ETF-uri cu distribuire sau cu acumulare? (partea 2)

Distribuire sau acumulare?

Salut!

ETF-urile sunt unele dintre cele mai folosite metode de investitie in momentul in care vrei sa faci investitii pasive. In special sunt folosite de persoane care vor sa investeasca pe o perioada indelungata de timp (20 – 30 ani) si sa acumuleze sume importante prin depuneri constante. In acest context se pune problema ce alegem… ETF-uri cu distribuire de dividende sau cu acumulare a lor.

Am discutat despre partea teoretica a problemei in articolul trecut. Pentru ca teoria este buna dar practica este cea care conteaza, in acest articol vom vedea un calcul practic si il vom si interpreta.

IDUS vs CSPX

Atat IDUS cat si CSPX sunt 2 ETF-uri ale iShares care replica indicele S&P500. IDUS este ETF-ul care ofera dividende pe cand CSPX este ETF-ul care foloseste acumularea. Amandoua ETF-urile au moneda USD. In afara de modul cum trateaza dividendele, din punctul meu de vedere, cele doua ETF-uri au diferente minime si pot fi folosite pentru comparatie.

Pentru a face un calcul care sa ofere informatii cat mai relevante am folosit cotatiile celor 2 ETF-uri incepand cu data de 1 Noiembrie 2010 si pana in Aprilie 2020 (atat au permis datele pe care le-am avut la dispozitie). Am considerat ca investim $500 USD in fiecare luna, in prima zi tranzactionabila din luna.

Am considerat ca nu platim comisioane pentru a cumpara actiunile ETF-urilor si ca putem cumpara fractiuni de actiuni fara problema.

Calculele le-am facut pentru 4 perioade diferite – 1 an, 3 ani, 5 ani si respectiv 9 ani si 6 luni . Voi discuta fiecare dintre situatiile prezentate, mai jos.

Rezultatul investitiilor in IDUS si CSPX in functie de perioada analizata

1 an de investitii- Aprilie 2019 – Aprilie 2020

Aprilie 2019 – Aprilie 2020

Pentru ca in martie 2020 bursa a scazut foarte mult portofoliul nostru de investitii are un radament negativ. Este singurul exemplu in care putem vedea un portofoliu cu randament negativ – din toate cele 4 exemplele studiate.

Se poate observa ca acest exemplu este singurul unde taxa pe cresterea de capital este negativa si totalul taxelor platite este de asemenea negativ. Aceasta valoare negativa trebuie luata in calcul pentru ca ea reprezinta credit fiscal. Putem deci sa o deducem in anii urmatori din viitoarele taxe.

In acest exemplu suma totala pe care o avem in cont este de $6223.28 USD pentru CSPX si $6123.73 USD pentru IDUS. CSPX este “castigator” chiar daca randamentul a fost negativ. Valoarea CSPX este cu 1.6% mai mare decat cea a IDUS (luand in calcul si taxele si creditul fiscal primit).

3 ani de investitii – Aprilie 2017 – Aprilie 2020

Aprilie 2017 – Aprilie 2020

La fel ca si in exemplul pe 1 an – si in cel pe 3 ani de investitii CSPX este cel care are o valoare mai mare, la final. Diferenta intre cele 2 ETF-uri este de $313.14 USD in favoarea CSPX. Portofoliul dupa 3 ani este doar cu 1.16% mai mare pe CSPX decat pe IDUS dar deja diferenta in bani incepe sa aiba valori de sute de euro.

O cifra foarte interesanta regasim cand analizam randamentul total in USD pentru cele doua ETF-uri. Randamentul pentru CSPX este de $882 USD pe cand pentru IDUS este de doar $93.86 USD in valoare absoluta. Pentru ca am primit dividende pe care le-am reinvestit in IDUS avem teoretic o suma de bani mai mare investita.

In realitate banii investiti din buzunarul nostru (fara cei primiti din dividende) sunt la fel de multi. Statisticile, desi corecte, ne pot induce in eroare. CSPX este mai rentabil decat IDUS dar nu cu cat ne exprima diferenta intre randamentul total in USD din tabelul de mai sus.

5 ani de investitii – Aprilie 2017 – Aprilie 2020

Aprilie 2017 – Aprilie 2020

Atunci cand discutam despre intervalul de 5 ani diferenta se pastreaza. CSPX performeaza in continuare mai bine. Diferenta intre cele 2 ETF-uri este de $652.94 USD pentru intervalul Aprilie 2015 – Aprilie 2020. Mi se pare important de amintit aceast lucru pentru ca suma depaseste cei $500 USD pe care ii investim lunar. Practic, in exemplul acesta, pentru IDUS am pierdut mai mult de 1 luna de investitii fata de CSPX.

Suma stransa in ambele cazuri, dupa 5 ani de investitie este de peste $35.000 USD.

9 ani si 6 luni de investitii

Nov 2010 – Aprilie 2020

Cazul de (aproape) 10 ani de investitii mi se pare cel mai interesant. Sumele stranse sunt semnificative. Deja, acum putem sa vedem diferente de peste 1000 USD intre cele 2 ETF-uri. CSPX are o valoare cu $2248 USD mai mare decat IDUS. Raportat la cei $500 USD pe care ii investim lunar suma inseamna mai mult de 4 luni de investitii. Procentual diferenta este de 2.61% intre CSPX si IDUS.

O alta perspectiva

Suma stransa in fiecare din cele 2 ETF-uri depaseste $86.000 USD pentru perioada de 10 ani. Pe langa calculele legate de rentabilitatea lor merita sa privim in perspectiva aceasta suma. Dupa 10 ani de investitii, cu o investitie de $500 USD lunar, la inceputul lunii aprilie 2020 valoarea portofoliului din ETF-ul CSPX era cu $30.000 USD (echivalent a 60%) mai mare decat suma investita.

Este important sa tinem cont ca datele folosite sunt de la inceputul lunii aprilie 2020. Piata se afla in acel moment dupa o cadere de 35% in luna martie. Daca am fi calculat valoarea portofoliului la 1 martie 2020 portofoliul ar fi avut o valoare de peste $100.000 USD atat pe CSPX cat si pe IDUS.

Asta nu inseamna ca daca incepem acum sa investim cate $500 USD in fiecare luna vom avea sigur peste 10 ani suma de 100.000 USD in cont. Rezultatele trecute nu garanteaza in nici un fel rezultatele viitoare. Exercitiul este insa foarte util, din punctul meu de vedere, pentru a putea intelege atat puterea dividendelor, a dobanzii compuse si efectul taxelor asupra investitiilor.

Cazul ideal

Calculul prezentat mai sus este cazul ideal. Am considerat ca putem mereu cumpara in prima zi lucratoare a lunii, ca putem mereu cumpara exact de aceeasi valoare luna de luna, ca putem cumpara fractiuni de actiuni, ca ETF-urile au acelasi cost de administrare, ca nu platim comision pentru achizitie, ca taxarea este cea din Romania in prezent si nu se modifica in timp. Aceste lucruri se pot schimba SI daca locuiesti in alta parte – sau daca vrei sa te muti in viitor – calculele deja arata altfel pentru tine.

Totusi, calculul este reprezentativ, cred eu, pentru a trage unele concluzii.

In practica acest caz ideal nu este mereu intalnit. In acest calcul am luat in considerare faptul ca putem cumpara fractiuni de actiuni. Din pacate in acest moment nu se poate realiza acest lucru cu ETF-urile pe care le avem la dispozitie (cel putin la brokerul pe care il folosesc eu). Aceeasi piedica am intalnit-o si eu in portofoliul public.

Cazul portofoliului public.

Asa cum am vazut in articol deja, este mai rentabil sa investim periodic in ETF-uri cu acumulare atunci cand aceasta solutie exista. In portofoliul public am insa si ETF-uri cu distribuire chiar si atunci cand exista o varianta cu acumulare. De ce am preferat asta si de ce a fost la momentul respectiv o alegere mai buna am explicat in primul articol din serie.

Pot face totusi ceva pentru a beneficia de dobanda compusa chiar daca am cumparat initial IDUS si nu CSPX? Sigur! Am la indemana o metoda foarte simpla de a face acest lucru in cazul in care am investit in IDUS de cateva ori si s-a strans o suma putin mai mare de bani pentru acel ETF.

In momentul in care am deja o suma de bani mai mare in etf-ul IDUS – suma de bani care se incadreaza pentru cumpararea unui numar fix si mai consistent de actiuni din etf-ul cu acumulare pot vinde actiunile IDUS si cumpara imediat actiuni ale CSPX. In acest mod pastrez evolutia pe care a avut-o indicele S&P500 si in acelasi timp ma plasez pe o traiectorie in care beneficiez de miracolele dobanzii compuse.

Voi “rezolva” aceasta problema in aceasta luna si voi ajusta portofoliul corespunzator. Am sa revin cu un articol in care voi explica exact pasii pe care i-am facut, articolul dedicat portofoliului public pentru luna mai 2020.

MULTUMESC!

Exista un grup de investitori si traderi cu care lucrez si discut foarte des (uneori chiar zilnic). Datele si calculele din acest articol au fost contributia unei asemenea persoane. Ii multumesc pe aceasta cale. Fara ajutorul lui articolul mi-ar fi ocupat mult mai mult timp si probabil nu ar fi ajuns in aceasta forma pe site. Apreciez foarte mult ajutorul pe care l-am primit!

PS: Avem si pagina de Instagram! Ne gasesti pe https://www.instagram.com/finantepersonale.ro/

PPS: Vrei sa lucram impreuna? Am un program de 1:1 facut pentru nevoile tale. Scrie-mi la [email protected] sau direct pe pagina de Facebook si spune-mi cum te pot ajuta.

PPPS: Domnul din poza principala a articolului este John C. Bogle.

Stefan
Follow me

12 Replies to “ETF-uri cu distribuire sau cu acumulare? (partea 2)”

  1. Un articol deosebit, felicitari!

    Vad foarte mult potential pe acest blog din Romania, imi place foarte mult ce faci. Ti-ai castigat inca un abonat la urmatoarele post-uri ;).

    Am vazut, de asemenea, ca investesti in imobiliare. Cum este aceasta experienta pentru tine pana acum?

    Eu locuiesc in Germania de ceva ani si investim de asemena in imobiliare aici. Imi place foarte mult cum decurg lucrurile aici si vream ca anul acesta sa mai investim in cel putin doua propeitati. Am vazut ca renovezi un apartament, este al tau? O sa il folosesti pentru inchiriat? Cam la ce pret ajunge un apartament intr-o pozitie centrala care sa ofera un randament decent?

    Multumesc!

    1. Salut! Iti multumesc mult pentru apreciere. Eu sunt foarte multumit de partea de imobiliare, pentru mine este o contra partida necesara
      Garsoniera renovata care se afla pe acest blog nu este a mea. Planul, in schimb, este sa renovez una – proprietatea mea – imediat ce se poate (ma refer imediat ce putem iesi din casa) si sa fac chiar o serie pe blog cu aceasta renovare. Amandoua proprietatile (si cea prezentata deja si cea pentru care vreau sa fac o serie) vor fi folosite pentru inchiriere.

      Eu caut randamente de cel putin 10% in momentul de fata. Pozitia centrala nu este chiar ceea ce caut eu – cel putin nu in Bucuresti. Prefer semi central (sau uneori chiar spre mai periferie dar cu conexiuni bune cu orasul).
      Pentru o investitie in Bucuresti va recomand o ora de discutii 1 la 1 in care pot explica tot procesul pe care il folosesc eu atunci cand analizez o proprietate in Bucuresti si modul in care analizez cifrele pentru astfel de proprietati.

  2. salut, genial blog si super informatii
    o intrebare in legatura de taxare pe ETF-uri insa… taxele se platesc doar cand vindem actiunile la ETFurile care le detinem sau ANUAL, indiferent daca vindem sau nu?
    daca anual, indiferent daca vindem, statul taxeaza suma totala a investitiei sau doar din castigul brut?

    Finally, in legatura cu Interactive Brokers, la sfarsitul fiecarui an, brokerul cere dovezi de plata a taxelor in tara de rezidenta fiscala?

    1. Taxele se platesc doar cand vinzi. Nu imediat, la final de an.
      Nu am intalnit nici un broker care sa ceara dovezi ca ti-ai platit taxele. Nu e treaba lor, e datoria ta (si daca nu iti faci datoria e evaziune fiscala).

      1. salut stefan, multumesc pt raspuns
        in acest caz, pe baza raspunsului + performantele unui ETF cu acumulare, cred ca voi merge pe aceasta varianta 😀

  3. Foarte bun articolul, parca si Bogdan Dinu recomanda etf-uri cu acumulare. Am o intrebare daca ma poti lamuri. Daca dupa un timp vrei sa schimbi anumite pozitii din portofoliu si inchizi una din ele marcand profit sau pierdere, urmand sa cumperi alt produs, atunci declansezi un eveniment taxabil? sau doar daca retragi banii din platforma brokerului in contul personal. Nu se considera reinvestirea profitului? daca cumpar alt produs?

    1. Salut! 🙂
      Vanzarea declanseaza un eveniment taxabil. Retragerea banilor din platforma (sau nu) nu are nici o influenta pentru taxele platite.

  4. Salut,

    In primul rand felicitari pentru acest blog si modul clar de a explica lucrurile. Am inceput sa investes prin XTB in niste ETF-uri ishares domiciliate in Irlanda, unele cu acumulare altele cu distribuire. Cand declar la ANAF veniturile pentru dividende sau castig de capital, tara de origine este Irlanda? Sau tara de unde sunt companiile din ETF? Si daca acele companii sunt din tari diferite?

    Multumesc

    1. Salut,
      Multumesc!

      Poti sa confirmi cu un expert contabil. Eu nu sunt asa ceva si nici nu dau sfaturi legate de taxe. Pot sa-ti spun cum fac eu insa. 🙂
      Eu declar tara unde are domiciliul ETF-ul pentru ca acolo am eu actiuni (nu am actiuni direct in companiile respective ci in ETF).

  5. Salut! Incalcita treaba cu distribuirea! nu prea am gasit informatii, asa ca multumim (cu atat mai) frumos; intrebare: ETF-urile cu domiciliul inafara Irlandei, de ex. in Germania, se impoziteaza la sursa dupa legea din Germania si apoi se mai impoziteaza si in Romania cu 5%?

    1. Buna!
      Nu investesc in ETF-uri din afara Irlandei si nici nu planuiesc sa fac asta in viitor. Ca sa nu iti dau informatii gresite te rog sa intrebi un expert contabil.
      De curiozitate, ce ETF urmaresti – si de ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *