ETF-uri cu distribuire sau cu acumulare? (partea 1)

Ce este un ETF?

Daca nu stii ce este un ETF am un articol in care am scris despre asta. Te invit sa-l citesti aici. Articolul de fata este o continuare a informatiilor prezentate acolo.

Nu are rost sa reiau in acest articol toate informatiile de acolo dar, pentru a intelege mai bine articolul de fata, am sa dau o definitie aproximativa a ce este un ETF. Totusi, iti recomand cu tarie sa citesti articolul acesta pentru ca aceasta definitie nu surprinde toate informatiile prezentate acolo – nici nu ar avea cum.

Un ETF este un “cos de active” – actiuni, obligatiuni, marfuri, etc – tranzactionate impreuna sub forma unei singure actiuni.

ETF-urile, in functie de cum trateaza dividendele pe care le primesc de la activele pe care le detin, se impart in ETF-uri cu distribuire si ETF-uri cu acumulare.

Ce este un ETF cu distribuire?

Un ETF cu distribuire este un ETF care distribuie detinatorilor actiunilor sale dividende. In momentul in care distribuie dividende, pretul actiunilor ETF-ului este ajustat (scade).

Acest lucru se intampla la orice actiune, nu doar la ETF-uri. Valoarea cu care scade pretul actiunii este exact valoarea platita ca dividend. Dupa ce pretul este ajustat prin aceasta metoda actiunile continua sa fie tranzactionate la bursa si cresc sau scad liber, pe piata.

Ce este un ETF cu acumulare?

ETF-ul cu acumulare, spre deosebire de unul cu distribuire, este acel tip de ETF care, in loc sa plateasca dividende, alege sa reinvesteasca aceste dividende. Reinvestirea se face pe aceleasi principii pe care este construit ETF-ul. De exemplu, se cumpara aceleasi actiuni in aceleasi proportii care sunt deja in ETF. In acest caz, desi investitorii nu isi maresc numarul de actiuni pe care le au in fond, actiunile lor vor valora mai mult.

Așa cum se precizează în acest articol, https://www.swisswatch.is/product-category/patek-philippe/calatrava/ vă puteți răsfoi selecție de oferte disponibile pe smartphone-uri și mărci de top și explorați planurile de servicii pentru telefoane mobile care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs.

Un amanunt interesant este faptul ca ETF-urile cu acumulare sunt specifice Europei. Fondurile domicilate in SUA nu au acest concept de ETF cu acumulare. In SUA ETF-urile sunt obligate sa distribuie actionarilor cel putin 90% din dividendele primite.

Diferenta de taxare intre cele doua variante

Va recomand sa tratati subiectele de taxare cu un expert contabil inainte sa luati decizii de investitii.

ETF-ul cu distribuire si impozitele.

Daca discutam despre ETF-uri cu distribuire taxarea pare / este destul de simpla. In cazul ETF-urilor de tip UCITS pe care le am in portofoliul public, tara de domiciliu, Irlanda, nu imi opreste impozit pe dividende. In acest caz sunt obligat sa platesc impozit de 5% pentru aceste dividende la ANAF.

In plus, atunci cand ma hotarasc sa vand actiunile am sa platesc si 10% impozit pe castigul de capital (castigul de capital este diferenta intre cat am platit si cat valoreaza atunci cand vand actiunile respective).
Daca hotarasc sa reinvestesc dividendele practic pot sa cumpar noi actiuni la acelasi ETF care se impoziteaza pur si simplu dupa acelasi model.

ETF-ul cu acumulare si impozitele

Atunci cand discutam despre ETF-uri cu acumulare lucrurile nu mai sunt deloc atat de simple. Teoretic poate parea ca este mai simplu, practic exista situatii in care lucrurile se complica foarte mult.

In primul rand, in cazul unui ETF cu acumulare – pentru ca nu primesc dividende – nu platesc impozitul de 5% aferent. Mergand un pas mai departe – ramane taxarea pe castigul de capital. La amandoua formele de ETF-uri se plateste un impozit de 10% pe castigul de capital. Pentru ca dividendele se regasesc in valoarea actiunii ETF-ului atunci si castigul de capital va fi -teoretic- mai mare.

Evolutia IDUS (fara dividende reinvestite) si CSPX (ETF cu acumulare)

Acest lucru face ca impozitul pe care-l platesc sa fie mai mare. Cu cat mai mare? Nu e atat de simplu de calculat. Trebuie sa tinem cont ca in timp ETF-ul poate scadea ca valoare (de exemplu criza medicala de acum a dus la scaderea semnificativa a valorii activelor si implicit si a ETF-urilor care contin aceste active) si impozitul il platim doar la final, atunci cand vindem. Platesc 10% impozit pe castigul de capital dar daca nu am castig de capital in momentul in care vand impozitul respectiv dispare.

Situatia nu se simplifica deloc daca luam in calcul creditul fiscal pe care il obtinem in cazul unei pierderi. Putin mai complicat decat pare initial, nu?

Pot sa fac un calcul?

Evident, mi-am pus intrebarea daca pot sa calculez, in conditiile in care platim 5% impozit pe dividende pentru un ETF si 10% impozit pe castigul de capital, cand este mai rentabil un ETF cu distribuire din acest punct de vedere.

Putem face un astfel de calcul si o sa il prezint in partea a 2-a a articolului – saptamana viitoare. Calcul este unul general care poate fi modifica in functie de evolutia si particularitatile fiecarui ETF.

Orice informatie care ajuta la luarea unei decizii este una folositoare. Un astfel de calcul ne ajuta sa intelegem cum afecteaza taxarea diferitele situatii care pot aparea.

Prefer un ETF cu distribuire?

Intrebarea este simpla dar raspunsul este unul complicat. Pe langa problema cu taxarea, discutata mai sus si pe care o vom vedea cu exemple saptamana viitoare, mai sunt si alte probleme.

Atunci cand cumperi un ETF cu distribuire primesti dividendul si faci ce vrei cu el. Totusi, ce faci cu el? Daca il reinvestesti in acelasi ETF foarte probabil platesti un comision brokerului. Pare (si chiar poate fi) inutil sa platesti si taxe catre stat si comision brokerului ca sa investesti apoi in acelasi ETF.

Daca insa vrem sa folosim dividendele pentru a investi in altceva, ETF-ul cu distribuire este solutia mai buna, mai practica.

Dar portofoliu public?

O alta situatie speciala am intalnit-o in portofoliul public. Acolo investesc lunar $500 USD si cumpar de acesti bani active care vreau sa-mi asigure o “pensie linistita”. Pentru ca depun lunar $500 USD pe care ii si investesc in luna respectiva rar am sume mai mari de atat, cash, in cont.

In aceste conditii se poate dovedi dificil sa investim intr-un ETF ce are o actiune cu pret mare (indiferent ca este cu acumulare sau cu distribuire). De exemplu, in prezent, CSPX – ETF-ul cu acumulare care replica S&P500 – are un pret de $279.36 USD pe actiune. Pe de alta parte ETF-ul cu distribuire care replica acelasi index S&P500 are un pret de $28.28 pe actiune.

Pot sa investesc mult mai complet cei $500 USD pe care ii investesc lunar daca cumpar IDUS fata de CSPX. Pot sa cumpar 17 actiuni IDUS si sa raman doar cu 20$ neinvestiti pe cand CSPX as putea sa cumpar o singura actiune si sa raman cu $220 USD neinvestiti. In cazul de fata este mai rentabil pt mine sa investesc banii in IDUS si chiar asta am facut in aprilie 2020.

Sigur, as putea sa strang bani mai multe luni si sa investesc in CSPX astfel incat suma sa se “incadreze” mai bine. Nu vreau sa fac acest lucru. As putea sa depun mai mult lunar astfel incat sa ma incadrez din nou, mai bine in actiunile respective. Nici acest lucru nu vreau sa-l fac. Motivul pentru care nu vreau sa folosesc nici una dintre cele doua optiuni este ca mi-am facut un plan si deocamdata prefer sa-l respect.

Asa cum am spus, raspunsul este unul destul de complicat. Pentru mine raspunsul s-a dovedit de foarte multe ori a fi “depinde” sau “nu neaparat”. Impozitul pe dividende, de 5%, este destul de mic in Romania si uneori merita sa aleg un ETF cu distribuire in locul variantei cu acumulare.

Depinde de tara in care traiesc, de legile pe care trebuie sa le respect, de cati bani investesc si la ce interval, de cat de mult timp vreau sa tin ETF-ul respectiv in portofoliu.

Sunt curios sa aflu parerea voastra, folositi ETF-uri si preferati un ETF cu distribuire sau unul cu acumulare?

PS: Avem si pagina de Instagram! Ne gasesti pe https://www.instagram.com/finantepersonale.ro/

PPS: Vrei sa lucram impreuna? Am un program de 1:1 facut pentru nevoile tale. Scrie-mi la [email protected] sau direct pe pagina de Facebook si spune-mi cum te pot ajuta.

Stefan
Follow me

31 Replies to “ETF-uri cu distribuire sau cu acumulare? (partea 1)”

  1. Am de gând să le păstrez pe cele cu acumulare chiar dacă mă mut într-o ţară care le taxează diferit. Aveţi idee cum pot determina atunci care este porţiunea distribuită intern în fond pentru a şti ce taxe anuale trebuiesc plătite deşi nu am vândut nici o acţiune? Mă refer în special la VWRA pe care îl am eu. Ştiu că se poate acest lucru, dar nu am găsit momentan. Mulţumesc!

    1. Pe ETF-urile cu acumulare nu platesti doar cand vinzi? Ma intereseaza si pe mine daca exista alte taxe aditionale, deoarece am VWCE.

    2. Salut,

      Subiectul taxarii in alte tari este foarte complicat (depinde de tara in mare parte). Multe tari anuleaza practic prin legislatie avantajele pe care le aduc ETF-urile cu acumulare.
      Din pacate nu am nici un raspuns concret pentru aceasta problema.

    3. multumesc frumos pentru munca depusă la prezentul articol!!
      o intrebare buna!! la care se desprinde informatii utile!!
      detin ambele feluri de etf!
      de fiecare in parte depinde ce vrea sa facă cu dividentul!
      eu preger cu divident pe motiv, de a acumula cash pentru a cumpăra un alt instrument, dar nu neg ca uneori pot cumpara acelas etf!!
      aștept continuare articolului!!
      bafta la investitii!!

  2. Din cate stiu eu si in etf-urile cu acumulare creste numarul de actiuni. Practic administratorul etf-ului cumpara noi actiuni cu dividentele in loc sa le distribuie, la noul pret de pe piata. Deci presupun ca in cazul unei vanzari esti in aceeasi situație cu etf-urile fara distribuire(daca reinvestesti tu dividentele).

    Deasemenea, pe langa 5% impozitul pe dividente nu era si un cas? (Nu am mai verificat recent legislația)

    1. Parca cas-ul il platesti doar daca suma totala (plus alte venituri gen chirii) depaseste 12 salarii minime brute.

    2. Nu primesti noi actiuni fata de cele pe care le-ai cumparat tu. Ai acelasi actiuni (ale ETF-ului) dar ele reprezinta mai mult ca valoare.

      Treaba cu CAS este putin mai complexa, trebuie sa depasesti un plafon (12 salarii minime, brute). Te sfatuiesc sa intrebi un expert contabil partea asta de taxare.

      1. Ai dreptate, atunci cand am citit articolul m-am grabit. Am facut confuzie intre actiunile ETF-ul si actiunile assest-urilor detine de acel ETF (acestea cresc cand etf-ul reinvesteste dividentele acumulate).

  3. Salut,
    O intrebare off topic pe care am pus-o mai demult la un articol legat de Interactive Brokers.
    IB are o sectiune in partea de cont numita “MiFIR Country of Citizenship” unde cer un identificator. Ai idee la ce se refera mai exact aici? Nu imi dau seama de pe Google si pare ca pentru Romania ar fi CNP-ul, dar sunt confuz.
    Multumesc..

    1. Salut!
      Cred ca un expert contabil te poate ajuta mai mult decat o pot face eu, cu aceasta intrebare 🙂

      Nu esti in categoria “Retail Client” ? Unde ai aceasta cerere? Eventual trimite-mi pe mail la [email protected]. As fi curios sa vad aceasta categorie, la mine nu vad sa apara.
      La mine in cont sigura referinta la MiFIR este “MiFID Client Category” unde sunt trecut ca “Retail Client”.

      Merci de intrebare!

      1. Imi cereau datele alea in mod automat doar cand intram in cont. Am verificat si am “Retail Client” la “MiFID Client Category”. Am actualizat datele legate de CI si pasaport (nu aveau datele de expirare trecute) si m-au pus sa completez si formularul W-8 BEN. Acum vad ca nu imi mai cer chestia aia cu MiFIR.

  4. Salutare,

    Un alt articol foarte bun! 🙂

    Aceste impozite (5% pe dividende si 10% pe castigul de capital) se platesc doar daca retragi banii nu? Nu vad rostul de ce ar trebui platite impozite daca banii sunt reinvestiti. Scuze, dar nu mi-e foarte clar.

    Multumesc!

    1. Salut!
      Impozitele sunt datorate imediat ce vinzi (sau incasezi dividende) nu atunci cand retragi banii 🙂

      1. Salut Stefan.
        As avea o=nevoie de o clarificare aici. Vorbesc de taxarea pe vanzarea actiunilor, nu pe dividende.
        1. Daca am 100 actiuni Google la inceputul anului si le vand la final cu 10% profit, dar nu scot banii cash din contul de brokeraj, platesc impozit pe venit?
        2. Daca dupa ce am vandut cele 100 actiuni cu venit de 10% si reinvestesc tot capitalul in alte actiuni, trebuie sa platesc Impozitul pe venit? Deci la sf. anului nu am cash, doar alte actiuni.

        multumesc!

        1. Salut! 🙂

          1. Evenimentul care se taxeaza este vanzarea de actiuni nu depunerea sau retragerea. Daca inregistrezi profit platesti impozit.
          2. Da, nu conteaza ca ai cash sau alte actiuni. Atat timp cat ai un profit la final de an se plateste impozit.

  5. Salut,
    Cum zice Bogdan mai sus, daca primesti dividendele si apoi le reinvestesti vei plati la final aproximativ acelasi impozit la final cu cel cu acumualare (nu primesti unitati in plus dar le creste valoarea).
    Exista totusi o metoda prin care se pot evita plata impozitelor pe profit. Poti sa iti schimbi rezidenta fiscala intr-o tara care nu impoziteaza veniturile din investitii pe termen lung. Am studiat putin problema asta si as inclina pt ETF-uri cu acumulare: minimizezi comisioanele si amani plata impozitelor. Daca in 20 de ani, sa zicem, ai investiti constant si reusesti sa eviti plata impozitelor la final, impactul asupara portfoliului va fi foarte mare. La schimbarea rezidentei nici nu e nevoie sa te muti in alta tara, e de ajuns sa inchiriezi ceva pe termen de 6 luni (mai ales daca cunosti pe cineva, nici nu platesti chirie).

    Apreciez articolele tale, chiar interesante.

    1. Salut!
      In partea 2 o sa vedem cand si cat se sustine lucrul asta 🙂 Din calcule a iesit foarte interesant (cel putin pt mine).

      Da, se poate schimba rezidenta fiscala DAR trebuie sa merite (adica sa ai o suma suficienta incat sa merite sa faci acest lucru – sunt si alte implicatii). Depinde si cand planuiesti sa faci asta (peste 2 ani sau peste 20 ani?). E posibil sa nu mai existe facilitatile respective la momentul ala. Discutia este lunga si plina de ipoteze ce se pot demonstra adevarate sau false. E totusi foarte interesanta 🙂

      O alta discutie care trebuie purtata – dar care este mult prea complexa pentru a o putea detalia intr-un articol si sa se si inteleaga ceva din ea – este partea de impozitare in alte tari (altele decat Romania) pentru ETF-urile cu acumulare. Multe tari (de ex Germania, Irlanda, UK) din Europa fac eforturi pentru a taxa ETF-urile cu acumulare la acelasi nivel cu cele cu distribuire. Asta ar putea duce la ceva generalizat in UE si eventual modificarea legislatiei SI in Romania. Sper sa ating putin subiectul in urmatorul articol 🙂

      1. Salut,

        Intr-adevar, partea cu schimbarea rezidentei fiscale ar merita daca investesti in ETF-uri cu acumulare timp de 20 de ani, sa zicem, si ai acumulat o suma mare. Bineinteles, nu se stie ce va fi peste 20 de ani, dar poate pt o suma mare merita ceva efort :).
        Pe de alta parte, din ce am citi in Elvetia sigur se impoziteaza si ETF-urile cu acumulare pt veniturile din dividende (chiar daca reinvestite). Dar din ce stiu in Belgia, investiile care sunt mentinute peste un an nu au impozit pe profit.
        Din punctul meu de vedere EU ar trebui mai degraba sa adopte strategia Belgiei decat a Elvetiei, pt a incuraja investitiile pe termen lung. Mai ales daca luam in considerare la ce nivel distanta suntem la investii fata de americani, de exemplu.
        Dar bineinteles, aceste sunt doar scenarii, nu putem stii ce se va intampla pe termen lung. Pentru moment insa, eu prefer amanarea oricaror taxe cat mai mult posibil. Iar cand se vor prevedea ceva schimbari o sa-mi reconsider strategia.

        Spor,
        Bogdan

  6. Foarte interesant articolul!
    Multumim pentru analiza foarte buna si informatiile utile!

  7. Salutare! Fain articol! Am o nelamurire.. Din cate stiu, pentru companiile din US se retine obligatoriu 30% inainte de plata dividendului. Procentul de 30% poate varia, daca exista un US tax treaty cu domiciliul fiscal al investitorului. Pentru Romania, acest procent ar trebui sa fie 10% (cred?). Prin urmare, un ETF cu distribuire de dividende domiciliat in Irlanda (spre exemplu VUSA), ar trebui sa retina doar 10% din dividendele distribuite, corect? Cat se retine din dividendende inainte de reinvestire intr-un ETF cu acumulare (spre exemplu VWCE)? 30%? 15%?

    1. Salut, intrebarea asta este foarte buna si raspunsul este mai lung. Merita propriul articol. Am sa notez pentru a scrie unul in curand.
      Foarte pe scurt, pentru ca actiunile platesc ETF-ului atunci se aplica taxele din tara ETF-ului si se retine 15% la sursa (conform tratat SUA – Irlanda) atunci cand o companie plateste dividend.

      1. Multumesc frumos pentru raspuns! Prin urmare, pentru exemplele de mai sus (ETF domiciliat in Irlanda care investeste exclusiv sau majoritar in US), se retine 15% din valoarea dividendelor US atat pentru varianta cu acumulare cat si pentru varianta cu distribuire. Astept cu nerabdare urmatorul articol, insa pana atunci mai am o neclaritate fiscala. In cazul unui ETF cu acumulare, datoram impozit pe profit, la vanzare. In cazul VUSA (ETF cu distribuire US-only), daca deja se retine 15% din dividend la sursa, mai datoram impozit pe dividende si in Romania?

  8. Interesanta perspectiva acestui articol. Pana acum sincer nu m-am gandit sa cumpar ETF-uri cu distribuire pentru ca nu vroiam sa ma complic an de an cu taxele.

    As avea totusi o intrebare legata exact de taxe. Stiam si eu ca in Romania platim 10% taxa profit (+CASS daca se depaseste un anumit plafon) si 5% taxa dividende. Insa, citind despre taxarea ETF-urilor domiciliate in Irlanda, am gasit astazi un articol datat 9 septembrie 2021, car m-a speriat putin. Din acest articol ar reiesi ca Irlanda taxeaza atat dividendele cat si vanzarile de ETF-uri cu 41% (si taxeaza automat dupa 8 ani daca nu le vinzi):
    https://www.moneyguideireland.com/buying-exchange-traded-funds-etfs-in-ireland.html

    In acest post, insa, Stefan, scrii ca Irlanda nu va retine nimic si platim doar taxe in Romania. Esti sigur ca este asa? In mod concret eu as vrea sa investesc in ETF-uri domiciliate in Irlanda, prin XTB, in calitate de cetatean roman. Insa, daca intr-adevar Irlanda ma taxeaza cu 41% la vanzare sau dupa 8 ani, atunci imi cam piere apetitul.

    Multumesc anticipat pentru clarificari!

    1. Salut!
      Te incurajez sa discuti cu o persoana specializata in taxe pentru a intelege exact care sunt datoriile pe care le ai atunci cand investesti (in Irlanda sau in alta parte). Un expert contabil de exemplu ar fi un bun inceput. Un specialist fiscal este, de asemenea, o optiune. Probabil mai sunt si alte optiuni 🙂

      Interesant articolul pe care tu il prezinti. Esti sigur ca el nu se refera la cei care locuiesc / au rezidenta fiscala in Iralnda?
      Iti multumesc ca imi citesti blogul si iti doresc spor in investitii.

  9. Buna, multumesc pentru articol, foarte intereant. Eu am rezidenta in Italia, cont la ING Italia si am cumparat prin banca cateva actiuni. Ma gandesc tot prin platforma lor de trading sa cumpar iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc). Daca pentru actiuni imi retrag ei taxele cand vand (eu nu fac nimic), asa va fi si pentru acest ETF, nu? Multumesc, spor in toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *