Investiții în August 2019. Portofoliu public de investiții

Din fericire (sau din pacate) trec printr-o perioada in care sunt foarte ocupat. Din acest motiv am postat mai putin pe blog in lunile August si Septembrie. Asta nu inseamna ca partea de investitii a avut de suferit. Pot spune ca a fost chiar invers.

Partea de investitii (publice sau nu) a fost in centrul atentiei mele si pregatesc cateva noutati pentru finalul de an. Pe langa investitiile pe care le fac in portofoliu public pregatesc o serie de articole despre imobiliare. De asemenea pregatesc si o serie de analize pentru diferitele companii pe care le iau in considerare atunci cand investesc.

Sa revenim totusi la investitiile din luna August. Am publicat deja un articol in care discut despre cum a mers luna August pentru mine. Am anuntat acolo ce am cumparat in portofoliul public. Este vorba de o companie nu un ETF. Este vorba de WBA – Walgreens Boots Alliance Inc.

In articolul de astazi vorbesc despre compania pe care am cumparat-o. Expun motivele care m-au facut sa cumpar WBA si explic care cred eu ca este pretul corect pentru aceasta companie.

Despre Walgreens Boots Alliance Inc

Walgreens Boots Alliance (NASDAQ: WBA) este una dintre cele mai mari farmacii la nivel global. Compania are peste 45 miliarde USD valoare de piata. Are prezenta la nivel global are afaceri in peste 25 tari in total, dintre care in 11 tari in mod direct prin farmacii proprii. Intre tarile in care compania activeaza se regasesc si SUA si UK. Pana in 2014 Walgreens a detinut 45% din “Boots Alliance” . In 2015 compania a cumparat si restul de 55% si s-a format noua firma, “Walgreens Boots Alliance”.

Compania are peste 18.000 farmacii in cele 11 tari in care este prezenta. Din punct de vedere al dividendului oferit WBA are un randament de 3.30% in prezent. Compania a crescut dividendul timp de 44 ani si nu vad nici un motiv pentru care nu ar face asta si in continuare.

Pe 27 Iunie 2019 WBA a raportat rezultatele financiare pentru al 3-lea trimestru (anul fiscal se incheie pentru WBA la 31 August nu la 31 Decembrie). In acest al 3-lea raport trimestrial pentru anul 2019 datele au fost mixte. Exista si rezultate bune dar si rezultate mai putin imbucuratoare. Vanzarile au crescut cu 0.7% fata de acelasi trimestru al anului 2018, la $34.6 miliarde. Este de remarcat ca vanzarile in SUA au crescut cu 2.3%, o cifra mult mai buna decat media companiei. Profitul pe actiune a scazut pana la $1.47 in acest trimestru (o scadere de 4%). Urmatorul raport trimestrial este asteptat pe 28 Octombrie. Analistii se asteapta la un venit de $1.42 / actiune (fata de $1.48 anul trecut).

Pentru a-si imbunatati situatia pe piata si pentru a face compania si mai profitabila Walgreens a anuntat un program de eficientizare a operatiunilor sale. WBA a anuntat ca va inchide 200 farmacii Boots in UK si inca 200 magazine Walgreens in SUA. Vor fi inchise magazinele mai putin rentabile. Aceste inchideri vor aduce reduceri de costuri de 1.5 miliarde de USD.

Cat si la ce pret am cumparat?

Am cumpărat 10 acțiuni la WBA în data 16 August 2019. Pretul mediu a fost de $50.56 pe acțiune. In momentul in care am cumparat actiunile compania platea un dividend de 3.48% din pretul de achizitie. La finalul lunii August o actiune valora $51.19. In prezent (30 septembrie) actiunile WBA valoreaza $55.32 bucata.

Motivele pentru care am cumparat WBA

WBA este, asa cum am spus, unul dintre cele mai mari lanturi de farmacii din lume. O asemenea prezenta pe piata plaseaza WBA in topul preferintelor clientilor.

Este foarte putin probabil ca in viitorul apropiat oamenii sa nu acorde importanta retetelor pe care le primesc, oricum ar fi timpurile din punct de vedere economic. Acest motiv transforma WBA intr-o investitie defensiva din punctul meu de vedere. WBA este o companie foarte rezistenta la recesiuni tocmai prin natura activitatii ei.

De asemenea, industria farmaceutica s-a aratat a fi o industrie foarte rezistenta la ameninatarile e-commerce. In tarile in care WBA are o prezenta foarte puternica (tari dezvoltate si in curs de dezvoltare in mare parte ca SUA, UK, Mexic, Norvegia, Chile) populatia este intr-un proces de imbatranire ceea ce face ca cererea pentru medicamente sa fie in crestere.

WBA se asteapta sa raporteze profit generat pe actiune de peste $5. Dividendul anual platit de companie este de $1.83 si este foarte bine acoperit de profiturile generate (doar 35% prin profituri sunt platite in prezent ca dividend) – practic compania nu are nici o problema in a mentine si mari acest dividend in viitor.

In trecut Walgreens a manifestat in repetate randuri grija fata de actionari, nu doar prin dividende platite in crestere (timp de 44 ani) ci si prin programe de rascumparare a propriilor actiuni. Acest tip de programe maresc valoarea actiunilor detinute de actionari si sunt o alta metoda prin care compania ofera valoare, micsorand in acelasi timp costurile pe care le are cu dividendul platit.

Pretul corect pentru WBA

Eu consider pretul corect pentru WBA ca fiind unul de 70$ / actiune. Cand am calculat pretul pentru WBA am luat in considerare mai multi factori. Unul dintre factorii luati in considerare este PER (pret pe actiune raportat la profit net – pretul de piata al actiunii se imparte la profitul pe actiune obtinut de companie).

In prezent WBA se tranzactioneaza la un PER 10.6. Profitul pe actiune este 5.1$ anual. Pentru o companie atat de mare si cu o prezenta internationala atat de importanta eu consider ca un PER realist ar fi in zona 13.5 – 14. In aceste conditii pretul corect pentru WBA este de 70$ – 75$ / actiune.

Desi nu este singurul factor pe care l-am luat in calcul PER explica cel mai bine (si cel mai simplu) de ce cred eu ca pretul corect pentru WBA este in acea zona. In ultimii ani WBA s-a tranzactionat si la PER de 20 dar, avand in vedere ca in prezent compania trece prin niste schimbari si trebuie sa faca fata unei reorganizari (in general in aceasta perioada companiile trec prin schimbari si sufera reorganizari) am preferat sa am o plasa de siguranta atunci cand am analizez compania din punct de vedere al PER.

Cand am de gand sa vand?

Sunt pregatit sa pastrez WBA in portofoliul meu o perioada mai lunga de timp. Avand in vedere motivele pentru care am cumparat compania nu cred ca are rost sa vand actiunile detinute cu un pret sub 70-75$ / actiune. Sunt optimist cand este vorba despre WBA si cred ca pretul actiunilor are o sansa buna de a ajunge relativ repede la valoarea aceasta. In cazul in care compania ajunge in zona de 68$ – 70$ extrem de repede (pana la finalul anului) si am un randament anualizat foarte bun (de peste 40% brut) voi fi inclinat sa le vand si sa achizitionez altceva cu banii respectivi.

Totusi, cand am cumparat actiunile am fost constient ca poate exista o perioada lunga de timp in care compania sa stea la aceeasi valoare si sa astept aprecierea pana la 70$/ actiune. Sunt dispus sa astept cativa ani ca aceasta companie sa ajunga la valoarea pe care eu o consider corecta. In perioada aceasta ma astept ca dividendul sa creasca si sa fiu rasplatit si in acest fel pentru asteptarea mea.

Mai cumpar?

Nu am de gand sa mai cumpar actiuni la aceasta companie in portofoliul public decat daca pretul va scadea sub 45$ / actiune. Consider ca suma pe care am investit-o in acest moment in companie este suficienta (mai ales procentual) in portofoliul meu public, la actualele valori.

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *