De ce NU am ales IWDA in portofoliul privat

Cele doua portofolii

Salut!

Despre portofoliul public ti-am mai spus. Este acel portofoliu in care investesc in fiecare luna cate 500$. Investesc acesti bani pentru pensie. Vreau ca, pe termen lung, sa strang o suma suficient de mare care sa-mi asigure un venit lunar – in principal din dividende, fara sa ma ating de principal. Este modul meu de a investi corespunzator cu NIVELUL 2. Daca nu ai citit articolul despre NIVELUL 2 te sfatuiesc sa o faci. Il consider foarte foarte important.

Daca te intereseaza cum a evoluat acest portofoliu am chiar si un raport cu ce s-a intamplat in el de cand l-am inceput. Il poti citi gratuit, pe blog, in fiecare luna. De exemplu, pe cel pentru luna Mai il gasesti aici. Daca te intereseaza sa aflii mai multe despre portofoliul public am detaliat in acest post. (sectiunea investitii la bursa).

Despre portofoliul privat nu (prea) am discutat pana acum. Sunt cateva articole in care il amintesc, am raspuns unor intrebari – atunci cand a fost cazul – dar pana acum nu am dat prea multe detalii.

In articolul de azi vreau sa-ti prezint DE CE am ales sa investesc in IWDA pentru portofliul PUBLIC dar am considerat ca nu este potrivit si pentru portofoliul meu privat.

IWDA in portofoliul public

Ca sa explic motivele pentru care nu am considerat IWDA ca fiind potrivit pentru portofoliul meu privat trebuie sa explic (pe scurt) ce este IWDA si de ce l-am inclus in portofoliul public. Chiar, stii ce este un ETF? Am scris despre asta, in cazul in care termenul nu iti este cunoscut.

IWDA este prescurtarea de la “iShares Core MSCI World UCITS ETF”. Este un ETF “global” cu peste 1600 companii in portofoliu. IWDA este un ETF lichid cu investitii totale de peste 24 Miliarde USD. Din punct de vedere al lichiditatii este foarte bun.

Costul total anual pentru acest ETF este de 0.2%. Nu este cel mai mic cost anual pe care il poti gasi la un ETF dar cu siguranta nu este nici cel mai mare. Este un pret bun (spre foarte bun) pentru ceea ce ofera. ETF-ul ofera o expunere pe USD, Euro si Yen ca monede principale – peste 80% din suma totala fiind investita in aceste monede. Daca luam in calcul si Lira Sterlina, Dolarul Canadian si Francul Elvetian ajungem la o valoare de 95% din componenta fondului. Pe scurt, perfect pentru diversificare pe 20 ani.

Interesant de notat este ca, desi se numeste “WORLD” are doar companii din 23 tari, tari considerate dezvoltate. Asta inseamna ca NU include actiuni din China, India, Coreea de Sud, Brazilia sau Rusia – tari cu potential mare de crestere. Aceste tari sunt considerate “Emergente” nu “Dezvoltate”. Din punctul meu de vedere este un punct slab al acestui ETF – cel putin in modul in care vreau eu sa-l folosesc. Totusi, nu acesta este movitul pentru care nu se afla in portofoliul meu privat.

De ce NU in portofoliul privat

Atunci cand am analizat DACA vreau IWDA in portofoliul meu privat am plecat de la ce este IWDA (asa cum am descris mai sus) si de la ce asteptari am de la acest portofoliu. Daca pentru portofoliul public am asteptari sa fie plasa mea de siguranta nu la fel pot spune si despre cel privat.

Acesta este incercarea mea de a depasi S&P500, imbogatirea in 10 ani, modul meu de a investi pentru NIVELUL 3 al educatiei financiare. Din nou, daca nu ai citit articolele legate de Nivelurile educatiei financiare te sfatuiesc sa o faci.

IWDA este construit pentru a fi o unealta cat mai sigura. Este construit pentru a capta o buna parte din cresterea economica (sau cel putin o buna parte din cresterea de pe bursa) din statele dezvoltate. Este construit pentru a avea rezultate bune pe termen lung – fara sa aiba pretentia ca va avea rezultate excelente.

IWDA are 60% companii din SUA

Practic toate companiile din indicele S&P500 sunt incluse in IWDA. Ponderea lor in IWDA este destul de diferita fata de ponderea pe care o au in S&P500.

De exemplu, Apple are pondere de 5.27% in S&P500 si doar 3.46% in IWDA. Microsoft are pondere de 5.48% in S&P500 si doar 3.21% in IWDA. Exemplele pot continua cu practic toate companiile mari de tehnologie.

Am luat exemplul cu SUA pentru ca este INCA motorul economiei globale. SUA sunt in continuare tara cu cel mai mare impact in economia globala, detin moneda principala a lumii, detin puterea armata si inovatia. Traim intr-un secol in care inovatia este principala arma economica – din punctul meu de vedere. Comparand IWDA si S&P500 din acest punct de vedere S&P500 este clar castigator.

IWDA nu aduce companii mari din afara SUA

Comparatie intre primele 20 pozitii intre CSPX si SWDA

Analizand primele 20 pozitii din IWDA vedem ca doar DOUA din ele nu se regasesc in CSPX ( ETF-ul care replica indicele S&P500). Este vorba de Nestle SA si de Roche Holding PAR AG – amandoua din Elvetia. Desi acestea doua sunt companii importante la nivel global nu sunt un motiv suficient de a cumpara IWDA. In afara de aceste companii mai gasim abia pe pozitia 28 o companie – Novartis SA – si aceea din Elvetia. Impreuna aceste 3 companii au mai putin de 2% din suma investita in ETF.

Pur si simplu nu sunt atat de multe companii mari din afara Statelor Unite care se afla in alte state dezvoltate. Atunci cand acestea exista ponderea lor este foarte mica in ETF fata de cele americane.

IWDA aduce prea putin din alte companii

Desi in primele pozitii din ETF nu se regasesc companii din afara SUA ele totusi exista. Pentru ca sunt companii mai mici ele au o pondere mai mica in ETF. IWDA are in plus fata de S&P500 peste 1100 companii. Este normal in acest sens ca ponderea lor in ETF sa fie foarte mica.

Din pacate, dupa primele 100 companii aceasta pondere scade la sub 0.2% din fond pentru fiecare companie. Dupa primele 200 companii ponderea aceasta scade la sub 0.1% din fond. In aceste conditii trebuie sa-mi pun intrebarea: “Cat de mult pot creste acele companii astfel incat procentul lor de crestere sa fie semnificativ pentru portofoliul meu?”

Ponderea companiilor mici in ETF

Cat trebuie sa creasca “Dominos Pizza INC” ca aceasta crestere sa se reflecte in portofoliul meu, in conditiile in care ponderea in ETF este de 0.03%? Un procent de 0.03% inseamna ca din fiecare 10.000 USD investiti in acest ETF doar 3 USD sunt investiti in compania respectiva. Dominos face o pizza excelenta dar sunt slabe sansele ca actiunea sa creasca de 10 ori intr-o perioada rezonabila de timp. Si chiar daca ar creste de 10 ori castigul pentru mine ar fi de 30 USD. Comparat cu Apple (de care am vorbit mai devreme) care are 346 USD investitiin fond cei 3 USD din Domnios Pizza pur si simplu nu pot face diferenta. Ar fi nevoie de o scadere de 10% a actiunilor Apple pentru a “strica” toata cresterea de 10X a Dominos. O modificare de 10% pentru ORICE actiune nu este nimic neobisnuit.

Acelasi lucru se poate spune si despre alte sute de actiuni din acest ETF. Ponderea lor in ETF este pur si simplu prea mica pentru a face diferenta atunci cand ele cresc. Se afla acolo ca o simpla plasa de siguranta, pentru a tine valoarea constanta, pentru a elimina “zgomotul” produs chiar de ele si pentru a creste uniform atunci cand toata piata creste. Nu este un lucru rau dar nu este in nici un caz scenariul potrivit pentru scopul meu.

In concluzie…

In continuare cred ca IWDA are un loc important in portofoliul meu public. El este acolo pentru a atenua anumite tipuri de scaderi pe care alte ETF-uri le pot avea in timp. Nu este si nu va fi niciodata – pentru mine – un ETF de performanta sau un ETF care ma va imbogati. Este insa un ETF mare ca valoare totala, lichid, cu multe actiuni, care adauga substanta portofoliului meu public.

Din pacate acest lucru nu este suficient si pentru portofoliul privat. Pentru ca IWDA nu este instrumentul potrivit in acest caz am ales sa nu-l folosesc.

Sper ca acest articol ti-a folosit. Scopul lui, pe langa acela de a arata de ce nu folosesc IWDA in portofoliul privat, a fost si de a arata ca diferite ETF-uri pot fi folosite in diferite situatii. Este important sa intelegem cat mai bine fiecare unealta pe care o avem la dispozitie. Chiar daca IWDA nu se potriveste cu un anume plan pe care il am, el se potriveste in alta situatie.

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

7 Replies to “De ce NU am ales IWDA in portofoliul privat”

  1. Foarte interesanta aceasta analiza!

    Sunt de acrod ca pentru un investitor mai “agresiv”, IWDA nu este neaparat cea mai buna alegere, dar pentru cineva care vrea stabilitate pe termen lung poate fi un ETF foarte bun. Totusi eu prefer sa merg spre piata din SUA cu pondere mai mare si sa investesc mai agresiv.

    Felicitari pentru progrese!

  2. Salut!
    Felicitari pt articole! Imi place cum scrii si cum detaliezi.

    Am si eu cateva intrebari, te rog:
    1. IWDA vad ca mi-l gaseste pe IB ca stock si pe AEB si pe LSEETF. Sunt aceleasi fonduri sau sunt diferite? Moneda este diferita de subscriere (EUR pt AEB si USD pt LSETF)?

    2. Unde se vede in IB Web valuta in care se tranzactioneaza stock-ul (ETF-ul)?
    Este ce apare in right panel la Buy Order Ticket: Quantity Shares / USD (EUR)?

    3. Generalizand la intrebararile de mai sus, daca am alimentat contul IB cu mai multe valute (USD, EUR, GBP), cum procedez la cumparare?
    Daca cumpar CSPX USD imi ia automat din USD din cont?
    Iar daca cumpar vreun ETF in EUR sau (GBP pt EUDV?), imi ia automat EUR / GBP din cont?

    Trebuie sa modific base currency? Se ia automat valuta respectiva, se face vreo conversie automata sau trebuie sa fac eu manual conversie explicita inainte intre valute (ceva gen ordin Forex)?

    Cand am intrebat pe suportul lor, am primit un raspuns pe care nu l-am inteles, cum ca am “Reg T margin account” prin care pot sa ma imprumut platind dobanda, altfel ar trebui sa inchid balanta negativa printr-un “FX cash” ca sa nu platesc dobanda.

    4. Daca trebuie sa fac conversie manuala intre valute, cum fac asta?

    Multumesc anticipat!
    Toate cele bune!

    1. Salut! Multumesc 🙂

      O sa raspund pe puncte pentru ca sunt destul de multe intrebari.

      1. E acelasi ETF dar sunt burse diferite. Pe LSEETF este in USD, pe AEB este in Euro.
      2. Incearca sa folosesti Webtrader. Se vede mai clar (mai ales la ETF-uri). Cand te loghezi in IB ai optiune sub butonul de login “WebTrader Login”. Cand cauti un ETF iti spune mult mai clar in ce moneda este.
      3. Daca cumperi CSPX USD iti ia automat din valoarea de USD, la fel si pt Euro, GBP. Nu este nevoie sa modifici base currency. AI GRIJA la margin. Daca ai margin account te lasa sa cumperi “pe datorie” dar nu iti doresti asta (in mod normal).
      4. Cel mai simplu mi s-a parut din aplicatia de mobil.
      Daca nu vrei sa folosesti aplicatia de mobil poate te ajuta asta: https://ibkr.info/node/2059
      Adevarul e ca procesul nu este chiar cel mai usor de inteles, din pacate 🙂

  3. Salut,
    Nici eu nu investesc in IWDA, cu toate ca l-am luat in considerare serios avand in vedere ca e principala recomandare a multor persoane care vor un portofoliu pe temen lung.
    Legat de partea cu pietele emergente, tin minte ca am vazut mai demult un video al unui tip pe Youtube in care explica ca o crestere a unei piate emergente (crestere rapida a GDP) nu inseamna neaparat si ca bursa de acolo va creste (bursa nereflectand neaparat economia).
    Presupun ca in portofoliul privat faci stock picking? Folosesti fundamental analysis sau technical analysis?

    1. Salut!
      In portofoliul public folosesc ETF-uri + stock picking. Folosesc analiza fundamentala. Fac si putin trading in ideea ca vand in momentul in care o actiune ajunge acolo unde cred eu ca este o valoare corecta (uneori destul de repede). Nu caut neaparat tradingul dar se intampla.

  4. Ai uitat sa mentionezi ca IWDA ar trebui balansat cu un ETF de piete emergente(EIMI de exemplu). Rapoarte de 85/15, 90/10 sunt indicate. IWDA n-a fost niciodata facut sa fie tinut singur intr-un portofliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *