waived – pe care nu pot sa o debifez
    si
    Third Party Services / Fee Waived, cu descrierea
    “TradeStation Global Software Subscription | North America
    TradeStation offers state-of-the-art trading technology and online electronic brokerage services to active individual and institutional traders in the U.S. and worldwide.”
    Pe asta pot sa o debifez.

    1. Salut, nu sunt foarte sigur pentru ce sunt cei 15$ (daca sunt pentru folosirea platformei sau pur si simplu pentru afiliere).

  43. TradeStation Global se pare ca nici nu mai accepta clienti din Romania. Cu toate ca aveam deja cont pe IB, deci nu cred ca ar fi o problema de credibilitate, de security. Pe moment, zic ei… Ma intreb daca este intr-adevar doar o problema temporara. Oricum, daca subscribtion-ul de 15$ e confirmat, atunci… what’s the point? Mai bine 10$ direct la IB 🙂. TREBUIE sa existe o solutie prin care sa evitam asta! “Sapam” in continuare…

    “Thank You
    for your interest in TradeStation Global.
    Unfortunately we are temporarily unable to offer this product in your country at present. We are working towards resuming account opening as soon as possible and will contact you when we have an update.”

    1. Eu ma gandesc foarte serios sa renunt la IB si sa ma mut la XTB. Oricum folosesc XTB intr-un alt portofoliu si sunt f multumit in prezent.
      E adevarat ca mutarea inseamna ceva bataie de cap, asta e singurul lucru care ma retine.

  44. TradeStation e un broker din UK. Dupa Brexit nu mai au voie sa vanda servicii in EU decat daca isi fac o sucursala in EU. Ceea ce au decis sa nu faca. Au gasit o portita sa mai perceapa un comision, oferind softul lor contra a 15 USD pe luna. Dar nu mai functioneaza ca introducing broker. Asa ca pentru romani mai exista varianta de a face contract direct cu IB sau de a folosi alt introducing broker din EU (e.g. lynxbroker).

  45. Nu am văzut nicăieri în articol informații despre conturile “margin” în care brokerul “împrumută” contra un comision utilizatorul. Poti să ne spui ceva despre asta?

    1. Salut,
      In prezent nu mai folosesc Interactive Brokers pentru Portofoliul Public, am trecut la XTB. Detalii aici : https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/
      Conturile de tip “margin” sunt disponbile la Interactive Brokers si poti imprumuta bani de la broker. Totusi, conceptul este unul putin mai avansat SI MAI RISCANT. Din acest motiv nu-l recomand IN NICI UN CAZ incepatorilor.
      Este ceva anume ce iti doresti sa stii despre conturile de tip “margin”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *