Portofoliu public. Prima cumparare.

Am creat al 2-lea video al seriei “Challenge 10k”. Am promis ca voi reveni cu un video in momentul in care banii pe care i-am depus in contul de la Interactive Brokers vor fi disponibili. Pentru cine nu stie, am decis sa creez un portofoliu public la Interactive Brokers si sa depun lunar cate 500$ in contul acela. Voi aborda acest portofoliu ca si cum ar fi singurul meu portofoliu. Voi folosi in acest portofoliu ETF-uri dar si actiuni individuale si scopul este sa ajung la 10.000$ in cont.

Linkul de pe youtube il gasiti la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=6mnDXAlBfog

Alimentarea contului se face prin Revolut. Revolut este o companie care iti da posibilitatea de a crea un cont si prin care poti sa transferi bani intre diferite conturi.

Pentru analiza de astazi am ales 2 ETF-uri si la final vom cumpara unul dintre ele. ETF-urile alese sunt SPY5 si UDVD. Primul ETF, SPY5 urmareste indicele S&P500 in timp ce UDVD urmareste indicele “High Yield Dividend-aristocrats-index”. Acest index contine companiile care au platit un dividend in crestere, an de an pentru ultimii 20 ani.

Alocarea pe sectoare in cazul celor doua ETF-uri este destul de diferita. In cazul UDVD avem “Industrials” si “Financials” primele 2 sectoare in timp ce pentru S&P 500 avem IT si “Health Care” primele 2 sectoare de alocare. Consider ca Industrials si Financials sunt doua sectoare de baza, mai stabile decat IT-ul si am vrut sa pornesc acest portofoliu in acest fel.

Daca ne uitam la primele 10 pozitii din S&P 500 avem Microsoft pe primul loc, Apple, Amazon si Facebook si de asemenea Alfabet – compania parinte Google – cu 2 pozitii. O capitalizare foarte mare pe IT nu este ceea ce caut intr-un portofoliu nou.

Din punct de vedere al companiilor US Dividend Aristocrats vine cu 116 companii, toate de foarte mare calitate, companii care au platit in ultimii 20 ani dividende in crestere an de an. Gasim aici AT&T, IBM, Cardinal Health, Exxon Mobile, AbbVie si Chevron. Aceste companii sunt companii pe care le-am studiat in amanunt si pe care le-as vrea chiar si separat in portofoliul meu. Din acest punct de vedere consider ca este mult mai potrivit US Dividend Aristocrats pentru a incepe un portofoliu.

Un lucru care mi se pare foarte interesant este comparatia intre performantele celor doua ETF-uri in timp. Desi au companii foarte diferite mai ales ca numar- US Dividend Aristocrats are 116 companii pe cand S&P 500 are 500 companii – daca ne uitam la rezultatul anualizat, pe 5 ani de zile vom vedea ca rezultatele anualizate sunt foarte asemanatoare. Pe UDVD avem 10.38% crestere anuala pe cand pe S&P500 avem 10.27% anualizat. Diferentele nu sunt foarte mari si faptul ca UDVD are un procent anual de crestere atat de bun imi spune din nou ca este un ETF foarte bun care isi are cu siguranta locul in portofoliul meu, pe termen lung.

Continuand analiza comparativa putem vedea ca, in continuare cele doua ETF-uri sunt asemanatoare. Pentru US Dividend Aristocrats avem o performanta totala in ultimii 5 ani de 63.86% pe cand pentru S&P 500 avem o performanta de 63.06% pentru aceeasi perioada.

Doua lucruri foarte importante pe care putem sa le vedem pe siteul companiei care se ocupa de administrarea acestor ETF-uri sunt bursele pe care se tranzactioneaza si tickerul adica simbololul pe bursa. Pentru US Dividend Aristocrats avem o listare pe Deutche Borse, London Stock Exchange, Six Swiss Exchange si pe Bursa Italiana.
Pe mine ma intereseaza sa cumpara in USD deci voi alege London Stock Exchange si voi cumpara ticketul UDVD.

In cazul in care va intereseaza sa verificati mai multe detalii despre acest ETF in particular gasim si codurile Bloomberg si Reuters. Le puteti cauta pe Google si veti gasi cu siguranta mai multe date despre ETF. Tot pe acest site gasim si costul de administrare al fiecarui ETF – 0.35% pe an pentru UDVD si de asemenea indexul pe care il urmareste ETF-ul in cazul in care exista unul. Pentru UDVD urmarim S&P High Yield Dividend Aristocrats Index.
In cazul in care va intereseaza in ce anume investeste acest ETF puteti cauta acest lucru pe Google si puteti afla detalii legate de acest index.

In portofoliul meu de la Interactive Brokers am deocamdata doar cei 500$ pe care i-am depus. In momentul in care scriu acest articol si am facut vide-ul de pe youtube piata este inchisa. Voi face un “trade” si voi pune la cumparare un ordin cu 9 actiuni din UDVD. Cand piata se deschide aceste 9 actiuni se vor cumpara si se vor adauga pe cont.

Atunci cand faceti investitii va recomand sa ganditi foarte bine investitia respectiva, sa intelegeti foarte bine in ce investiti si sa nu aveti dubii asupra investitiei pe care o faceti.

In cazul in care aveti dubii mai bine nu investiti. Este mult mai important sa nu pierdeti bani decat sa investiti in ceva care credeti ca o sa va aduca un venit foarte mare si in final sa fie o totala dezamagire. De exemplu, printre altele, eu pentru acest ETF am studiat raportul de la Morningstar unde am gasit foarte multe informatii.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat opinia mea personala. Inainte sa iei decizii de orice natura iti recomand sa discuti cu un consultant financiar care sa te ajute sa iti atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)