Portofoliu public de investiții. Investiții în Octombrie 2019

Astăzi discut despre portofoliul de investiții și analizez ETF-ul pe care l-am cumparat în Octombrie 2019. Portofoliul are în prezent valoarea de $4,754.83 și este deschis la Interactive Brokers. În acest portofoliu investesc lunar 500 dolari. Cumpăr din cei $500 acțiuni la o companie sau un ETF. Scopul acestui portofoliu este sa investesc pe termen lung, pentru pensie. Primul obiectiv pe care mi l-am pus pentru acest portofoliu este sa ajung la $10.000 in cont.
Mai multe detalii despre performantele acestui portofoliu gasiti in raportul lunar pe care il postez pe blog.


In continuare voi discuta despre investitia pe care am facut-o in luna Octombrie.

In lunile trecute am investit preponderent in actiuni individuale. Este vorba despre companii precum WBA (Walgreens Boots Alliance Inc) , SKT (Tanger Factory Outlet Centers Inc.) si T (AT&T) . In luna Octombrie am revenit la un ETF. Este vorba despre un ETF nou pentru contul meu, un ETF emis si administrat de State Street Global Advisors (fondurile SPDR ). Din aceeasi familie de fonduri mai detin in portofoliul public ETF-ul UDVD.

Ce am cumparat in Octombrie?

ETF-ul cumparat in Octombrie este ETF-ul “SPDR® S&P® 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF” cu acumularea dividendelor – SPY4. Am cumparat 9 actiuni la acest ETF in data de 16 Octombrie la pretul de 56.45 pe actiune. In total am platit $508.00

Obiectivul acestui ETF este sa urmareasca performanta companiilor de marime medie din SUA . ETF-ul urmareste un indice (S&P MidCap 400 Index) care acopera 7% din piata de actiuni din SUA si care incorporeaza 400 companii de marime medie din aceasta tara. Indicele este cel mai cunoscut si folosit indice care se concentreaza pe companii cu capitalizare medie.

ETF-ul ofera investitorilor o metoda usoara de a investi in companii de marime medie si urmareste sa reflecte cat mai fidel riscurile si avantajele unei astfel de investitii. Metoda de replicare a indicelui este cea fizica (in sensul ca ETF-ul cumpara actiuni efectiv la companiile din indicele respectiv).

De ce am investit în „SPDR® S&P® 400 U.S. Mid Cap ETF ” ?

SPY4 a fost infiintat in 2012. Indicele pe care il urmeaza exista din 1991. ETF-ul urmeaza foarte bine indicele (eroarea in ultimii 3 ani a fost de 0.04% in total). In aceste conditii, pentru a face calcule pot sa folosesc fara probleme indicele si datele pe care le am inca din anul 1991. Voi folosi aceste date in continuarea articolului, cand voi analiza rezultatele indicelui in trecut fata de S&P500.

Dividendul (care in cazul acestui indice se acumuleaza) este de 1.75% anual din valoarea unei actiuni in acest moment.

Consider ca SPY4 este instrumentul perfect prin care ma pot expune pietei din SUA fara sa investesc direct in S&P 500. SPY4 este o alternativa care imi aduce beneficiile economiei de peste ocean fara sa ma expuna acelorasi companii pe care le mai am in alte ETF-uri (IWDA, UDVD).

Pentru ca in prezent construiesc un portofoliu care are o durata de viata de 20 ani consider ca este important sa fac si pasi in diversificarea companiilor in care investesc (mai ales cand randamentul trecut a fost unul foarte bun).

In prezent P/E pentru companiile din SPY4 sunt mai mici decat cele din S&P500. Cel putin TEORETIC asta inseamna ca SPY4 este mai bine pozitionat atat in fata unei crize cat si in cazul unei perioade de prosperitate economica.

Componenta ETF-ului

ETF-ul (si indicele pe care il urmeaza) contine 401 companii in prezent. Desi consider ca este mult mai putin important decat in cazul unei singure companii este util sa amintesc raportul P/E care in cazul acesta este de 17.68 (mai bun decat cel din indexul S&P 500).

Primele 10 companii din fond ca valoare si alocarea ETF-ului pe sectoare.

Valoarea de piata a celor 401 companii prezente in fond variaza intre 2.3 miliarde USD si 12 miliarde USD. Este vorba deci de companii destul de mari fara a fi insa corporatii gigant. Valoarea medie a companiilor prezente in ETF este de 5.7 miliarde USD.

Sectorul financiar si sectorul industrial depasesc sectorul IT in indicele S&P US Mid Cap. Primele 2 sectoare au fiecare peste 16% din componenta indicelui in timp ce sectorul IT are 14.9%.

Scurta comparatie cu S&P 500

Compozitia pe sectoare a ETF-ului este foarte diferita fata de S&P 500. Daca in S&P 500 sectorul IT are cea mai mare pondere cu 22.2% urmat la mare distanta de sectorul de “Sanatate” – 13.74% si “Servicii financiare” – 12.9% in SPY5 avem o alta pondere la varf. Mi se pare foarte important ca fata de S&P 500 acest ETF imi aduce nu doar alte companii ci si alta distributie de companii (impartite altfel pe sectoare).

Un amanunt important mi s-a parut faptul ca nici una dintre companiile prezente in fondul SPY4 nu are pondere mai mare de 0.71% in fond. Acest lucru trebuie privit in comparatie cu S&P 500 unde MICROSOFT CORP are o pondere de 4% din fond si Apple Inc are o valoare de 3.85% din fond. In S&P 500 primele 10 companii prezente au peste 20% din valoarea toatala a fondului spre deosebire de SPY4 unde primele 10 companii au o pondere de 6.3%.

In general, comparand an cu an (ultimii 5 ani) fondul are o crestere anuala foarte buna dar mai slaba decat S&P 500. Din acesti ani doar 2016 a fost un an care a facut exceptie. In acest an – 2016 – SPY4 a avut un randament mult mai bun fata de S&P 500 (20% pentru SPY4 vs 11% pentru S&P500).

Daca privim pe o perioada mai lunga indiciele S&P 400 Mid-Cap Index a avut valori mai bune de crestere decat S&P 500. Gasim aceste valori mai ales la pragul de 25 ani (am folosit S&P 400 Mid-Cap Index ca baza de calcul pentru ca acum 25 ani nu exista ETF-ul SPY4).

In conditiile in care construiesc acest portofoliu pentru o perioada de 20 ani consider ca este o optiune buna ca o parte din bani sa ii investesc in SPY4.

Factori cheie ai fondului

O scurta prezentare a ETF-ului poate fi gasita aici. TER-ul (costurile totale) fondului este de 0.3% anual. Acest TER este unul acceptabil din punctul meu de vedere. ETF-ul este unul de tip “acumulare” (adica reinvesteste dividendele fara sa le distribuie celor care au deja actiuni) si moneda de baza este USD-ul.

Fondul are domiciliul in Irlanda (foarte avantajos din punctul meu de vedere) si foloseste o metoda de replicare fizica (adica are efectiv actiuni cumparate la companiile prezente in fond).

Valoarea totala a sumelor investite in acest ETF (in prezent) este de US$880.7 milioane

Performanta ETF-ului în trecut

Fondul nu are 10 ani de la infiintare deci nu poate fi urmarita performanta lui pe ultimii 10 ani. Putem insa urmari performanta fondului pe ultimii 5 ani. Ea a fost de 8.36%. Performanta aceasta a inclus si anul 2018 care a fost unul destul de prost in materie de randamente pe bursa (si mai ales pentru SPY4). In anul 2018 fondul a avut un randament de −11.08%.

Randamentul fondului in trecut

De la inceput (din 2012) fondul a avut un randament mediu de 11.13% anual. Acest randament este unul obtinut in conditiile in care dividendele au fost reinvestite fara a fi platita vreo taxa pentru ele.

Daca ne uitam la randamentul TOTAL in ultimii 5 ani putem vedea ca fondul are un randament de 50%. Privind datele de la inceputul fondului acest randament este unul de 124%.

In ultimii 6 ani (din 2014 pana in Septembrie 2019 inclusiv) fondul a avut doar 2 ani in care randamentul a fost negativ.

De unde poate fi cumpărat ETF-ul?

ETF-ul este de tip UCITS si poate fi cumparat de pe bursele din Europa si din bursa din Mexic. Desi moneda principala a fondului este USD el poate fi cumparat si in Euro sau CHF (pretul in Euro sau CHF se face in functie de paritatea mondelor cu USD).

In Europa se gaseste sub simbolul “SPY4” la bursa din Deutsche Börse (in Euro), Borsa Italiana (Euro), Euronext Paris (Euro), London Stock Exchange (USD) si SIX Swiss Exchange (CHF).

Bursele de pe care poate fi cumparat SPY4

Eu am cumparat ETF-ul in USD la bursa din Londra (London Stock Exchange).

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *