Retrospectiva Februarie 2021 | Portofoliul public

Portofoliul Public a implinit DOI ANI. Au fost doi ani cu de toate. Am avut atat oportunitatea sa aplic ceea ce stiam deja cat si sa invat lucruri noi.

Pentru a sarbatori acest lucru pregatesc un articol aniversar in care voi discuta mai multe despre ce am invatat in acesti doi ani cand vine vorba de construit portofolii pe termen lung ( peste 20 ani).

Pana atunci hai sa vedem cum a fost luna Februarie si la ce valoare am ajuns in acest portofoliu!

Evolutia generala pe bursa in Februarie 2021

Luna Februarie 2021 a adus noi maxime pe indicele S&P 500. Din acest punct de vedere investitorii ar trebui sa fie multumiti. Totusi, dupa 24 Februarie s-au simtit anumite scaderi mai ales pe unele actiuni individuale. Aceste scaderi au fost destul de negativ percepute in piata. Am sesizat un inceput de panica la anumiti investitori. Cuvinte precum “cade piata”, “vine criza”, “incepe caderea” au fost foarte prezente desi, pe grafic se vede clar ca lucrurile nu sunt cu nimic diferite fata de o luna foarte linistita.

Tind sa cred ca acesti investitori au o expunere prea mare pe companii cu care nu sunt foarte confortabili. Aceste companii reprezinta riscuri pe care nu sunt gata sa si le asume. Asta se intampla cel mai probabil din FOMO (frica de a nu pierde castiguri potentiale) si nu are cum sa fie unul bun niciodata – este bine sa fim constienti de el si sa ne asteptam ca in viitor sa aiba un oarecare impact asupra pietei.

Valoarea contului

Valoarea contului meu a ajuns la $14.584.73 USD. In Februarie contul a crescut 291.60 USD. Depunerile constante si o piata in crestere (chiar si in pandemie) au adus cresteri semnificative in contul meu.

Net Asset Value – Valoarea contului la 28 Februarie

Actiunile din portofoliul meu

Denumirea actiunilor din contul meu

Companiile si ETF-urile pe care le am in cont nu s-au schimbat nici in Februarie. Este normal ca intr-un portofoliu construit pe termen atat de lung sa existe o stabilitate si, dupa ce portofoliul este creat, sa fie putine schimbari.

Pozitiile din cont – costuri si valoare actuala

Totusi, din Martie pregatesc cateva schimbari importante in portofoliu – schimbari care vor altera inclusiv structura curenta.

In luna Februarie contul meu este compus din ETF-uri ce replica indicele S&P 500 (CSPX si IDUS), un ETF pentru indicele S&P 400 Mid Cap (SPY4 – companii de marime medie din US), ETF-uri de “dividend aristocrats” (EUDI, GLDV, UDVD), actiuni individuale ( SKT, WBA ), metale pretioase (ISLN, IGLN) si un ETF pentru tarile dezvoltate (IWDA).

Achizitiile din Februarie

In Februarie am facut o singura achizitie. Este vorba de 13 actiuni ale ETF-ului IDUS care urmareste indicele S&P 500. Am cumparat aceste actiuni pentru a pastra structura deja creata a portofoliului si pentru ca eu cred in continuare ca aceste companii (cele care alcatuiesc S&P500) sunt cele care, pe termen lung, vor avea o evolutie excelenta.

Achizitii in Februarie

Profitul total si al lunii Februarie

Luna Februarie a fost o luna buna din punct de vedere al profitului din contul meu. Pozitiile din cont au crescut cu $294.12 USD. Acest lucru se poate vedea in raportul “Mark to Market”. Din aceasta suma cea mai mare parte a fost adusa de ETF-urile care urmaresc S&P 500.

Singura actiune individuala care a avut o scadere semnificativa in Februarie este WBA. Cred in continuare in WBA si consider ca pe termen lung actiunea va evolua foarte bine 🙂

ETF-urile care reprezinta metalele pretioase au avut o scadere in aceasta luna. Nu mi se pare o problema pentru ca ele sunt prezente in acest portofoliu pentru perioade turbulente, perioade in care inca nu ne-am aflat.

Evolutia fiecarei actiuni in luna Februarie 2021.

In total ETF-urile pentru metale pretioase sunt inca foarte mult pe plus, in special datorita ETF-ului care urmareste pretul Argintului.

In total contul meu este pe plus cu $1581.12 USD fata de momentul in care am cumparat actiunile pe care le am in acest moment. Aceasta suma nu tine cont de profitul pe care l-am avut din vanzarea actiunilor AT&T. Acel profit de $143 USD este in plus si se adauga la aceasta suma. La fel sunt si dividendele pe care le-am primit in cont in acesti 2 ani.

Dividende & bani in cont

Daca vorbim de dividende – Februarie 2021 a fost o luna foarte productiva din punct de vedere al dividendelor. Am primit $21 USD in cont ca dividende. Desi nu este neaparat o suma mare ea este bine venita si ajuta la cresterea generala a contului. Practic este motivul pentru care unele ETF-uri si actiuni individuale se afla in acest moment in contul meu.

In Februarie am primit dividende de la SKT ($5.5 USD), GLDV ($9.5 USD) si IDUP ($6.76 USD). Pentru aceste dividende s-a retinut impozit de 10% doar pentru SKT. Celelalte ETF-uri sunt localizate in Irlanda, nu se percepe direct impozit si voi fi nevoit sa le declar la Anaf anul viitor. Voi plati acolo un impozit de 5% pentru sumele primite.

Ganduri pentru Martie

Luna Martie reprezinta un punct foarte important in portofoliul meu public. Pe langa faptul ca “Portofoliul Public” a implinit 2 ani de cand a prins viata aceasta luna reprezinta si luna in care voi renunta la Interactive Brokers.

Consider ca a venit momentul ca Portofoliul Public ca aiba o noua casa. Dupa 1 Ianuriarie 2021 (momentul Brexit) in serviciul Tradestation Global a aparut o taxa. Aceasta taxa este de 15$ lunar. Din pacate acesti cei 15$ nu se justifica in nici un fel pentru contul meu. Portofoliul public a fost construit pentru a face cat mai putine tranzactii si pentru a-mi ocupa nu mai mult de 10 minute lunar.

Din fericire exista o optiune care se potriveste foarte bine in prezent tocmai pentru un portofoliu ca al meu. Am ales sa mut Portofoliul Public la XTB (oricum am deja un cont de investitii la XTB si sunt foarte multumit de ei) si luna Martie este luna in care voi face aceasta schimbare. Voi scrie un post separat legat de decizia de a muta acest portofoliu si voi explica acolo mai multe legate de aceasta decizie.

Din punct de vedere al investitiilor luna Martie are potentialul sa fie una putin mai agitata decat a fost Februarie. Pana acum, in piata au fost foarte multe persoane care au actionat din FOMO (frica de a pierde castiguri potentiale). Orice mic declin al pietei poate fi alimentat de frica acestora si de iesirea lor brusca de pe piata si se poate transforma intr-o cadere mai mare.

Nu imi fac griji in ceea ce priveste portofoliul meu public. Voi continua sa investesc aceeasi suma de bani indiferent de ce se intampla cu piata, pe termen scurt.

In acest articol ti-am aratat cum a fost luna Februarie pentru mine din punct de vedere investitonal, in “Portofoliul Public”. As vrea sa stiu cum esti tu, ce parere ai de ce s-a intamplat in aceasta luna, in ce ai investit, cum te pregatesti pentru viitor.

Lasa-mi un comentariu cu parerea ta si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara 🙂

Stefan
Follow me

21 Replies to “Retrospectiva Februarie 2021 | Portofoliul public”

  1. Multumim mult, Stefan!
    Foarte bine structurat si explicat acest potrofoliu public.
    Am si eu un portofoliu la IB (mai micut momentan decat al tau) si intentionez sa ma mut poate la XTB exact din acelasi motiv al comisionului de 15$ perceput.
    Sunt totusi curios care e costul pentru mutarea portofoliului de la IB la XTB, ai idee?
    Astept oricum acel post al tau legat de acest lucru 🙂

    Happy investing!

    1. Salut!
      Teoretic este gratuit. Eu am inceput procesul de mutare de ceva timp dar s-a blocat cumva la IB deocamdata. Se misca destul de greu.

      1. Cum il muti? Am vazut ca la XTB nu au toate ETF urile pe care le ai tu in portofoliu…eu am un cont la XTB si am facut o comparatie cu portofoliul tau..

        1. Buna!
          Intr-adevar, nu sunt toate ETF-urile din portofoliul meu la XTB. Pe unele dintre ele le-am cerut (sa vedem daca se si aduc). Pe altele am hotarat sa le scot din portofoliu de tot. O sa ma folosesc de aceasta oportunitate sa imi creez un portofoliu mai usor de administrat in timp 🙂

          Stefan

    2. Proasta alegere! Din cate stiu la XTB sunt comisionele IMENSE 10$ per tranzactie, 30% impozit pe dividende!

      La IB daca ai peste 2000$ in cont, ai doar o taxa de 10$ lunara, si 0.34 sau 1$ pe tranzactii depinde de tipul FIXED sau TIERED! si de exemplu daca ai facut 10 tranzactii cu tipul de comison Tiered , platesti 3.5$ iar IB iti ia la sf lunii doar diferenta pana la 10$!! si taxa pe dividende este de 10% !

  2. Salut! Nu inteleg foarte bine care este diferenta dintre Dividend si Change in Dividend Accruals. Acesta este raportul meu pe luna Februarie si nu sunt sigur daca am obtinut dividende de 8.71 sau 17.33 🙂 Multumesc!
    https://imgur.com/a/adkBPLh

  3. Salut. Am avut si eu contul IB cu TSG introducing broker, dar eu am ales sa schimb TSG cu Captrader (tot prin IB). Comisioanele sunt asemanatoare si nu au acel comision lunar.

    1. Nu stiam de Captrader. Multumesc de informatie. Sunt destul de nemultumit de IB si de modul lor de lucru asa ca voi muta totusi contul. 🙂

  4. Salut,
    A fost o discutie tot aici sau pe pagina de facebook.
    Taxa de 15 dolari se aplica doar pentru folosirea softului lor de analiza. Debifarea lor din settings -ul aferent duce la neplata acelei taxe.
    Intelesesem ca transferul era 10$ per titlu, dar poate ca am inteles eu gresit, sau poate era vorba de Tradeville.
    La XTB din cate stiu eu, traderul lor nu are conventia ce se aplica la IB, deci pentru dividendele pltatite de actiunile si etf-urile americane se aplica impozitul din america respectiv de 30%.
    Pentru cele din Irlanda evident ca nu, dar pentru cei care ca si tine au in portofoliu etf-uri si actiuni care distribuie dividente este bine de stiut.

    1. Salut,
      Discutia respectiva nu era aici. Eu personal nu am primit nici un mesaj / explicatie din care sa fiu sigur ca acea taxa de 15$ este doar pentru folosirea softului si parerile sunt prea impartite (probabil ca se va clarifica in timp, in functie de cum se iau sau nu banii din cont).

      Daca nu se plateste taxa de 15$ ma astept ca IB sa incaseze cei 10$ lunar !?

      Ma asteptam la o comunicare mult mai buna si clara din partea IB / Tradestation pe partea asta. Totul este atat de confuz la ei de cand cu Brexitul.

      Referitor la XTB si impozitul pe dividende ai dreptate. Nu se aplica tratatul dintre SUA si Romania. Este foarte bine ca ai specificat aici. Am scris despre asta aici: https://finantepersonale.ro/20-lucruri-xtb/
      ETF-urile la care avem noi acces (cele din Europa) nu au aceasta problema – impozitul se plateste doar la Anaf.

      Nu ai cum sa cumperi ETF-uri din US, in mod normal (nici prin XTB si nici prin IB) dar DA, la actiuni care platesc dividende se intampla ce ai spus tu!

  5. Salut,
    Indicii mari gen SPX, DOW sunt aproape la ATH. Dar daca te uiti pe anumite sectoare (tech, EV, clean energy) sau pe anumite tipuri de fonduri (cu management activ) gen cele ale ARK Invest o sa vezi un declin mare in ultimele 2-3 saptamani: de chiar 20%. Nici Nasdaq nu o duce asa bine YTD.
    Multi dintre investitorii noi, care s-au apucat de cand cu pandemia, nu investec in SPX sau in dividende. De acolo si panica de care ziceai.

    1. Exact! Si mai exista un grup de investitori pe care l-am vazut pe langa cei pe care i-ai numit tu. Sunt asa numitii investitori care au fost manati de FOMO sa cumpere actiuni foarte volatile dupa ce au crescut f mult. Nu sunt neaparat pregatiti sa isi asume acea volatilitate in profilul lor de risc dar nu au putut rezista tentantiei 🙂

      1. Asa e. Multi cumpara actiuni fara sa cunoasca compania respectiva deloc doar pentru ca o recomanda unul sau altul pe Youtube. De multe ori cumpara actiuni care s-au apreciat deja de 10 ori in mai putin de un an.
        Ca sa nu mai vorbesc de fenomenul WSB.

  6. Eu vreau sa imi mut deschiderile de la XTB la IB. Din pacate la XTB costa 20 euro transferul per ticket (omi) asa ca am decis sa vand instrumentele la momentul oportun si apoi transfer banii.
    Se gasesc foarte putine instrumente si nu inteleg de ce nu sunt disponibile toate (mai ales cele de pe nasdaq si NY) Am cerut pe 8 februarie activatea unor instrumente si pana acum nu a fost activat, iar conform mailului primit de la ei, dureaza pana la 60 zile.
    In final, planul meu pe IB este sa fac atat tranzactii for long term (lunar depus in etf) cat si trading saptamanal.

    1. Exista multe persoane care fac ceea ce tu vrei, cu succes la IB.
      Eu nu am facut trading la XTB si nici nu planuiesc sa fac asta in viitorul apropiat.

  7. Salut,

    Multumesc pentru aceasta detaliere a portofoliului si explicatiile complete.

    As dori sa ma apuc sa investesc prin ETF-uri si nu stiu de la cine sa aleg: MSCI, Vanguard, etc? de ce una si nu alta? Tu cum ai luat aceasta decizie?
    Referitor la XTB aceeasi intrebare: cum ai luat decizia sa te muti la ei? Am citit conditiile si pare prea frumos sa fie adevarat: comision 0 la ETFuri cu detinere?! Taxa mica doar la retragere, ok.
    Care este ponderea portofoliului tau: actiuni, obligatiuni, metale, reit? Si cum vei reactiona in cazul unei viitoare crize? Mentii acceasi directie?

    Multumesc

    1. Salut,
      Despre XTB am scris aici https://finantepersonale.ro/finante-personale-si-xtb/ si aici https://finantepersonale.ro/20-lucruri-xtb/
      Sunt multumit de contul pe care il am deja la XTB, acopera nevoile mele foarte bine (mai ales dupa octombrie 2020 cand au taiat comisioanele). Evident, exista niste limitari dar cred ca

      MSCI este o firma care ofera diversi indecsi (am simplificat foarte mult). Nu ofera ETF-uri.
      Daca te referi la companii care construiesc diverse ETF-uri bazate pe acesti indecsi atunci sunt mai multe pe care le poti folosi. In principiu orice companie mare care ofera asa ceva este ok (de exemplu dar nu doar acestea: Vanguard, iShares, SPDR, Lyxor).
      Daca investesti in mai multe ETF-uri nu trebuie sa le alegi pe toate de la aceeasi firma. Atunci cand aleg un ETF ma uit la mai multe lucruri (intre care : cat de mare este, cat de solida este compania care are ETF-ul, care sunt costurile totale, etc).

      Structura portofoliului meu public este in articol. Nu am nici un motiv sa schimb directia la o viitoare criza, ba chiar am motive sa accelerez 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *