Sumar
Active si Pasive
Sunt sigur ca deja ai citit primul articol in care am vorbit despre active si pasive. Daca nu, il gasesti aici. Te sfatuiesc sa-l citesti eu cred ca ajuta. Este vorba despre articolul in care iti vorbeam de datoriile bune si cele rele.
Scurta parte teoretica
Definitia contabila a unui activ si a unui pasiv ne ajuta putin sa intelegem aceste concepte. Din punct de vedere contabil activele sunt ceea ce detinem pe cand pasivele sunt modul in care finantam ceea ce detinem (adica activele). Totusi, in finante personale aceste definitii nu ne ajuta foarte mult. Ele sunt prea tehnice.
In articolul de fata am sa-ti prezint modul in care inteleg EU activele si pasivele cand vine vorba de finantele mele personale. Modul acesta deriva din definitia contabila dar ajunge sa difere destul de mult fata de sensul initial. Nu este un mod unic sau original (in sensul ca nu l-am inventat eu si se mai gaseste in literatura de specialitate ) dar este modul care pe mine ma ajuta cel mai mult atunci cand trebuie sa fac decizii legate de finantele mele personale. Sper ca exemplele pe care le voi da in acest articol sa ti se para interesante si sa te puna putin pe ganduri.
Ce sunt ele pentru mine ?
Cred ca cea mai simpla explicatie in acest sens o da Robert Kiyosaki in cartea “Cadranul Banilor“. El foloseste, sub o forma foarte asemanatoare, urmatoarea sintagma – “Urmareste banii. Daca ceva iti scoate bani din buzunar atunci este un PASIV. Daca iti pune NET bani in buzunar este un ACTIV.” Net inseamna ca diferenta intre venituri minus cheltuieli este pozitiva.
Pentru mine un ACTIV este “ceva” ce iti produce bani. Poate fi venit pasiv (venit pe care il primesti fara sa muncesti mereu pentru el – de exemplu o chirie sau un dividend) dar nu neaparat. Poate fi in forma fizica sau nu.
Un PASIV este “ceva” ce iti consuma bani.
Aceasta explicatie (pentru ca nu am pretentia sa fie o definitie) mi se pare cel mai simplu mod in care pot explica ACTIVELE si PASIVELE.
Exemplele clasice…
Consider aceste doua exemple un punct de plecare excelent – si nu ne vom limita la ele.
Locuinta proprie este un activ?
De multe ori auzim expresia “am investit intr-o casa / intr-un apartament”. Este vorba despre locuinta proprie. Putem considera aceasta proprietate un activ? Ne pune ea bani in buzunar? Daca suntem realisti, ajungem repede la parerea ca nu, imobilul acesta nu este un activ. Ne costa intretinerea lui (fie ca stam la bloc sau la casa, avem taxe anuale, avem utilitati pe care trebuie sa le platim – uneori chiar daca nu locuim acolo) si uneori avem chiar si rate la banca.
Locuinta proprie vine impreuna cu un cost si nu aduce venituri suplimentare. Trebuie sa PLATIM bani pentru a locui acolo chiar daca avem drept de proprietate 100%. Din acest motiv locuinta este un PASIV.
Este masina un activ?
Un al doilea foarte intalnit exemplu de PASIV care este confundat de catre multe persoane cu un ACTIV este masina personala. Acum un an de zile aproape toata lumea in jurul meu facea “o investitie” si isi cumpara masina noua. Am pus “investitie” in ghilimele pentru ca nimic legat de o masina noua nu poate fi numit investitie, cu adevarat.
O masina se depreciaza -adica ii scade valoarea- din prima secunda in care o pornesti. Cu cat are mai multi KM cu atat ii scade mai tare valoarea. Dupa primii 5 ani de viata, probabil, si-a pierdut peste 40% din valoarea initiala. Cum putem considera un asemenea rezultat, pe care il stim de la inceput, o investitie?
Pe langa asta mai trebuie sa platesti combustibil (chiar si la cele electrice), cauciucuri, consumabile, revizii anuale, impozit, asigurare, etc . Pe scurt – ai cheltuieli.
Sigur, nu este nimic gresit sa-ti cumperi o masina. Mai ales daca urmezi regulile pe care le-am expus aici. Inteleg nevoia de a avea o masina si uneori chiar si placerea ca ea sa fie noua. Mi-am facut si eu acest capriciu – la un moment dat.
Este totusi gresit sa consideri aceasta cumparare drept o investitie sau sa consideri masina un activ. N-are rost sa ne mintim singuri, nu ?
Mereu un pasiv? Dar un activ?
Am discutat deja despre casa si masina. Am stabilit ca le putem incadra la categoria PASIVE. Avem oare vreo metoda prin care le putem transforma din aceasta categorie in cea de ACTIV? Avem! Ele devin active atunci cand le folosim pentru a ne produce bani.
Putem sa folosim masina pentru a lucra pentru o companie de ridesharing. Putem sa o inchiriem altcuiva si sa primim o suma de bani pentru asta. Putem sa o folosim pentru a ne aduce bani in buzunar in loc sa platim noi bani, din buzunarul nostru.
Nici exemplul cu imobilul nu este mult mai greu de ajustat. O metoda foarte simpla este inchirierea imobilului sau macar a unei parti din el. Putem sa folosim imobilul pentru a cere chirie cuiva care doreste sa locuiasca acolo – uneori tot ce trebuie sa facem este sa ne luam un coleg de apartament.
Exista metode prin care putem transforma un pasiv intr-un activ – daca vrem. Din pacate exista si metoda inversa, putem transforma un activ intr-un pasiv daca nu suntem atenti. Casa din exemplul de mai sus se tranforma (din nou) in pasiv daca colegul de apartament pleaca si nu il inlocuim. La fel se intampla si cu masina daca nu reusim sa o inchiriem nimanui.
Banii lichizi?
O intrebare foarte importanta – aproape filosofica – se pune atunci cand discutam despre banii lichizi (banii “cash”). Sunt ei activ sau pasiv? Din punct de vedere contabil ei sunt clar un ACTIV (unul dintre cele mai importante chiar) – dar noi nu discutam din punct de vedere contabil.
Daca ar trebui sa ii punem neaparat intr-o categorie ei pot fi incadrati la ACTIVE. Ii putem tine in portofel sau in banca, intr-un cont la vedere, unde nu au dobanda, dar daca ii depunem intr-un cont de economii exista un mic procent pe care il primim ca dobanda in fiecare an.
Dar pentru banca – cum sunt banii acestia? Sunt tot un activ? Ce se intampla in momentul in care noi depunem bani intr-un cont? Banca primeste bani pentru care trebuie sa plateasca dobanda. Banii respectivi pentru banca sunt un PASIV. Este rolul ei sa ii transforme intr-un activ in momentul in care ii ofera prin imprumuturi altor persoane sau firme.
Aur?
Din punct de vedere contabil aurul este un activ. Din punctul meu de vedere aurul este… O INVESTITIE. Eu nu-l consider activ decat in momentul in care reusim sa folosim aurul respectiv pentru a beneficia de un venit. Daca acel venit este unul recurent atunci este si mai bine.
Da, este adevarat ca aurul se poate aprecia in timp. Ne aduce insa aurul bani efectiv, daca doar il detinem? Nu foarte des, nu foarte usor…
Obligatiuni?
Obligatiunile sunt datorie. Atunci cand cumperi o obligatiune practic imprumuti pe cineva cu o suma de bani. Primesti in schimbul acestui imprumut o dobanda – care poarta numele de cupon. Conceptul este simplu la baza si exprima exact ceea ce cautam de la un activ.
Obligatiunile sunt active – ne aduc bani in plus, in buzunar atunci cand le cumparam. Cum sunt ele pentru firma care le emite? Evident, PASIVE.
Actiuni?
Asa cum sunt sigur ca stii am un portofoliu public pe bursa unde investesc lunar in actiuni. Mi-am pus si eu, acum mult timp, intrebarea – “Actiunile sunt active?” Cu siguranta actiunile pe bursa (stocks) sunt investitii.
Sunt ele insa si active? Sunt constient ca in contabilitate toate actiunile detinute sunt considerate active. Intrebarea mea nu vine din punctul de vedere al contabilitatii. Acolo lucrurile sunt foarte simple. Intrebarea vine din punct de vedere al finantelor personale. Concluzia la care am ajuns eu a fost ca “depinde”.
Acest “depinde” tine foarte mult de modul in care ne aduc actiunile bani. Daca cumparam actiuni carora le creste valoare, pe care le tinem o perioada de timp si apoi le vindem nu avem neaparat de-a face cu active.Am castigat bani pentru ca altcineva a fost dispus sa plateasca mai mult decat am dat noi pentru ele dar nu pentru ca actiunile au “produs” ceva pentru noi.
Daca in schimb actiunile ne platesc lunar, trimestrial sau anual pentru ca le detinem atunci ele SUNT active. Aceasta plata o regasim sub forma de dividend.
O actiune care nu plateste dividend o pot pastra toata viata in portofoliu fara sa ne aduca nici un fel de venit. Cum as putea, in acest caz, sa consider ca acea actiune este un activ? Pe de alta parte, o actiune care plateste in mod regulat dividend indeplineste foarte usor conditiile pentru a fi un activ.
Drepturi de autor? Licente? Subscriptii?
Fie ca discutam despre programe de calculator, jocuri sau muzica, de cele mai multe ori, achizitionam o licenta pentru a le putea folosi, pentru a ne putea juca sau pentru a le putea asculta. Aceasta licenta aduce celui care detine drepturile de autor bani – de fiecare data cand cineva cumpara acea licenta.
Pentru detinatorul licentei ea este un activ. Daca noi suntem detinatorii drepturilor de autor le putem considera active, pentru noi.
Ceasuri, bijuterii, haine…
Sper ca este destul de clar din exemplele date pana acum ca aceste categorii nu se incadreaza, in general, la ACTIVE. Nici macar daca discutam de marci de lux. Nu conteaza marca, conteaza directia banilor. Iti aduc aceste lucruri bani? Daca nu, nu sunt active.
Le poti folosi pentru a incasa bani de pe urma lor fara sa le vinzi? Sigur, poti oricand inchiria aceste obiecte altor persoane daca sunt suficient de valoroase pentru a fi imprumutate. Daca le folosesti doar pentru uzul personal si pentru propria placere ele nu sunt decat pasive. Daca gasesti o metoda de a crea bani de pe urma lor le poti incadra in categoria ACTIVELOR.
Activele sunt investitii
Asa cum am spus deja in cazul actiunilor – avem uneori investitii care nu sunt active. Alte exemple pot fi din sfera imobiliarelor. De exemplu un teren poate fi o investitie dar daca nu imi aduce bani in buzunar eu nu il consider activ. Din fericire exista metode pentru a transforma aproape orice investitie intr-un activ.
Activele sunt investitii dar nu toate investitiile sunt active.
Tine de noi, ca investitori, sa identificam modul in care putem face acest lucru. Uneori este simplu, uneori este mai complicat.
Pasivele sunt necesitati si dorinte
O viata fara PASIVE – asa cum le-am definit in articol – nu se poate sau eu cel putin nu vreau sa-mi imaginez.
Avem nevoie de haine si uneori le cumparam de placere (mie de exemplu imi plac pantofii barbatesti, de calitate, extraordinar de mult). Probabil ca o casa proprie este o idee buna pentru multi dintre noi. O masina personala poate insemna un ajutor foarte important in anumite momente chiar daca nu este absolut obligatorie pentru toata lumea. Un ceas sau o bijuterie frumoasa ne incanta pe cei mai multi dintre noi.
Nu este rau sa avem pasive. O garsoniera care iti aduce bani lunar in buzunar nu te incanta in mod direct dar o haina ce-ti place si in care te simti excelent atunci cand o porti iti poate schimba ziua intr-una mai buna. Pasivele sunt cele care ne fac viata mai frumoasa. Este insa necesar sa fim constienti de ele, de costurile lor si de rolul lor in viata noastra.
La final…
Sper ca acest articol ti-a ridicat cateva semne de intrebare. M-as bucura daca intr-un moment sau altul, in timp ce citeai acest articol, te-ai oprit o secunda si te-ai gandit la ce am scris. Poate chiar ai gasit ceva cu care nu esti complet de acord.
Poate ti se pare ca activele si pasivele pe care eu le-am prezentat nu sunt tocmai corecte si tu ai varianta ta asupra acestui lucru. Super, lasa-mi un comentariu si spune-mi ce crezi.
Sper ca ai remarcat ca pe parcursul acestui articol am prezentat de mai multe ori relatia duala intre ACTIVE si PASIVE. ACTIVELE cuiva pot fi PASIVELE altcuiva. Este un concept pe care eu il consider foarte important. Cand l-ai inteles ai facut un pas important in educatia ta financiara si TE FELICIT.
Inainte sa inchei as vrea sa te las cu cateva intrebari. Nu este nevoie sa-mi raspunzi mie dar cred ca ti-ar folosi daca ai raspunde pentru tine. Crezi ca doar PASIVELE sunt importante? Este important sa fim constienti de toate pasivele pe care le avem? Ba chiar mai mult, avem nevoie SI de active in viata noastra?
—
PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
PPS: Vrei sa lucram impreuna? Am un program de 1:1 facut pentru nevoile tale. Scrie-mi la [email protected] sau direct pe pagina de Facebook si spune-mi cum te pot ajuta.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024