Salut!
Sumar
Auzim des…
Auzim des de S&P500. Daca esti interesat de investitii este imposibil sa nu auzi acest termen. La stirile economice, pe siteuri, in grupurile de investitii sau pe forumuri, S&P500 este amintit atunci cand investitorii discuta despre bursa. Totusi, ce este, cum se calculeaza si mai ales de ce este important S&P500?
Ce este S&P 500 ?
S&P 500 este prescurtarea de la Standard & Poor’s 500 si este un indice care cuprinde cele mai mari 500 companii ce se tranzactioneaza pe bursa, din SUA. S&P500 este ponderat in functie de capitalizare. Asta inseamna ca o companie mai mare va avea o pondere mai mare in indice. Indicele reprezinta aproximativ 80% din capitalizarea (valoarea de piata) a actiunilor din SUA.
Numit uneori doar S&P acest indice a fost creat de compania Standard & Poors in anul 1957. El urmareste doar companiile care se tranzactioneaza pe pietele New York Stock Exchange (NYSE) si NASDAQ.
Acest indice este considerat ca fiind cel mai reprezentativ pentru piata actiunilor din SUA si se foloseste de foarte multe ori atunci cand se discuta despre scaderile si cresterile de pe bursa. Desi nu este singurul indice pentru piata americana este unul dintre cei mai cunoscuti si mai folositi indici.
Pentru ca actiunile sunt adaugate in indice in functie de valoarea lor de piata in acest indice se regasesc asa numite companii “Large Cap” (companii cu capitalizare foarte mare). In plus, o companie trebuie sa indeplineasca pe langa criteriul marimii si alte cateva criterii din care cel mai important este criteriul lichiditatii (volumul actiunilor tranzactionate trebuie sa fie consistent – cel putin 250 000 actiuni pe luna).
Care este ponderea companiilor in S&P 500?
Desi are in componenta 500 companii indicele S&P500 nu este atat de balansat cum poate parea la prima vedere. Primele companii – cele mai mari din punct de vedere a valorii de piata – au o detinere foarte importanta din acest indice. Daca adunam ponderea Microsoft, Apple, Amazon, Facebook si Google in acest indice vom ajunge la peste 21%.
Desi in fond sunt prezente 500 companii primele 5 companii au o pondere de 21%. Pentru un fond care este folosit de foarte multi investitori ce isi doresc diversificarea portofoliului aceasta pondere este uriasa. Este perfect in regula ca investitorii sa foloseasca acest indice DACA sunt constienti (sau chiar isi doresc) o astfel de expunere dar, din experienta, putini investitori stiu, isi asuma si isi doresc acest lucru. Foarte multi au impresia ca indicele este in prezent MULT mai diversificat decat este in realitate.
Ponderea sectoarelor economice in acest indice nu este una deloc egala. Din nou, putini investitori cunosc sau se intereseaza de acest lucru. Sectorul IT este de departe cel cu ponderea cea mai mare in indice, urmat de sectorul de “Sanatate” si sectorul “Comunicatii”.
Ce este foarte important de amintit este ca inclusiv sectorul de comunicatii este incarcat de companii care activeaza – mai mult sau mai putin – in realitate in sectorul IT. De exemplu Facebook si Google sunt companii care sunt incadrate in sectorul “Comunicatii”. Este adevarat ca activitatea lor de baza se incadreaza in acest sector dar ele se bazeaza foarte mult pe tehnologie si sunt chiar companii care aduc multa inovatie in sectorul tehnologic.
Un investitor bine informat cunoaste aceste lucruri – mai ales daca S&P500 face parte din portofoliul sau.
Sectoare cum ar fi Utilitatile, Energia si Imobiliarele sunt destul de slab reprezentate in indice. In total ele insumeaza doar 10% din total. Acest lucru inseamna implicit ca o modificare a valorii companiilor din aceste sectoare se va regasi mai putin in rezultatul final al indicelui.
Cum se calculeaza indicele?
Pentru a afla indicele S&P 500 avem nevoie sa calculam capitalizarea de piata a fiecarei actiuni din componenta sa. Pentru a face acest lucru inmultim pretul actiunii cu numarul de actiuni disponibile. Acest numar se mai numeste si “capitalizare de piata” sau “valoare de piata” (market cap in engleza).
Formula pentru S&P500 este afisata mai jos:
S&P500 = Suma capitalizarilor de piata / Divisor
P este pretul pentru fiecare actiune din indice si Q este numarul de actiuni disponibile pe piata pentru acea actiune.
Dupa ce aflam suma valorii de piata a celor 500 companii din acest indice trebuie sa o impartim la un numar care se numeste “divisor”. Acest divisor este un numar care “normalizeaza” lucrurile in sensul ca ajusteaza indicele in functie de diferitele modificari in structura (numarul de actiuni) companiilor.
Acest numar se modifica constant si este calculat dupa o formula detinuta de firma Standard & Poor’s. La 31 Martie 2020 valoarea acestui divisor era de 8289.27 miliarde.
Valoarea lui actuala (dar si din trecut) poate fi vazuta aici.
Cum ne ajuta S&P500?
Intelegem miscarile de moment
Pentru ca este un indice atat de important si folosit S&P500 ne ajuta practic sa intelegem cum se comporta “piata” la un anumit moment. Oricand avem nevoie de o privire succinta asupra miscarii actiunilor din SUA putem folosi acest indice pentru a afla informatia aproape instant.
De exemplu, daca intr-o anume zi ne intereseaza ce s-a intamplat cu piata de actiuni din SUA putem sa folosim acest indice ca indicator.
Atunci cand investitorii discuta despre o piata in crestere (bull market) sau o piata in scadere (bear market) ei discuta foarte probabil despre evolutia acestui indice.
Intelegem ponderea fiecarui sector
Asa cum am vazut deja, sectoarele economice nu sunt reprezentate uniform in indicele S&P500. Acest lucru poate ajuta un investitor ca pe termen lung sa inteleaga dinamica economiei respective. Atunci cand un sector incepe sa creasca este un semnal puternic ca acolo se produc schimbari importante – uneori chiar revolutii.
Un exemplu foarte interesant este cel al sectorului tehnologic. In anul 2000 acest sector ocupa aproape 30% din tot indicele S&P500. Dupa declinul companiilor IT ponderea acestui sector a scazut catre 15% in anul 2002. Aceasta pondere a continuat sa creasca de atunci si acum este la 26% din actualul indice S&P500.
Intelegem la ce ne putem astepta pe termen scurt sau lung
Studiul evolutiei S&P500 ne arata care ar trebui sa fie asteptarile noastre atunci cand investim in companii individuale, in acest indice sau in indici de aceeasi natura. Privit pe termen scurt S&P500 ne poate indica potentiale castiguri (sau pierderi) pe care portofoliul nostru le poate avea pe termen scurt – de exemplu in anul 2019 S&P500 a avut un avans de 28.88%.
Mergand putin mai departe putem analiza evolutia acestui indice in fiecare an din trecut. Acest lucru ne ajuta sa intelegem ciclurile prin care a trecut S&P500.
Privit pe termen mai lung S&P500 ne poate indica ce asteptari putem avea de la evolutia portofoliului nostru in timp – atat ca nivel total dar si ca nivel anualizat.
—
PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.
PPS: Pentru articol am preluat datele de la ETF-ul CSPX care urmareste indexul S&P500.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024