Din nou ma vad nevoit sa spun ca trecem printr-o perioada dificila. Situatia la care ma refer este, evident, legata de Coronavirus.Este o situatie dificila atat din punct de vedere al sanatatii dar si din punct de vedere al finantelor personale. Sper ca sunteti bine din amandoua punctele de vedere.
In acest context complicat nu este de mirare faptul ca bursele din intreaga lume au inregistrat caderi substantiale. Anumite companii au inregistrat chiar adevarate prabusiri. Acest articol nu are scopul unei retrospective asupra evolutiei burselor dar merita sa amintesc ca atat S&P 500 cat si Dow Jones Industrial Average sunt in scadere cu aproape 30% fata de acum 1 luna.
Primesc din ce in ce mai multe mesaje legate de Interactive Brokers. Motivul principal este, probabil, faptul ca folosesc Interactive Brokers in portofoliul public si am scris deja cateva articole legate de acest broker. Imi este practic imposibil sa adresez fiecare intrebare in parte acolo unde o primesc (aici sau pe diferitele retele de socializare).
Pentru ca de cele mai multe ori intrebarile se repeta si pentru ca exista atat puncte bune cat si puncte rele ale acestui broker am decis sa scriu o recenzie, in acest articol.
Sumar
Interactive Brokers – filiala UK
Acest articol nu este un articol platit sau sponsorizat in vreun fel. Este pur si simplu experienta mea – atat partea buna cat si partea rea – cu Interactive Brokers.
Interactive Brokers (IB) este, la baza, un broker american. Compania are 35 ani vechime si este listata la bursa NASDAQ. Are o capitalizare de 16 miliarde USD in prezent. Din brokerii pe care eu ii cunosc si sunt disponibili in Romania, compania are cea mai mare capitalizare pe bursa.
Din fericire – pentru noi – IB are si o filiala in UK. Prin intermediul acestei filiale ofera servicii de brokeraj si cetatenilor europeni. Astfel, IB este disponibil si in Romania.
Filiala UK a IB lucreaza sub regulamentul FCA. Desi consider ca NU EXISTA protectie 100% impotriva fraudelor – au fost cazuri celebre de frauda in multe domenii – o astfel de autorizare este absolut necesara din punctul meu de vedere.
Pietele la care avem acces
Un punct forte al IB este faptul ca ne da acces la foarte multe piete internationale. Practic piatele din America de Nord, Europa si Asia pot fi accesate prin intermediul acestui broker.
Cele mai importante burse ar fi cele din SUA, Canada, Mexic (America de Nord), Germania, Franta, Olanda, Elvetia, Regatul Unit al Marii Britanii (Europa) si Australia, Hong Kong, Japonia, Singapore (Asia). Pe langa acestea exista si burse mai putin importante, mai ales cele din Europa.
Deschiderea contului
Pentru a deschide cont un exista o suma minima. Deschiderea contului se face 100% online. Trebuie completat un formular in limba engleza si trebuie trimise documente care sa demonstreze cine sunteti.
Deschiderea contului poate dura de la 1 zi pana la 1 saptamana. Iti recomand sa iti iei timp la dispozitie daca vrei sa tranzactionezi cu Interactive Brokers si nu ai inca un cont deschis.
Procesul in sine este destul de lung dar nu neaparat complicat. In timpul procesului ti se pun intrebari destul de personale (ce experienta ai, care este venitul tau anual, care este averea ta neta, etc) prin care brokerul stabileste – cu ajutorul unui algoritm – care sunt tranzactiile pe care le poti face si care sunt instrumentele la care ai acces. Cu cat un instrument este considerat mai complicat si eventual cu risc mai mare cu atat accesul este strict.
Ca sa poti tranzactiona un produs / instrument este nevoie sa ceri acces la el. Nu este obligatoriu sa faci asta in timpul procesului de inregistrare. Poti face acest lucru si dupa, direct din contul de client.
Comisioane pentru tranzactii
Structura de comisioane a IB este una EXTREM de complicata. Exista un comision minim de 10$ lunar. Daca intr-o luna clientul nu genereaza comisioane de 10$ IB opreste un comision echivalent cu diferenta intre 10$ si comisioanele generate.
Mai multe despre acest comision aflam direct de pe siteul IB (inclusiv un exemplu de calcul). Acest comision dispare daca aveti valoarea contului de cel putin 100.000 USD.
Tot aici ni se spune ca daca avem mai putin de $2000 USD in cont (cash sau investiti) comisionul minim lunar este de 20$.
IB are si o promotie pentru cei care au 25 ani (sau mai putin). Comisionul minim este de $3 USD. Din pacate nu am sub 25 ani pentru a testa aceasta promotie, nu stiu daca functioneaza si pentru clientii din Romania.
Exista comisioane diferite pentru fiecare tip de produs in parte.
Eu am tranzactionat, pana acum, DOAR actiuni prin IB si am sa ma raportez la comisioanele pentru actiuni (inclusiv ETF-uri). Acestea sunt de doua feluri – “Fixe” si “Pe niveluri”
Desi initial mi s-a parut foarte simplu de inteles exista diferente chiar si aici. Conteaza bursa pe care se face tranzactia, conteaza ce fel de ordin punem pe piata, uneori conteaza numarul de actiuni cumparate, etc.
Din pacate este cea mai complicata si greu de inteles structura pe care au avut-o toti brokerii cu care am lucrat eu. Comisioanele IB pot fi consultate aici.
Solutia vine insa in aplicatia web (siteul lor) pe care am folosit-o. La fiecare tranzactie mi se spune comisionul pe care il voi plati. Uneori mi se ofera suma exacta, alteori mi se ofera un interval (de cativa centi).
Trecand peste cosmarul de a intelege exact structura lor de comisioane am descoperit ca IB are in fond comisioane foarte bune. Daca vreau sa cumpar actiuni individuale (nu ETF-uri) se intampla sa platesc doar cativa centi (de obicei sub 1$) comision. Pentru ETF-uri pretul este de cativa – aproximativ 5 – USD sau Euro in functie de moneda ETF-ului cumparat.
Problema cea mai mare pe care am remarcat-o nu este schema de comisionare. Da, ea este EXTREM de complicata dar in final comisioanele rezultate sunt destul de bune – comparabile si de multe ori mai mici cu alti brokeri pe care ii cunosc si la care avem acces din Romania. Problema principala pe care o au cei care investesc cu IB – mai ales cei aflati la inceput de drum – este comisionul MINIM lunar de 10$.
Tradestation Global
Din fericire, problema amintita mai sus, comisionul minim lunar de 10$ , se poate rezolva folosind un introducing broker – Tradestation Global.
Pentru simplitatea intelegerii conceptului de introducing broker – desi nu este 100% corect – Tradestation Global poate fi considerat un fel de agent de vanzari pentru IB. Clientii noi sau clientii care au deja cont la IB se pot “afilia” la Tradestation Global si sa plateasca comisioanele pe care acestia le solicita. Clientii IB care se afiliaza la Tradestation Global vor avea in continuare acces la platformele (web si Windows) oferite de Interactive Brokers. Am scris aici despre asta.
Odata afiliati la Tradestation Global dispare comisionul de 10$ si structura de comisioane este mai simpla. Ea poate fi gasita aici. Contul meu din portofoliul public este afiliat la Tradestation Global dar situatia poate diferi de la caz la caz. Comisioanele individuale Tradestation Global, desi nu mereu, au tendinta de a fi mai mari fata de cele IB.
Nu folosesc platforma Tradestation Global in nici un fel. Doar am legat contul cu ei si beneficiez de comisioanele pe care le ofera. Folosesc platforma web a IB si – mai nou – IBKR WebTrader. Castigul major este eliminarea comisionului de 10$ lunar.
Suportul Interactive Brokers
Suportul IB este format din mai multe parti. Partea de suport scris contine destul de multe informatii, proceduri, educati metode de a rezolva aproape orice problema am intalnit. Cu ajutorul “search”-ului pe care il au la indemana pe site este foarte usor de gasit aproape orice informatie.
Partea a doua a suportului de la Interactive Brokers este reprezentata de ticketele care se pot crea din cont. Desi experienta de a crea un ticket este destul de buna (ti se recomanda si raspunsuri automate pe masura ce alegi tipul de problema pe care il ai) timpul de raspuns la tickete este destul de mare. In plus, raspunsul primit este destul de sec si nu mereu este de ajutor. Explorați http://fakewatch.is farmecul medieval al Pieței Orașului Vechi din Praga și al Ceasului Astronomic.
In cazul in care va afiliati contul la Tradestation Global am inteles – de la ei- ca suportul va fi facut de aceasta firma. Nu am folosit suportul Tradestation Global de cand mi-am afiliat contul cu aceasta companie si nu stiu cat de bun sau rau este suportul lor.
Platforma web de tranzactionare
Contul IB vine cu o platforma web de tranzactionare. Cu ajutorului browserului preferat – Firefox, Chrome, etc – puteti cumpara si vinde actiuni, ETF-uri sau alte instrumente la care aveti acces.
Platforma web functioneaza “OK” fara sa fie in nici un fel un punct forte. Un investitor care investeste pentru a crea un portofoliu pentru pensie – asa cum fac eu in portofoliul public – are probabil tot ce are nevoie in aceasta platforma si se descurca cu ea.
Platforma se poate folosi pentru a cumpara si pentru a vinde actiuni – asa cum am spus – dar uneori se incarca greu, nu raspunde foarte bine la comenzi si trebuie sa aveti destula rabdare cu ea.
Am folosit si alte platforme de tranzactionare. Prin comparatie platforma IB poate fi imbunatatita foarte mult. Daca esti deja obisnuit cu o platforma de tranzactionare moderna atunci platforma IB s-ar putea sa ti se para slaba tehnic si greu de folosit – mai ales pentru ca nu este mereu intuitiva.
IB Trader Workstation (TWS)
Programul TWS pentru Windows si Mac pe care IB il ofera clientilor este unul care – la fel ca platforma web – poate fi folosit dar fara pretentii prea mari. Are toate functionalitatile de care este nevoie pentru a tranzactiona actiuni, ETF-uri si chiar si instrumente mai complexe.
Include metode de management de risc, monitorizarea contului si pozitiilor in timp real, mai multe metode de prezentare a informatiei – dar face asta intr-un mod invechit si greu de folosit.
Din punctul meu de vedere compania isi arata aici varsta – si nu intr-un mod bun. Cei 35 ani de cand compania a luat fiinta isi spun cuvantul. Software-ul ar putea fi imbunatatit din toate punctele de vedere mai ales daca il comparam cu varfurile din industrie. Uneori softul se blocheaza – lucru important mai ales cand tranzactionam instrumente mai sofisticate (optiuni, forex, etc).
Eu nu folosesc TWS pentru ca, intr-un portofoliu de investitii pe termen lung, nu imi este necesar. Am testat softul de cateva ori si am ajuns la concluzia ca imi este suficienta platforma web si ca softul in sine, pentru contul pe termen lung, nu imi aduce nici un beneficiu.
IBKR WebTrader
Aceasta a doua platforma de la IB este tot bazata pe web dar este mai dezvoltata decat platforma web de tranzactionare. Practic, ea este o imbinare a TWS cu un site web.
Am folosit-o foarte putin. Impresia mea a fost ca fata de TWS functioneaza mai bine si fata de platforma web este mai complexa dar si mai usor de folosit in acelasi timp – mai clara.
Puteti sa va faceti o idee despre prezentarea ei aici.
Aplicatiile de mobil
Suprinzator, aplicatiile de mobil sunt mult mai bune pentru tranzactionare decat aplicatia web sau aplicatia pentru Windows (TWS).
Din start trebuie sa spun ca aplicatia de Iphone si cea de Android sunt foarte diferite. Le-am folosit pe amandoua. Amandoua functioneaza mai bine decat m-am asteptat si le folosesc constant atunci cand am nevoie, alaturi de platforma web.
Functioneaza bine, repede, nu se blocheaza si am gasit in ele toate informatiile decare am avut nevoie. Am tranzactionat doar actiuni (inclusiv ETF-uri) cu aceste platforme, nu si optiuni sau alte
Preturi actualizate pentru actiuni
Interactive Brokers NU ofera GRATUIT preturile actualizate atunci cand piata este deschisa. Preturile pe care Interactive Brokers le ofera sunt preturi vechi de 15 minute.
Exista metode prin care puteti afla preturile actualizate. Ele nu sunt gratuite, costa. Acest lucru este destul de inselator. Am discutat cu cativa investitori care se abonasera la preturile actualizate fara sa stie si plateau lunar cativa USD pentru asta.
Desi pretul este mic mi se pare inutil sa platesc pentru acest abonament. Folosesc IB nu pentru ca este cel mai bun broker pe care il pot folosi, nu pentru ca este cel mai usor de folosit broker ci pentru ca este cel care are comisioanele cele mai mici. In plus, este si foarte simplu sa aflu preturile actualizate gratuit. Tot ce trebuie sa fac este sa consult Google, Yahoo Finance sau orice alt soft care are preturi actualizate.
Rapoarte Interactive Brokers
IB are cateva rapoarte foarte interesante pentru clientii sai. Prin intermediul lor clientii pot sa-si urmareasca foarte usor evolutia contului, tranzactiile efectuate, castigul sau pierderea realizata.
Ce imi place la rapoartele IB este faptul ca se pot exporta foarte usor in format PDF. Le pot astfel folosi oricand sau chiar tipari si ma ajuta sa inteleg mai bine ce s-a intamplat in contul meu – oricand vreau.
Rapoartele pot fi aproape oricat de succinte sau stufoase imi doresc. Din acest punct de vedere platforma web a IB mi se pare chiar evoluata.
In loc de concluzie
Folosesc IB si cel mai probabil voi continua destul timp sa folosesc IB. Principalul motiv pentru care folosesc IB este faptul ca este un broker mare, autorizat si reglementat de FCA prin intermediul caruia pot cumpara actiuni si ETF-uri din Europa cu comisioane mici. In plus, IB ofera acces la cele mai multe instrumente de investitii dintre toti brokerii pe care ii cunosc eu.
IB nu este – si nici nu cred ca va deveni – brokerul perfect din punctul meu de vedere. Din acest motiv nici nu este singurul broker pe care il folosesc. Am invatat ca atunci cand am ceva de facut pe platforma IB trebuie sa am rabdare. Nu folosesc platforma pentru analize (desi permite acest lucru in varianta web). O folosesc doar pentru a cumpara sau vinde instrumentele de care am nevoie in portofoliul meu.
Petrec lunar cam 15 minute in platforma IB. Chiar daca nu este o platforma perfecta consider ca in cele 15 minute de care am nevoie pentru a investi in portofoliul public ma descurc suficient de bine cu Interactive Brokers.
Ceea ce am scris in acest articol este parerea mea si experienta mea personala cu Interactive Brokers. Asa cum fiecare om este diferit si interactiunile, asteptarile si dorintele noastre sunt diferite.
Sunt sigur ca pe viitor voi mai primi intrebari legate de Interactive Brokers. Nu are rost sa scriu mai multe articole pe aceasta tema pentru ca se pierde si se dilueaza informatia. Astfel, am sa folosesc intrebarile respective pentru a completa acesta articol 🙂
Te invit sa revezi acest articol atunci cand ai o intrebare legata de Interactive Brokers. Este posibil sa fi raspuns deja la ea in articol sau in comentarii.
Nu am pretentia ca acest articol se potriveste oricui sau ca toata lumea are aceeasi parere despre IB. Nici nu trebuie. Este foarte bine ca fiecare sa vina cu parerea lui si sa foloseasca brokerul care i se potriveste cel mai bine.
Daca ai intrebari legate de IB pe care nu le-am tratat in acest articol te rog sa mi le lasi in comentarii.
In momentul de fata avem nevoie in primul rand de sanatate. Pe locul doi, foarte aproape de sanatate, avem nevoie si de educatie financiara si finante personale sanatoase. In cazul in care vrei sa iti imbunatesti educatia financiara te pot ajuta. Ma gasesti pe [email protected] sau direct pe pagina Finante Personale.
UPDATE : DUPA 1 IANUARIE 2021 Tradestation Global are un comision de 15$ / luna. In aceste conditii NU consider ca are rost afilierea contului meu cu ei si va sfatuiesc sa tineti cont de acest cont in momentul in care va hotarati daca doriti sa mutati contul la ei.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Thanks for sharing and keep up the good work! 💪
Salut, cand faci achizitia lunara o faci din platforma IB sau din tradestation global? E de ajuns sa ai cont la tradestation ca sa scapi de comisionul lunar si poti face tranzactiile din IB? Sau totul trebuie facut din tradestation? Din ce am observat tradestation nu are platforma web, doar app pt windows si mobil si e cam complexa. La urmatoarea achizitie poate ne arati cu print-uri cum cumperi un ETF daca l cumperi din tradestation, multumesc!
Nu folosesc platforma tradestation in nici un fel. Doar am legat contul cu ei si beneficiez de comisioanele pe care le ofera. Folosesc platforma web a IB si – mai nou – IBKR WebTrader ca sa imi fac o idee.
Merci de comentariu. O sa adaug si in articol.
multumesc si eu pt raspuns si articole, am sa cumpar si eu tot din IB, inca nu sunt hotarat intre IWDA, SPDR, SPY…EIMI.. 🙂
Salut,
O completare interesantă (sau un articol nou?) ar fi un capitol legat de taxare pentru tranzacțiile făcute prin IB.
Regards
Salut,
Nu sunt in masura sa dau sfaturi legate de taxare.
Salut,
Ai validat că acel comision minim este tras de către IBKR?
Când este el calculat? Anual lunar trimestrial?
Eu sunt pe platforma de câteva luni și nu apar cei 10 USD că fiind facturați de IBKR.
Salut.
Sigur, am validat. Am si scris (cu print screen) intr-un raport din portofoliul public. Nu am gasit exact articolul dar nu sunt foarte multe daca vrei sa verifici.
Comisionul se ia lunar. In primele 3 luni este o exceptie (nu mi-au luat) dar nu am gasit nimic oficial pe acest subiect.
Am mai auzit la cineva ca nu i se ia comisionul lunar. Nu stiu de ce. Nu cunosc situatia exacta. Poate e un bug, poate cheltuie el mai mult, poate nu a remarcat 🙂
Salut & multumesc de detalii.
Intrebare te rog: spui ca la fiecare tranzactie poti sa vezi care este comisionul pe care il platesti.
Poti sa imi spui unde/cum vezi asta? (Nu reusesc sa gasesc,)
Se poate si pe platforma web sau pe vesiunea mobil? (Eu astea le folosesc.)
Multa sanatate tuturor!
Salut,
In momentul in care pui ordinul ti se spune si care este comisionul (la sectiunea Preview).
5 USD la tranzactia de ETF pe EU
am ramas masca 🙁
aceste comisioane dispar la link cu Tradestation?
Salut! Poti vedea in raportele mele lunare cat platesc comision.
De ex in August am platit 1.9$ comision pentru o cumparare de ETF din Europa (cont afiliat cu Tradestation).
Salut,
IB are o sectiune in partea de cont numita “MiFIR Country of Citizenship”. Ai idee ce vor mai exact aici? Am cautat pe Google si nu mi-am dat seama care ar fi pentru Romania, sau daca pot pur si simplu sa zic ca nu am asa ceva.
Merci.
Salut! Intrebare: Ai cumva detalii legate de schimbul valutar la ei pe platforma? Concret, moneda mea de baza am ales sa fie euro si acum doresc sa cumpar ceva in usd. Merci 🙂
Salut! Folosești vreun S&P500 ETF de pe platforma IB? Sunt unele din US la care nu avem acces ca cetățeni non US. Ce recomandari de fonduri S&P500 accesibile noua ai avea? Se pot investi si fractional shares in ele? Merci!
Salut, Eu folosesc IDUS si CSPX in conturile mele. Nu se cumpara decat actiuni intregi.
Buna,
Eu incerc sa fac o retragere de la ei si nu reusesc din cauza ca imi cer o banca externa corespondenta celei din Romania.Am intrebat la banca mea si eu habar nu au sa imi dea o informatie. Oare ma poi ajuta ?
Multumesc,Irina
Buna,
In ce banca din Romania incerci sa retragi?
Banca Transilvania.
Nu folosesc Banca Transilvania dar poate te ajuta linkul asta: https://www.bancatransilvania.ro/lista-bancilor-corespondente/
Multumesc mult…le-am gasit in acea lista pe ambele.
Salut, Nu mai sunt su alti Brokeri care accepta romani? Am incercat la TD Ameritrade care mi se par f buni ca platforma si cimisioane , dar nu ne lasa sa deschidem cont din RO.
Multumesc
Daniel
XTB este o platforma care accepta romani, au suport in romana, au prezenta in Romania si nu mai au comisioane 🙂
Mai sunt cateva alte platforme dar nu le folosesc si nu le pot recomanda. XTB il folosesc pentru un alt cont si sunt multumit.
Salut Stefan, in primul rand multumesc pentru content si raspunsurile date in comentarii, sunt de mare folos!
Sunt curios daca astazi trebuia sa alegi din nou un broker pt portofoliul public, ce ai fi ales intre IB si XTB?
Pare ca XTB are mai multe avantaje destul de importante: usurinta de folosire si de a-ti face un cont (nu te mai complici cu Tradestation, primul transfer pare mai facil decat la IB, mai prietenos cu Revolut) si cum ai spus si tu, nu mai au comisioane.
De exemplu daca ar fi sa investesti lunar in doar doua ETF-uri (sa zicem IWDA & EIMI) la IB best case platesti per tranzactie 2,5$ + eventual schimbul valutar, pe cand la XTB pare ca este gratuit.
Salut!
Ma gandesc destul de serios sa mut portofoliul public la XTB.
Singura problema pe care o vad in acest moment este ca trebuie sa nu investesc in actiuni AMERICANE care platesc dividende (pentru ca la XTB nu se aplica conventia RO-SUA cu impozitare 10%). ETF-urile din Irlanda sunt ok, nu au aceasta problema.
Intr-adevar sunt cateva avantaje pe care XTB le are acum si sunt foarte bucuros de acest lucru.
In primul rand La multi ani tuturor!
Stefan, multmesc mult pentru articole si comentarii.
Am o intrebare te rog:
In aceasta perioada ni s-a cerut tuturor sa mutam conturile de la IB UK la IB Irlanda (din cauza Brexitului).
Se transfera automat si legatura cu Tradestation Global (si toate facilitatile inclusiv comisioanle reduse pe care le aveam) – sau trebuie refacuta aplicatia?
Multumesc mult!
Salut!
Am primit si eu emailul cu mutarea de la IB UK la IB Irlanda. Am aprobat mutarea. Nu s-a facut inca mutarea, dureaza de niste zile deja 🙂
Nu stiu daca se modifica ceva legat de Tradestation Global, asta astept si eu sa vad. Anunt aici cand aflu ceva.
Salut!
Se pare ca ne incurca rau treaba cu Brexit-ul. Dupa mutarea la IB Irlanda, cei de la Suport (Tradestation) mi-au spus ca am “SGIS Subscription” – abonament lunar la serviciile lor, care costa 15$ pe luna. In conditiile astea, cred ca-i mai bine sa renunt la ei si sa raman la IB – cu 10$ pe luna (am putin peste pragul de $2000). Ai idee daca cei de la IB mai au alte taxe mai putin evidente? Mersi!
Salut! De unde stii ca sunt 15$ pe luna taxele? Am vazut un email de la ei ca introduc taxa dar nu era trecuta nici o valoare.
La 15$ pe luna pentru mine nu merita 🙂
Astept totusi sa vad emailul cu suma si sa ma mute, cand se va face si asta (eu inca am numarul de cont vechi).
Sincer, mutarea cu Brexitul a fost foarte prost organizata la IB / Tradestation. Ma asteptam la mult mai mult si mai bine…
Salutare Stefan,
Ai reusit sa verifici daca contul de Interactive Brokers mai este legat la Tradestation Global dupa transfer?
Unde se poate vedea asta in aplicatie?
Multumesc mult!
Salut,
La rapoarte apare ca sunt client “TradeStation International Ltd” (deocamdata) si nu mi s-a modificat numarul de cont.
Mersi Stefan, intre timp s-a transferat si la mine.
Dar se pare ca din Februarie a aparut un subscription fee lunar de 15$ (!) pentru TradeStation.
Deci dintr-o data nu se mai justifica asocierea cu TradeStation, mai bine platim taxa de inactivitate de la Interactive Brokers de 10$ (din care se scad oricum comisioanele platite pentru tarzactionare).
Si in acest fel Intercative Brokers devine cam scump, mai ales pentru cei care nu tranzactioneaza in mod regulat (de exemplu acum cand actiunile au devenit foarte scumpe).
Ce parere ai?
Va ganditi sa folositi alti borkeri?
Mersi mult!
Salut,
Intr-adevar a aparut acea taxa lunara la TradeStation International. Eu ma uit foarte atent catre XTB. Am deja un cont la ei, sunt foarte multumit. In plus FP are si un parteneriat cu ei despre care am scris aici : https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/
Singura problema pe care o vad acum la XTB este impozitul pe dividendele primite pe actiunile din SUA. Pentru portofoliul public folosesc oricum ETF-uri in mare parte. Daca trec pe 100% ETF-uri rezolv complet problema. Inca astept sa primesc o comunicare de la IB / Tradestation (pe mine nu m-au mutat inca cu portofoliul public) dar devine din ce in ce mai clar ca vor impune aceasta taxa.
Salut Stefan!
Astazi am primit mesajul direct pe platforma web ca TSG va taxa cu 15$ pe data de 5 a fiecarei luni, luand direct din platforma IB banii.
Ei au motivat ca astfel nu mai platesti 10 $ inactivity fee la IB si in plus te ajuta oricand ai nevoie cu consultanta lor mai rapida si mai eficienta.
Inca nu am inteles cum vor lua comisionul lunar efectiv din cont avand in vedere ca banutii sunt investiti in actiuni.
Am peste 20 k investiti si tot nu merita comisionul acesta.
Tu ai primit acest mesaj de la ei?
Salut,
Nu am primit inca nici un mesaj de la TSG dar este clar ca lucrurile merg in directia de taxa de 15$. Eu am sa renunt la TSG. Cel mai probabil voi renunta la IB cu totul 🙂
Mda, din pacate astea sunt regulile mai nou.
Am inteles de la IB suport ca in curand o sa apara IB Lite in Europa.
Te-ai gandit la un anume broker?
Salut,
Am incercat sa linkuiesc si eu contul IB la TSG inainte de mutarea in Irlanda a contului, dar fiind in proces de mutare nu aparea optiunea respectiva (asa mi-au spus de la IB support).
Comisionul de $10 lunar nu se plateste 3 luni de la primul depozit in cont.
Azi am reusit sa imi fac contul la TSG si am dat fuga aici sa vad care mai este statusul cu TSG, dar acest comision de $15 lunar este un big NO-GO pentru mine.
Raman cateva luni la IB (pana in martie sunt commission-free din cauza acelor 3 luni), iar apoi voi cauta din nou solutii.
Deocamdata am deschisa o singura pozitie (ETF – VWCE). In cazul in care vreau sa aleg XTB (bine, dupa ce verific bine sa nu fie si acolo comisioane ascunse), pot sa imi mut contul cu totul sau va trebui sa vand si sa cumpar acolo?
Mersi!
Andrei
Salut,
TSG a introdus un comision de 15$ de la 1 Ianuarie 2021 (din cauza Brexit-ului). Am modificat si in articol pt cei care citesc dupa 1 Ianuarie 2021.
Eu folosesc XTB intr-un alt cont de investitii si ma gandesc foarte serios sa mut si contul de Portofoliu Public.
Am scris despre XTB
aici:https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/
si aici: https://finantepersonale.ro/20-lucruri-xtb/
Salut, Stefan. Eu sunt din Jud Galati dar traiesc in UK (Scotia), intentionez sa imi deschid un cont cu IB, dar am o intrebare.
Unde platesc taxe pentru profitul pe care il realizez tranzactionand actiuni ? La noi in Romania sau cum se face..nu am nici cea mai mica idee, mersi.
O sa tranzactionez doar actiuni de pe piata lor din America si atat, nu ma intereseaza alte tari.
Salut Stefan si scuza-ma daca te deranjez.
Sunt incepator in domeniu si vreau sa investesc pe termen lung in companii care ofera dividende. Cand am deschis cont la eToro, am completat formularul W8BEN. Acum cand am inceput sa primesc dividende am observat sa eToro taxeaza cu 30% dividendul din SUA, desi Romania are tratat de evitare a dublei impuneri in care s-a angajat sa taxeze dividendul cu 10%. Acum realizez ca am gresit ca am ales platforma eToro. Poti sa-mi spui daca am dreptate sau poate am gresit eu cu ceva. Poti sa-mi recomanzi alt broker care taxeaza dividendul conform tratatelor de evitare a dublei impuneri. Ce parere ai despre Trading 212 sau XTB? Multumesc frumos. O zi buna.
Salut,
Nu stiu sa iti spun despre eToro si Trading 212 pentru ca nu ii folosesc. Folosesc XTB dar si ei taxeaza cu 30% nu cu 10% (poti vedea aici de ce : https://finantepersonale.ro/20-lucruri-xtb/). Taxa de 30% este doar pentru ACTIUNI din SUA nu si pentru ETF-uri din Irlanda care replica piata din SUA (acolo nu se retine impozit si trebuie sa platesti la ANAF).
IB respecta tratatul de evitare a dublei impuneri intre RO si SUA dar au o taxa de 10$ in prezent. Trebuie sa-ti faci foarte bine calculele si sa vezi care este brokerul ce te ajuta cel mai mult in functie de profilul tau de investitii.
As avea si eu o intrebare in cazul in care stii, In cazul actiunilor din UE, UK sau din Asia se aplica tratatele de evitare a dublei impozitari? sau doar in cazul actiunilor americane se aplica?
Multumesc
Salut! 🙂
Trebuie sa vezi ce tratat are (daca are) Romania cu statul care te intereseaza pe tine.
Cel mai sigur iti recomand sa folosesti un expert contabil pt a obtine raspunsurile corecte pentru actiunile tale. Costa putin si merita fiecare leu.
Salut Stefan,
Multumesc de raspuns, intrebarea nu era daca are tratat Romania cu tara respectiva, asta stiu de unde sa aflu(si am access la contabil pentru intrepretare), intrebarea era daca Interactive Brokers le aplica sau se intampla ca la XTB unde iti retine 30%+ indiferenta ca are accord Romania cu respectiva tara sau nu.
Poate intrebarea mai buna ar fi, ai idee daca Interactive Brokers are aceleasi limitari ca XTB(cont colector comun, bla bla).
Mentionez ca folosesc XTB si sunt ok, doar ca as vrea o parte din portofoliu sa fie mai divident oriented.
Multumesc
Salut!
Cred ca am inteles mai bine intrebarea acum. Merci de clarificari. Interactive Brokers tin actiunile in numele tau si se respecta tratatele de evitare a dublei impozitari.
Nu vei plati 30% la Interactive Brokers.
Salut Stefan,
Multumesc mult de tot de clarificari.