Salut,
Ne apropiem de finalul 2021. Suntem deja in Noiembrie. Simt ca anul a trecut foarte repede si sunt multe lucruri pe care mi le-am propus si pe care nu am reusit sa le ating. Din fericire sunt si cateva pe care m-am concentrat si care sunt pe drumul bun.
Unul dintre aceste lucruri este si evolutia Portofoliului Public si mai ales consistenta cu care am investit si acest an in acest portofoliu.
Pentru prima oara in istoria Portofoliului Public am depasit suma de 20.000 USD in cont.
Portofoliul Public este sustinut de politica de “Zero comisioane” a XTB, politica de care se bucura orice client XTB. Mai multe informatii despre asta aici.
Despre evolutia Portofoliului Public, in luna Octombrie, voi vorbi in acest articol.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Octombrie 2021
Dupa o luna Septembrie in care am inregistrat scaderi si pe care o incheiam cu oarecare ingrijorare pe pietele financiare, Octombrie 2021 a adus o crestere de 5.7% pentru S&P 500. Practic aceasta crestere a anulat toata scaderea din Septembrie si chiar a adugat puncte in plus pentru indice. Dacă sunteți pe piața de haine, https://www.fakewatch.is/product-category/tag-heuer/ platforma noastră este cea mai bună alegere! Cel mai mare centru comercial!
Astfel, indicele a terminat luna la un “all time high” adica la o valoare maxima a tuturor timpurilor. Din nou ni se demonstreaza ca piata este impredictibila. Daca as fi ales sa nu investesc in Octombrie doar pentru ca indicele PAREA ca isi va continua scaderea as fi ales gresit. De fapt, aproape orice alegere de acest gen, oricand as fi facut-o, ar fi fost corecta doar din intamplare.
Acesta este motivul principal pentru care consider investitiile pasive ca fiind una dintre cele mai puternice arme din portofoliul unui investitor si pentru care am inclus aceste investitii in “Nivelul 2 al educatiei financiare“.
Fenomenul Evergrande
Schimbarea din Octombrie se vede usor si in indicele “Fear & Greed” (Frica si Lacomie). Daca luna trecuta piata era influentata de fenomenul Evergrande si de posibilitatea unui faliment, in Octombrie lucrurile s-au calmat si rezultatul poate fi vazut mai sus, in noua valoare a indicelui.
Ca investitori trebuie sa fim realisti. Faptul ca Evergrande nu a declarat INCA falimentul nu inseamna ca lucrurile s-au rezolvat. Ba chiar sunt foarte departe de aceasta rezolvare as spune eu. Nimic fundamental nu s-a schimbat fata de acum 1 luna si datoria Evergrande este la fel ca atunci. Pericolul nu a trecut, doar a fost amanat si, o mare parte a investitorilor prefera sa-l ignore in prezent.
Valoarea si structura curenta a portofoliului public
Portofoliul Public a ajuns la o valoare de $20,670.28 USD. Acesti bani sunt investiti in aceleasi ETF-uri ca si luna trecuta. Pana la finalul anului imi doresc sa continui cu aceeasi alocare. In 2022, la inceput de an, voi regandi situatia si voi vedea daca este eficient si oportun, pentru termen lung, sa adaug in portofoliu un ETF bazat doar pe companii cu perspective de crestere masiva pe viitor.
In acest portofoliu imi doresc o expunere, in principal, pe ETF-urile din SUA (CSPX, UDVD, SPY4).
In total aceste ETF-uri insumeaza 70% din portofoliu. Pe langa aceste ETF-uri mai am alocat sume pentru IWDA – un ETF care are investitii in 22 tari dezvoltate (inclusiv SUA), EIMI – un ETF care investeste in tarile cu economie emergenta si 2 ETF-uri cu expunere pe metale pretioase (aur si argint).
Alocarea tinta a “Portofoliului Public”
Alocarea tinta in Portofoliul Public se poate vedea in tabelul de mai jos. Fata de alocarea tinta, la finalul lunii Octombrie situatia este destul de echilibrata.
Consider ca in viitor cea mai mare piata libera care conteaza ramane piata din SUA prin bursele de acolo. Cred ca situatia Evergrande a aratat chiar si mai clar acest lucru.
Am ales sa investesc in mai mult de un singur ETF pe aceasta piata pentru ca, desi cred ca in viitor avansul tehnologic va fi cel care va aduce cel mai mare randament, Portofoliul Public trebuie sa fie un cont in care am mai multe optiuni, chiar cu riscul de a nu obtine acest randament maxim.
Prin natura acestui cont, cont de pensie, dau mai multa importanta sanselor pe care portofoliul le are de a evolua bine in mai multe situatii decat dau randamentului maxim.
Evolutia contului de investitii
Dupa o scadere in Septembrie 2021 portofoliul s-a intors pe un trend pozitiv. Evident, acest lucru se datoreaza si depunerii de $500 USD pe care o fac lunar dar si avansului pe care pietele financiare l-au luat in Octombrie 2021.
La finalul lui Octombrie contul meu era la maxim istoric, $20.670.28 USD, depasind pentru prima data suma de $20.000 USD. Un eveniment interesant despre care o sa scriu un articol. Cred ca merita analizat putin mai in amanunt ceea ce s-a intamplat in acest cont si care a fost drumul spre $20.000 USD intr-un cont de investitii. Pentru asta voi face un articol destinat acestei analize.
Pentru a intelege eficienta investitiilor pe care le fac ma uit la profitul pe care il am in acest cont. Profitul total al contului este de $4170 USD. La 1 Octombrie 2021 peste 20% din valoarea contului este doar profit. Interesant si foarte bine as spune eu, nu?
Graficul profitului total poate fi vazut mai jos si sunt curios sa-mi spui, in comentarii, cum ti se pare – atat pe termen lung (de cand am inceput acest portofoliu) dar si pe termen scurt (pentru luna Octombrie).
Daca ar fi ca eu sa trag o concluzie din acest grafic ar trebui sa spun, din nou, ca se vede destul de clar importanta investitiilor pe termen lung. Timpul in care banii au fost investiti – desi nu foarte lung, sub 3 ani – arata clar cum evolutia in ultimele luni a fost influentata de depunerile pe care le-am facut inainte de asta. Contul a crescut cu o suma considerabila in ultimul an si o mare parte din aceasta suma este profitul pe care l-am obtinut pentru investitiile pe care deja le facusem.
Ultimul grafic pe care il analizez lunar este cel al profitului lunar, in functie de luna. Spre deosebire de graficul anterior care arata profitul total acest grafic imi arata mult mai clar potentialul de variatie (atat de crestere dar si de scadere) al portofoliului meu.
Acest potential creste pe masura ce sumele din cont se maresc. Este normal ca eforturile facute in cativa ani sa inceapa sa-si arate roadele si randamentele deja acumulate sa ajute acest potential.
In Octombrie profitul din acest cont a fost de $1041.26 USD. Este o suma extraordinara nu neaparat prin valoarea ei ci mai ales prin faptul ca reprezinta mai mult decat dublul depunerii mele lunare.
Achizitiile din Octombrie 2021
In Octombrie a fost destul de usor sa determin ce actiuni trebuie sa adaug in portofoliu. Frumusetea investitiilor pasive este aceea ca decizia este aproape automata si a durat mai mult sa scriu acest articol decat sa ma ocup de tot procesul de investitii pasive.
Am adaugat 1 actiune la CSPX – ETF-ul care urmareste indicele S&P 500 si, pentru ca suma de bani ramasa a fost suficienta, am adaugat si 5 actiuni la ETF-ul ISLN. Acest ETF urmareste valoarea argintului si investeste in argint fizic pe care il tine in tine depozitat in seifurile JPMorgan Chase din Londra.
Ganduri pentru viitor
La finalul acestui articol as vrea sa spun putin despre cum privesc eu lucrurile in prezent, ca investitor.
Este clar pentru mine ca pandemia nu s-a terminat si continua sa afecteze diverse industrii. In acelasi timp este foarte clar ca oamenii isi doresc sa depaseasca acest moment si pofta lor de recuperare este imensa. Isi doresc concedii, isi doresc petreceri, isi doresc sa recupereze tot timpul pierdut din cauza acestei pandemii. Cele doua forte sunt opuse si va fi interesant de vazut cum vor influenta piata de actiuni.
Problemele observate la companiile din China nu s-au rezolvat nici ele, doar au fost “aruncate” in viitor, un viitor nu foarte indepartat. Pandemia a afectat destul de grav anumite sectoare acolo. Pe de alta parte economia chineza probabil ca va raporta din nou o crestere spectaculoasa – doar nu la fel de spectaculoasa ca atunci cand aceste probleme nu ar fi existat. Cred ca modul in care “Fenomenul Evergrande” va fi rezolvat poate sa aduca cateva indicii si lamuriri despre ce urmeaza si cum vor fi tratate alte evenimente asemanatoare, in viitor.
Cred ca este important sa continuam sa urmam planul pe care il avem creat. Din punctul meu de vedere nu exista greseala mai mare pentru un investitor – mai ales de tip pasiv – decat sa ne abatem de la planul pe care l-am facut. Exista posibilitatea de a revedea si reface planul daca consideram ca el nu se mai bazeaza pe ipoteze reale dar acest lucru trebuie facut foarte atent pentru ca putem usor cadea in capcane de care sa nu ne dam seama.
Mentalul unui investitor este una dintre cele mai importante arme pe care le are. Una care, din pacate, se poate intoarce foarte usor impotriva lui. Datoria noastra este sa nu lasam panica sau euforia, atunci cand exista pericolul sa se instaleze, sa ia deciziile in locul nostru 🙂
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Octombrie 2021. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut
Unde anume investesti in aceste Etf uri?
Momentan sunt pe Tradeville si nu le gasesc pe cele de mai sus.
Imi poti spune te rog unde gasesc KID ul pentru DE.SPY5? as investi in acesta pe tradeville.
Multumesc
Salut,
Pe XTB. Am scris despre asta mai multe articole. Primul dintre ele se afla aici: https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/
pe ceva asemanator am intrat si eu ca incepatozor in acesta luna,doar ca cspx nu il am si am eunl,is3n si iusn in proportie de 60,10,10 apoi mai am ceva de genul batt.nl iqqq .Am intrat cu 3 k si as dori sa mai intru cu inca atat DCA (in urmatoare perioada care este rosie sau va fi).Bugetul meu ar fi de 500-1500 lunar de alocat pe termen lung aste depinde de ce voi vedea cu verde in portofoliu…O alta prostie de a mea stau pe 50 k eur si sunt convins ca pot pierde pina la 10% din inflatie…Nici nu stiu cum sa fac ca incepator..Cred ca voi apela la un Mentor.O zi buna