In articolul de azi am sa-ti vorbesc putin despre Portofoliul Public si de ce am ales sa mut contul de la brokerul cu care am lucrat pana acum catre un nou broker – .
Sumar
Ce este Portofoliul Public?
Cred ca inainte de a discuta despre motivele pentru care am mutat contul de la vechiul broker (Interactive Brokers) la este potrivit sa prezint putin Portofoliul Public, modul in care fac investitiile, scopul lui si motivele pentru care l-am infiintat.
Acest portofoliu este alimentat activ, din banii mei personali cu $500 USD lunar. Am creat acest portofoliu acum mai bine de 2 ani cu 2 idei mari in minte.
In primul rand este un portofoliu creat pentru a-mi folosi la pensie (ceea ce eu consider ca se va intampla peste 20 ani). Scopul acestui portofoliu este sa-mi aduca o suplimentare a veniturilor, in momentul respectiv.
Suma de bani pe care o depun lunar, o investesc in ETF-uri de tip UCITS (accesibile celor din Uniunea Europeana). Este un portofoliu in care implicarea mea activa trebuie sa fie cat mai mica – am setat niste reguli pe care le urmez luna de luna si de la care nu ma abat. Mai mult, le schimb destul de rar. Este ceea ce eu consider ca se numeste o “investitie pasiva”.
In al 2-lea rand este un portofoliu creat pentru a fi un exemplu de ceea ce se poate obtine in investitii. Atunci cand am inceput eu portofoliul public nu erau foarte multe exemple de acest fel (si nici acum nu sunt). Pentru ca Finante Personale este si a fost mereu un site care ajuta practic persoanele ce vor sa se educe financiar am considerat ca un astfel de exemplu ajuta mai mult decat orice fel de teorie.
Ce nu este Portofoliul Public?
Daca am vorbit despre ce este acest portofoliu cred ca este important sa discutam si despre ce NU este el. Consider important acest lucru pentru ca am primit destule intrebari pe aceasta tema, mai ales prin mesaje private pe diferitele retetele de socializare.
Portofoliul Public nu este facut pentru trading. Nu consider trading-ul ca fiind ceva rau dar scopul Portofoliului Public nu este tradingul. El este un portofoliu in care investesc in mod pasiv si imi ocup maxim 10 minute in fiecare luna cu acest portofoliu. Acesta este practic si principalul motiv pentru care am renuntat la toate actiunile individuale pe care le aveam in cont si ma concentrez doar pe ETF-uri.
Portofoliul Public nu este singurul meu cont de investitii. Consider ca este potrivit sa specific acest lucru pentru ca am primit intrebarea asta de mai multe ori. Investesc deja de multi ani (peste 7 ani acum) si folosesc mai multe conturi de investitii, in functie de scopul urmarit. Unele dintre ele sunt in USD si altele in Euro.
Portofoliul Public nu este facut pentru a fi copiat. Am spus ca Portofoliul Public a fost facut pentru a da un exemplu de ce se poate obtine atunci cand investesti in mod regulat. Totusi, fiecare dintre noi suntem unici. Avem profil de risc unic, avem asteptari personalizate, ne comportam diferit cand vine vorba de castiguri si pierderi. Toate aceste lucruri (si altele) fac ca acest portofoliu sa nu fie unul potrivit pentru a fi copiat. Mai mult, consider ca nici un portofoliu nu ar trebui copiat, oricat de bun ar fi el. Cel mai bun portofoliu pe care il putem face, ca investitori, este acel portofoliu individualizat care raspunde SPECIFIC nevoilor noastre.
Simt nevoia sa subliniez acest lucru pentru ca, de multe ori, aud de oameni care folosesc diferite platforme pentru a copia alti investitori sau traderi. Cred sincer ca obiceiul acesta este foarte daunator pe termen lung si nu este in nici un caz calea spre succesul in investitii.
De ce am mutat contul la de la IB
Atunci cand am inceput Portofoliul Public am avut de ales intre mai multi brokeri. La momentul respectiv, acum mai bine de doi ani de zile, Interactive Brokers avea cea mai buna oferta pentru cei care incepeau sa investeasca si voiau sa isi deschida un cont. Am mai scris despre asta pe blog si nu are rost sa reiau toate motivele pentru care am ales atunci IB.
Iesirea din Uniunea Europeana a Regatului Unit a complicat foarte mult lucrurile pe platforma pe care o foloseam in trecut. Astfel, Interactive Brokers a deschis noi filiale (in Ungaria si Irlanda) si a mutat acolo conturile cetatenilor europeni. Printre ele erau si conturile romanilor. Deschiderea acestor noi brokeri a anulat practic toate avantajele pe care le aducea vechiul broker.
Intre timp insa, din fericire pentru noi – ca investitori – au aparut oferte mai bune. are o astfel de oferta – 0 comisioane pentru ETF-uri si actiuni cu depunere in conditii foarte bune.
Comisioanele lunare si pe tranzactie
Din pacate, pentru Interactive Brokers si pentru conturile noastre de acolo, IB are un comision lunar de 10 USD minim. In plus au si comisioane pe tranzactii. Acesta a fost PRINCIPALUL MOTIV pentru care am renuntat la IB in favoarea .
Da, exista inainte de iesirea UK din Uniunea Europeana posibilitatea sa te afiliezi cu un “introducing broker” al IB si sa nu platesti comisioanele lunare. Am folosit aceasta solutie si am scris despre ea aici. Din pacate, dupa BREXIT, acest lucru a incetat sa functioneze.
Tradestation Global (brokerul afiliat IB pe care il foloseam pentru a evita comisioanele lunare) a anuntat ca va taxa lunar cu 15 USD fiecare cont afiliat prin ei. Inteleg ca exista posibilitatea de a schimba acest afiliat si de a beneficia in continuare de comision lunar zero dar deja implica multa munca de cercetare a pietei, mai ales in conditiile in care sunt si alte optiuni, mai bune.
Pe langa comisioanele lunare (care cu ceva munca pot fi anulate) IB percepe si comision pentru fiecare tranzactie. Consider perfect in regula ca acest lucru sa existe, stiu ca un broker este o companie care urmareste profitul pana la urma, dar, daca exista posibilitatea sa evit aceste comisioane, este practic datoria mea, de investitor, sa fac acest lucru.
Atunci cand facem investitii ne dorim natural si maximizarea profitului pe care aceste investitii le aduc lunar. Daca pot sa fac asta si nu ma costa efort in plus atunci cu siguranta este un lucru pe care mi-l doresc.
Imi doresc ca Portofoliul Public sa fie un cont care sa-mi ocupe cat mai putin timp lunar, nu unul pentru care sa fie nevoie sa fac schimbari mereu, sa caut ofertele cele mai bune de afiliere constant si sa imi cheltui timpul pentru optimizari de comisioane. Ceea ce ma conduce la o alta problema…
Comunicarea defectuoasa
Am observat la Brexit (dar si inainte de acest eveniment) ca Interactive Brokers are o comunicare foarte slaba cu clientii. Au fost FOARTE MULTE cazuri in care am primit intrebari de la cei din comunitatea Finante Personale legate de diferite nelamuriri pe care Interactive Brokers nu le-a adresat corespunzator. Am fost foarte suprins sa vad o asemenea comunicare slaba pentru o companie atat de mare cum este Interactive Brokers.
Eu personal am avut foarte multe intrebari legate de procesul prin care vor trece clientii din UE dupa Brexit. Am primit emailuri prin care mi se comunica ceva ca mai apoi ele sa fie contrazise de realitate. Inteleg ca IB este un broker foarte mare si dificultatile tehnice sunt greu de anticipat si rezolvat uneori. De multe ori insa am fost nevoit sa ma informez de la alti clienti care au primit mai multe informatii ca mine sau chiar de pe forumuri si grupuri de discutii. Consider ca acest lucru nu este acceptabil si imi doresc mai mult de la brokerul pe care il folosesc.
Nu sunt chiar un strain al tehnologiei, in general, si am trecut prin cateva migrari de clienti, de sisteme, de moduri de lucru. In aceste cazuri cel mai important este cum reusesti sa comunici cu clientul si cum il faci sa simta ca banii si datele lui sunt in siguranta.
Personal ma asteptam la o comunicare si o planificare MULT mai buna in cazul Interactive Brokers. Din pacate aceasta nu a fost doar in cazul Brexit ci pare o problema care se repeta destul de des pentru aceasta companie.
Suportul tehnic
Probabil cea mai mare problema pe care am intampinat-o la IB a fost suportul tehnic. Acest lucru este si mai deranjant cand iau in considerare punctul anterior legat de comunicarea defectuoasa. Desi au un site destul de stufos, cu multa informatie ea este destul de complicat prezentata.
De foarte multe ori cand aveam nevoie de o anume informatie ea era foarte greu de aflat de pe site. Eram fortat sa deschid un ticket pentru a intelege anumite lucruri. Asta inseamna cel putin 2 zile de asteptare. Uneori am incercat sa discut pe chat cu suportul IB. Am reusit intr-un final dar s-a lasat cu nervi si frustrari aproape de fiecare data.
Daca ar fi sa compar cei doi brokeri – si trebuie sa fac asta daca vreau sa gasesc cel mai bun broker pentru contul meu – nu am cum sa nu vad diferenta imensa de calitate in favoarea cand vine vorba de suportul tehnic. Desi folosesc XTB de ceva timp (am si un cont in Euro deschis la ei, in afara de Portofoliul Public) nu am gasit nici o situatie in care sa ma plang de suportul lor tehnic. Ba chiar am primit raspunsuri la emailuri la 5 minute dupa ce le-am trimis. Initial am crezut ca este vorba de un raspuns generic si superficial dar s-a dovedit foarte repede ca problema nu era deloc tratata superficial. Sigur ca nu mereu am primit un astfel de raspuns dar nu imi aduc aminte nici o data cand nu am primit raspuns in aceeasi zi.
Pentru un client, mai ales daca vorbim de un client la inceput de drum cum sunt multi dintre cei cu care am vorbit si care ma urmaresc, acest lucru este foarte important. Este practic o minima garantie ca firma respectiva este interesata de client, de contul si nevoile lui. Suportul tehnic bun nu este suficient atunci cand folosim un serviciu, orice serviciu, dar este foarte necesar.
Siteul greu de folosit
Cred ca oricine a folosit siteul IB este de acord ca nu este cel mai intuitiv site. Daca extind comparatia si asupra aplicatiilor pentru computer ajung repede la concluzia ca sunt niste aplicatii care arata ca in anii 1990. Atat siteul cat si aplicatia de calculator functioneaza. Te poti descurca cu ele (si am si facut-o timp de 2 ani). Nu cred insa ca poate avea cineva pretentia ca functioneaza bine si ca sunt la nivelul anului 2021.
Daca eu care sunt o persoana destul de tehnica, abia ma descurc pe siteul IB cand vreau sa fac operatii normale oare cum se descurca cineva care nu are aceeasi inclinatie ca mine? Daca ma iau dupa mesajele pe care le-am primit de la multe persoane ce si-au deschis cont la IB, se descurca destul de greu. In special o problema este faptul ca depunerea de fonduri pe site nu este deloc un proces usor de realizat. Cred ca in investitii conteaza si exeperienta clientului. Contactul pe care il are clientul cu programele puse la dispozitie au rolul si importanta lor.
Mi-ar placea sa vad pe viitor o schimbare in bine fata de problemele prezentate aici. Ar fi, din punctul meu de vedere, un avantaj pentru noi, clientul final. Mi-ar placea sa stiu ca am, ca roman, de ales intre mai multi brokeri seriosi pe care ii pot folosi pentru a putea face investitii. Cred sincer ca o concurenta mai mare intre brokeri ne ajuta pe noi, investitorii.
Articolul acesta nu este despre si nu o sa insist mai mult decat am facut-o deja asupra diferentelor dintre cei doi brokeri. Nici nu este si nu se vrea a fi o critica a Interactive Brokers. Am vrut doar sa explic motivele care m-au facut sa schimb brokerul pentru ca am primit aceasta intrebare si pentru ca mereu am fost foarte transparent cand a fost vorba de Portofoliul Public. La fel sunt si acum si voi ramane si in continuare.
Am fost nevoit sa compar cei doi brokeri, din punctul meu de vedere, pentru ca practic acesta este gandirea pe care am avut-o atunci cand am analizat situatia si cand am mutat contul. Nu am sa insist mai mult de ce consider ca este mai potrivit. Daca va intereseaza parerea mea legata de XTB o gasiti aici si aici.
Cum am mutat contul de la IB
Mutarea contului de la Interactive Brokers catre XTB se face destul de simplu DACA sunt urmati anumiti pasi. Din pacate acesti pasi nu sunt foarte cunoscuti si Interactive Brokers nu face eforturi prea mari (de inteles) sa explice procedura.
Mutarea contului se face prin mutarea pozitiilor de la un broker la altul nu prin mutarea contului propriu-zis. Pasii pe care eu i-am urmat sunt prezentati mai jos:
- Anuntarea XTB ca urmeaza mutarea unor pozitii.
- Verificarea ETF-urilor pe care vreau sa le mut la XTB
- Inceperea procesului de mutare catre XTB (de la IB)
- Transferul (Asteptarea) efectiva.
- Inchiderea contului la IB.
Deschiderea contului la XTB.
Inainte sa pot transfera orice pozitie de la IB am deschis un cont la XTB. Aveam deja un cont in Euro -asa cum am mai spus- si deschiderea unui cont in USD a fost FOARTE SIMPLA. A fost atat de simpla incat la final nu eram convins ca am deschis contul.
Practic tot ce a trebuit sa fac a fost sa ma loghez in contul pe care il aveam deja, sa intru in sectiunea “Client Office” si de acolo sa apas butonul “adauga un cont”. A trebuit sa aleg moneda si… gata. Asta este tot. Nu a fost nevoie sa fac nimic altceva. Am avut contul deschis in mai putin de doua minute.
Daca nu ai deja cont la XTB procedura este putin mai lunga dar nu foarte grea. Practic trebuie completat un formular de la ei de pe site. Un prieten care si-a facut cont de curand a reusit sa deschida contul in mai putin de doua ore.
Anuntarea XTB ca urmeaza mutarea unor pozitii.
Un al doilea pas care trebuie facut neaparat este sa-i anuntam pe cei de la XTB ca vrem sa facem acest transfer. Prima data cand am incercat sa fac transferul nu am stiut ca trebuie sa fac si acest pas si actiunile nu au ajuns in contul meu (nici nu au plecat de la IB). Practic am pierdut mai mult de 1 saptamana asteptand pana cand mi-am dat seama ca procesul nu functioneaza fara sa-i anunt si pe cei de la XTB de dorinta mea de a transfera aceste actiuni.
Din fericire suportul XTB a fost foarte promt si mi-au trimis niste formulare simple de completat. Practic trebuie sa le spun ce actiuni transfer la ei (codul ISIN si numarul de actiuni). Eu am transferat doar actiuni la bursa din Londra si a trebuit sa completez un singur formular dar am banuiala ca daca transferam actiuni de la mai multe burse trebuie completat un formular pentru fiecare bursa de unde transferam.
Am trimis formularul pe email completat si semnat. Completarea lui n-a durat mai mult de 10 minute si a fost practic singurul pas unde a trebuit sa discut direct cu XTB referitor la acest transfer.
Verificarea ETF-urilor pe care vreau sa le mut la XTB
Un pas foarte important este verificarea actiunilor / ETF-urilor pe care dorim sa le mutam. A trebuit sa ma asigur ca exista acele ETF-uri la XTB. Verificarea se face dupa ISIN si oricum este necesara pentru ca, asa cum am spus in paragraful anterior, celor de la XTB a trebuit sa le transmit aceste coduri ISIN.
Eu am aflat codurile ISIN direct de pe pagina fiecareui ETF in parte. Am considerat ca asa este cel mai sigur pentru mine. Am verificat daca acel cod exista la XTB printr-o cautare in contul meu de brokeraj. Pur si simplu am introdus codul cautat si am avut grija ca toate ETF-urile pe care vreau sa le mut sa fie prezente si pe platforma XTB in moneda si pe bursa pe care le am deja.
O parte interesanta este ca o parte din ETF-urile pe care am vrut sa le transfer nu se regaseau la XTB. Cu aceasta ocazile le-am si cerut sa le adauge. A durat o perioada (uneori poate dura chiar si mai mult de 30 zile) dar ele au fost adaugate in platforma. Intr-un final am renuntat sa le mai transfer la XTB pentru ca am renuntat la ele in acest portofoliu dar, daca voiam, dupa ce au fost adaugate aveam posibilitatea sa le transfer la fel ca orice alt ETF.
Inceperea procesului de mutare catre XTB (de la IB)
Inceperea procesului a fost una dintre putinele activitati putin mai complicate din tot acest proces. Practic in siteul IB trebuie sa alegi sectiunea de “Transfer & Pay” si apoi tipul transferului. Eu am ales “Basic FOP Transfer”. FOP inseamna “free of payment” si se traduce prin “gratuit”. A fost practic singurul semn pe care l-am gasit ca transferul este gratuit si nu trebuie sa platesc nimic pentru el.
A fost intr-adevar gratuit, nu am platit nimic pentru a transfera actiunile de la IB catre un alt broker dar as fi preferat sa gasesc undeva explicit acest lucru. Practic, in afara de aceasta denumire, nu am avut nici un fel de siguranta asupra pretului pe care trebuie sa-l platesc pentru transfer, mai ales ca transferul gratuit este, de obicei, ceva foarte rar (un punct bun pentru IB in acest caz, trebuie sa recunosc).
Pe urmatoarea pagina a trebuit sa introduc datele de la broker si sa adaug fiecare pozitie pe care vreau sa o transfer. Din fericire lucrurile sunt destul de simple pentru ca se poate cauta dupa ISIN, pe care il aveam deja.
Practic am introdus toate ETF-urile pe care voiam sa le transfer impreuna cu numarul de actiuni si am pornit procesul de transfer.
Transferul (asteptarea) efectiva
Ceea ce trebuia sa fac eu pentru transfer s-a oprit in acest moment. Din pacate n-am primit nici un fel de atentionare sau instiintare de transfer la momentul in care am inceput aceasta operatiune.
Personal gasesc acest lucru deranjant. As fi preferat macar un email sau o instiintare vizuala in cont. Nu imi amintesc sa fi primit vreun email nici cand actiunile au fost transferate efectiv. Imi aduc aminte ca m-am logat intr-o zi in cont (desi este un cont pe care il folosesc pentru investitii in mod pasiv si nu il urmaresc des in perioada respectiva m-am logat zilnic) si pur si simplu actiunile au disparut de acolo.
Interesant este faptul ca a mai durat aproape o saptamana pana cand ele au aparut in XTB. In acea saptamana nu aveam actiunile in nici un cont. Nu m-a deranjat neaparat lucrul aceasta dar as fi preferat sa fiu anuntat de acest proces inainte pentru stii la ce sa ma astept. Nu m-am speriat pentru ca eram sigur ca nu pot disparea actiunile dar senzatia nu este cea mai placuta.
Transferul in sine a durat aproape doua saptamani din momentul in care l-am inceput si pana cand mi-au aparut actiunile in contul XTB.
Inchiderea contului la IB.
Ultimul pas in aceasta mutare este optional dar este practic motivul pentru care am inceput toata mutarea – inchiderea contului la IB si schimbarea investitiilor din portofoliul public spre XTB.
Inchiderea contului se face printr-un formular care se completeaza direct la IB pe site. In momentul inchiderii contului IB cere ca acesta sa fie gol, sa nu existe nici actiuni in el si nici bani de nici un fel. In momentul in care contul de la IB este gol, se poate inchide.
Cum vad viitorul pentru Portofoliul Public?
Nu cred ca Interactive Brokers este un broker rau. In anumite situatii se poate dovedi ca este un broker excelent. Din pacate, pentru Portofoliul Public, nu a fost cazul.
Asa cum am mai spus in articol, consider ca in prezent are cea mai buna oferta pentru romanii care doresc sa inceapa sa investeasca (sau sunt deja pe acest drum) – inclusiv pentru cei care fac asta sub forma investitiilor de tip pasiv.
Pana la o suma considerabila – 250.000 Euro media lunara in cont sau 100.000 USD tranzactii lunare – XTB nu percepe practic nici un comision pentru actiuni si ETF-uri cu detinere. Acest lucru este foarte important pentru mine, ca investitor, si se reflecta imediat in valoarea contului meu. Comisioanele pe care le salvez le pot folosi pentru a cumpara mai multe actiuni in cont.
Consider ca in viitor, cel putin pe termen mediu daca nu chiar pe termen lung, locul Portofoliului Public este la .
Nota: Acest articol nu a fost sponsorizat de XTB. In Portofoliul Public investesc banii mei personali si pot folosi ORICE broker consider ca este potrivit pentru contul meu de investitii.
Totusi, Finantepersonale.ro si XTB au un parteneriat pe care l-am anuntat pe blog (aici). In baza acelui partneriat link-urile catre XTB din acest articol contin un link de afiliat. Daca vrei sa vezi oferta XTB dar nu vrei sa folosesti un link de afiliat poti accesa direct siteul XTB FARA un astfel de link.
Adresa este: https://ro.xtb.com/comision-0-pentru-actiuni-si-etf-uri-cu-detinere
Sunt curios sa-mi spui cum ti s-a parut experienta mea si daca ai luat in calcul mutarea de la Interactive Brokers catre XTB (sau catre alt broker) dupa Brexit. Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Buna Stefan!
Foarte interesant articolul, chiar aveam nevoie de informatii de acest tip pentru ca vreau si eu ma reintorc la XTB, de unde plecasem din cauza impozitelor de 30 % pe dividende pentru piata SUA. Dar in conditiile actuale nu mai e OK contul IB. Mai am si o mica suma de bani rezultata din dividende acolo, pe care probabil o sa o retrag, pentru inchiderea contului IB. Multumesc pentru toata munca ta!
Multumesc mult pentru articol si pentru celelalte de asemenea, Stefan, le urmaresc pe toate cu interes.
Am trecut si eu prin aceeasi experienta: de la IB la XTB.
Si pe mine tot partea de comisioane m-a convins.
Spre deosebire de tine, eu am primit raspuns negativ la absolut toate ETF-urile pe care le-am “cerut” la XTB si nu am putut transfera nici o pozitie. In rest, platforma si customer-support mi se par la inaltime.
Pe langa oferta de instrumente (ETF-uri), mi se pare ca ar mai putea extinde partea de raportare, pe care o apreciam foarte mult la IB.
La urma urmei, nu le pot avea pe toate, pana acum lucrurile arata bine, sper sa nu trebuiasca sa fac aceasta schimbare de broker prea curand din nou.
Sunt curios, care sunt ETF-urile pe care le-ai cerut si ti-au spus ca nu se pot aduce? Lasa-mi o lista daca se poate sau pe email.
Corect pentru partea de raportare, si eu mi-as dori rapoarte lunare de la XTB.
CSEMU, CSSX5E, VUAA, VETA
Multumesc pentru raspuns.
CapTrader e un broker german introductiv pt ibkr, e mult mai solid decât xtb
Am explicat in articol de ce nu mai vreau Indtroducing Broker pt IBKR. Pentru Portofoliul Public prefer XTB, mi se pare mult mai potrivit pt nevoile acelui portofoliu.
Salut,
În cazul unei astfel de mutări, ce se întâmplă cu “open price”-ul fiecărei poziții? Va apărea în contul broker-ului destinație cu valoarea instrumentului respectiv din ziua curentă, sau cu valoarea inițială care exista în contul broker-ului sursă? Dacă răspunsul este prima variantă (ceea ce așa pare a fi din imaginea cu lista de poziții deschise), atunci cum va știi noul broker să calculeze corect profitul real în momentul în care va trebui să emită raportul fiscal pentru anul respectiv în care aceste poziții mutate vor fi vândute?
Mulțumesc.
Corect Stefan, eu as zice ca aplicatiile se adreseaza unor tipuri de investitori diferiti, la interactive brokers scad comisioanele pe masura ce ai un portofoliu mai mare iar peste 100k investiti nu mai ai comision de inactivitate, pe cand la xtb esti penalizat cu cat valoarea portofoliului e mai mare (peste 250k daca nu ma insel). La inceput poate merita sa ai un cont la xtb cand valoarea portofoliului e mica si apoi sa te muti pe interactive brokers.
Salut!
Ai dreptate cu mentinunea ca 250.000 Euro este o valoare foarte mare pentru Romania. Stiu ca cei de la XTB au spus ca mai putin de 0.1% din clientii lor au peste 250.000 Euro (sper sa nu gresesc).
Bună,
In conditiile razboiului Rusiei, tinand cont ca exista un risc pt Polonia ma gandesc sa imi mut contul de la XTB catre IBKR. Ce parere aveti ?
E o alegere personala.
Eu nu consider ca-i nevoie sa-mi mut contul 🙂
Salut Stefan,
Ce banca folosesti pentru administrarea contului curent in dolari? Inteleg ca alimentarile la XTB se pot face si din Revolut dar pentru retrageri nu este acceptat. Si ai reusit sa faci de teste si o retragere din XTB? Se aplica ceva comisioane la retragere?
Multumesc.
Salut!
Depun cu Revolut. Am premium si nu platesc comision.
Am retras dar Euro, nu USD. Am scris despre asta aici: https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/#Depunere_si_retragere_USOARE
In Euro intra in ING in cateva ore maxim. Nu imi fac probleme de retrageri in USD. Pot sa deschid un cont, la un moment dat si primesc acolo plata. Nu planuiesc sa retrag prea curand.
Mulțumim, Ștefan. Articolul e inspirant, mai cu seamă că dificultatea de a comunica eficient cu IB mă apasă tot mai tare. Îmi spui te rog, ți s-a transferat automat și Cost Basis-ul pozițiilor din IB în XTB?
Salut!
Nu, cost basis-ul este cel din momentul mutarii. Poti sa vezi asta in raportul lunar 🙂
Spor!
Mersi, Ștefan. Asta nu înseamnă profit diminuat pe pozițiile mutate? (presupunerea e că le-ai cumpărat la un cost basis mediu mai mic decât cost basis-ul din momentul mutării)
Xtb a modificat de 3 ori în 3 ani comisioanele. Poate le mai schimba de 3 ori în următorii 3 ani. Poate fi 9, 5, 10, 15 euro. Schimbam mereu brokerul? Pentru ce sume investim pe luna noi micii investitori, e mult că plătim 10 euro comision pentru un broker cum e ibkr? Cat un abonament la Netflix sau 2 cafele la Starbucks?
Salut! Iti multumesc pentru comentariu.
Eu cred ca modificarea comisioanelor de 3 ori in 3 ani este un semn bun din partea XTB. Inseamna, pentru mine, ca ei cauta solutii pentru a oferta cat mai buna atat pt ei dar si pentru clienti. Nu am de unde sa stiu ce va face XTB in viitor dar din discutiile pe care le-am avut cu ei am speranta ca nu vor mari comisioanele (cel putin pentru investitii in ETF-uri).
Brokerul il voi schimba de cate ori merita sa-l schimb. Am platit cei 10$ abonament la IBKR timp de aproape 2 ani, cand nu am avut de ales (adica atunci cand a fost mai convenabil pentru portofoliul meu). Pe de alta parte nu inteleg de ce as alege sa platesc niste comisioane daca exista un broker serios unde pot sa nu le platesc. 🙂
Fiecare alege ceea ce ii convine din oferta de brokeri si eu chiar sper sa fie mai multi brokeri prezenti pe piata ca sa fie concurenta mai serioasa intre ei si sa castigam noi, investitorii.
10 Euro pot fi multi pentru unii si f putin (sau chiar nesemnificativ) pentru altii. Din cat investesc eu lunar inseamna 2%. Nu e putin deloc 🙂
Sunt oameni care imi spun zilnic ca nu au cum sa investeasca 500$ (si poate investesc doar 100-200$ lunar). Pentru ei acei 10$ inseamna chiar si mai mult de atat procentual vorbind.
Partea buna ca este fiecare poate alege brokerul in care are incredere si care este cel mai bun pentru el personal. Nu trebuie (si nici nu intentionez) sa copieze nimeni ceea ce fac eu (nici in materie de broker si nici in materie de investitii) pentru ca nu avem acelasi profil de risc, perioada de investitii, asteptari, etc. Important este sa investim. Daca XTB sau IBKR sau alt broker nu se potriveste pentru tine, nu il alege! Alege ce-i bun pt tine dar investeste cat mai mult pt viitorul tau. Asta e important.
PS: Nu mai sunt la curent cu oferta IBKR dar am inteles ca au renuntat la comisionul de 10$ lunar. Inteleg ca se plateste doar comisionul de achizitie ceea ce e si mai bine 🙂
Nu iti e frica ca XTB nu dispune de 2fa si poti pierde tot?
Un database leak si extrem de lejer se poate accesa contul.
Si daca e greu sa adaugi un alt cont bancar pe care sa se faca retragerea, tot o sa-ti vada datele personale precum cele de buletin, telefon, adresa, etc.
Be careful!
Foarte buna intrebarea Tj Milles. Si eu sunt curios ce are de spus Stefan despre asta… Mi se pare extrem de important ca brokerul sa aiba posibilitatea de 2FA. Din acest motiv si eu am emotii cu investitiile pe xtb.
Salut!
Intr-adevar securitatea este importanta. Sper ca in curand sa avem 2FA pentru conturile pe care le avem deschise la XTB 🙂
Salutare. Pe parcursul acestui întreg proces de mutare a fost verificat în vreun fel de către XTB sau IBKR faptul că cele două conturi (sursă și destinație) aparțin aceluiași beneficiar? Cu alte cuvinte, este posibil să fie transferate prin această modalitate acțiuni între două persoane diferite, e.g. soț -> soție, părinte -> copil?
Țin de doi ani la bookmarks acest articol și cred că a venit momentul să fac și eu același transfer. Mulțumesc mult că ai scris atât de detaliat ce e de făcut!
Ma bucur, Andrei!
Ai facut transferul?
Salut Stefan,
De cativa ani am un portofoliu de ETFs pe XTB si sunt f multumit.
Intentionez sa pornesc un portofoliu DGI pe US stocks.
Ce recomanzi in anul 2024 ptr DGI US stocks, IBKR sau XTB?
Vad ca multa lume recomanda IBKR ptr actiuni individuale si portofolii mari si XTB ptr ETFs.
Multumesc.
Succes
Salut!
Pentru DGI nu am facut inca o comparatie si nu pot sa fac o recomandare.
Un lucru la care ma gandesc acum, foarte rapid, este sa verifici daca instrumentele in care vrei sa investesti exista la brokerii pe care ii analizezi.
Banuiesc ca iti doriti sa investesti in actiuni individuale pentru Dividend Growth Investing (DGI).
Care sunt comisionele percepute de XTB pentru fiecare pozitie pe care o aduci la ei? Sunt cele de 25E/ISIN din lista de comisioane?
Salut,
Pentru aducerea e pozitii la XTB eu nu am platit comisioane atunci cand am transferat contul. Din ce stiu eu acum nu exista nici in prezent astfel de comisioane.
Exista comisioane pentru transfer in exterior (de la XTB la un alt broker) – cred ca la acestea te referi cand spui “25E/ISIN din lista de comisioane?”
Salut
Eu transfer actiuni cumparate in mai multe transe. Fiecare a fost la alt pret.
Ce ai trecut in formularul de la XTB in coloana Cost Basis ? Cum se calculeaza?
Salut,
Imi pare rau dar nu mai tin minte cum am facut atunci pentru Cost Basis. Cred ca cel mai sigur ar fi sa intrebi pe cei de la XTB. Au un suport foarte bun si, din experienta mea, raspund foarte repede.