Portofoliu public de investiții. Investitii Martie 2020

In momentul de fata ne confruntam cu o pandemie de Coronavirus. Mii de oameni au murit din cauza acestei pandemii. Desi acest blog este despre investitii trebuie sa spun ca sanatatea este mai importanta decat orice alta investitie pe care o putem face.

Este important sa avem grija de sanatatea noastra, a celor dragi si apoi sa ne preocupam de investitii. De asemenea, este important sa avem resursele necesare in perioada urmatoare. Este vorba atat de cele materiale cat si de cele mentale si morale.

Contextul international investitional

Luna martie 2020 a fost luna in care bursele au resimtit din plin toata panica produsa de Coronavirus. Aceasta panica a adus scaderi masive intr-un timp record. Pietele au inceput sa resimta serios aceaste scaderi incepand din 24 februarie dar luna martie a fost cea care a adus adevaratele scaderi inregistrate pana acum.

Daca la 21 Februarie indicele american S&P 500 avea valoarea 3337 puncte el a ajuns acum, dupa 14 zile de tranzactionare la 2,480 puncte. Este o scadere de 857 puncte.

Este interesant de luat in considerare ca pe 19 Februarie 2020 (deci cu doar cateva zile inainte de cadere) S&P500 atingea valoarea maxima din istorie – 3,393.52 puncte. Procentual, calculat de la maximul istoric, caderea este de peste 35%.

Indicele “Fear and Greed”

Indicele “Fear and Greed” la cea mai scazuta valoare din ultimii ani

Indicele “Fear and Greed” a ajuns la o valoare de 2. Desi investesc la bursa de peste 6 ani nu tin minte sa fi intalnit aceasta valoare. Acest indice exprima destul de fidel – pentru mine cel putin – sentimentul pietei. La inceputul anului am scris un alt articol in care vorbeam despre sentimentul pietei. Atunci acest indice se afla la valoarea 92.

Este clar ca piata este cuprinsa de panica. Volatilitatea ( intervalul si viteza fluctuatiilor de pret) este si ea la niveluri pe care nu imi amintesc sa le fi vazut in ultima perioada. Nici macar caderea de 20% pe care am avut-o in 2018 nu se apropie de nivelurile de panica si volatilitate de acum. Indicele VIX (care exprima aceasta volatilitate) a ajuns la 72. Intr-o perioada normala acest indice nu depaseste 20. Foarte rar vedem acest indice la valori de peste 30.

Valoare indicelui VIX

Pentru mine este clar ca aceste niveluri de volatilitate, panica si frica se datoreaza tipului acestei crize. Anumite zone de bursa – anumiti investitori – asteaptau si chiar anuntau de mult timp o criza. Totusi – cred eu – zona in care aceasta criza era asteptata era una economica.

Pentru o astfel de criza – economica – toti actorii importanti din piata erau relativ pregatiti. Bancile centrale erau pregatite sa scada dobanzi, guvernele pregatite cu diverse programe de stimulare a economiei. Criza actuala insa nu este una economica, este una de natura medicala.

Din acest motiv si pentru ca in momentul de fata exista incertitudini majore legate de cum va evolua omenirea in perioada urmatoare avem aceasta criza. Cu siguranta masurile – zone inchise, zone cu acces restrictionat, etc – luate impotriva Coronavirus se vor resfrange in economie in urmatorii ani.

In ce am investit in Martie 2020 ?

Decizia de cumpare pentru luna martie a fost una extrem de simpla. Daca in ultimele luni am avut probleme in a gasi un ETF pe care sa-l cumpar si sa nu platesc exagerat pentru actiunile detinute, in luna martie acest lucru nu a fost o problema.

Cand a inceput luna martie am pus un ordin de cumparare pentru ETF-ul IDUS. Am cumparat 18 actiuni ale acestui ETF la pretul de 29.9$ pe actiune.

IDUS este un ETF care face parte din familia ETF-urilor Core S&P 500, administrat de Ishares. IDUS este un ETF care plateste dividend (nu il acumuleaza). Se poate cumpara de la London Stock Exchange si se tranzactioneaza in USD. Pe alte burse se gaseste sub denumirea de IUSA.

Am preferat sa cumpar acest ETF si nu unul cu acumulare (de exemplu CSPX sau SXR8) pentru ca pretul unei actiuni este mult mai mic. Evident, atunci cand pretul este mai mic si partea de actiuni pe care o cumpar prin intermediul ETF-ului este mai mica.

Totusi, daca pretul este mai mic, impartirea banilor se face mai usor. Am putut sa folosesc aproape in intregime suma de bani disponibila in cont. Dupa ce am cumparat cele 18 actiuni la IDUS in cont am ramas cu o valoare sub 10$ bani lichizi.

Daca as fi cumparat CSPX as fi putut cumpara doar 1 actiune si as fi ramas cu foarte multi bani cash in cont. Discutam despre un portofoliu de dimensiuni mici in care depun regulat o suma de bani. Pentru a beneficia de acesti bani trebuie sa ii investesc. Un ETF cu o valoare nominala mai mica pe actiune ma ajuta sa investesc mai eficient banii.

Am cumparat acest ETF pentru ca piata scazuse destul de mult pana in momentul in care am pus eu ordinul. Am sperat, la momentul respectiv, ca piata va continua sa fie ieftina si ca voi avea si in viitor sansa sa cumpar acest ETF la valori apropiate. Dorinta mi-a fost chiar mai mult decat indeplinita in zilele care au urmat. Bursele au scazut – asa cum am spus la inceput – cu aproximativ 20% fata de varf.

Performanta (potentiala) a ETF-ului in viitor

Eu consider ca toate ETF-urile de tip “Core S&P 500” – atat timp cat nu sunt hedged – au caracteristici fundamentale foarte asemanatoare. Din aceasta cauza ramane valabil articolul pe care l-am scris acum 1 an. Acel articol se referea la SPY5 – un ETF tot de tip “Core S&P 500” dar de la alta firma (SPDR) pe care il folosesc si in portofoliul meu privat.

Ma astept ca un ETF de acest tip sa produca randamente de 7% – 10% anualizat pe o perioada mai mare de timp. Inteleg ca performantele actuale sunt foarte slabe daca luam in calcul perioade scurte de timp. Inteleg chiar si ca riscam ca toata valoarea anului 2019 – un an care a fost considerat de toti investitorii ca fiind unul de exceptie – sa se piarda temporar.

Sunt optimist cand vine vorba despre randamentul S&P 500 pe urmatorii 20 ani, orizont de timp pentru care am creat portofoliul public.

Cum voi investi in viitorul apropiat in portofoliul public?

Consider ca aceasta scadere – care nu cred ca si-a atins inca punctul de minim – este o oportunitate de cumparare. Stiu ca voi cumpara mai scump decat in viitorul apropiat.

Ce nu stiu insa este cat si cum vor mai scadea bursele si cat va dura pana cand ele vor recupera aceasta scadere. Mai mult, cred ca nimeni nu poate prezice acest lucru. Am invatat in ultimii 6 ani de investitii ca un plan – chiar si daca nu este cel mai bun – daca este executat bine este mai valoros si profitabil decat orice fel de idee nastrusnica ce poate aparea “peste noapte”.

Atunci cand emotia este mare avem tendinta sa luam decizii gresite. De cele mai multe ori se instaleaza panica sau lacomia si avem impresia ca suntem capabili sa ajustam planul astfel incat sa nu pierdem sau chiar sa castigam mai mult. Rareori – cel putin pentru mine – o decizie de investitii pe care am luat-o repede, fara sa o gandesc atent inainte a functionat asa cum mi-am propus eu si am avut rezultatul scontat.

Da, in aceasta perioada am facut simulari, am testat strategii, am citit ce spun alti investitori pe diferite grupuri, bloguri, articole. Am discutat activ cu destul de multi investitori.

Pentru mine decizia cea mai buna este sa-mi urmez planul pe care l-am avut de la inceput. Acesta este – pentru portofoliul public – sa investesc in fiecare luna 500$ si sa cumpar un ETF care are, in viziunea mea, un potential foarte mare pentru viitor.

In cazul de fata ETF-ul in cauza este IDUS sau un ETF destul de asemanator.

PS: In prezent valoarea portofoliului este de $5,525

Stefan
Follow me

12 Replies to “Portofoliu public de investiții. Investitii Martie 2020”

  1. buna
    Prin ce broker tranzactionezi? Eu sunt la XTB si la comisioanele lor de 10euro/ordin nu este profitabil sa investesc sub 1000-1500euro odata.
    multumesc

  2. Daca investesti pe termen lung, asa cum stiu ca o faci (sau ma insel?), de ce e mai ok sa cumperi un ETF Dist in loc de Acc? nu am inteles prea bine din articol.

    1. Salut,
      Pretul pentru CSPX este de 257.89$ pe actiune (cand am cumparat eu era si mai scump – pe la 300$ actiunea). Cu 500$ nu puteam sa cumpar mai mult de 1 actiune pentru ca nu aveam suficienti bani in cont. Ramaneau bani in cont dar nu ii puteam folosi pentru investitii atunci, trebuia sa mai astept o luna.

      Am preferat sa iau cu distribuire dar sa folosesc toti banii pe care ii aveam in cont.

        1. Salut!
          Optiunea este valabila (deocamdata) doar pentru actiuni din US. ETF-urile pe care le putem cumpara noi sunt de tip UCITS si NU sunt din US.
          Ca sa iti raspund la intrebare, poti sa cumperi fractii din actiuni US dar nu din ETF-uri din Irlanda.

          Merci!

  3. Stefan,

    Inca o data multumesc pentru articolul bine documentat – invat de fiecare data ceva nou.

    In masura in care cunosti, ce ETF-uri / ETC-uri ai recomanda sa folosesc pentru:

    1. A urmarii principale actiuni de tehnologie din SUA (echivalentul lui VGT)?

    • Eu am gasit “iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF” (IUIT) si “SPDR S&P US Technology Select Sector UCITS ETF” (SXLK).
    • Inclin sa merg pe primul pentru ca este mai mare, dar pe de alta parte sunt deja foarte expus pe iShares…
    • Din pacate nu au nici una structura lui VGT.

    2. A urmarii cel mai fidel pretul aurului (echivalentul lui GLD)?
    • Eu am gasit “Xetra-Gold ETC” (4GLD) si “iShares Physical Gold ETC” (IGLN / EGLN – in functie de valuta).
    • Inclin sa merg pe al doilea pentru ca are costuri mai mici, dar asa cum spuneam sunt deja prea expus pe iShares…

    Merci mult.

    Alex

    1. Salut,
      1) Cam aceleasi ETF-uri cunosc si eu. Intr-adevar, nu au structura VGT.
      2) IGLN am studiat si eu.

      N-am o recomandare (si oricum nici nu ar fi sanatos sa fac o recomandare pentru altcineva).

  4. Salut! Ce parere ai despre trading212.com ? vad ca nu au comisioane…sunt incepator si asi vrea sa incep sa investesc si eu constant,multumesc mult!

  5. Salutare si felicitari pentru aceste materiale!
    Ce parere ai, intre un ETF cu acumulare si unul cu distribuire, care este mai avantajos si de ce?

    1. Super intrebare pentru un articol! O sa prioritizez articolul asta (saptamana viitoare – vineri o sa vina).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *