Retrospectiva Septembrie 2019 | Portofoliul public

In articolul de astazi voi face retrospectiva lunii Septembrie 2019. Voi face aceasta retrospectiva atat din punct de vedere al investitiilor dar si din punct de vedere al proiectului finantepersonale.ro.

Din punctul de vedere al investitiilor voi face aceasta retrospectiva din perspectiva generala a portofoliului cat si din perspectiva fiecarei actiuni in parte. Voi discuta despre situatia curenta in portofoliul meu public, voi discuta despre compania in care am investit in Septembrie si apoi despre fiecare actiune in parte.

Proiectul Finantepersonale.ro

Desi Septembrie a fost o luna in care am muncit si am calatorit foarte mult in afara proiectului finantepersonale.ro am reusit sa livrez un eveniment pe care il pregatesc de cateva luni. Este vorba de evenimentul “De la economisire la investitii” care a avut loc pe 26 Septembrie. Evenimentul a avut loc la “Tineretului Training“, in Bucuresti.

Nu am avut sansa sa mediatizez foarte mult evenimentul pentru ca au fost doar 12 locuri disponibile (care s-au ocupat aproape instant). A fost primul eveniment, unul reusit din punctul meu de vedere, si cu siguranta nu va fi ultimul. Evenimentele urmatoare pe care le voi organiza vor fi prezentate pe finantepersonale.ro. Daca va intereseaza ce va pregatesc este indicat sa urmariti blogul si pagina de facebook.

Le multumesc celor care au fost prezenti si celor care m-au sustinut in organizarea evenimentului.

Situația curentă în portofoliul public

Situatia initiala

Luna Septembrie a fost destul de buna din punctul de vedere al bursei daca luam in considerare indicele S&P500. Indicele a inceput luna la aproape 3000 puncte. Au existat destule zile in care indicele a depasit bariera de 3000 puncte. La nivel international se vorbeste inca o de o criza (aceeasi criza de care se vorbeste din 2015) si de razboiul economic intre SUA si China.

Am inceput luna cu un portofoliu in valoare de $4,105.25. Cash in cont, la inceputul lunii aveam $514.37. O parte mare din banii lichizi din cont i-am folosit pentru a cumpara actiuni la o noua companie. Pana la 30 Septembrie contul a crescut la valoarea de $4,225.71. Din acesti bani $11.56 erau bani lichizi si restul valoarea actiunilor detinute.

Cei $120.46 cu cat a crescut portofoliul in Septembrie sunt doar din aprecierea / marirea pretului actiunilor pe care le am.

Situatia la 31 August si 30 Septembrie in portofoliul public (click pe poza)

Situatia exacta se poate vedea in poza de mai sus (click pe poza pentru a mari).

In ce am investit in Septembrie

Portofoliul public este un portofoliu in care investesc pe termen lung – peste 20 ani. Caut sa investesc in ETF-uri care se aprecieaza pe termen lung si in actiuni care au un pret foarte bun in prezent. Uneori aceste actiuni ofera si un dividend consistent.

O astfel de actiune este si cea cumparata in Septembrie.

SKT este simbolul bursier pentru compania Tanger Factory Outlet Centers Inc. Compania este proprietara unor mall-uri ce gazduiesc magazine de tip “Outlet” (reduceri masive) . Compania detine astfel de mall-uri in SUA dar conceptul exista si Europa (si evident si in Romania).

In luna Septembrie am cumparat 31 actiuni la REIT-ul SKT. Am cumparat SKT in data de 16 Septembrie cu pretul de $16.03 pe actiune. Pretul total platit pentru cele 31 actiuni a fost de $496.93 In Septembrie SKT a variat foarte mult atingand valori intre $17.07 si $14.51 pe actiune.

SKT este o companie care poate fi considerata mai riscanta din mai multe motive. Eu sunt de parere ca pe termen scurt compania prezinta cateva avantaje semnificative fata de concurenta.

In primul rand magazinele de tip “Outlet” sunt mai rezistente in perioada de recesiune fata de mall-urile clasice. Desi exista pericolul magazinelor online eu cred ca Outlet-urile nu vor fi atat de afectate atunci cand vine vorba de scaderea vanzarilor.

In al doilea rand compania plateste un dividend substantial in momentul de fata. In prezent, la pretul actual compania plateste un dividend de peste 9%. Cat timp acest dividend va fi platit in continuare nu ma deranjeaza daca actiunile nu se apreciaza foarte mult. SKT a venit in portofoliul meu cu scopul de a aduce cashflow. Acest cashflow va fi folosit in viitor pentru a investi in alte actiuni sau ETF-uri.

Luna Septembrie și situația finală

La finalul lunii Septembrie contul meu avea valoarea de $4,225.71

In aceasta suma este inclus si dividendul pe care l-am primit in data de 12 Septembrie de la compania WBA. Acest dividend a fost de 41.2 centi pe actiune net. Pentru ca am 10 actiuni la aceasta companie am primit $4.12.

In luna Septembrie s-a inregistrat si dividendul pentru ETF-ul UDVD. Acesta a fost de 32 centi pentru fiecare actiune detinuta. Voi primi $5.36 ca dividend. Fiind un ETF inregistrat in Irlanda brokerul nu imi va pastra nici un fel de taxe. Am sa platesc taxe pentru aceste dividende in Romania, la Anaf.

Evolutia actiunilor in luna Septembrie (click pe poza)

La finalul lunii Septembrie in afara de SKT toate pozitiile pe care le detin au crescut in valoare fata de perioada cand le-am cumparat. Unele s-au apreciat semnificativ (de exemplu AT&T s-a apreciat cu 23.95%) pe cand altele s-au apreciat mai putin (de exemplu IWDA s-a apreciat doar cu 1.63%).

In total actiunile mele s-au apreciat cu $218.43 fata de momentul in care le-am cumparat. Sunt multumit cu aceasta evolutie.

Detaliile contului in luna Septembrie (click pe poza)

Evoluția fiecărei acțiuni în parte

UDVD – SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

Cea mai mare pozitie din portofoliul meu o are ETF-ul UDVD. Detin 17 actiuni cumparate la acest ETF in 2 randuri. Pretul mediu cu care am cumparat actiunile este de $54.94. La final de Septembrie 2019 actiunile valorau $964.73 si pretul unei actiuni era 56.69. Profitul pentru aceste actiuni este de $29.63 si este echivalent cu 3.17%.

Fata de luna trecuta UDVD a evoluat pozitiv. Toate aceste calcule nu iau in considerare faptul ca UDVD urmeaza sa-mi plateasca un dividend. De asemenea nu iau in considerare faptul ca UDVD a platit un dividend si in trecut.

In prezent nu urmaresc sa modific in nici un fel pozitia mea la UDVD. Nu vreau sa adaug dar nici sa vand actiuni si sunt multumit de modul in care UDVD se comporta. Sunt expus la companii foarte bune prin intermediul acestui ETF si consider ca intr-o viitoare criza economica UDVD va fi un ETF pe care ma pot baza.

AT&T (NYSE:T)

A doua pozitie in portofoliul meu, in functie de valoare este reprezentata de compania AT&T. La 31 Septembrie detineam 31 actiuni la aceasta companie. Actiunile au crescut semnificativ de cand le-am cumparat. Pretul mediu de cumparare pentru o actiune a fost de $30.52. La final de Septembrie actiunile se tranzactionau la pretul de $37.84 pe bucata.

Interesant este faptul ca in cateva zile din Septembrie actiunile s-au tranzactionat la peste $38 (chiar $38.74). Am vrut sa vand actiunile la pretul de $39 dar ele nu au atins aceasta valoare si am ratat momentul respectiv.

Consider ca actiunile AT&T au inca mult loc de crestere. Impreuna cu un dividend generos (51 centi pe trimestru pe fiecare actiune) AT&T este o companie care cred ca imi va aduce un profit bun in viitorul apropiat.

Profitul total pe care il aveam la final de Septembrie pentru AT&T este de $124.29 si reprezinta 23,95%

Pe viitor nu voi adauga la aceasta pozitie. Astept un pret de $38.5 – $39 pe actiune pentru a vinde actiunile pe care le am deja.

JPEA – iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF

Singurul ETF de obligatiuni pe care il am in acest cont este “JPEA”. El ocupa locul 3 in portofoliul meu in functie de valoarea actiunilor. Am cumparat 95 actiuni la JPEA la un pret mediu de $5.54 pe actiune. Pretul initial platit pe actiuni a fost de $526.74. Valoarea lor in prezent este de $537.51. Profitul pentru JPEA este de 2.04%. Fata de luna trecuta JPEA este in scadere.

In viitor este posibil sa maresc poziția la JPEA în funcție de contextul economic international dar nu iau in considerare sa fac asta in luna Octombrie.

IWDA – iShares Core MSCI World UCITS ETF

Unul dintre ETF-urile care nu a avansat foarte mult de cand l-am cumparat este IWDA. Chiar si asa valoarea actiunilor pe care le am la IWDA era de $524.25 la finalul lui Septembrie. Am 9 actiuni in prezent la acest ETF, actiuni care au fost cumparate la pretul de $57.31 pe bucata.

Profitul realizat pe IWDA de cand l-am cumparat este de doar $8.41, echivalent cu 1.63%.

Am adăugat în portofoliu acest ETF pentru a beneficia, prin intermediul lui, de creșterea economică la nivel global. In prezent nu ma gandesc neaparat sa adaug la pozitia IWDA. Am studiat la un moment dat posibilitatea de a adauga in portofoliu un ETF care urmareste exclusiv companiile S&P 500. Desi in prezent am renuntat la aceasta posibilitate, probabil ca as studia-o din nou ca alternativa la investitia suplimentara in IWDA.

IDUP – iShares US Property Yield UCITS ETF USD

IDUP este un ETF de care sunt foarte fericit desi l-am adaugat de curand in portofoliu. IDUP imi da posibilitatea sa investesc in actiuni la companii de imobiliare. Consider ca in orice portofoliu este loc pentru o componenta care se bazeaza pe imobiliare.

Am cumparat 16 actiuni la IDUP la un pret mediu de $30.69 pe actiune. La finalul lunii trecute aveam o pierdere fata de pretul platit pe aceste actiuni. In prezent am un profit de $15.96 (ceea ce inseamna 3.25%). Aceste calcule nu includ dividendele platite de IDUP de cand am cumparat aceste actiuni.

In viitor voi modifica cu siguranta partea de imobiliare pe care o am in portofoliu. Pe langa IDUP in portofoliul meu este si SKT, o companie care se ocupa de “real estate”. Nu stiu inca momentul in care voi modifica pozitiile legate de imobiliare din portofoliul meeu. Nu iau in considerare ca in luna Octombrie sa fac asta.

WBA – Walgreens Boots Alliance Inc

WBA este actiunea pe care am cumparat-o in luna August in portofoliul public. WBA este o companie care are o capitalizare de piata de $47 miliarde. Compania plateste un dividend de 3.48% (raportat la pretul cu care am cumparat eu actiunile).

Detin 10 actiuni la aceasta companie, actiuni care valorau la final de Septembrie $553.10. Fata de pretul cu care am cumparat actiunile aveam un profit total de $47.42 (echivalent cu 9.38%).

Cred ca aceasta companie este una care se va descurca bine chiar si intr-o perioada de criza. In luna Septembrie am primit un dividend net de $4.11 pentru actiunile pe care le detin la aceasta companie.

Nu iau in considerare sa maresc pozitia la WBA. Voi vinde actiunile in momentul in care ele ajung in zona de $70. Sunt constient ca pana atunci este posibil sa astept o perioada destul de lunga de timp si sunt pregatit sa fac acest lucru.

SKT- Tanger Factory Outlet Centers Inc.

Tanger Factory Outlet este ultima companie pe care am cumparat-o in portofoliul public. Actiunile cumparate la SKT valorau la finalul lunii $479.88 (cu $18.05 mai putin decat am platit pe ele).

Acest lucru face ca SKT sa fie singura pozitie din portofoliul meu care este in scadere de cand am cumparat-o. Deocamdata, randamentul adus de SKT este de -3.63%.

Compania plateste un dividend excelent (de peste 9%) si scaderea actiunilor nu este un motiv de ingrijorare. Nu iau in considerare sa vand actiunile detinute la SKT inca decat daca pretul creste foarte mult in perioada urmatoare SAU daca dividendul va fi taiat. Nu ma astept sa se intample asta in Octombrie. Am cumparat SKT pentru cashflow si pentru o apreciere pe termen mediu mai degraba decat pe termen scurt.

Depunerea pentru Octombrie 2019

Suma de bani (500 dolari) pentru luna Octombrie 2019 a fost depusa pe 25 Septembrie. Banii au intrat in cont dar dupa 1 Octombrie si din acest motiv nu apare nicaieri in rapoarte suma respectiva. Acesti bani vor mari partea de “cash” a portofoliului meu. Ii voi folosi pentru a cumpara un ETF nou in portofoliul meu.

Voi anunta pe canalul meu de Patreon ce anume am cumparat exact cand voi face aceasta cumparare. Am să revin cu un articol și cu un video si pe blog la cateva zile dupa ce fac cumpărarea pentru luna Octombrie in portofoliul public.

Dacă aveți întrebări legate de portofoliul public va rog să le lăsați în comentarii. Dacă v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog să îmi dați un like și un share pe Facebook. Mulțumesc! .

Disclamer:

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me
Latest posts by Stefan (see all)

2 Replies to “Retrospectiva Septembrie 2019 | Portofoliul public”

  1. Buna, de ce ai ales, in principal, instrumente cu distribuire de dividente? Nu trebuie sa platesti taxe pentru incasarea lor? Nu aveai mai mult de castigat daca inveasteai in instrumente cu capitalizare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *