Sumar
Evolutie pe bursa in aprilie 2020
Luna aprilie a insemnat o continua crestere pe burse, in general. S&P500 -principalul indice din SUA- a inceput luna la 2470 puncte si a incheiat-o la 2,912.43 puncte. O crestere spectaculoasa de 442 puncte – echivalent cu 17.9%.
Evolutia bursei in aprilie a fost una mult mai buna fata de asteptarile mele. Spuneam in retrospectiva pentru luna martie ca nu ma astept ca lucrurile sa se redreseze foarte repede – nici din punct de vedere medical si nici din punct de vedere economic.
Daca din punct de vedere medical lucrurile au mers intr-o directie previzibila nu putem spune chiar acelasi lucru si despre burse. Interventia bancilor centrale -in special a Federal Reserve System- care a promis ca va face orice este nevoie pentru ca aceasta criza sa fie depasita (aproape cu aceste cuvinte) a propulsat bursele cu acel 17.9% de care scriam la inceput.
Fata de caderea maxima a pietei suntem acum la +30%. Acest lucru – cel putin teoretic- marcheaza iesirea din piata de tip “bear” (scadere) si da startul unei piete de tip bull (de crestere). Cat va dura aceasta piata de crestere vom vedea.
Indicatorul “Fear and Greed” (Frica & Lacomie) care este unul dintre indicatorii pe care eu il folosesc atunci cand vreau sa-mi fac o parere despre piata a iesit azi din zona de frica si a trecut in zona de “neutru”. Desi nu consider ca este un lucru bun consider ca este o schimbare FOARTE importanta pentru viitor.
Valoarea contului la finalul lunii aprilie
La inchiderea bursei pe 30 aprilie 2020 contul meu avea valoarea de $7006.89 USD.
In continuare datele prezentate de acum inainte, in articol, vor fi din 29 aprilie 2020 (cu 1 zi inainte de inchiderea lunii) pentru ca articolul este scris inainte ca ultima zi de tranzactionare sa se termine. Pentru data de 29 aprilie 2020 valoarea contului era de $7,128.69 USD.
Fata de valoarea de luna trecuta – 31 martie 2020 – contul meu a crescut foarte mult, cu $1,192.50 USD. Din aceasta crestere $689.94 USD a fost recuperarea de pe burse si $500.00 USD a fost o noua depunere. Alte mici schimbari au avut loc la nivelul dividendelor primite si comisioanelor platite.
Ce am cumparat in aprilie?
Pentru ca la sfarsitul lui martie 2020 piata incepea deja sa isi revina nu am vrut sa astept prea mult si sa ratez o oportunitate. In aceste conditii am facut cumpararea pentru aprilie 2020 exact pe 1 aprilie.
Am cumparat acelasi ETF pe care l-am cumparat si in martie – IDUS. Acest ETF reprezinta S&P500 si este alegerea potrivita -zic eu- in acest moment pentru acest portofoliu. In aprilie am cumparat 20 actiuni ale ETF-ului IDUS la pretul de 24.95 USD pe actiune. In total am platit $499.00 USD la care se adauga un comision de $1.91 USD. Totalul platit este de $500.91 USD.
Castigul din luna aprilie 2020
In luna aprilie aprecierea actiunilor a fost aproape unanima. Dintre toate actiunile din cont doar WBA a incheiat luna foarte putin pe minus. In total pozitiile din contul meu au crescut cu $694.56 USD (inclusiv dividende primite).
Cel mai mult, in valoare absoluta, au crescut SPY4 (S&P 400 US Mid Cap) si IDUS (S&P 500). Aceste doua ETF-uri reprezinta practic o buna parte din companiile importante din economia SUA.
Walgreens Boots Alliance Inc (WBA), o companie in care eu am mare incredere si am vazut potential pentru dezvoltare, a evoluat foarte slab pe bursa in aceasta luna mai ales cand comparam evolutia ei cu indicele S&P 500.
Tanger Factory Outlet Centers Inc. (SKT), cea de-a doua companie individuala pe care o detin in cont a evoluat mult mai bine decat WBA si decat indicele S&P 500. SKT a crescut cu 60% in aceasta luna.
Totusi, inainte sa ma bucur prea tare, trebuie sa tin cont ca eu am cumparat SKT la o valoare mult mai mare decat cea de acum – sunt deci pe minus in general chiar daca in aceasta luna investitia a avut rezultate foarte bune.
Pozitii deschise in cont
Daca am discutat despre castigul lunii aprilie ar trebui sa ne uitam putin mai general, la cum anume au evoluat actiunile in cont, de cand le-am adaugat. Putem face acest lucru daca ne uitam la raportul pozitiilor deschise.
Evident, dupa caderea masiva din martie contul este inca pe minus fata de sumele investite. In valoare absoluta acest minus este de -1,064.70 USD.
Procentual cea mai mare pierdere se inregistreaza pe SKT – 51.68%. Peste 20% cadere am si pe EUDI, GLDV si IDUP. Singura valoare pozitiva din cont este pe IDUS – ETF-ul care urmeaza S&P500 – pe care l-am cumparat luna trecuta si in aceasta luna. Procentual cresterea este de 6.68%.
Raportul banilor din cont
In luna aprilie raportul banilor din cont este destul de simplu. Nu au fost multe modificari pentru ca nu a fost cazul. Am inceput luna cu o valoare cash de $512.45 USD. Am cumparat actiuni de -$500.03 USD si am primit dividende in valoare de $6.52 USD.
In plus, am avut si un schimb valutar 0.95 Euro in 1.03 USD. Am adaugat si suma de $500.00 – depunerea pentru luna mai- ceea ce a facut ca la finalul lunii aprilie sa am in cont $518.05 USD cash.
Desi raportul cash-ului din cont poate parea plictisitor mie mi se pare ca este foarte potrivit pentru un cont pentru “pensie”. Imi doresc ca acest portofoliu sa fie unul pentru termen lung, pentru cand ies la pensie si nu vad nici un motiv pentru a face multe schimbari in portofoliu – cel putin deocamdata.
Dividende in aprilie 2020
In luna aprilie am primit dividende de 2 actiuni detinute. Am primit dividende in Euro de la EUDI – 0.95 Euro in total si dividende de la UDVD in valoare de 5.48 USD in total.
In plus SKT a declarat un dividend de $11.08 USD brut ($9.97 USD) pe care am sa-l primesc in 15 mai in cont.
La ce ma astept in viitor ?
In prezent incep sa vina din ce in ce mai multe date despre situatia economica din SUA dar si cea internationala. Unele companii isi prezinta raportul financiar pentru primele 3 luni. Acest raport include si luna Martie, prima luna in care economiile vestice au fost inchise.
Asteptarile sunt de cadere economica si recesiune. Desi in prezent guvernele si bancile centrale fac eforturi pentru a pastra locurile de munca, pentru a da imprumuturi, pentru a pune la dispozitia economiei diferite parghii este clar, pentru mine, ca datele economice nu vor fi cele mai bune – cel putin in acest trimestru si urmatorul (Q1 si Q2 2020). Multe dintre economii sunt inchise aproape complet.
Acest lucru nu inseamna neaparat o cadere a bursei. Bursa nu reprezinta economia. Bursele pot privi spre viitor. Daca se considera ca viitorul este unul (mai) bun este foarte posibil ca ele sa continue sa creasca. Eu nu sunt atat de optimist din acest punct de vedere. Raman la parerea ca in aprilie bursa a crescut destul de mult (nesperat de mult as spune) si ca, la un moment dat, in viitor vom avea un al doilea val de cadere.
Este o buna probabilitate ca aceasta cadere sa vina mai repede decat multi se asteapta. Tocmai de aceea imi refac sumele de cash disponibil. In momentul in care o asemenea cadere vine vreau sa fiu pregatit – atat in portofoliul public dar nu numai – sa profit de ea.
Asa cum am mai spus, masurile luate de guverne si bancile centrale sunt menite sa preintampine caderea economica (si cu ea si caderea de pe burse). In aceste conditii – daca problema medicala dispare si economia este incurajata corespunzator – exista si sansa ca aceasta a doua cadere rapida sa nu vina deloc. Tocmai din acest motiv voi urma cu exactitate planul pe care mi l-am propus pentru portofoliul public. Voi continua sa cumpar actiuni in valoare de $500, lunar.
Cumpararea pentru luna mai nu va avea aceleasi caracteristici cu cea pentru luna aprilie. Nu voi cumpara in prima zi de tranzactionare din mai. Cel mai probabil voi astepta a doua parte a lunii pentru a face cumpararea in portofoliul public.
—
PS: Portofoliul public are si pagina de Instagram! Il gasesti pe https://www.instagram.com/finantepersonale.ro/
Datele prezentate in articol sunt din 29 aprilie 2020. Articolul a fost scris inainte ca ultima zi de tranzactionare din aprilie sa se incheie. La inchiderea bursei, pe 30 aprilie 2020 contul avea valoarea de $7,007 USD.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut,
Legat de:
“In aprilie am cumparat 20 actiuni ale ETF-ului IDUS la pretul de 24.95 USD pe actiune. In total am platit $499.00 USD la care se adauga un comision de $1.91 USD. Totalul platit este de $500.91 USD.’
Ce broker folosesti?
Multumesc
Salut,
Da-i o cautare pe site 🙂
Cred ca o sa gasesti mai multe informatii decat pot raspunde intr-un comment.
Salut,
Nu stiu daca ai explicat intr-un articol precedent, dar de ce preferi o axare asa puternica pe US si pe dividende? Din ce vad, multa lume prefera pentru pensie un portofoliu mai simplu (IWDA + EIMI + un ETF de bonds sau REIT) care sa urmareasca un indice global. Stiu ca US a crescut mult mai mult comparativ cu celelalte piete in ultimii 10 ani, e asta motivul?.
Multumesc.
Salut,
Da, trecutul e o parte din motiv.
Cealalta parte este viitorul. Pur si simplu nu cred ca restul statelor dezvoltate din IWDA vor avea un avantaj fata de SUA. Din acest motiv am investit in ultima perioada mai mult in IDUS decat in IWDA. Iau in calcul sa lichidez IWDA de tot si sa schimb pe IDUS (sau CSPX) + SPY4.
In bonds nu prea cred (cel putin nu la varsta mea). In REIT-uri cred si eu (de asta am adaugat IDUP).
EIMI nu este de neglijat. Desi pana acum nu l-am inclus in portofoliu il am mereu in vedere.
Foarte interesante aceste statistici. Imi place cum ti-ai creat un portofoliu variat si documentat. Si pentru mine S&P 500 a fost unul dintre performerii lunii. Folosesti IB pentru investitii, este adevarat? Eu momentan folosesc alt broker cu comisione 0 si sunt foarte multumit deoarece este un broker de renume din UK.
Am o intrebare legata de investitiile imobiliare deoarece am vazut niste videoclipuri pe blogul tau care au legatura cu ele. Crezi ca o investitie in imobiliare este de viitor avand in vedere contextul actual? Am niste cunostinte in Germania care investesc de mai bine de un an in imobiliare printr-o metoda foarte interesanta si sunt foarte multumiti de rezultate si as vrea sa stiu si parerea ta.
Multumesc!
Buna,
Investitiile imobiliare sunt de viitor in orice perioada, daca sunt facute corect ( luand in calcul pretul de achizitie, locatia, chiria potentiala, avansul platit, costul cu creditul – daca este cazul). Este cam generala intrebarea ca sa dau un raspuns exact dar daca da bine la calcule si este luat totul in calcul ar trebui sa nu fie probleme.
Imi pare rau Stefan ca a fost asa de generala intrebarea. Voiam sa iti aflu opinia despre piata imobiliara in general, daca crezi ca este de viitor avand in vedere contextul actual. Multi analisti spun ca piata imobiliara poate fi afectata foarte rau in urmatorii ani datorita crizei COVID-19.
Eu si sotul meu am fi interesati sa intram pe piata imobiliara din Romania facand totul de la distanta pentru ca avem cunostinte care fac asta deja printr-o metoda foarte populara la noi in tara.
Sa spunem ca alegem un apartament bun cu plata in avans, numerele dau bine, dar probabil ca sunt acele lucruri care depind de fiecare tara (Romania avand diferite legi). Te-ai lovit de birocratie? Taxe care nu isi avea rostul sau lucruri asemanatoare?
Imi place foarte mult ce faci (educatie financiara video) si vreau sa aflu parerea investitorilor cu experienta despre acest subiect.
Multumesc!
Buna Maria!
Poti sa ne spui ce broker folosesti?
Multumesc!
Brokerul pe care il folosesc este Trading212 si sunt foarte multumita de el. In trecut am folosit XTB si InteractiveBrokers. Recomand cu mare drag acest broker care este foarte popular in UK.
Salut Stefan,
Multumesc pentru tot, esti de mare ajutor!
Cand imi fac contul pe IB si imi cer TIN (tax identification number), ce ar trebui sa pun acolo, CNP-ul meu, sau sa bifez ca tara (Romania) nu elibereaza TIN pt cetatenii ei? Multumesc!