Retrospectiva Ianuarie 2020 | Portofoliul public

Scriu acest post in 30 Ianuarie 2020. Mai avem putin pana la 1 Februarie. Deja a trecut 1 luna din 2020. Acest post imi da posibilitatea de a face o retrospectiva a lunii ce a trecut, din punct de vedere al portofoliului public.

Portofoliul public este acel portofoliu pe care l-am creat pentru pensie. Investesc in acest portofoliu $500 lunar cu scopul de a crea un fond de “pensie” pentru perioada in care decid ca a venit timpul sa ma retrag din activitatea pe care o fac in mod curent.

Orizontul de timp pentru acest portofoliu este unul lung – 20 ani. Prima tinta pe care mi-am pus-o in acest portofoliu este sa ajung la $10.000 in cont. In acest moment (30 Ianuarie 2020) in cont am $6,823.89 .

Ce am cumparat in Ianuarie?

In luna Ianuarie am adaugat in cont 8 actiuni la ETF-ul SPY4. Mai aveam acest ETF in cont. Am platit pentru cele 8 actiuni $494, inclusiv comision platit brokerului. Am discutat despre acest ETF aici. Prima data l-am adaugat in cont in Octombrie 2019.

Am adaugat in cont 8 actiuni la SPY4

Am adaugat aceste 8 actiuni pentru ca imi doresc ca SPY4 sa aiba o prezenta mai importanta in portofoliul meu. Atunci cand am gandit acest portofoliu am inclus SPY4 ca fiind o parte importanta a lui. Ponderea ETF-ului in acest portofoliu trebuie sa fie intre 10% si 20%. Aceasta cumparare imi ofera aceasta pondere (inclusiv pana la prima tinta de $10.000 in cont).

Cum arata portofoliul in prezent?

In prezent portofoliul meu are 7 ETF-uri si 2 actiuni individuale ( WBA si SKT).

ETF-urile si Actiunile pe care le am in portofoiu

In portofoliu am 6 ETF care sunt tranzactionate in USD si un singur ETF care este tranzactionat in EUR. Este vorba despre EUDI (SPDR Euro Div Aristocrat). Imi doresc sa pastrez cat mai mult din portofoliu in USD pentru ca dolarul este moneda lumii. Este adevarat ca in zona economica in care ne aflam (Europa) ne influenteaza mai mult Euro dar, la nivel mondial USD este o moneda pe care eu o consider mult mai importanta.

Compozitia portofoliului la 30 Ianuarie 2020

Fiind un portofoliu pe care l-am creat cu un orizont indepartat de timp si pe care nu intentionez sa-l folosesc pentru sustinerea cheltuielilor de zi cu zi (cel putin o perioada mare de timp de acum inainte) consider ca expunerea pe USD o sa fie una favorabila, din punctul meu de vedere.

Cum a evoluat portofoliul in Ianuarie?

Pozitii deschise pe cont

Pentru 30 Ianuarie pozitiile deschise se pot vedea mai jos (click pe poza pt a mari). Se poate vedea si profitul nerealizat sau pierderea pentru fiecare dintre ele.

Profitul nerealizat inseamna profitul pe care il am DACA vand actiunea in momentul acesta. Daca as vinde efectiv actiunea atunci acest profit s-ar transforma in profit realizat.

In acest tabel se poate vedea evolutia fiecarei actiuni de cand am cumparat actiunea respectiva nu doar in luna Ianuarie. Tabelul este putin inexact pentru nu ia in considerare dividendele primite.

Dintre toate actiunile cumparate cel mai slab a performat actiunea SKT. In realitate SKT este o actiune care variaza destul de mult (a fost constant intre $14 si $17 in ultima vreme) si care ofera si un dividend foarte bun – in prezent peste 9%. Nu am de gand deocamdata sa modific in nici un fel pozitia respectiva la pretul actual.

Pozitiile 30 Ianuarie 2020. Profitul nerealizat este de cand am cumparat actiunile

Evolutie ETF-uri si actiuni individuale

In luna Ianuarie actiunile pe care le am in portofoliu au scazut ca valoare. In valoare absoluta ele au scazut cu -$80.54. Procentual – ponderat cu timpul – au scazut cu 1.17%

Net Asset Value la 30 Ianuarie 2020 comparat cu 31 Decembrie 2019

Valoarea totala a contului a crescut pentru ca in luna Ianuarie am depus 2 transe de bani (echivalent cu sumele depuse pentru Ianuarie 2020 si Februarie 2020).

Performanta pe luna Ianuarie pentru fiecare actiune in parte

Cea mai mare pierdere inregistrata in aceasta luna este pe actiunea WBA. Este normal ca actiunile individuale sa aiba volatilitate mai mare ca a unui ETF. Este deci normal ca actiunile individuale sa se regaseasca in pozitia de castigator sau pierzator al lunii curente.

Desi in Ianuarie 2020 WBA a fost compania care a scazut cel mai mult din portofoliul meu ea este inca pe profit fata de momentul in care am cumparat-o. Scaderea a venit pe fondul raportarilor financiare pe care WBA le-a facut in Ianuarie.

In afara de aceasta pozitie restul actiunilor nu au inregistrat modificari importante.

Fata de S&P 500 portofoliul meu a performat mai slab in Ianuarie 2020. Acest lucru este o problema, mai ales ca IWDA a avut o evolutie negativa pe cand S&P 500 a crescut in Ianuarie.
Inca analizez oportunitatea adaugarii unui ETF care sa replice specific S&P500 in acest portofoliu si / sau inlocuirea IWDA cu un astfel de ETF.

Dividende

In luna Ianuarie ETF-ul UDVD a platit un dividend de $0.32 pe actiune. In total am incasat suma de $5.44. Nu este o suma mare dar este o suma care imi acopera – macar partial – taxele si comisioanele platite la broker.

Eu consider ca este important ca sumele pe care le depun sa nu fie erodate de taxe si comisioane. Incasarea unor dividende lunare este o solutie partiala la aceasta problema. Pe masura ce portofoliul va creste si sumele incasate ca dividende vor fi mai semnificative.

Raportul banilor din cont

In luna Ianuarie 2020 am depus doua transe de bani. Am depus de 2 ori cate $500. Prima transa de bani a fost echivalentul investitiei pe luna Ianuarie. Cea de-a doua transa de bani a fost echivalentul investitiei pentru luna Februarie 2020. Am facut acest lucru pentru ca imi doresc ca atunci cand incep luna sa am banii disponibili in cont.

Raportul banilor in luna Ianuarie.

Transferul si deblocarea banilor la Interactive Brokers dureaza destul de mult cand se transfera USD – pot dura si doua saptamani – si din aceasta cauza am preferat sa fac un efort in aceasta luna si sa anticipez platile ca pe viitor sa am mereu disponibil in cont banii pentru investitii.

Nu am facut nici o retragere in luna Ianuarie din acest cont. Nici nu intentionez sa fac vreo retragere in viitorul apropiat.

La ce ma astept in Februarie?

Dupa un an 2019 care a fost foarte bun pe burse si o luna Ianuarie destul de buna in materie de raportari financiare ma astept la o stabilizare – sau poate chiar o corectie – pentru luna Februarie.
Cand spun acest lucru ma bazez pe anumite semnale din piata care arata ca perioada de cresteri agresive nu pare ca va continua in Februarie.

Evident, pietele sunt foarte putin rationale si orice eveniment le poate duce in sus sau in jos ( Brexit, Coronavirus, etc).

Miscarile pietei nu ma afecteaza in nici un fel. Indiferent daca va fi o stabilizare sau o corectie – sau chiar si o crestere – strategia mea ramane la fel. Portofoliul public este un portofoliu prea nou si creat cu un orizont de timp prea indepartat pentru a merita ajustari de orice fel doar pentru ca ma astept ca luna viitoare piata sa nu mai fie atat de agresiva cum a fost pana acum.

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

6 Replies to “Retrospectiva Ianuarie 2020 | Portofoliul public”

 1. Am vazut ca tranzactionezi prin Interactive Brokers care mie mi se par ca au unele dintre cele mai mai taxe de custodie.
  Ai auzit de Tradestation Global?
  Am vazut ca lumea spune ca e cel mai bun broker de investitii pe piata internationala pentru romania in 2020.
  Filiala din UK a broker-ului american(InteractiveBrokers) ofera ETF-uri cu doar 1,8 EUR comision/tranzactie, adica 0.12% si fara taxa de inactivitate.
  Practic, da, este o filiala tot a lui InteractiveBrokers dar care ofera niste taxe muuuult mai bune. 🙂
  Inca ceva: Tradestation Global nu percepe taxa de custodie, inactivitate, depunere sau retragere.

  Nu, nu lucrez pentru ei sau ceva :)). Am citit din nou ce am scris si pare ca le fac reclama. Defapt, doar vreau sa aud parerea ta. Mult succes la investitii. Ai un portofoliu interesant.

  1. Salut,
   Mai sunt cateva comentarii despre Tradestation Global pe site.
   Am discutat cu cei de la Tradestation Global. Comisioanele sunt putin mai mari ca la IB dar nu au taxa de inactivitate. Exista si in Romania un Introducing broker pentru IB.
   Deocamdata nu am schimbat pentru ca nu am avut timp sa ma ocup. Posibil pe viitor.

 2. Salut. Am văzut ca ai SKT in portofoliu care într-adevăr au un dividend bun acum(raportat la prețul acțiunii care e la jumătate fata de 2015).Piața outlet-urilor din SUA și Canada e în scădere accentuata. Nu ți-e teama ca se vor duce la vale?

 3. Salut, cum de ai decis sa investesti in dolar ca moneda ? Oare asta ar putea avea un efect negativ in viitor in cazul deprecierii dolarului fata de leu sau euro ? Ma gandesc long term ca o sa trecem la un moment dat la euro ca si tara iar daca euro castiga teren fata de dolar sunt sanse sa iesi pe minus ?

  Multumesc anticipat pt raspunsuri !

  1. Salut,
   Sunt mai multe motive, merita sa scriu un articol despre asta.
   Foarte pe scurt:
   1) USD e moneda lumii
   2) Pot sa pierd daca USD pierde in fata Euro dar si invers este valabil.
   3) Nu planuiesc neaparat ca peste 20 ani sa stau in Romania (sau Europa).

   Am sa revin cu linkul pentru articol cand e gata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *