Retrospectiva Septembrie 2020 | Portofoliul public

Evolutia generala pe bursa – Septembrie 2020

In general, pe bursa, luna Septembrie a fost una de scaderi. Daca in ultimele 6 luni S&P 500 a inregistrat o crestere consistenta, de 34%, nu acelasi lucru putem spune si despre indice in Septembrie 2020. Aceasta luna a adus o scadere de 217 puncte (echivalentul a 6%) in cadrul indicelui.

Pentru cei care investesc constant aceasta luna a fost o oportunitate de a cumpara actiunile dorite (inclusiv ETF-uri) la preturi mai bune decat de obicei.

Aceste scaderi vin dupa ce in data de 2 Septembrie 2020 S&P 500 a atins o valoare de maxima absoluta: 3588 puncte. Din punctul meu de vedere scaderea este una normala avand in vedere starea economiei mondiale si cresterile din ultimele 6 luni.

Achizitii Septembrie 2020

In luna Septembrie am adaugat 13 actiuni la compania WBA (Walgreens Boots Alliance Inc). Am deja aceasta companie in portofoliu si am considerat ca este un moment bun sa adaug noi actiuni acum. WBA a scazut destul de mult in ultimul an.

Evolutia Walgreens Boots Alliance in ultimul an

Am cumparat actiunile la pretul de $37.02 USD pe actiune si am platit in total pentru ele $481.36 USD. Comisionul pentru aceasta tranzactie a fost $1.5 USD.

In acest cont am cumparat WBA in 2 randuri si in prezent detin 23 actiuni la aceasta companie. Scaderea pretului actiunilor acestei companii mi-a dat posibilitatea sa cumpar cu 3 actiuni mai mult in aceasta perioada decat la prima cumparare.

Consider ca WBA este o companie solida, cu dividend in crestere, ce are unele probleme in prezent din cauza pandemiei. Sunt destul de increzator in viitorul companiei si acesta este (pe scurt) motivul pentru care am cumparat noile actiuni.

Nu iau in considerare sa mai schimb pozitia aceasta decat daca WBA decide sa reduca dividendul pe care il plateste trimestrial. In mod normal nu ar trebui sa fie cazul dar vom vedea ceea ce ne rezerva viitorul.

Pozitiile din cont in Septembrie

In prezent detin aceleasi ETF-uri si actiuni individuale pe care le aveam in cont si luna trecuta.

Este vorba de ETF-uri de actiuni ce platesc dividende, ETF-uri de indexi (S&P500 si S&P400 Mid Cap), un REIT, o actiune individuala si 2 ETC-uri garantate cu metale pretioase (aur si argint).

Cele mai bune randamente in prezent sunt aduse de ISLN (ETC-ul pe argint) si CSPX / IDUS (ETF-uri care urmaresc S&P 500).

Valoarea contului

Luna Septembrie a fost una marcata de scaderi, asa cum am spus. Nici contul meu nu a scapat de aceste scaderi. Valoarea lui a scazut in Septembrie cu 403.63$ (aproape 4%). Interesant mi se pare faptul ca actiunile au scazut cu $423.56 USD dar partial contul a fost ajutat de dividendele in valoare de $24.21 USD.

In poza de mai jos se poate vedea randamentul fiecarei pozitii fata de momentul deschiderii ei.

Evolutia contului de la inceput pentru pozitiile deschise

Pierderea lunii Septembrie

In Septembrie cea mai mare scadere din cont a inregistrat-o ETF-ul ISLN. Este o evolutie normala dupa ce cu doar 1 luna in urma ETF-ul avea un avans foarte mare fata de momentul la care l-am cumparat. Chiar si cu aceasta scadere ETF-ul tot are un avans considerabil fata de momentul in care l-am adaugat in cont (25% in plus).

Restul actiunilor din cont au scazut usor, oarecum in trend cu tendinta generala.

Dividende si depuneri

Dividende

Luna Septembrie a fost o luna destul de buna pentru dividende. In total am primit 24.21$ ca dividende. Desi nu e chiar o suma cu care sa pot sa traiesc intr-o luna (de exemplu) este o suma destul de mare pentru un portofoliu creat acum mai putin de 2 ani.

Ma bucur sa vad rezultatele depunerilor mele constante, rezultate care vin si sub aceasta forma.

In luna Septembrie am primit dividende de la ETF-ul SPYW (SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF) – ETF ce contine companii de tip “Dividend Aristrocrats” din Europa. Suma totala primita de la acest ETF este de 11.87 Euro si echivaleaza cu 13.91$.

Pe langa acest ETF am primit dividende in USD si de la UDVD (SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF) – practic (aproape) echivalentul SPYW in Statele Unite. Si acest ETF contine companii de tip “Dividend Aristocrats” dar sunt companii din SUA.

Ultimul dividend pe care l-am primit este cel de la WBA – companie pe care o am in portofoliu. Desi randamentul acestei companii este unul slab ea continua sa imi aduca bani in portofoliu prin aceste dividende trimestriale.

Schimbari in dividendele din cont

In afara de aceste dividende s-au mai inregistrat si dividendele platite de catre ETF-ul IDUS (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD) – un ETF ce se bazeaza pe indicele S&P500 si este cu distribuire. Voi primi aceste dividende in cont in luna Octombrie.

Depuneri

In luna Septembrie am depus cei 500 USD spre finalul lunii. Ei urmeaza sa intre in cont in cursul lunii Octombrie. Un lucru destul de ciudat, care tine de Interactive Brokers este faptul ca unori, cand depun, procesul dureaza 1 zi si alte ori dureaza aproape 10 zile. Acest lucru se intampla pentru ca Interactive Brokers indica banci diferite unde trebuie sa fac plata pentru depunere.

Raportul banilor din cont

Raportul banilor (cash-ului) din cont este destul de simplu. Am inceput luna cu 507.45$ in cont, am primit dividende in valoare de 24.21$, am cumparat actiuni de 481.44$ si la final aveam echivalentul a 48.25$ (o parte din bani erau in Euro datorita dividendului platit de SPYW).

Pentru ca este un cont pe care il alimentez o singura data pe luna si il construiesc pentru termen lung acest raport este si va fi mereu destul de simplu. El are insa un rol foarte important. Imi arata ca in fiecare luna am fost destul de disciplinat sa depun si sa investesc banii pentru luna respectiva.

Consistenta este cheia succesului intr-un astfel de portofoliu. Din acest motiv raportul banilor din cont este practic o oglinda a modului in care reusesc sa mentin disciplina ce sta la baza contului.

Ganduri pentru Octombrie

In luna Octombrie voi face bineinteles si o noua cumparare. Este vorba de un ETF. Cu aceasta ocazie voi face si o reasezare a unei pozitii din cont.

Daca piata va fi stabila voi ajunge din nou, in acest cont, la nivelul de peste 10.000 USD in cont. In general ma astept la asta de la piata actuala. Spuneam in retrospectiva din August ca suntem cu 1 luna mai aproape de urmatoarea cadere. Desi Septembrie a adus scaderi au fost mai degraba corectii decat o cadere adevarata. Ramane valabil ceea ce am spus atunci – suntem cu 1 luna mai aproape de urmatoarea scadere. Sa ne pregatim!

La inceputul lunii Noiembrie urmeaza alegeri in SUA. Lucrurile nu sunt deloc clare acolo fiind posibil orice rezultat. Alegerile pot aduce schimbari (si) pe piata de capital din intreaga lume. Nu stiu daca o fie cazul aici dar cei doi candidati au diferite abordari atunci cand vine vorba de mediul de afaceri. Bursele pot reactiona violent la schimbari.

Desi nu sunt ingrijorat sunt curios sa vad ce ne aduce viitorul. La ce te astepti tu, din aceast punct de vedere?
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

2 Replies to “Retrospectiva Septembrie 2020 | Portofoliul public”

  1. Salut Stefan! Pozele din articol sunt din contul brokerului sau folosesti o aplicatie/site pentru portofoliul tau? Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *