Anul 2021 a fost unul care a trecut in viteza. Nu-mi vine sa cred ca aproape s-a terminat. Deja am intrat in ultima luna din acest an. Bursele par foarte stresate de ceea ce se intampla in acest moment si finalul de an se anunta interesant.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Noiembrie 2021
Este un moment bun, zic eu, pentru o retrospectiva a lunii care a trecut. In acest articol voi prezenta o retrospectiva a lunii Noiembrie in Portofoliul Public si voi vorbi putin despre planurile mele de viitor.
In cazul in care nu stii deja Portofoliul Public este un portofoliu pe care l-am creat acum aproape 3 ani. In prezent este deschis la XTB si se bucura de politica de 0 comisioane pe care XTB o ofera oricarui investitor.
In luna Noiembrie am vazut inceputul unor scaderi, pe bursa. Mai multe vesti au facut ca indicele S&P 500 sa scada de la 4.605 puncte pana la 4.567 puncte la inchiderea lunii.
Este o scadere de 88 puncte ce inseamna 1.9% din valoarea indicelui. Fata de cresterile din acest an putem spune ca este o scadere nesemnificativa dar daca ne uitam la sentimentul investitorilor (si la ceea ce s-a intamplat deja in primele zile din Decembrie) putem sa spunem ca, pe final de an, lucrurile se pot schimba si sa avem o luna Decembrie plina de surprize.
Valoarea si structura Portofoliului Public
Si in portofoliul meu public s-a simtit aceasta schimbare din piata. Valoarea Portofoliului Public la 30 Noiembrie 2021 era de $21.025,18 USD, in scadere cu $145.1 USD fata de luna trecuta.
Portofoliul meu are o structura de ETF cu o concentratie destul de mare pe SUA. CSPX (iShares Core S&P 500 ETF) reprezinta 44.8% din portofoliul meu, UDVD reprezinta 14.71% din acest portofoliu si SPY4 are un procent de 12.04% din portofoliu.
Pe langa aceste ETF-uri care contin doar companii din SUA mai am in portofoliu si IWDA, un ETF care contine companii din 23 tari dezvoltate. Intre aceste tari dezvoltate se afla bineinteles si SUA. In IWDA alocarea pentru SUA este de 69.00%, in prezent.
Procentul IWDA in portofoliul meu curent este de 9.9% cu o alocare tinta de 10%.
Toate aceste cifre demonstreaza concentrarea foarte puternica a portofoliului pe piata din SUA. Am ales aceasta concentrare pentru ca este cea mai mare piata libera, zona unde se intalnesc atat companiile cu cel mai mare potential de crestere dar si cele care au o stabilitate remarcabila si un viitor solid.
Pentru a nu neglija de tot partea de crestere pe zone in dezvoltare am adaugat in portofoliu un ETF care investeste exact in aceste zone. EIMI ( iShares Core MSCI Emerging Markets ETF) are o pondere de 8.72% in prezent, in portofoliul meu cu o alocare tinta de 10%.
Pe langa aceste ETF-uri, in portofliu, mai sunt si 2 ETC-uri care imi ofera expunere directa pe metale pretioase. Este vorba de iShares Physical Gold ETC si iShares Physical Silver ETC, care investesc in aur si respectiv argint.
In prezent aceste 2 ETC-uri reprezinta impreuna 9.7% din portofoliul meu.
Suma de cash pe care o pastrez in portofoliu este minima. In fiecare luna completez acest portofoliu cu o suma de bani. Investitiile viitoare vor fi acoperite din ceea ce depun lunar.
Evolutia contului de investitii
Pentru ca am construit acest portofoliu si sub forma de exemplu – acesta fiind si motivul pentru care este public – dar si pentru a-l folosi pentru “pensie” este important sa vedem evolutia lui in timp.
Pentru asta folosesc 3 grafice care imi arata sanatatea si evolutia portofoliului meu public.
Primul grafic la care ma uit este evolutia generala a portofoliului. Pe termen lung imi doresc ca acest portofoliu sa aiba un trend ascendent, trend care este dat atat de depunerea lunara pe care o fac dar si de cresterea valorii banilor investiti deja.
Pana acum graficul a urmat un curs destul de bun, cu trend crescator, portofoliul ajungand la valoarea de $21,025.18 USD la final de Noiembrie.
Pentru ca trendul general este foarte important dar nu ne arata toata povestea, cel de-al doilea grafic pe care il folosesc pentru analiza Portofoliului Public este graficul profitului total. Acest grafic imi arata care este profitul total pe care investitiile mele, din acest portofoliu, l-au generat si imi arata si directia in care acest profit se duce.
In prezent acest profit este la $4,025.18 USD cu o usoara scadere (cu $145 USD) fata de luna anterioara. Cei peste $4000 USD profit reprezinta 24% din suma investita si peste 19% din valoarea totala a contului.
Pe langa aceste doua grafice se pot face multe alte grafice si analize care sa arate evolutia portofoliului, dinamica lui, viteza lui pe termen scurt, etc. Consider insa ca folosirea in exces a acestor grafice pentru un portofoliu pe termen lung ar fi cel mult nefolositoare uneori putand fi chiar daunatoare.
Din aceasta cauza prefer sa folosesc un singur grafic pentru a monitoriza evolutia portofoliului pe termen scurt, cel al profitului lunar.
Folosesc acest grafic si pentru ca imi aduce 2 informatii care sunt folositoare si pe termen lung, nu doar pe termen scurt.
In primul rand compar pe grafic numarul de luni pozitive (in care profitul este mai mare de zero) cu cele negative (in care am pierdere). Pentru un portofoliu stabil, construit pe termen lung ar trebui ca numarul de luni pozitive sa fie mai mare – lucru care se si intampla si se poate vedea usor in graficul de mai sus.
In al 2-lea rand compar amplitudinea miscarii luand in considerare perioade mai lungi. Astfel, daca la inceput – in 2019 de exemplu – miscarea (fie profitul, fie pierderea) era mica in valoare absoluta se poate vedea ca, odata cu cresterea in valoare a portofoliului si miscarile sunt mai ample.
Acest lucru ma ajuta pe termen lung pentru ca practic beneficiez de fenomenul de dobanda compusa si imi arata ca am un portofoliu destul de dinamic, nu este cazul sa schimb componenta prin aducerea unor investitii mai agresive si potential mai riscante, pe termen lung.
In luna Noiembrie am avut o pierdere, ea fiind de $145 USD.
Achizitiile din Noiembrie 2021
Achizitiile pe luna Noiembrie au fost facute pentru a echilibra portofoliul si pentru a ajunge cat mai aproape de procentele planificate.
Am depus cei $500 USD in prima zi a lunii si tot atunci am facut si cele doua cumparari. Am cumparat 5 actiuni la ETF-ul UDVD (SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF) pe care am platit, in total $342.55 USD. Pe langa aceste actiuni am cumparat si 4 actiuni la ETC-ul IGLN (iShares Physical Gold ETC ) la pretul total de $139.56 USD.
Astfel, dupa aceste achizitii, care mi-au adus portofoliul destul de aproape de alocarea dorita, am ramas cu $26.80 USD necheltuiti, in cont.
Voi folosi acesti bani, impreuna cu cei depusi in Decembrie pentru a face o noua cumparare de ETF-uri.
Ganduri pentru finalul de an
Pietele financiare par ca sunt acum intr-un moment in care nu au ales exact directia in care sa se indrepte.
FED-ul (banca centrala din SUA) vorbeste despre oprirea cumpararii de active financiare si chiar despre cresterea dobanzilor. Noua varianta de Coronavirus, aparuta de putin timp, pare mai agresiva si contagioasa decat oricare alta varianta cu care ne-am confruntat pana acum. De asemenea nu se stie inca daca schema actuala de vaccinare va functiona sau este nevoie de ajustarea ei.
Vor fi scaderi de portofoliu in viitorul apropiat? Tot ce este posibil!
Si atunci de ce nu este mai bine sa ii ascultam pe cei care ne spun ca asta urmeaza? Este oare acum momentul sa iesim din piata si sa asteptam o cadere ca mai tarziu sa reintram in piata si sa cumparam actiuni la un moment mai bun?
Pentru un investitor pe termen lung raspunsul, dupa parerea mea, este ca asta ar fi una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face.
Scaderea portofoliului nu este una placuta pentru nici un investitor. Sunt momente in care lucrurile se pot duce in jos si cu 20-30% intr-o luna. Pe termen ceva mai lung – cateva luni sau chiar 1-2 ani- poate fi mult mai rau chiar.
Aceste scaderi fac parte insa din viata unui investitor si trebuie asumate corespunzator. Pe langa faptul ca ele reprezinta oportunitati incredibile, aceste scaderi sunt inevitabile atunci cand suntem investitori pe termen lung. Fie ca se intampla acum, peste 2 ani sau alta data este GARANTAT si INEVITABIL ca un investitor pe termen lung – de exemplu 20 ani- sa nu treaca prin astfel de scaderi.
Conteaza atunci cand vin aceste schimbari? Conteaza prea putin. Atat timp cat avem suficient timp pentru a tinti performanta medie a indicilor urmariti, pe termen lung, aceste scaderi nu conteaza. Pentru ca despre asta este vorba atunci cand investim pe termen lung, intr-un portofoliu de ETF-uri care replica indicii cei mai folositi in intreaga lume. Despre performanta medie, pe termen lung.
Ca investitori in astfel de instrumente suntem datori sa fim cinstiti cu noi si cu asteptarile noastre. Asta chiar si cand suntem la inceput de drum si tot ce am trait in piata sunt perioade de crestere accelerata, cu peste 20% pe an.
Explic asta pentru vreau sa trag un semnal de alarma. Vad din ce in ce mai des oameni care fac alegeri riscante fara sa inteleaga riscul la care se expun. Vad oameni care emit pareri de genul “Inca mai investim in ETF-uri in 2021? Sunt atatea alte instrumente financiare care imi pot dubla investia imediat”.
Cele mai dese exemple sunt cele din criptomonede si modul in care ele “iti schimba viata” si cum “poti deveni milionar”. E plin internetul de calcule care ne spun cati bani aveam daca investeam in nu stiu ce moneda fara utilitate reala care nu este alimentata decat de speculatie (hype si “greater fool theory”).
Ca investitor esti de la inceput supus unui risc. El trebuie corelat cu profilul tau personal si cu planul pe care ti l-ai facut pentru investitii. Nu te lasa amagit de povestile frumoase pe care le gasesti peste tot si nici nu te minti singur atunci cand vine vorba de randamentul mediu pe care il poti avea pe termen lung investind in diverse active.
Nu faci decat sa pui bazele unor dezamagiri care te vor conduce la greseli. Tine-te de plan!
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Noiembrie 2021. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
PS: Sunt in cautarea unui Social Media Manger pentru FP. Esti tu (sau il cunosti pe) cel pe care-l caut? Da-mi un semn! Mai multe detalii aici:
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut Stefan,
Iti urmaresc cu interes postariile tale si tin sa mentionez ca urmaresc o strategie similara cu a ta, doar ca bugetul de care dispun lunar este de doar 100-130$ si sper ca incepand cu 2022 sa pot sa il cresc ca la 200-250 lunar. Voiam sa te intreb ce parere ai de alocarea actuala a portofoliului meu, tin sa mentionez ca am un profit de aproximativ 5% si am inceput sa investesc in etf-uri la inceputul anului 2021.
Am incercat sa am o diversitate cat mai mare, sa am etf-uri si doar din america(sp 500, rusell 2000), cat si din emerging markets(eimi), insa si un all word etf(swrd). De acel etf value, sincer nu sunt atat de multumit si ma gandesc ca poate ar fi o idee buna sa il vand si sa cumpar fie ceva pe mid-caps fie UDVD, insa mereu ma razgandesc…
Am incercat sa pun link-ul embedded, dar nu a functionat. Acesta este cel direct -> https://imgur.com/a/5AI77Ja
Felicitari pentru efort, pentru ca investesti si pentru ca vrei sa cresti suma pe care o investesti lunar. Ma bucur sa vad ca se intampla asta si cred ca esti pe drumul cel bun.
Nu sunt in masura sa imi dau cu parerea despre portofoliul tau pentru ca nu cunosc situatia ta, orizontul investitional, profilul tau de risc, etc.
Pot sa fac urmatoarele remarci si poate te ajuta in vreun fel :
1. SWRD este un fond foarte mic comparat cu IWDA (practic fac acelasi lucru dar sunt de la companii diferite). Este putin mai ieftin (TER mai mic, ceea ce este bine) dar ai grija cu el in viitor.
2. IDUS este un ETF pe care l-am folosit si eu in trecut cand nu aveam suficienti bani sa cumpar actiuni la CSPX intr-o anumita luna. Este un ETF care distribuie dividendele – am niste articole in care explic diferenta intre fondurile care distribuie si cele care acumuleaza dividendele. Sunt parti pro si contra la fiecare si este bine sa le stii. Daca ai ales IDUS in cunostinta de cauza atunci foarte bine.
https://finantepersonale.ro/etf-distribuire-sau-acumulare/
https://finantepersonale.ro/etf-distribuire-sau-acumulare-2/
3. EIMI are o pondere serioasa in portofoliul tau. Nu este neaparat un lucru rau dar este o alocare foarte agresiva dupa parerea mea si trebuie sa stii la ce te expui atunci cand investesti in acest ETF (practic in actiunile din ETF).
30% din fond este China (o tara cu potential extraordinar dar care trece prin niste probleme acum + o tara care nu este cea mai puternica democratie) si pana la 70% din actiuni sunt concentrate in 5 tari din zona Asia. In plus fata de asta este si riscul valutar pe tarile respective. Din nou, depinde de profiul tau de risc, de perioada de investitie, etc.
Sper sa te ajute cele 3 idei.
Salut Stefan,
In primul rand vreau sa iti multumesc pentru timpul acordat si ideile prezentate. O sa incerc sa iti ofer mai multe informatii. Scopul portofoliului este pe termen lung, chiar foarte lung, 20-30 de ani, eu fiind acum la o varsta nu foarte inaintata, cumva acesta as vrea sa fie fondul meu de pensionare sau lucruri de genul acesta. Datorita faptului ca sunt foarte tanar, imi pot asuma niste riscuri moderate(asa a iesit in urma unor teste de apartenenta la risc).
Legat de ideile tale:
1. Cred ca la momentul respectiv IWDA nu era pe XTB sau nu-l gasisem eu. Faptul ca are TER-ul mai mic m-a bucurat si pe mine, insa il monitorizez ca sa nu ma trezesc cu vreo surpriza
2. IDUS a fost ales in cunostinta de cauza, intrebarea pe care o am pentru tine, ar fi mai ok ca dupa 3-4 luni de achizitii de IDUS, sa vad unitatile respectiva si sa cumpar un CSPX atunci ?
3. Ai perfecta dreptate, ultima achizitie a fost de EIMI si volumele fiind inca mici ponderea creste destul de repede, tinta mea pentru EIMI este cam 12-15% din portofoliu.
4. In loc de IWVL crezi ca ar fi mai bine sa investesc in UVDV sau in etf-uri pe zona de metale pretioase(aur pentru inceput?)
Salut Stefan si la multi ani!
Iti urmaresc articolele si ma gandeam ca acest site s-ar putea transforma in timp si intr-un loc de intalnire virtual intre oameni pasionati de investitii si in special de value si index investing. Momentan schimbam idei in aceasta sectiune de comentarii 🙂
Am o intrebare “tehnica”, stiu ca ai avut cont la Interactive Brokers. Eu incerc sa cumpar un ETF care replica SP500 respectiv IShares CSPX, emis in Europa (nu pot cumpara ETFs emise in SUA). Problema este ca mi-as dori sa pot sa fac dollar cost averaging pe acest ETF cumparand lunar aceeasi suma, dar din pacate din ce inteleg din corespondenta cu brokerul ca actiunile si ETF-urile amise in afara SUA nu pot fi cumparate fractionar. Adica sunt nevoit in fiecare luna sa investesc minim intr-o unitate de ETF. Se poate face desigur dollar cost averaging si asa, dar pe masura ce piata creste va trebui sa aloc din ce in ce mai multi bani pe un ETF, iar la un moment dat e posibil sa nu imi pot permite unul pe luna daca piata creste foarte mult.
Deci intrebarea este cum procedezi de obicei avand in vedere ca tu investesti aceeasi suma lunar (500 USD)? Este posibil sa cumperi fractional shares dintr-un ETF la brokerul cu care lucrezi acum? Sau ai alta abordare?
Multumesc,
Vlad
Buna,
M-am hotarat sa incep sa investesc in ETF – 200-300 euro pe luna.
Dar as fi vrut sa cumpar in euro si detinerile sa fie in euro.
Dar nu reusesc sa imi dau seama daca exista si care ar fi corespondentul in euro pentru:
iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc
iShares Core MSCI EMERGING MARKETS EIMI UCITS ETF Acc
iShares MSCI World Small Cap UCITS Acc
Ma gandesc proportia sa fie cam 70/15/15
Te rog sa ma ajuti daca aceste etf exista si in euro (sau cum sa le identific).
Si eventual daca le gasesc si la xtb.
Vreo parere despre portofoliu pe care vreau sa il creez?
Multumesc!
Salut!
Sigur ca exista.
Pentru “iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc”, de exemplu, poti sa gasesti daca te duci pe pagina fondului si verifici tabul “Listings”.
https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251882/ishares-msci-world-ucits-etf-acc-fund
O sa vezi acolo ca pe Deutsche Boerse Xetra il gasesti, in Euro, sub simbolul “EUNL”
Pe Euronext Amsterdam il gasesti, in Euro, sub simbolul “IWDA”.
Verifici la brokerul tau pe care il are si vezi in ce poti investi.
La fel faci si pentru restul de ETF-uri.
Succes!