Retrospectiva Octombrie 2020 | Portofoliul public

Evolutia generala pe bursa – Octombrie 2020

Luna octombrie a fost una caracterizata de incertitudini, schimbari si scaderi pe bursele internationale. Indicele S&P 500 a scazut peste 4% in aceasta luna incheiand luna la 3,270 puncte.

Evolutia S&P 500 in Octombrie 2020

Daca pe 12 octombrie indicele era la valoarea de 3534 puncte, aceasta scadere pana la 3,270 a insemnat o scadere de aproape 7%. Desi scaderile sunt importante putem spune ca o corectie este normala in contextul unui an greu si in preajma alegerilor din SUA. Interesant este faptul ca desi suntem intr-un an foarte complicat, cu multe evenimente ce implica si impacteaza inclusiv bursele, pana in acest moment, bursa americana este “verde” (adica in crestere) pentru anul in curs.

Evolutia S&P 500 in anul 2020

De retinut este faptul ca daca trendul continua aceasta corectie se poate usor transforma intr-o cadere mult mai mare. In primele zile din Noiembrie indicele a recuperat putin ajungand la 3310 puncte.

Valoarea contului

La finalul lunii octombrie contul meu avea valoarea de $10.062 USD. Valoarea actiunilor din cont a scazut cu $234 USD. Depunerea de $500 USD pe care o fac in fiecare luna a facut ca aceasta scadere sa nu conteze foarte mult la nivelul total al contului.

Valoarea contului in Octombrie 2020

Per total luna a avut un randament negativ, de -2.17%. Nu este neaparat ceea ce vrea sa vada un investitor dar, avand in vedere nivelul curent al pietei, incertitudinile legate de viitor, schimbarile economice si posibilele schimbari politice care urmeaza cred ca o scadere era de asteptat. De fapt cred ca in continuare exista loc de scadere in anumite sectoare, scadere ce se va regasi si in portofoliul meu.

Pe termen lung consider ca nu s-a schimbat nimic in motivul pentru care investesc si in abordarea pe care trebuie sa o am.

Achizitii Octombrie 2020

Luna octrombrie a fost una obisnuita din punct de vedere a achizitiilor pe care le-am facut. Am investit intr-un ETF ce urmareste S&P 500 pentru a mentine procentul acestui indice in totalul portofoliului meu. ETF-ul folosit este CSPX (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD), un ETF cu acumulare.

Am folosit aceasta ocazie pentru a transforma cateva actiuni pe care le aveam la IDUS (un ETF cu distribuire care urmareste acelasi indice, S&P 500) in actiuni CSPX. Motivul pentru care am facut acest lucru este rentabilitatea pe termen lung. Asa cum am aratat in alte articole este mai rentabil, in Romania, pe termen lung, sa detinem ETF-uri cu acumulare.

Pozitiile din cont in Octombrie

Lista actiunilor si a ETF-urilor detinute in cont se poate vedea mai jos. Este aceeasi lista ca si luna trecuta. Poate parea plictisitor sa faci atat de putine schimbari intr-un portofoliu, pe termen lung, dar eu consider ca acesta este un lucru bun. Investitiile, de orice natura ar fi ele, sunt despre adaugarea de active in portofoliu nu despre speculatii de moment.

Poate exista o astfel de componenta in orice portofoliu (de exemplu WBA si SKT in acest portofoliu) dar ea trebuie sa fie in concordanta cu scopul portofoliului si cu orizontul lui de timp.

Pozitiile deschise se pot vedea in tabelul de mai sus. Acolo se poate vedea exact care a fost costul mediu pe fiecare actiune si cum au evoluat ele in timp.

Foare important este faptul ca datorita schimbarilor prin care a trecut contul (mai ales din prisma ETF-urilor ce urmaresc S&P 500) evolutia prezentata in aceste tabele nu este neaparat cea corecta. Ea exprima valorile in momentul de fata dar nu exprima profitul incasat deja din vanzarile facute.

De exemplu: am vandut, in trecut, actiunile pe care le aveam la AT&T unde am inregistrat un profit

Pierderea lunii Octombrie

Pierdea lunii octombrie

Cea mai importanta scadere din cont a fost inregistrata la ETF-ul CSPX. Acest lucru se intampla si pentru ca CSPX are o pondere mare in portofoliul meu actual (ETF-ul reprezinta peste 30% din portofoliu).

Alte ETF-uri care au scazut sunt IWDA si EUDI. Nici WBA nu a performat foarte bine in ciuda rezultatelor financiare destul pe bune pe care compania le-a raportat in octombrie.

Dividende si depuneri

Dividende si depuneri

Luna octombrie a fost destul de saraca in dividende. Am primit doar $1.97 USD ca urmare a celor 17 actiuni IDUS pe care le detineam in cont. Din acest punct de vedere dividendele pe octombrie nu au fost suficiente nici macar pentru a plati comisionul lunar pentru noile achizitii.

Depunerea lunii octombrie a fost facuta dupa jumatatea lunii. Am

Raportul banilor din cont

Un raport foarte interesant este cel al banilor din cont. Acest raport ne arata practic toate schimbarile pe care contul meu le-a suferit in aceasta luna. Am inceput luna cu $34.34 USD in cont si am terminat-o cu $14.54 USD.

Pentru acest cont scopul este sa am cat mai putini bani cash si cat mai multi bani investiti. Fac acest lucru pentru ca depun in fiecare luna bani in cont. Daca nu as depune in acest cont bani lunar atunci as pastra undeva intre 10% si 30% cash.

In luna octombrie am folosit cei $500 USD depusi pentru a cumpara noi actiuni la CSPX. Tot acum am profitat si de faptul ca am cateva actiuni la IDUS pe care le-am preschimbat in CSPX (ETF-urile urmaresc acelasi indice dar unul este cu acumulare si altul cu plata dividendelor). Aceste tranzactii se vad in rubricile “Net Trades (Sales)” si “Net Trades (Purchase)” si au generat comisioane de $3.82 USD.

Ganduri pentru Noiembrie

Noiembrie o sa fie o luna plina de incertitudine. Urmeaza al 2-lea val de Coronavirus (a inceput deja), alegerile din SUA, se anunta noi perioade de inchidere a economiilor (lockdown) si potentiale reactii violente pe burse.

In plus, suntem cu o luna mai aproape de depasirea situatiei create de acest virus dar si cu o luna mai aproape de realitatea economica nu tocmai placuta in care acest virus ne lasa. Nu stim cat va mai dura pana cand restrictiile cauzate de Coronavirus vor fi depasite (pare ca foarte mult) dar rezultatele economice deja se intrevad. Unele economii isi revin dar vor fi capabile sa suporte o noua runda de inchideri?

XTB Masterclass

Asa cum ti-am spus intr-un articol separat pregatesc o prezentare despre investitii pe care o voi sustine in cadrul XTB Trading Masterclass.

Evenimentul este unul gratuit la care va puteti inscrie aici. Daca ti se pare interesant portofoliul public si vrei sa aflii mai multe te astept pe 10 Noiembrie in cadrul prezentarii pe care o voi sustine. Prezentarea se numeste “S&P 500. O investitie sigura pe termen lung?“. Voi folosi aceasta ocazie pentru a studia putin istoria S&P 500 si am sa-ti prezint planul meu pentru investitii pe urmatorii 20 de ani.


Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

7 Replies to “Retrospectiva Octombrie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut Stefan, daca vrei sa iti fac niste grafice in power bi cu evolutia pe luni sa imi zici si o sa te ajut gratuit, cred ca ar fi util pentru a vizuliza mai bine evolutia in timp

  2. Salut Stefan
    detin un cont la interactive brokers prin care am achizitionate actiuni la companii din usa si germania. in conditiile brexitului imi recomanzi sa-mi tranfer pozitiile la alt broker sau sa astept portarea contului ib in luxemburg sau irlanda?

    1. Salut,
      Nu imi permit sa fac o recomandare in acest caz. Stiu ca IB a trimis un email clientilor prin care a explicat situatia dar cred ca cel mai bine este ca fiecare sa verifice si sa hotarasca pentru el (cum cred ca ar trebui facut si in momentul in care faci o investitie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *