Retrospectiva anului 2023 – Portofoliul Public

A trecut destul de mult timp de cand am facut ultima retrospectiva a Portofoliului Public (PP). Desi nu am postat retrospectivele pe blog am urmat planul setat in 2019 si am investit in acest portofoliu luna de luna cate $500 USD. Portofoliul Public este “pensia mea privata” si folosesc banii depusi pentru a face investitii in acest scop.

Cred ca acum este un moment bun acum sa reiau aceasta serie si sa discutam despre acest portofoliu si despre planurile pe care le am cu el.

In acest articol o sa discut care este starea actuala a Portofoliului Public si cum a evoluat el in anul 2023. Portofoliul Public este un portofoliu sustinut prin politica de 0 comisioane a XTB, politica de care se bucura toti clientii acestui broker.

Evolutia generala pe bursa in anul 2023

Anul a fost unul foarte bun daca analizam S&P 500. Recordul “all time high” – valoarea cea mai mare – pe care S&P 500 l-a avut in toate timpurile a fost de 4796.56 puncte.

Aceasta valoare a fost inregistrata pe 3 Ianuarie 2022 fiind urmata de o perioada de scadere in 2022. In 2023 indicele a crescut 24.73% si a incheiat anul la valoarea de 4.769.83 puncte, anuland practic toata scaderea din 2022.

Pe data de 29 Decembrie 2023, la inchiderea bursei, S&P 500 era foarte aproape de recordul stabilit la 3 Ianuarie 2022.

Structura si evolutia in Portofoliul Public

La finalul anului 2023 valoarea Portofoliului Public era de $36.047 USD. Este o crestere substantiala fata de ultimul raport pe care l-am prezentat, in Ianuarie 2023, cand portofoliul avea $27.436 USD. Aceasta suma de bani din Portofoliul Public este impartita intre 7 ETF-uri, cum se poate vedea mai jos.

Cea mai mare parte a banilor se afla in ETF-uri ce contin un numar mare sau foarte mare de actiuni (IWDA, CSPX, SPY4). Ponderea lor totala in portofoliul public este de 65%. Aceste ETF-uri urmaresc fiecare cate un indice bursier “general”. ETF-urile includ o gamă variată de companii din diferite sectoare economice, ceea ce le transformă în instrumente eficiente pentru investitorii care doresc să se expună pe piața largă din SUA si din economiile dezvoltate ale lumii.

Totusi, exista o expunere foarte importanta procentual pe actiuni din tehnologie – Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia, Google, Meta Tesla – peste 20%, acestea fiind actiunile cu cea mai mare capitalizare, in prezent.

O alta parte importanta a banilor din Portofoliul Public, 15% este investita in companii de tip “Dividend Aristocrats” – companii din SUA care platesc dividende in crestere de peste 20 ani, prin intermediul ETF-ului UDVD. Acest ETF contine companii precum 3M Company, Realty Income Corporation, IBM, Target si Abbvie. Rolul acestui ETF in Portofoliul Public este, ca pe termen lung, sa aduca stabilitate portofoliului.

Ultimii 20% din portofoliu sunt, in prezent, destinati investitiilor in metale pretioase (aur – IGLN 4.80%, argint – ISLN 4,81%) si companiilor din tarile emergente (EIMI 10.01%).

Investitiile din anul 2023

XTB imi permite sa investesc cu 0 comision si sa cumpar fractii de actiuni in ETF-urile pe care le am in portofoliu. Acest lucru inseamna automat ca am putut sa fac mai multe investitii lunar si sa urmez planul pe care l-am avut, pentru acest an.

In 2023 am depus $6000 USD in contul meu de tranzactionare. Pe langa banii investiti am primit si un dividend de $106,15 USD.

Toti acesti bani i-am investit astfel:

In indicele S&P 500, prin ETF-ul CSPX, am cumparat actiuni in valoare de 1.947,10 USD.

In indicele S&P 400, prin ETF-ul SPY4, am investit in valoare de 825,69 USD.

In indicele MSCI World, prin ETF-ul IWDA, am investit in valoare de $560,26 USD.

In S&P US Dividend Aristocrats, prin ETF-ul UDVD, am cumparat actiuni in valoare de $1.597,24 USD.

In indexul MSCI Emerging Markets, prin ETF-ul EIMI, am cumparat in 2023 actiuni in valoare de 713,98$.

In metale pretioase, prin ETF-urile IGLN si ISLN, am investit valoarea totala de $464.67 USD.

Toate tranzactiile facute in 2023 pot fi vazute in pozele de mai jos. Click pe poza pentru a o mari.

In 2023 nu am vandut nici o actiune din Portofoliul Public.

Randamentul in Portofoliul Public

Am inceput anul 2023 cu $25,172 USD in cont. L-am terminat, asa cum am spus deja cu $36.047. Este o crestere de $10.875 USD, sau in valoare procentuala de 43,2% fata de valoarea de inceput.

Este un rezultat extraordinar dar, inainte sa ma bucur, trebuie sa tin cont ca o buna parte din aceasta crestere o reprezinta depunerile lunare. Astfel, fara cei $6000 USD depusi in cont cresterea este de $4.875 USD.

Daca privim pe durata celor 5 ani de cand Portofoliului Public exista am depus 29500 USD si am un profit de $6.547 USD. Acest lucru aduce in discutie doua teme interesante care merita propriul lor articol:

1. Avantajul de a avea o baza mare care sa beneficieze de un an bun, cu o crestere substantiala a pietelor de capital.

2. Influenta depunerilor asupra randamentului atunci cand comparam cu piata (S&P 500).

Dividendele in 2023

Asa cum am spus deja, mai sus, in 2023 valoarea dividendelor pe care le-am primit a fost de 106.15 USD.

Desi am incercat ca in portofoliu sa am doar ETF-uri cu acumulare acest lucru nu a fost posibil pentru UDVD. Acest ETF nu are o versiune cu acumulare si am fost nevoit sa investesc in varianta cu distribuire – cea care plateste dividende trimestrial. Motivul pentru care am cautat doar ETF-uri cu acumulare este performanta pe termen lung dar si implicatiile care tin de impozitul pe dividende.

Pentru ca brokerul adauga dividendele in cont pentru fiecare achizitie facuta, apar foarte multe tranzactii in raportul anual. In poza de mai jos am adaugat doar pe cele din ultima luna, din Decembrie dar se poate vedea totalul incasat in 2023.

Planurile pentru viitor

Portofoliul Public are aproape 5 ani. In aceasta perioada am depus lunar $500 USD si i-am investit in ETF-uri. Acest portofoliu a fost construit initial cu un orizont de investitie de 20-25 ani. In toata aceasta perioada am pastrat constanta componenta portofoliului si am incercat sa investesc pastrand procentul pe care mi l-am propus la inceput pentru fiecare ETF.

Fata de momentul in care am inceput eu portofoliul multe lucruri s-au schimbat in bine, pentru investitori, in Romania. Platforma pe care o folosesc – XTB – imi permite sa investesc fara sa platesc comision, sa cumpar actiuni fractionare si practic sa investesc lunar aceeasi suma in diferite ETF-uri, fara sa conteze cat este pretul unei unitati de ETF.

Aceste lucruri ma fac sa regandesc putin strategia mea pe termen lung. Consider ca dupa 5 ani a trecut suficient de mult timp incat sa pot sa fac acest lucru. Incepand cu 2024 intentionez sa fac cateva schimbari, semnificative.

Scopul Porfoliului Public insa va ramane la fel. Asta inseamna ca pastrez premisele cu care am pornit Portofoliul Public dar ma bucur si de noile posibilitati pe care piata le-a adus.

Stiu sigur ca nu voi modifica suma de bani pe care o investesc lunar. In acelasi timp insa planuiesc ca pana cand portofoliul implineste 5 ani sa regandesc putin componenta lui (ETF-urile din portofoliu) si alocarea in portofoliu (procentul alocat pentru fiecare ETF).

In retrospectiva de luna viitoare voi detalia mai mult ce am ales sa ajustez si de ce.

Asteptarile pentru anul 2024

Cand vine vorba de investitii cel mai bine este sa nu ai nici un fel de asteptare, mai ales pe termen scurt (anual). Aceasta este si abordarea mea pentru anul 2024.

De ce prefer si consider asa daca istoric bursa a crescut cu 10% anual, in medie (procentul poate sa difere in functie de perioada luata in calcul)?

Da, este adevarat ca procentul cu care bursa a crescut IN MEDIE este unul intre 7 si 11% – in functie de datele folosite – dar tocmai factorul foarte important aici este expresia “in medie”. Uitandu-ne la fiecare an in parte, deviatiile de la medie sunt foarte mari, de la an la an. Avem multi ani in care bursa creste cu peste 24 – 25% (inclusiv 2023 a fost un astfel de an) si ani in care avem scaderi semnificative (2022 fiind un astfel de exemplu).

Este deci nerealist sa ne asteptam ca 2024 sa fie un an care se incadreaza in medie. El va fi, cel mai probabil un an unde sau vom “pierde bani” pe hartie (adica valoarea portofoliului va scadea) sau vom castiga ceva mai mult decat media S&P 500. Nu am de unde sa stiu ce se va intampla si nu are rost sa ma ingrijorez sau sa-mi fac sperante.

Cu un orizont suficient de lung de timp ce face bursa in anul 2024 este mai putin important. In multi ani apare un eveniment “special” care aduce miscare pe bursa(in sus sau in jos). Am pus cuvantul “special” in ghilimele pentru ca este destul de obisnuit ca aceste evenimente sa apara (in ultimii ani avem coronavirus, tiparirea unei cantitati mari de bani de catre FED, cresterea dobanzilor la nivel international etc) si atunci el isi pierde o parte din semnificatia de special.

Important, din punctul meu de vedere, este sa ignoram schimbarile care se petrec pe o perioada scurta de timp (1 – 3 ani) si ca bursa sa-si mentina trendul de crestere pe termen lung, acolo unde media chiar conteaza.

Sunt curios sa stiu cum a fost pentru tine anul 2023. Lasa-mi un comentariu sau spune-mi direct pe grupul de facebook.

Iti urez sa ai un an 2024 plin de investitii profitabile!


Disclaimer:
 Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *