20 Lucruri pe care TREBUIE sa le stii despre XTB

Salut!
Iti spuneam intr-un post trecut ca Finante Personale si XTB au semnat un parteneriat. Gasesti detaliile si impresiile mele aici.

Intrebari si raspunsuri!

Scopul principal al parteneriatului (pentru mine) este ajutorul adus comunitatii de oameni care investeste in actiuni si ETF-uri, pe bursa. Daca nu ai citit acel articol iti recomand sa o faci, o sa te ajute sa intelegi mai bine acest partneriat si textul de fata.

Pentru a ajuta comunitatea de oameni care vrea sa investeasca te-am rugat sa imi spui ce intrebari ai pentru cei de la XTB. Am strans intrebarile tale (de pe blog, de pe grupul Finante Personale pe Facebook, de pe pagina Finante Personale) si le-am trimis catre broker.

Ei au avut amabilitatea sa raspunda la fiecare din aceaste intrebari si, mai jos, avem aceste raspunsuri. Intrebarile au fost trimise intr-o forma cat mai naturala, foarte apropiata de modul in care voi, comunitatea Finante Personale le-ati adresat.

FP:Unde este reglementat XTB? Care este numele autorității financiare care supraveghează XTB?
XTB: XTB este un broker polonez reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), dar care are prezență locală și echipe locale în fiecare din țările în care activează, fiind autorizat de autoritățile de reglementare din fiecare din șările respective. În cazul României, XTB iar la nivel local este autorizată și supervizată de ASF

FP: Exista suma minima pentru a deschide contul?

XTB: Nu exista suma minima pentru deschiderea unui cont real. In plus, contul real poate sa ramana nealimentat pe o perioada nedeterminata de timp, pana cand clientul hotărăște ca a venit momentul potrivit pentru investitii.  

FP: Cum pot alimenta contul? Care sunt metodele, care sunt costurile, cat dureaza?
XTB: Contul de investitii poate fi alimentat prin transfer bancar (gratuit) sau cu cardul (exista comision in funcție de moneda contului). Pentru detalii complete, te invit sa consulti pagina dedicată acestui subiect. https://www.xtb.com/ro/informatii-cont/depuneri-retrageri

FP: Cum pot retrage bani din contul meu? Care sunt metodele, care sunt costurile, cat dureaza?
XTB: Retragerile din contul de investitii pot fi realizate online prin xStation sau aplicația Client Office. Banii solicitați pentru retragere părăsesc contul de tranzacționare în momentul solicitării și pleacă spre contul bancar al Clienților în ziua lucrătoare următoare, în jurul orei 14:00. Pentru detalii complete, te invit sa consulti pagina dedicata acestui subiect.  https://www.xtb.com/ro/informatii-cont/depuneri-retrageri

FP: Ce inseamna limita de 100.000 euro rulaj lunar?
XTB: 100.000 rulaj lunar reprezinta valoarea cumulată a tuturor tranzacțiilor realizate cu instrumente cu deținere (acțiuni sau ETFs) într-o luna. Pentru mai multe detalii, precum si un exemplu de calcul, te invit sa consulti Tabelul de Comisioane si Taxe (ATENȚIE: in timp, acest tabel poate suferi modificări, pentru a fi 100% sigur ca accesezi informatii de actualitate, verifica tabelul direct pe website-ul XTB). 

FP: Se pot cumpara bucăți / fractii de acțiuni? Planuiti asta pentru viitor?
XTB: Nu se pot cumpara bucăți/fractii de acțiuni. Însă, XTB analizează si ia in considerare posibilitatea introducerii unei asemenea facilități. In cazul in care se va produce o astfel de schimbare, toți clienții XTB vor fi informați pe email.

FP:  Există opțiuni (stock options) la XTB ? Planuiti asta pt viitor?
XTB: In oferta XTB nu exista nici un fel de opțiuni. In cazul in care oferta va fi modificata in acest sens, clienți XTB vor fi informați pe email.  

FP:Am drept de vot pentru actiunile pe care le cumpar prin XTB?
XTB: Răspunsul este da, clienții au drept de vot pentru acțiunile cumparate prin XTB. In ceea ce privește informarea pe care o face XTB, in Contract exista următorul paragraf: 4.42. XTB va publica informații cu privire la participarea la Adunările Generale ale Acționarilor și alte notificări legate de operațiunile corporative precum: informări cu privire la dividendele non-monetare, răscumpărări de acțiuni, faliment al companiilor, delistări, etc. Informațiile vor fi publicate pe website-ul XTB în secțiunea Ofertă, Informații Cont, Specificațiile instrumentelor, în documentul intitulat „Evenimente viitoare importante din perspectiva acționarilor (SRD II)”. Un aspect important pe care trebuie sa il aibă in vedere investitorii esne necesitatea unui certificat care confirmă dreptul de a participa la o adunare generală, eliberat de XTB (detalii in Tabelul de Comisioane si Taxe).  

FP: Care este suma asigurata prin XTB ? Unde este asigurata (RO, Polonia) ?
XTB: XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia (http://www.kdpw.pl/en). Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului. Mai multe informatii se regasesc in documentele KIDs si Document de prezentare al XTB. 

FP: Ce este acest “OMI” de care se tot vorbeste? Ce este un cont omnibus?
XTB: XTB păstrează Instrumentele Pieței Organizate (OMI) ale Clientului într-un cont colector (cont omnibus) menținut pentru XTB de către Depozitar. XTB este titularul contului colector (cont omnibus), iar Clientul este persoana îndreptățită pentru OMI înregistrate în așa numitul cont colector (cont omnibus), în cantitatea identificată de XTB în Contul de Tranzacționare.

FP: Exista comision de custodie? Care este suma la care am comision de custodie? Cat este acest comision?
XTB: Nu exista niciun comision de custodie pana in plafonul de 250.000 EUR valoare medie zilnica a portofoliului. Abia dupa depasirea acestui plafon si numai pentru ceea ce depaseste, se aplica o taxa de custodie de 0.2% minim 10 EUR. Exemplu: presupunând că, într-o lună, valoarea medie zilnica a portofoliului este de 300000 EUR, o taxă minimă de 10 EUR va fi percepută pentru valoarea ce depășește 250000 EUR ( ex: 50000 EUR * 0.2% * 1/12 < 10 EUR, așadar, comisionul minim de 10 EUR va fi aplicat). Aceste detalii sunt specificate si in Tabelul de Comisioane si Taxe

FP: Care este diferenta intre CFD-uri si ETF-uri cu detinere?
XTB : Levier, posibilitatea de short selling, lipsa detinerii activului suport sunt numai cateva din caracteristicile unui CFD. Prin tranzacționarea CFD-urilor, nu deții activul de bază – pur și simplu speculezi modificarea prețului acestuia. Astfel, nu există costuri fizice de gestionare, cum ar fi taxa de timbru din Regatul Unit. Spre deosebire de Acțiunile si ETF-urile cu deținere, CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că trebuie să depui doar o sumă inițială mică pentru a putea dobândi o expunere pe piață mult mai mare. Aceasta este cea mai mare (și, în realitate, singura) diferență dintre CFD-urile și Acțiunile / ETF-urile cu deținere. Te invit sa consulti mai multe informatii intr-un articole din Trading Academy XTB

FP: ATENTIE! PRODUSELE CU LEVIER SUNT FOARTE RISCANTE!

FP: Pot sa am si Euro si USD într-un singur cont? Pot sa am mai multe conturi (unul pentru usd si unul pt euro)

XTB: Un client poate sa aiba pana la 4 conturi de investitii pentru care trebuie sa parcurga procedura de deschidere a contului real doar o data. Fiecare cont de investitii este denominat intr-o anumita moneda, una, nu doua. La XTB, poti avea cont de investitii in RON, EUR si USD, asadar, concomitent poti avea 3 conturi in 3 monede diferite.  

FP: Cum se impoziteaza castigul de capital?
XTB: Anual XTB elibereaza o fisa de portofoliu unde sunt cuprinse informatii despre castigurile sau pierderile inregistrate de client in anul anterior. In baza acestei fise de portofoliu, clientul trebuie sa completeze o declaratie unica pe care o depune la ANAF.

FP: Îmi pot transfera pozițiile de la XTB la un alt broker (fără să vând, bineînțeles)?
XTB: Sigur ca da, portofoliul de actiuni si/sau ETFs poate fi transferat. Daca un client doreste sa isi mute portofoliul la XTB, aceasta miscare este gratuita, din perspectiva XTB, insa este foarte probabil sa existe taxe aplicate de brokerul de la care este transferat portofoliul. In cazul in care Clientul hotaraste sa mute portofoliul de la noi la alt broker, se percepe o taxa per ISIN, mai multe detalii se gasesc in Tabelul de comisioane si taxe la sectiunea Alte taxe

FP :Vad ca pe pagina cu Specificatii Instrumente sunt listate diversele acțiuni la care se oferă access. In caz ca sunt interesat de o acțiune care nu e disponibilă care e procedura? Va anunț si o adaugăti?

XTB: Pentru adaugarea de noi instrumente in oferta XTB puteti face o solicitare pe email, trimisa pe support@xtb.ro cu numele instrumentului.  

FP: Tot pe pagina cu Specificatii Instrumente e trecut si intervalul orar in care sunt disponibile acțiunile listate pe bursele americane : 15:30 – 22:00. Sa înțeleg ca nu oferă acces la întreaga sesiune de tranzactionare (16:30-23.00) si nici la orele extinse complete?
XTB: Mai departe cateva clarificari privind programul de tranzactioanare (detalii mentionate si in Tabelul de Specificatii) 1. Programul de tranzacționare pentru unele Instrumente Financiare în perioada dintre ultima duminică din luna Octombrie și până în ultima sâmbătă din luna Martie este exprimat în ora Europei Centrale (CET), în timp ce ora de vară a Europei Centrale (CEST) este folosită pentru a exprima programul de tranzacționare pentru perioada dintre ultima duminică din luna Martie și ultima sâmbătă din luna Octombrie. 2. Pentru piața din New York (.US) în cazul schimbării orei de vară / iarnă se aplică ore de tranzacționare diferite 3. Pentru piața din Frankfurt (.DE), se aplică o metodă continuă de tranzacționare cu trei licitații conform programului de licitații al Deutsche Börse Xetra.  https://www.xtb.com/ro/specification_table_omi-ro.pdf

FP: In cazul in care depun euro/lei si vreau sa cumpar instrumente listate in USD care este cursul folosit sau ce comisioane sunt?
XTB: Deschiderea unei poziții de cumpărare cu Acțiuni și ETF-uri (OMI – cu deținere) listate în EUR pe un cont denominat în USD va fi subiectul unei conversii valutare în conformitate cu Rata de Schimb XTB, pe baza următorului model: prețul ask EURUSD * (1 + 0,5%). Poziția de vânzare va fi subiectul unei conversiei valutare pe baza prețului bid EURUSD * (1-0,5%). Pentru mai multe detalii si exemple, consultati Tabelul de taxe si comisioane, sectiunea 4. INSTRUMENTELE PIEȚEI ORGANIZATE (OMI – cu deținere).

FP : Pe site-ul XTB vad ca scrie ca sunt reglementati Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) și supravegheați în România de ASF. La ce suma se ridica garanția oferită de KNF?
XTB: XTB este, de asemenea, membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW – Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia (http://www.kdpw.pl/en). Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD și sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situatia unui faliment, astfel că detinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului. Mai multe informatii se regasesc in documentele KIDs si Document de prezentare al XTB

FP: Ai intalnit vreun comision ascuns, taxa de administrare, inactivitate etc?

XTB: Nu exista taxe sau comisioane ascunse, si, foarte important, XTB nu a marit nici spreadurile pentru instrumentele pentru care ofera comision 0. Toate informatiile sunt disponibile pe website-ul XTB in Tabelele de Taxe si Comisioane si in Tabelele de Specificatii

Vrei sa stii mai multe despre acest parteneriat? Gasesti informatiile mai jos!

Stefan
Follow me

19 Replies to “20 Lucruri pe care TREBUIE sa le stii despre XTB”

 1. Salut,Stefan! Doresc sa mi transfer portofoliu la xtb ,dar problema e ca nu au toate simbolurile din portofoliu.(ex .eu am Nio in euro pe bursa din Frankfurt si la xtb il gasesc doar in usd) .Se pot adauga aceste ticker la cerere.Multumesc!

 2. Salut, Stefan!

  Am citit articolele tale despre XTB si ma gandeam sa imi mut contul de la IB (tradestation global) la XTB, ca sa scap de comisioane. Am insa 2 nelamuriri, poate ai idee de raspunsuri:

  1. Ce se intampla daca anumite tickere detinute de mine la IB nu exista la XTB?
  2. Exista vreun cost pentru aceasta procedura? Nu am gasit nimic scris despre asta la IB/TSG.

  Multumesc!

  1. Salut,
   1. Poti trimite un email la support@xtb.ro cu numele instrumentului.
   2. XTB nu percepe taxa dar este posibil ca IB sa perceapa taxa. Nu stiu sa iti spun, poti afla de la IB direct (este mai sigur).

 3. Salut Stefan. Care este cea mai eficienta (din punct dr vedere al costurilor) metoda de a cumpara actiuni in USD? Crearea unui cont XTB in USD si transfer din Revolut sau cont XTB in lei cu transfer direct din ING de ex?
  Merci.

  1. Pentru mine varianta cu Revolut este cea mai potrivita acum. Eu am Revolut premium si nu platesc comisioane de nici un fel. Nu stiu daca si la Revolut gratuit este la fel.

 4. Facut cont, verificat contul, incercat sa depun cu cardul timp de 44 de minute..inchis contul…incercam la altii.

  1. Salut!
   Ce problema / eroare ai avut? Ce nu a mers la depunere? Eu personal prefer transferul prin banca pentru ca e gratuit din partea XTB 🙂

 5. Pur si simplu ” mergea in gol” (greu de explicat in cuvinte)..cu acelasi card maxim 10 secunde dureaza sa depun/retrag la pariuri.

  Payu procesorul lor de plati o fi de vina.

  1. Salut! Multumesc pentru detalii.
   Am vb cu cineva de la XTB pentru ca eram si eu curios de ce s-a intamplat la tine si ce fel de problema este.
   Mi-au spus ca PayU nu a raportat nici o problema oficial.

   Am observat, din experienta pe care o am cu alte siteuri de plati ca atunci cand se intampla sa mearga “in gol” se rezolva daca folosesti browserul in “incognito” mode.
   Iti recomand, daca vrei, data viitoare cand intampini probleme sa ii contactezi pe numarul de support (+40 31 425 54 93) si cei de la tehnic te pot ajuta prin telefon.

   Investitii profitabile (orice ai alege)! 🙂

  1. Nu cred ca se va intampla asta prea curand. Cu ce te incurca FIFO si ce ai prefera in schimb (si de ce, evident). Sunt curios ce crezi ca e mai potrivit.

   1. O problema cu metoda FIFO este legata de taxe. Daca doresc sa vand, as prefera sa vand pozitiile in pierdere—de obicei cele mai recente—si sa aman pe cat posibil plata taxelor pe profit.

 6. Eu folosesc XTB de ~2 ani. O problema foarte mare cu noile comisione o reprezinta acel comision anual de 0.2% pe tot ce depaseste €250k. Nu este o problema la inceput de drum, dar vei ajunge eventual sa platesti un comision exagerat de mare. Mi se pare ca nu se incurajeaza buy&hold pe zeci de ani.

  As fi preferat un comision de valoare fixa sau macar un maxim/cap la acel 0.2%. IBKR scare comisioanele cand contul depaseste $100k si nu invers. De accea am inceput sa ma uit la IBKR pentru un broker pe termen lung.

  O alta problema ar fi 2FA dar stiu ca se lucreaza la asta.

  1. Salut,
   Asta e o problema foarte buna de avut :))
   Pentru cei care ajung acolo exista solutii. Realist vorbind (din pacate) sunt putini care vor avea problema asta.

 7. Salut,
  Poti impartasi te rog o parere despre impozitarea dividendelor de 30%? Nu ti s-a parut un dezavantaj mare cand ai luat decizia sa migrezi la XTB?
  De asemenea, am incercat sa gasesc mai multe detalii despre dividende in platforma (unde vad informatii pentru firmele care le platesc, unde vad dividendele primite, etc.), dar nu prea am gasit. Ma poti ajuta cu cateva detalii?
  Multumesc mult si felicitari pentru blog!

 8. Salut! Pozitiile la xtb se pot transfera intre 2 conturi cu monede diferite ale aceluiasi utilizator? Multumesc si felicitari pentru informatiile prezentate.

 9. Fiind incepator as dori sa inteleg diferentele dintre ETF cu acumulare si cele cu detinere , daca as putea gasi undeva detaliat , si orice informatie despre ETF uri mi ar fi de ajutor. Un site sau orice unde pot invata mai multe despre ETF si eventual actiuni. As dori sa investesc in ceva cu risc mediu intre 1000 si 3000 lei lunar , ce mi ati recomanda sa studiez sau sa aplic.
  Multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *