2021 a trecut asa cum a venit, fara sa-l simt. Probabil, din cauza ca am avut foarte mult de lucru.
La nivel individual anul 2021 a fost unul destul de bun, in care am reusit sa termin cateva proiecte foarte importante si sa le aduc pe altele intr-un punct destul de bun. Despre asta si evolutia Portofoliului Public in 2021 o sa vorbesc intr-un articol aniversar – Portofoliul Public face 3 ani! In acest articol insa discut doar despre luna Decembrie si despre cum a fost ea pentru acest portofoliu.
Pentru cine nu stie, Portofoliul Public este un portofoliu pe care l-am inceput acum aproape 3 ani, un portofoliu in care depun lunar 500 USD. Investesc acesti bani in ETF-uri internationale. In prezent portofoliul este la XTB unde am comisioane ZERO pentru achizitia de ETF-uri. Acest lucru este valabil pentru orice investitor XTB care are rulaj mai mic de 100 000 EUR pe luna (majoritatea investitorilor din Romania ne incadram in aceasta suma).
Poti sa beneficiezi si TU de aceasta oferta. Vezi aici cum.
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Noiembrie 2021
Decembrie a fost o luna destul de linistita pentru S&P 500, luna care s-a incheiat foarte aproape de maximul tuturor timpurilor – “all time high”. S&P 500 a incheiat anul la 4780,60 puncte dupa ce a depasit pentru scurt timp valoarea de 4800 puncte.
Asa numitul “Santa rally”, un trend care spune ca preturile cresc in perioada Craciunului, si-a facut aparitia si anul aceasta.
S&P 500 a crescut 4.68% in luna Decembrie ducand anul 2021 la aproape 30% crestere.
Valoarea si structura Portofoliului Public
Aceasta crestere s-a vazut si in portofoliul meu, portofoliu care a atins valoare de $22.258,01 USD la finalul anului.
Ca structura, portofoliul este impartit intre aceleasi ETF-uri pe care le aveam si luna trecuta. Majoritatea banilor sunt investiti in CSPX – ETF-ul care urmareste indexul S&P 500. El reprezinta aproximativ 44% din portofoliul meu.
In afara de acest ETF mai sunt in portofoliu si UDVD – ETF-ul ce urmareste indexul “US Dividend Aristocrats” (companii care platesc dividende in crestere de peste 20 ani), EIMI, IWDA, SPY4, IGLN si ISLN (in proportie mai mica).
Procentele reale si cele tinta se pot vedea in tabelul de mai sus. In fiecare luna adaug bani in acest portofoliu si cumpar actiuni in ETF-ul potrivit in functie de acest tabel.
Evolutia contului de investitii
Pentru ca nu este importanta doar suma stransa in cont ci si evolutia contului in timp folosesc 3 grafice care imi aduc informatile necesare.
Primul grafic la care ma uit este graficul evolutiei sumei din cont, in timp. In acest grafic pot sa vad cum a evoluat contul meu atat datorita depunerilor lunare cat si datorita profitului inregistrat.
Uitandu-ma in urma pot sa trag 2 concluzii, foarte bune, cred eu.
In primul rand depunerile lunare ajuta contul sa creasca in mod sustenabil. Desi sunt moderate ca valoare – nici foarte mari dar in nici un caz mici – acestea ajuta contul sa creasca si sa beneficieze de perioadele in care se inregistreaza scaderi temporare pe piata.
In al 2-lea rand scaderile temporare se “pierd” in timp. Scaderile din Martie – Mai 2020 abia se vad in acest grafic general, chiar daca la momentul respectiv ele pareau semnificative. Aceasta evolutie trebuie sa se regaseasca in toate portofoliile care au avut un plan asemanator cu al meu, plan pe care l-au si urmat.
Cel de-al doilea punct, cel al scaderilor temporare se vede si mai bine atunci cand analizam graficul profitului total din Portofoliul Public. In acest grafic facem exceptie de la sumele de bani pe care le depunem in cont si luam in considerare doar sumele pe care banii nostri le produc – profitul total.
Aici se vede foarte clar ca desi perioada 2020 a fost una destul de tulbure din punct de vedere al profitului, in prezent suntem intr-o zona mult mai buna si investitiile noastre – chiar si cele facute in perioade mai putin bune – au dat roade.
Tot pe acest grafic putem vedea si profitul total la care am ajuns in Decembrie 2021 si faptul ca el este cel mai mare profit atins pana acum.
Ultimul grafic pe care il studiez luna de luna este cel al profitului individual, lunar. Uitandu-ma la acest grafic pentru Decembrie 2021 pot sa confirm ceea ce am vazut in evolutia indicelui S&P 500 pentru aceasta luna.
In valoare absoluta profitul pentru Decembrie 2021 a fost de $732.83.
Achizitiile si dividendele din Noiembrie 2021
Decembrie a fost o luna in care am cumparat actiuni la mai multe ETF-uri. Am completat, in functie de calculele matematice din tabelul de mai sus, actiuni in ETF-urile UDVD (2 actiuni), ISLN (5 actiuni) si EIMI (8 actiuni).
Pe langa aceasta cumparare, facuta in primele zile din Decembrie am avut si supriza placuta sa primesc $20,84 USD ca dividend pentru ETF-ul UDVD. Acest ETF este singurul ETF din acest cont care plateste dividende. Desi prefer in acest cont ETF-uri care acumuleaza dividendele in loc sa le plateasca (am scris aici si aici de ce prefer asta) pentru UDVD nu exista un ETF care sa acumuleze dividendele.
Astfel, in ultimele zile ale lui 2021 am primit un email de la XTB prin care eram anuntat ca cei $20.84 USD care imi revin ca proprietar al actiunilor UDVD au fost depusi in contul meu.
Pot folosi acesti bani pentru a investi in 2022 🙂
Ganduri pentru 2022
Asa cum spuneam si in inceputul articolului, Decembrie 2021 a fost o luna foarte buna pentru investitori.
Normal, se naste intrebarea: “La ce ne asteptam pentru 2022?”. Sa nu uitam ca piata are, in medie, un randament de 7% – 10% anual (in functie de indexul si perioada urmarita).
In 2019 am avut un castig de 28.9% pentru S&P 500. In 2020, in ciuda fluctuatiilor si a pandemiei am avut un castig de 18.40%. In 2021 aceasta suma a fost de 29.19%.
Privind mai departe de atat, aproape orice investitie a avut un randament bun in acesti ani.
Va fi 2022 anul in care vine nota de plata? Acel moment in care vom avea randamente negative care vor aduce scaderi masive de portofoliu? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare dar sunt constient ca momentul se apropie.
Nu are rost, ca investitori pe termen lung, sa ne mintim singuri si sa ne asteptam la rezultate nerealiste doar pentru ca pe termen scurt (da, 3 ani inseamna totusi termen scurt) am beneficiat de o piata in crestere. Cel mai bine este sa ne urmam planul si sa nu-l schimbam din mers daca datele initiale nu s-au schimbat.
Despre asta, despre cum a fost anul 2021 mai in detaliu si despre cum ma astept sa evolueze piata in anii viitori urmeaza un articol nou pe blog. Acest articol va fi dedicat Portofoliului Public care implineste 3 ani de existenta.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Decembrie 2021. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut,
Am o intrebare in legatura cu inflatia si investirea in obligatiuni.
Mi-am facut cont la XTB in August si mi-am propus sa investesc lunar pe termen lung (peste 10 ani).
Am citit despre investitii pe internet si m-am gadit la ce fel de investitor sunt eu (as zice ca sunt mai conservator) si am decis ca structura protofoliului meu sa fie 75% actiuni si 25% obligatiuni. Am ales trei ETF-uri pe actiuni si unul pe obligatiuni, urmand sa investesc la rand in fiecare, trei luni actiuni si una obligatiuni
Dar cand a venit Noiembrie si trebuia sa cumpar ETF-ul (iShares Core Global Aggregate Bond) am decis sa nu fac asta deoarece am tot auzit tot mai frecvent din Septembrie despre inflatia in crestere si cum aceasta nu este tranzitorie si s-ar putea sa fie cu noi ceva vreme. Peste tot unde am citit despre obligatiuni se spune ca acestea sunt lovite rau de inflatie si ca de regula o duc prost cand actiunile o duc bine (si vice-versa).
Asa ca in ultimele 6 luni am tot investit in cele 3 ETF-uri pe actiuni si ma intreb daca mai are rost sa investesc in obligatiuni in aceasta perioada?
In loc de UDVD ai fi putut alege DGRA (WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – USD Acc) ; E cu acumulare si are un TER de 0.33% comparativ cu 0.35% la UDVD.
Salut!
Cele 2 nu sunt interschimbabile din punctul meu de vedere. Nu spun ca DGRA nu are locul lui potential intr-un portofoliu sau ca este un ETF rau dar eu prefer, pentru scopul meu, UDVD.