Ca investitori comisioanele si taxele pe care le platim pot sa fie o problema. Acest lucru este adevarat in special in momentul in care sumele de care dispunem lunar pentru investitie sunt destul de mici. Daca investim 1000 lei lunar (sau mai putin) si folosim un broker atunci problema comisioanelor pe care le platim este una extrem de importanta.
Am observat asta atat pe grupurile de Facebook cat si in intrebarile pe care le primesc de la voi – cei care ma urmariti.
Desi am scris deja un articol in care explic cum depun eu bani in contul de tranzactionare fara sa platesc comisioane am sesizat nevoia aprofundarii acestui subiect. De asemenea articolul respectiv poate fi imbunatatit prin includerea unor noi informatii referitoare la retragerea de bani. Despre aceste lucruri voi discuta in acest articol.
Articolul este scris avand in vedere situatia curenta si brokerul Interactive Brokers pe care il folosesc in portofoliul public. Desi multe informatii sunt general valabile si pentru alte conturi si alti brokeri ele trebuie verificate pentru fiecare cont in parte pentru ca exista si situatii diferite / speciale.
Sumar
Depunerea de bani la Interactive Brokers
Procedura de transfer
Pentru a transfera bani catre Interactive Brokers poti folosi mai multe metode. In acest moment accepta transfer bancar, transfer online (care este tot un transfer bancar dar care se face de pe un telefon, tableta, computer), sau cec.
Cecurile nu sunt foarte intalnite in Romania si din acest motiv metoda principala de transfer este cea de transfer bancar sub o forma sau alta.
Transferul bancar il poti face din Revolut SAU din contul deschis la orice banca din Romania.
Pentru a transfera banii prima data trebuie sa definesti o banca de unde alimentezi contul de IB (Interactive Brokers). Definirea se face prin completarea unui formular la IB ce contine informatii despre banca de la care vin banii ( Numele bancii, eventual contul – dar nu este obligatoriu) moneda si suma trimisa. Din fericire se pot salva aceste date ceea ce inseamna ca trebuie sa completezi formularul o singura data si apoi sa il refolosesti.
Este foarte important ca toate datele pe care le oferi in acest formular sa fie 100% corecte si adevarate. In cazul in care gresesti datele procesarea poate fi intarziata sau, chiar mai rau, poti sa nu primesti banii in cont si eventual sa suporti diferite costuri sau sa apara alte probleme in recuperarea banilor.
Personal, cand am facut primul transfer, am folosit o suma foarte mica (10$ in cazul meu) pentru a ma asigura ca toate datele completate sunt corecte si banii ajung corect si la timp in cont.
Depunerea in Euro
Depunerea in Euro se poate face atat din transfer bancar de la o banca traditionala cat si din Revolut. Transferul din Revolut este destul de simplu. Dupa ce ai banii in Revolut (in Euro) incepi procedura de mai sus si completezi formularul. La finalul formularului vei primi informatiile necesare pentru transfer (Banca unde trebuie trimisi banii, contul bancar, codul Swift si filiala companiei de brokeraj unde se trimite suma). Un exemplu se poate vedea in poza de mai jos. Te sfatuiesc sa verifici de fiecare data datele de transfer, este posibil sa fie diferite de ale mele sau sa se schimbe in timp.
Pentru ca la Revolut ai cont in Euro pe numele tau banii ajung in contul din Germania intr-o singura zi lucratoare si sunt deblocati instant. Se pot folosi imediat ce au intat in cont.
Este FOARTE important sa alimentezi contul de la Interactive Brokers de pe un cont personal. In cazul in care alegi sa alimentezi de pe contul altei persoane este foarte probabil sa ai probleme in a primi banii in cont.
In afara de Revolut, pentru Euro, exista si solutia cu transfer bancar. Din fericire Romania se afla in zona SEPA si comisioanele de transfer de la banci din Romania la alte banci in aceeasi zona au scazut semnificativ (exista chiar si banci care nu au comision de transfer catre banci din Germania).
Iti recomand sa verifici personal banca pe care o folosesti si sa vezi daca ai comison pentru o astfel de tranzactie. In cazul in care nu ai comision (sau uneori chiar si cand este comisionul foarte mic si nu ai sau nu vrei sa folosesti Revolut) poti face transferul direct din contul bancar.
Nu este o idee buna sa faci transferul inainte sa verifici comisioanele. Ele se pot schimba in timp si daca depui o suma mica de bani acele comisioane iti vor strica semnificativ randamentul.
Unele banci au inceput deja sa asigure schimburi valutare la curs BNR la anumite ore sau intre anumite perioade din zi. Evident, acest lucru este foarte bun pentru investitori. Sumele care se pot schimba la aceste sume sunt semnificative.
Orice metoda ai alege pentru depunerea in Euro ar trebui sa nu dureze mai mult de 1 zi lucratoare pana cand banii ajung in contul Interactive Brokers si ii vei vedea in contul de tranzactionare. Din experienta pot spune ca daca se face transferul inainte de ora 09:00 (din Revolut) banii au sanse mari sa fie in aceeasi zi in contul de tranzactionare si se pot folosi direct.
Depunerea in USD
Fata de depunerea in Euro cea in USD are cateva avantaje si cateva dezavantaje. Este alegerea fiecaruia cum depune in cont dar este bine sa luam decizii informat si sa stim atat avantajele cat si dezavantajele.
La fel ca la Euro si in USD se pot face transferuri din Revolut sau din contul bancar. Spre deosebire de Euro sunt destul de putine banci care ofera conturi competitive in USD (lista lor se modifica in timp din ce am vazut – nu neaparat in bine). Unele banci nu ofera cont in USD deloc, altele au comisioane de administrare lunare si comisioane de transfer foarte mari.
De exemplu (la ING) exista in acest moment un comision de 30$ pe fiecare tranzactie cu valoare de pana la 10.000 USD. Daca tranzactia este mai mare creste si comisionul. In aceste conditii este nevoie sa depun lunar sume FOARTE mari astfel incat comisionul sa nu ne afecteze serios puterea de cumparare. De asemenea bancile nu ofera un curs atat de bun de schimb – cum fac la Euro.
Din aceste motive am ales sa nu depun niciodata USD prin transfer bancar. Totusi, in portofoliul public depun lunar USD. Fac asta prin Revolut. Transferul din Revolut in contul Interactive Brokers are cativa pasi la care trebuie sa fim atenti dar este – cel putin deocamdata- gratuit.
Pentru ca transfer USD plata se va face catre o banca din SUA. Am pus un exemplu mai jos cu datele pe care le-a furnizat brokerul atunci cand am creat un transfer in USD. Ele se pot schimba in timp si trebuie sa fie verificate la fiecare tranzactie.
In aceste instructiuni vei primi un cont bancar (Bank Account Number) unde trebuie sa trimiti banii. Nu este un cont IBAN, este un cont bancar simplu (existau si in Romania pana acum aproximativ 10 ani). Vei observa la un moment dat ca in acest cont bancar apare litera “U” si dupa ea sunt 7-8 cifre. In cazul pozei de mai sus este U1234567. Contul acesta bancar este un cont virtual care iti apartine doar tie. Revolut nu permite trimiterea in astfel de conturi (nu accepta litere in conturile bancare pentru SUA).
In acest caz eu folosesc doar contul general (cifrele de inainte de U1234567) si trec contul meu si numele la referinta platii, in Revolut. Nu am avut probleme cu plata pana in prezent. Transferul dureaza mai mult pentru ca este facut catre o banca din SUA. In mod normal dureaza 3-4 zile in prezent cu Revolut Premium. Fara Revolut premium durata normala este de 5 zile din cate am vazut.
In momentul in care primesc banii in cont brokerul imi trimite un mesaj si ma instiinteaza ca i-a primit. In acest moment incepe o perioada de retinere a banilor care dureaza 7 zile. Aceasta perioada exista pentru ca Revolut NU deschide cont in USD pe numele meu. In perioada de retinere banii nu sunt adaugati la valoarea contului dar se pot vedea in diferite rapoarte si pe site intr-o sectiune speciala. Pentru fiecare perioada de retinere ti se spune cand vei primi banii in cont si ii poti utiliza cum vrei.
Dupa 2-3 astfel de depuneri am primit (si nu doar eu, mai multe persoane pe care le cunosc si au cont la Interactive Brokers) un email urmat de un telefon de la broker in care eram intrebat de unde vin banii si de ce nu vin din contul meu. Am explicat situatia, am trimis un email cu extrasul din Revolut si situatia s-a rezolvat in cateva minute.
Nu am avut contul blocat in acest timp (am putut sa vand / cumpar) dar in emailul pe care l-am primit initial mi s-a spus ca daca ignor si refuz sa colaborez cu brokerul exista sansa sa imi blocheze contul. Totul a decurs extrem de rapid. Discutia cu brokerul s-a purtat in engleza. Procedura nu se intampla decat o singura data. Dupa ce confirmi transferul din contul Revolut brokerul marcheaza contul ca fiind in regula si situatia este considerata complet rezolvata.
Depunere in Euro sau USD?
Depinde! Asa cum am spus sunt si avantaje si dezavantaje la fiecare depunere.
Dezavantajul major la transferurile in Euro fata de cele in USD este ca daca tranzactionezi pe o piata in USD (NYSE, NASDAQ) trebuie sa schimbi Euro pe care ii ai in cont in USD.
Din experienta mea personala si din exeperinta pe care alti investitori mi-au impartasit-o transferul EURO in USD se face, in platforma Interactive Brokers, la un curs foarte bun (comparabil sau poate chiar mai bun decat Revolut).
Un alt dezavantaj este ca cel mai probabil schimbul valutar se va face de doua ori daca vrem sa investim in active ce au moneda principala USD. Prima data vom schimba RON in EURO (la banca sau in Revolut) si apoi EURO in USD (la Interactive Brokers). Desi cursurile de schimb sunt destul de bune se pot pierde bani in acest mod.
In cazul in care investitia se face in active ce se tranzactioneaza in Euro dispare acest inconvenient.
Dezavantajul major la transferurile USD fata de cele in EURO este timpul pana cand banii intra in cont. Eu imi planific transferurile cam cu 2 saptamani inainte sa am nevoie de banii respectivi (desi nu dureaza chiar atat de mult) doar pentru a fi sigur ca nu sunt probleme.
Procedura in Revolut
Atunci cand depui bani cu Revolut procedura in aplicatie este foarte simpla. Practic trebuie sa mergi la meniul “Plati / Payments” si sa alegi “Transfer bancar / Bank Transfer” din Revolut.
In optiunile Revolut trebuie selectat “Transfer catre o afacere / Transfer to a business”. In continuare o sa fi intrebat catre ce tara si ce moneda transferi. In functie de ce ai ales (Euro sau USD) vei alege Germania sau Statele Unite. Revolut iti deschide un formular pe care il vei completa cu datele pe care le-ai primit de la IB. La “Account Number” vei pune doar cifrele pana la prima litera (care este de obicei U).
In momentul in care datele sunt complete si contul salvat se poate face transferul. Transferul din Revolut nu are nimic special, se face ca orice alt transfer – doar alegand noul cont adaugat. La referinta eu scriu mereu contul meu de la IB si numele meu pentru a fi identificat mai usor.
Revolut te lasa sa schimbi si sa transferi bani lunar intr-o anumita suma (destul de mare) chiar si daca ai cont gratuit. Daca planuiesti sa schimbi sau sa trimiti sume mai mari cu Revolut este bine sa ii intrebi pe ei daca sunt probleme pentru a preintampina orice fel de neplaceri.
Retragerea de bani de la Interactive Brokers
Retragerea de la IB (Interactive Brokers) se poate face in doua feluri. Prin transfer bancar SEPA sau prin transfer bancar normal. SEPA ( Single Euro Payments Area ) este o zona din care Romania face parte si acest lucru inseamna ca transferurile se fac foarte repede si foarte usor, uneori fara costuri.
Interactive Brokers are o retragere gratuita pe luna. Pentru aceasta retragere nu se plateste nimic catre Interactive Brokers sau catre banca. Dupa aceasta retragere se pot face retrageri suplimentare. Costul este de 1$/tranzactie. Din punctul meu de vedere structura este foarte buna.
Pentru a face o retragere trebuie prima data aleasa o metoda si conectat contul din IB cu contul bancii. Aceasta conectare inseamna defapt ca furnizam datele contului nostru catre IB astfel incat brokerul stie unde sa plateasca banii pe care ii avem in cont.
In Romania avem posibilitatea sa definim atat un cont de SEPA cat si unul de transfer clasic. Practic avem nevoie doar de IBAN-ul contului.
In cazul in care avem nevoie sa transferam datele catre o alta persoana nu putem face acest lucru prin intermediul SEPA si este necesar sa folosim un transfer clasic. In acest caz suntem intrebati datele persoanei. Transferul dureaza mai mult si departamentul anti-frauda al IB este posibil sa ne ceara diverse documente care sa ateste cine este persoana respectiva si de facem un astfel de transfer. Personal nu am facut un astfel de transfer si nici nu intentionez sa fac in viitorul apropiat. In cazul in care ai nevoie de un astfel de transfer te sfatuiesc sa discuti direct cu IB printr-un ticket, inainte sa initiezi transferul.
O alta diferenta intre SEPA si transferul clasic este ca in SEPA poti retrage doar 5000 USD (sau echivalent).
Eu folosesc ING Bank pentru retrageri. Dupa ce am stabilit contul prima data putem sa le salvam si sa le folosim de cate ori avem nevoie.
Desi nu retrag des (am retras o singura data, pentru a face un test si pentru a scrie acest articol) din experienta mea si din ce am discutat cu alti investitori retragerea merge foarte repede indiferent ca este vorba de Euro sau USD. Practic nu dureaza decat o singura zi lucratoare pana ai banii in cont.
Daca ai nevoie de ajutor pe partea de finante personale sau investitii si vrei sa lucram impreuna ma gasesti la [email protected] sau pe pagina de facebook Finante Personale. Trimite-mi un mesaj si spune-mi cum pot sa te ajut.
Investitii profitabile!
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
- XTB a lansat Planurile de Investiții - January 8, 2024
- Retrospectiva anului 2023 – Portofoliul Public - January 4, 2024
Foarte util articolul :). Tocmai ce am hotarat si eu de curand sa investesc in ETF-uri long term deoarece mi se pare una dintre cele mai profitabile optiuni raportata la munca minima necesara pt asta. Totodata istoric pare mai profitabila decat un imobil inchiriat care are aduce un profit de doar 5% cand inflatia e de 3-4%.
Urmeaza sa incerc si eu zilele urmatoare sa alimentez contul IB si sa incep sa investesc. Am totusi o intrebare legata de taxele sau comisioanele percepute de catre statul roman pe profit. Stii oare cum functioneaza ? Care sunt taxele si daca e nevoie sa declaram noi explicit la ANAF sau in alta parte asta ?
P.S. Este FTSE All-World UCITS ETF o optiune buna de investitie ?
Multumesc in avans pentru raspunsuri.
Se declara la Anaf, exista o procedura pentru asta. Eu nu sunt contabil si te sfatuiesc sa intrebi un contabil exact cum se face. E mai sigur pentru tine.
Cand spui FTSE All-World UCITS ETF banuiesc ca te referi la fondul de la Vanguard (VWRL). Este foarte diversificat – 3500 companii.
Finantele sunt personale si fiecare trebuie sa aleaga si inteleaga in ce investeste. N-as putea sa spun daca ti se potriveste tie 🙂
Salut , ai avut cumva probleme cu achizitia de ETF -uri de la IB ?
Ce fel de probleme?
Foarte foarte bune articolul, thanks for sharing!
Daca as vrea sa transfer euro (ca sa fie procesul mai rapid) iar contul meu IBKR e in dolari, cum se procedeaza? Trebuie sa schimb base currency-ul contului? Eu am deja facute transferuri in dolari.
Multumesc!
Salut,
Cand completezi formularul de depunere se creaza o depunere in Euro. Nu e nevoie sa schimbi base currency-ul. Poti sa faci transferuri in Euro daca ai facut initial transferuri in USD 🙂
Salut stefan, foarte interesante articolele si in special foarte educative, tot respectul, as vrea sa stiu daca la retrageri din IB conversia costa? Usd-euro
Au un comision de 2$ parca. Nu am folosit prea mult conversia. Cand am folosit cursul mi s-a parut unul foarte bun.
Nenumarate multumiri !
Ajuta foarte mult toate aceste detalii pe care altii cu experienta le cred floare la ureche si nu le mai ofera, dar cei noi in domeniu isi prind urechile si ii macina nesiguranta. Cel mai bun site de finante din RO, as spune 🙂
Iti multumesc foarte mult! Ma bucur enorm ca ajuta siteul asta 🙂
Sper ca pe viitor sa fac siteul si mai bun!
Buna Stefan, felicitari pentru tot cea ce faceti!
Putem folosi de la prima depunere contul de Revolut sau trebuie prima depunere sa fie din contul bancar pentru verificare?
Multumesc!
Salut!
Mutlumesc.
De la prima depunere:)
Salut!
Multumesc pentru sfaturile utile. Ti s-a intamplat vreodata sa iti fie refuzat transferul de fonduri? In cazul meu, desi am mai facut transferuri USD catre IB cu success, de data aceasta am uitat sa completez payment reference cu id-ul meu. Transferul a fost refuzat dupa cateva zile, dar a trebuit sa contactez IB support pentru a afla asta. Totusi nu pare sa primesc inapoi in contul de Revolut suma trimisa. Ma intreb daca te-ai mai confruntat cu asta?
Multumesc
Salut,
Mi s-a intamplat sa imi fie refuzata o astfel de plata dar nu catre IB. Am primit banii inapoi in Revolut dar a durat ceva timp (intre una si doua saptamani). Depinde si cat dureaza pana ajung de obicei acolo unde trimiti.
Salut,
Raspund ca poate va ajuta pe cineva. Intr-adevar, am primit banii inapoi dar dupa mai bine de o saptamana.
Spor la treaba !
Sunt super, super utile informatiile 🙂 Continua cu blogul ca merita si daca iti mentii calitatea (si utilitatea) informatiilor, sper si cred ca o sa ajungi tot mai citit.
Multumesc, Diana!
Salut Stefan,
Am facut transferul insa a fost returnat integral dupa cateva zile in contul Revolut. La transferul din revolut am folosit receiver country USA dar la detalii adresa receiver am pus IB UK cu adresa lor din Londra.
Trebuie sa punem de fapt adresa de la CITI BANK USA afisata si in poza ta de mai sus de ?
Acum ca folosesti Tradestation Global (tocmai am aplicat si eu la ei sa conecteze conturile) faci depunerile in acelasi cont de IB cu aceleasi detalii (nr cont IB in comments) ?
Mersi,
Salut!
In Revolut (pentru USD) trebuie sa fie asa:
Primul ecran
Country: USA
Currency: US Dollar
Al 2-lea ecran:
Company Name: Interactive Brokers (UK) Limited
Account number:30806988 – ACEST NUMAR ESTE VALABIL PENTRU MINE IN ACEST MOMENT. TREBUIE VERIFICAT PT FIECARE IN PARTE
Routing number: 021000089
Al 3-lea ecran:
Country: United Kingdom
Postal code: EC2N 4AY
Address: Level 20 Heron Tower 110 Bishopgat
Addres Line 2: London, EC2N
City: London
Asa cum am spus, datele trebuie sa fie verificate, ele sunt valabile acum, in acest moment si pentru contul meu.
Incearca sa trimiti o suma modica, sa nu fie blocata o suma mare in caz ca ceva nu este corect.
Sper sa apuc sa fac un video exact, pas cu pas, cum se face transferul. Pana atunci sper sa ajute comentariul acesta.
Salut Stefan,
Functioneaza asa cum ai descris. Gresisem eu o cifra initial. Dar am o info foarte utila:
Atunci cand faci asocierea cu Tradestation Global ti se creeaza un nou cont si practic vei avea doua conturi. Unul cu pricing planul IKBR Pro (cu taxa de 10$ minim pe luna) si al doilea asociat la Tradestation cu 0 comision. Eu ca sa nu fiu facturat pe cel de pe Interactive brokers, am decis sa il inchid si voi tranzactiona doar de pe celalalt. Cand incerci sa inchizi un cont iti cere sa iti actualizezi detaliile de banca pentru retragere (chiar daca eu am 0 pe cel de IB dupa ce am transferat totul pe contul de tradestation). Long story short, nu poti sa bagi date de cont revolut pentru retrageri (nu il accepta). Am confirmat cu customer service IB si nu accepta (am primit de la revolut chiar datele bancii corespondente si tot nu o accepta fiindca ei sunt procesator online, nu banca, toate tranzactiile lor se fac prin alte banci). Daca ai experienta cu retragerile let me know, daca nu e info si pentru tine. Deci putem depune cu Revolut dar nu sa retragem asa ca o sa imi fac un cont Reiffeisen zero tot cu cont USD asociat gratuit. Toate cele bune, sper sa ajute pe cineva postarea.
Salut,
Cred ca ai facut (sau s-a intamplat) ceva ciudat acolo la tine de ti-au creat alt cont. Nu am mai auzit de asta pana acum si nici nu are sens sa fie asa. La mine nu s-a intamplat asta, nu am decat contul de la IB care s-a “afiliat” la Tradestation (am urmat procedura de la ei de pe site).
Am retras (nu din portofoliul public) de mai multe ori in ING. A fost foarte simplu dar a durat vreo 2-3 zile (nu a fost in aceeasi zi).
Daca mi-am facut un cont direct la TSG oare merge la fel partea de alimentare?
Salut!
Sigur, ar trebui sa nu fie nici o problema!
Super articol, o sa testez si eu in curand primul transfer catre IB prin revolut -sper sa mearga ok. Chiar voiam sa te intreb daca te suna sa te verifice de fiecare data cand depui bani, dar vad ca ai scris ca e de ajuns sa treci o data prin verificari si apoi e ok.
Buna Stefan, am incercat sa fac de 2 ori transfer de USD prin Revolut, am completat datele bine si am pus la payment reference numele si contul meu IB si de ambele dati banii mi=au fost returnati. Am verificat cu cei de la Revolut, cica beneficiarul a respins plata. Am verificat cu IB si uite ce mi-au raspuns.
“IBKR does not support deposit via Revoult Ltd. IBKR accepts a variety of electronic transfer methods, which vary by the currency type and local payment systems. PayPal, Skrill, WorldPay, Instarem, Western Union, MoneyGram, Citibank Global Transfers and Online Peer to Peer payment systems (e.g., Venmo, Google Wallet, Zelle, Neteller, QuickPay & Square Cash) are not supported.
Please note, cash deposits must be initiated from a bank or broker account in the client’s name.”
Deci nu inteleg cum de tu si cei de mai sus ati reusit sa transferati iar mie imi spune ca Revolut nu e supported. S-o fi schimbat ceva intre timp? Ai mai transferat in ultimele luni?
Buna,
Ultimii bani au intrat in IB din Revolut in 31 Iulie (poti verifica in ultimul meu raport pentru portofoliul public – Iulie 2020) – 500 USD. Urmatorul transfer am sa-l fac tot din Revolut, la final de August.
Daca vrei sa transferi in Euro sunt banci in Romania care au comision 0. IB are curs de schimb f bun.
Traseul ar fi – Ron -> Euro la cursul BNR , Euro -> IB cu comision 0.
Salut, Stefan
Multumesc pentru articole, sunt foarte utile si deschizatoare de ochi. M-am confruntat insa cu aceeasi problema ca si ante-scriitorul meu, in care 2 tentative de transfer catre IBKR au fost returnate. Cei de la Revolut n-au stiut sa-mi zica mai mult decat “the beneficiary may not be able to receive local ACH payments”. Cei de la IB au spus asa:
Thank you for contacting Interactive Brokers.
Kindly be advised that funds may be returned by our bank for different reasons: Incorrect currency, incorrect bank routing details, third party payments, insufficient payment reference, etc.
Please be informed IBKR strongly discourage sending funds from a payment processor. Funds tend to be sent with no much identifiers causing delays and eventual returns. It is important to receive your account ID and name in the payment reference/message to be able to identify, match and credit funds successfully to your IBKR account.
In order to further assist you, we kindly ask you to provide a proof of deposit or a transfer confirmation from your bank where all details of the deposit are clearly visible (your account number, your name, bank statement or the receipt of deposit which should include your account ID).
Should you have any further questions, please do not hesitate to contact us again.
Ulterior le-am trimis si dovezile de transfer, dar n-am primit inca niciun raspuns. La prima tentativa am presupus ca am gresit pentru ca am introdus datele bancii din US la beneficiar (Citibank New York etc), insa pentru al doilea transfer am completat intocmai cum ai descris mai sus.
In cazul in care n-o sa se gaseasca vreo solutie pentru transfer prin Revolut, alternativele pe care le vad sunt fie conversie la BT in USD si transfer catre ei (cu taxa de transfer), fie conversie la Euro, transfer SEPA (sper) fara taxa (e un pic neclar pe site-ul BT daca se percepe sau nu), apoi conversie Euro-USD la cursul IB. N-am calculat care varianta ar fi mai avantajoasa, insa presupun ca ambele sunt mai proaste decat o singura conversie si transfer fara comision. Nu prea am luat in considerare tranzactii in Euro pentru ca toate ETF-urile majore (si deocamdata doar ETF-uri as vrea sa cumpar), inclusiv cele care urmaresc indici europeni, se tranzactioneaza in USD.
Salut, ma aflu in aceeasi situatie ca tine, doresc sa investesc in ETF doar in USD si vreau sa urc bani prin Revolut. Ai primit raspuns de la IB sau ai gasit alta varianta avantajoasa? Mersi
Salut Valentin,
Sunt curios, ce problema ai? Eu depun prin Revolut de peste 2 ani lunar. Ce anume nu merge?
Stefan
Salut! Un articol foarte util, insa am o speta: am schimbat eur in usd in contul ib pentru a cumpara cateva actiuni. Am lasat intentionat 7$ in cont pentru a nu avea probleme in cazul eventualelor comisioane. La cateva zile am verificat contul si surpriza, aveam numai eur (practic s a facut conversia din nou din usd in eur fara acordul meu). Ai cumva idee de ce s a intamplat acest lucru? Multumesc frumos!
Salut,
Nu stiu sa iti spun ce s-a intamplat in acel cont. Cred ca cel mai sigur si bine trimiti un ticket la cei de la IB si ii intrebi pe ei direct ce s-a intamplat.
Stefan
Confirm faptul ca alimentarea prin Revolut nu merge !
Eu depun lunar 🙂
Salut
In legatura cu transferul banilor din revolut la IB. Cum ai completat in revolut la casuta AHC? Avand in vedere ca IB iti trimite doar ABA routing nr. Ai completat cu acest ABA nr ? E acelasi lucru cu AHC?
Merci
Salut, eu folosesc ING Bank pentru retrageri.
Salut Stefan
Eu am vorbit mai sus despre transfer de la Revolut la IB.
Nu vorbesc de retrageri.
Cum ai alimentat IB folosind Revolut.
Tocmai am primit mesaj de la IB ca ei nu accepta Revolut.
Salut Stefan
Eu vorbesc despre transfer de la revolut catre InteractiveBrokers.
Nu vorbesc de retrageri
Cum ai reusit sa alimentezi IB prin Revolut.
Eu am primit mesaj de la IB ca nu accepta Revolut
Salut,
Am inteles, ai dreptate, am inteles gresit initial.
Da, folosesc cum ai spus tu. Te sfatuiesc sa faci un trasnfer mic – de test – prima data. Eu parca am facut un transfer de 5$ cand am trimis prima data bani, ca sa testez sistemul.
Ok inteleg
Deci ai trimis prin Revolut folosind in campul AHC cea ai primit de la IB ca si ABA.
O sa verific cu o suma mica
Interesant e ca am discutat cu IB separat si au zis ca nu accepta de la payment processors
Salutare, ati reusit sa rezolvati problema cu depunerile de pe Revolut? Mi-au respins si mie transferul de 2x. Tote info completate corect.
Eu n-am avut probleme cu transferul dar, de curiozitate, ai primit ceva mesaj? Ti s-a spus de ce e refuzat?
IB mi-a raspuns simplu ca nu este posibil transferul de pe Revolut, din cauza ca ei nu furnizeaza toate info de identificare necesare transferului. Nu mi-a dat posbilititatea sa imperechez informatiile Astept raspuns si de la Revolut. Ca idee, am descarcat documentul de transfer de pe Revolut, iar la “references”, gasesc un cod indescifrabil.
Salutare, am reusit pana la urma sa fac transferul in euro, de pe Revolut, intr-un cont IB din Germania. Apoi am schimbat in USD, la un curs apropiat de cel de pe Revolut. Tranzactia s-a facut de pe o zi pe alta.
Buna ziua Stefan. Am si eu o intrebare. Am depus 250 euro din cardul meu bancar de la Raifeissen, pe platforma de tranzactionate **********. Imi e teama ca nu e o firma serioasa, pentru ca acum, pentru tranzactionare, imi cer mai intai sa faca o verificare sa vada chipurile, daca pot retrage bani din contul de tranzactionare. Numai ca pentru asta, imi cer iar sa am 2400 lei pe card, pe care sa ii foloseasca chipurile pentru verificare, mentionand ca apoi , in 5 minute am banii inapoi. Eu am mai tranzactionat pe fxoro si nu m-i s-a intamplat asa ceva. Poti sa imi spui te rog, cat de seriosi sunt cei de la *******?
Multumesc.
Buna,
Am ascuns numele firmei pentru ca nu am vrut ca altii sa fie tentati sa faca acelasi lucru.
99.99% este o teapa. Sunt multiple probleme la cea mai simpla verificare pe internet.
Nici o firma nu cere sa traga 2400 lei de pe card ca sa trimita banii in 5 minute inapoi. Lucrul asta se face cu 1 cent (sau maxim 1 USD) nu cu o suma atat de mare. Daca va retrag banii pe card nu ii mai vedeti inapoi.
De ce nu alegeti un broker serios care are istorie in spate, este listat la bursa, etc? Exista brokeri foarte seriosi pe piata…
Salut Stefan,
Te rog frumos ajuta ma cu o clarificare.
Am incercat si eu o retragere in EUR din IB saptamana trecuta.
Dupa ce am completat datele bancii din RO a trebuit sa aleg si o banca corespondenta, astfel cand banii mi au ajuns in cont, am platit si un comision de 1.8Eur. Banca din RO mi a confirmat ca nu e comisionul lor.
Oare conteaza banca corespondenta care iti face tranferul? din ce am observat toate percep comisioane.
Multumesc
IB are gratuit 1 retragere pe luna. Eu am retras in ING si nu am avut nici un comision. In ce banca ai retras?
Prin BT, iar banca corespondenta a fost Deutsche Bank.
La ING probabil tot printr o banca corespondenta ai facut retragerea, sau?
Mersi frumos!
Salutare!
Multumesc pentru blog si seria de articole, a fost o sursa valoroasa de informatii care mi-a deschis si mie, de anul trecut, drumul catre investitii, tot prin IB.
Am intampinat un prin obstacol la incarcarea contului prin Revolut, pe care nu am reusit sub nicio forma sa-l depasesc, nici cei de la Revolut, nici cei de la IB oferindu-mi vreo solutie (IB spunand, cum s-a mentionat si mai sus, ca nu accepta transferuri de la payment processors).
Pana la urma am ocolit obstacolul optand sa fac transfer in Euro, din contul BT (comisionul SEPA fiind neglijabil fata de cel prohibitiv al unui transfer in dolari), apoi am investit fie in euro, fie am convertit la cursul IB (de asemenea, cum s-a mentionat mai sus).
Ultima problema, cu care ma confrunt din ianuarie si pentru care nu am gasit inca o solutie, este ca mai nou, banca (BT) refuza sa efectueze transferul catre IB, pe motiv ca nu agreaza transferuri catre entitati care sunt implicate in comert cu criptomonede. Suspectez ca problema asta a aparut dupa migrarea IBKR spre IBCE, la niciunul dintre transferurile din 2020 nu am avut vreo hiba. Dupa indelungate discutii prin mesaje pe BT24 si telefonice cu doamne din call center, discutii care nu s-au soldat cu altceva decat redari, din partea lor, copy+paste a segmentelor relevante din regulamentul de functionare si contractul dintre mine si banca, tot ce am reusit sa fac este sa depun o reclamatie, la care voi primi raspunsul in decurs de 15-30 de zile.
Nu prea am vreo intentie sa raman atatea zile clientul unei banci cu un customer service atat de execrabil, asa ca ma intreb:
1. s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema (refuz din partea bancii sa alimenteze contul IB)? daca da, tot de la BT, sau alta banca?
2. ati gasit vreo solutie?
Multumesc, si multumesc inca o data, Stefan, pentru toata munca de pe blog!
Salutare. La voi mai este disponibil transferul SEPA? Eu am pe cont doar Bank Wire si nu stiu de ce.
In primul rand, multumim pentru informatiile extrem de utile. Am facut o greseala de incepator. La un transfer catre IBRK in USD din contul Revolut, nu am trecut acel numar de referinta U… Am anuntat prin ticket email pe cei de la IBRK de situatie. Inca astept raspuns. Mi-ati putea spune ceva in acest sens? E posibil sa imi pierd banii?
Buna!
Foarte putin probabil sa iti pierzi banii, probabil se vor intoarce in contul de unde au plecat.
Salutare, Stefan! Urmaresc postarile tale de ceva vreme. Ai informatie usor de inteles si suficient de detaliata. Sper sa iti mearga cat mai bine in continuare!
O intrebare de incepator daca imi permiti: La un transfer catre Xtb in USD cont din Romania din contul Revolut USD (cont ce e inregistrat in Lituania cu IBAN ce incepe cu LT) revolut imi ia pentru orice suma vreau sa transfer (e.g. si 5 $) un comision de 3,43$ pentru transfer din o moneda diferita fata de moneda tarii de rezidenta a mea (transfer din cont de USD in USD cand eu am rezidenta in RO si moneda tarii e RON).
Intrebare: Stii cum pot evita acest comision?
Buna!
Din pacate nu stiu cum se poate evita acest comision. Eu folosesc Revolut Premium (il folosesc si la alte lucruri, nu doar la transferul catre XTB) si am inclus un transfer gratuit in USD.
Alte solutii ar fi transferul si investitia in Euro sau schimbul valutar din XTB. In acest caz trebuie sa verifici inainte care este COMISIONUL de transfer la XTB (pentru ca exista).
Sper sa te ajute!
Stefan
Salutare, Stefan! Urmaresc postarile tale de ceva vreme. Ai informatie usor de inteles si suficient de detaliata. Sper sa iti mearga cat mai bine in continuare!
O intrebare de incepator daca imi permiti: La un transfer catre Xtb in USD cont din Romania din contul Revolut USD (cont ce e inregistrat in Lituania cu IBAN ce incepe cu LT) revolut imi ia pentru orice suma vreau sa transfer (e.g. si 5 $) un comision de 3,43$ pentru transfer din o moneda diferita fata de moneda tarii de rezidenta a mea (transfer din cont de USD in USD cand eu am rezidenta in RO si moneda tarii e RON).