Acum 1 an de zile, in luna Februarie 2019, am inceput “Portofoliul Public”. Acest proiect are ca scop crearea unui fond care sa-mi aduca un venit pasiv in momentul in care voi iesi la “pensie”. Despre acest proiect voi vorbi in postul de fata.
Vom discuta despre cum a evoluat proiectul, ce mi-am propus la inceput, ce am reusit sa fac, care sunt pasii urmatori si ce am adaugat in portofoliul public in Februarie 2019
Cum a evoluat proiectul ?
Proiectul “Portofoliu Public” a pornit, asa cum am spus, in Februarie 2019. Pana in momentul de fata proiectul a evoluat conform asteptarilor. Prima tinta am numit-o “Challenge 10.000“. Scopul pentru aceasta prima tinta este sa ajung la 10.000 USD in cont. Realizez acest scop prin depuneri lunare (cate 500$ pe luna), crestere de capital si dividende pe care le incasez de la actiunile pe care le detin.
Puteti urmari traseul pe care l-am parcurs in acest an aici : https://finantepersonale.ro/?s=Portofoliul+public
In momentul de fata portofoliul public are valoarea de $7,414.59.
In orice proiect – din punctul meu de vedere – punctul cel mai important este decizia de a incepe. Desi fac investitii in bursa de ceva timp – peste 6 ani deja – pana sa incep “Portofoliul Public” nu am avut un proiect special pentru pensie.
Consider ca decizia de a incepe si pasii pe care i-am facut in acest an sunt cei mai importanti din tot procesul de asigurare al unei pensii reusite. Consider acest lucru pentru ca este mult mai usor ca prin bilant periodic sa indrept eventualele greseli decat sa recuperez timpul pierdut daca nu as fi pornit acest proiect.
Ce mi-am propus (si am reusit) sa fac?
Depun lunar $500 in acest portofoliu. In acest an mi-am propus ca, fara exceptie, in fiecare luna sa depun aceasta suma si sa cumpar actiuni la diferite ETF-uri si companii astfel incat portofoliul meu sa ia o forma.
De asemenea, mi-am propus ca dupa primul an sa am structura portofoliului conturata. Desi nu este finala consider ca aceasta structura a prins deja contur. Ea va fi chiar si mai clara cand voi atinge cei 10.000$ pe care mi i-am propus ca prima tinta.
In momentul de fata sunt reprezentate toate categoriile pe care mi le doresc in portofoliu. Am in portofoliu un ETF de companii foarte mari (Big Cap) IWDA, un ETF de companii medii ca marime – SPY4, ETF-uri de companii platitoare de dividende (UDVD, SPYW, GLDV), un ETF de REIT-uri (IDUP) si o mica pozitie de obligatiuni (JPEA). Alaturi de aceste ETF-uri se mai regasesc in portofoliul meu si 3 actiuni individuale.
Un alt lucru foarte important pe care am dorit sa-l fac in acest an a fost sa arat cum se poate incepe un portofoliu plecand de la zero. Atunci cand am inceput porotofoliul am creat un cont nou de tranzactionare, am alimentat pentru prima data contul si am cumparat aceste ETF-uri.
Am folosit portofoliul acesta pentru a da un exemplu de cum se poate incepe – inclusiv in Romania. In timp sunt sigur ca se va transforma intr-un exemplu de unde se poate ajunge cu o investitie constanta, luna de luna.
Pasul urmator in portofoliul public este sa termin prima etapa – sa ajung la 10.000 USD in cont. Dupa ce voi atinge aceasta limita voi schimba si tinta pe care mi-o propun pentru urmatorii 2 ani.
Ce am adaugat in portofoliul public in Februarie 2020?
In Februarie 2020 in portofoliul public am cumparat 8 actiuni la ETF-ul SPY4. Am cumparat cele 8 actiuni la un pret mediu de $61.49 platind pe ele in total suma de 491.92$. Comisionul platit pentru aceasta cumparare a fost de $1.91.
Cu aceste actiuni, in portofoliul meu, exista in prezent 25 actiuni la acest ETF. Pretul mediu pentru aceste 25 actiuni este de $59.84 si valoarea totala a pozitiei este de $1.537,75. Pana voi ajunge la $10.000 in cont nu voi adauga noi actiuni in aceasta pozitie. Procentul ETF-ul SPY4 (sau echivalent) in portofoliul meu este gandit sa fie 15%. In acest moment am atins acest procent.
SPY4 este un ETF pe care l-am cumparat prima data in Octombrie 2019. Despre acest ETF si motivele pentru care el se afla in portofoliul meu am scris mai multe aici.
Consider SPY4 ca fiind foarte potrivit pentru portofoliul meu pentru ca – din punctul meu de vedere – el imi aduce expunere pe companii din SUA care sunt in crestere. Unele dintre aceste companii au potential de crestere mai mare decat au companiile mai putin bune din S&P 500.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Salut,
Cu folosesti pt toate statisticile alea?
Le ofera Interactive Brokers.
Hellow ;
Trebuie sa recunosc , am dat din intamplare peste blogul tau de cateva ori , but overall I enjoy your work .
Doar o idee ( si scuze daca deja ai vorbit despre asta) ce parere ai despre ESPP (employee share programs) ?
Idea lor este ca poti aloca 5-15% din salariul tau lunar ca sa iei actiuni ale firmei unde lucrezi DAR le iei cu 15% dincount fata de pretul pietii .
Multumesc in avans pentru raspuns
Keep up the good work
Emanuel
Salut!
Multumesc pentru apreciere 🙂
Nu am vorbit despre ESPP pentru ca sunt putine persoane “afectate” de acest program.
Cred ca difera foarte mult de la caz la caz. Daca este o companie in care ai investi in mod normal (si faci investitii in companii individuale) atunci de ce nu? In alte cazuri raspunsul este mult mai nuantat.
Cand nu as investi in nici un fel? Cand nu imi place compania, cultura ei si nu cred ca are un viitor bun. In cazul asta insa, de ce ai lucra acolo pe termen lung? 🙂