In luna Aprilie 2019 Laurentiu Mihai mi-a adresat o întrebare foarte interesanta. “Cum sa investesc lunar sume mici de bani? Investiții cu bani putini (500-1000lei)”.
In articolul respectiv peste 20 de specialiști, investitori, bloggeri, analişti de la brokeri, administratori de fonduri au răspuns la întrebare. Printre ei m-am aflat și eu. Rugămintea lui Laurențiu a fost sa ma încadrez în 150 cuvinte. Astfel răspunsul nu a putut fi foarte elaborat. Consider subiectul foarte interesant pentru ca foarte multi romani sunt capabili sa economisească 500 – 1000 lei lunar la nivel de familie. Nu este suficient însă sa economisești pentru a avea finanțe personale de succes. Pentru a câștiga “jocul” cu banii este nevoie sa faci investiții, sa pui banii sa muncească și ei pentru tine.
In acest articol vreau sa tratez pe larg problema investițiilor cu o suma limitata de bani (500 – 1000 lei / luna). De asemenea discut despre un ETF BONUS pe care nu l-am inclus pe lista dar care merita menționat și luat în calcul de investitori.
Atât atunci când am gândit răspunsul pe care i l-am dat lui Laurențiu – cat și acum – am considerat ca persoana care dorește sa facă investiții este un începător. Vrea sa investească pentru o perioada lunga de timp – mai mult de 20 ani, își dorește sa aibă o pensie suplimentara din care se poate susține și nu vrea sa își ocupe prea mult timp lunar cu acest lucru dar totuși este conștient de necesitatea obținerii unui randament bun.
Pentru astfel de investiții ETF-urile sunt solutia perfecta – din punctul meu de vedere. In cazul în care nu ați citit articolul în care explic ce sunt ETF-urile îl găsiți aici.
Pentru situatia aceasta am considerat ca un mix de 3 ETF-uri se potrivește perfect. Din fericire, pe o perioada de 20 ani, economisind 1000 sau chiar 500 lei lunar putem strânge o suma importanta de bani.
Sumar
Core MSCI World ETF (SWDA/IWDA)
MSCI World ETF este un ETF mamut. Conține cele mai importante companii din 23 tari dezvoltate (US, Japonia, Marea Britanie, Franta, Canada, Germania, Elvetia, etc). Numărul total de companii pe care îl conține ETF-ul in prezent este de 1669. Printre cele mai mari companii se regasesc giganti IT cum ar fi APPLE, MICROSOFT, AMAZON, FACEBOOK, GOOGLE, banca JPMORGAN CHASE, gigantii JOHNSON & JOHNSON, NESTLE, EXXON MOBIL și lista poate continua destul de mult.
Componenta geografica
Avantajul MSCI World este ca acoperă 85% din piața bursiera a tarilor dezvoltate și este unul dintre puținele ETF-uri pe care le poți cumpăra cu destul de multa siguranta pentru o perioada lunga de timp. Practic dacă ai încredere ca în viitor economiile tarilor dezvoltate vor merge bine acesta este ETF-ul care iți da posibilitatea sa investești în ele cu costuri minime de timp și bani.
Asa cum am discutat deja ETF-ul are în componenta 22 tari dezvoltate. Cea mai mare pondere o are SUA (53.65%) urmata de Japonia (8.09%), Marea Britanie (5.7%) și Franța (3.81%). China și Brazilia – doua economii mondiale destul de mari – nu sunt prezente în acest ETF.
Performanta trecuta
Se spune ca “performantele trecute nu pot asigura performante viitoare”. Este foarte adevărat. Pe de alta parte performantele trecute sunt, după părerea mea, folositoare atunci când încercam sa estimam performante viitoare. Ele pot fi ajustate în funcție de cum consideram ca va evolua lumea în care trăim dar constituie un punct de plecare excelent.
Din păcate – sau din fericire – performanta trecuta este singura pe care o avem și eu o iau în considerare atunci când analizez o investiție, de orice fel.
Pentru perioada actuala SWDA a avut o evoluție foarte buna. In ultimul an ETF-ul a avut o creștere de 6.55%, pentru 3 ani se înregistrează o creștere anuala de 11.47% și pentru 5 ani avem o creștere anuala de 7.43%. Sunt mulțumit cu astfel de randamente pentru un ETF atât de mare. Atunci când cumpăram ETF-uri care au peste 1600 companii în componenta nu ne putem aștepta la o creștere spectaculoasa. Pentru un portofoliu de peste 20 ani nici nu este indicat, cred eu, un ETF care promite creșteri spectaculoase pentru ca aceste creșteri pot veni la pachet cu probleme si scăderi la fel de importante.
Daca analizam pe ani calendaristici putem vedea ca cel mai prost an recent a fost 2018 cu o valoare de -8.65 % (de atunci piața și-a revenit și în prezent pentru anul 2019 randamentul este de 15.79%) și cel mai bun an a fost 2017 cu o creștere substanțiala de 22.45 %.
CSPX – Core S&P 500
Despre S&P 500 am mai scris aici. Este unul dintre indicii pe care eu ii prefer. S&P500 este indicele celor mai mari 500 companii din USA. Consider ca economia USA este si va fi in continuare una dintre cele mai importante economii din economia globala. Avansul tehnologic pe care il au companiile IT americane va fi un motor al economiei respective. Din acest motiv am ales sa alătur ETF-ului SWDA un ETF care sa se axeze doar pe creșterea oferita de companiile din SUA. ETF-ul ales este CSPX.
Impartirea pe sectoare
Fiind un ETF care alege doar dintre companiile din SUA georgrafic nu suntem diversificati alocarea fiind doar pe aceasta tara. Din fericire atunci cand luam in calcul sectoarele in care ETF-ul investeste stam mult mai bine. Practic sunt reprezentate toate sectoarele prezente pe bursa. Cel mai bine reprezentat sector este cel din IT, un sector pe care dorim o expunere pe termen lung, un sector cu potential mare de crestere si cu cele mai valoroase companii din lume (Apple, Microsoft, Amazon).
Un al 2-lea sector foarte important este cel al sanatatii (“heath care”). Avand in vedere imbatranirea populatiei sectorul de sanatate este un sector care are potential mare de a performa foarte bine in viitor. Mai ales din punct de vedere al populatiei din SUA unde se constata o imbatranire a populatiei sectorul acesta este unul care poate aduce cresteri masive.
Alte sectoare importante sunt cel financiar (unde rezultatele au fost mixte in ultimii 20 ani – foarte bune in ultimii ani dar dezastruoase in anii 2007-2009 cand a fost o criza mondiala pornita de acest sector), sectorul de comunicatii (foarte important pentru viitor), industrie, consum, energie si utilitati.
Un sector unde mi-ar fi placut sa am o expunere mai mare ar fi fost cel de imobiliare (Real Estate) unde din pacate ETF-ul are o expunere foarte mica, doar 2.96% din total.
Performanta trecuta
Din punct de vedere al performantei trecute CSPX are o creștere mai buna decât ETF-ul care urmează indicele global. Acest lucru se datorează companiilor de calitate care se regăsesc in indice. Pentru 1 an de zile avem un randament de 13%. Pentru ca 1 an de zile nu este semnificativ atunci când vine vorba de investiții prefer sa privesc pe un orizont mai mare. Pentru 3 ani ETF-ul are o creștere anuala de 14.47% și pentru 5 ani avem o creștere anuala de 11.21%. ETF-ul nu are încă 10 ani pentru a lua în calcul aceasta perioada dar putem vedea care este procentul de la început pana în momentul acesta. Avem un randament anual de 13.32%, foarte bun pentru un astfel de instrument.
Performanta trecuta a ETF-ului este una excelenta. Pe viitor prefer sa consider ca ea va fi puțin mai mica pentru a avea o marja de siguranța. Chiar și asa sunt destul de încrezător ca pentru 20 ani vom avea o creștere neta de 7% și o iau în considerare când îmi fac calculele.
AGGG – Core Global Aggregate Bond ETF
Daca primele 2 ETF-uri pentru investiții pe care le-am propus au fost ETF-uri de acțiuni pentru al 3-lea – și ultimul propus în portofoliu- am propus un ETF de obligațiuni. Obligațiunile sunt practic împrumuturi pe care le fac tarile, orașele sau firmele obligându-se sa plătească celui care le împrumuta (deținătorul obligațiunii) o suma anuala fixa – numita cupon – pe întreaga perioada de valabilitate a obligațiunii. La finalul perioadei de valabilitate împrumutatul va întoarce inclusiv împrumutul inițial către cel care deține obligațiunea.
Obligațiunile sunt considerate mai sigure decât acțiunile și au avantajul ca sunt destul de predictibile fiind știut de la început care este cuponul pe care îl vor primi cei care dețin obligațiunile.
In aceste condiții fondurile de obligațiuni sunt create, in general, în asa fel încât pe termen lung vor creste.
Zone geografice
Zonele geografice în care acest ETF investește sunt cele ale tarilor dezvoltate (și emergente intr-o foarte mica măsura). O foarte mare parte din banii investiți sunt în USA (peste 40%). Urmează apoi ca pondere în investițiile pe care le face ETF-ul tari precum Japonia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, etc.
Aceste economii sunt economii puternice, economii unde atât statul, orașele cat și companiile care se împrumuta sunt într-o poziție destul de buna de a plăti atât cuponul datorat cat și împrumutul inițial.
Nu exista tari din America de Sud, Europa de Est sau Africa în acest ETF ceea ce, din punctul meu de vedere, este un lucru bun.
Tipul împrumutatului
Ca orice împrumut și în cazul obligațiunilor este foarte important cine este cel care împrumută banii. Daca din punct de vedere geografic am văzut ca ETF-ul se axează pe zone dezvoltate trebuie sa analizam și tipul celor care iau împrumut în aceste zone.
In cazul ETF-ului ales avem de-a face cu peste 55% bănci centrale. Din acest punct de vedere capitalul nostru pare destul de sigur. O alta parte importanta este cea a “agențiilor guvernamentale”. Acestea sunt practic asigurate de guvern, din nou destul de sigur pe termen lung. Sunt considerate ca fiind cele mai de calitate datorii după cele ale băncilor centrale.
Perioada de maturitate
Pentru ca investim pe termen lung (peste 20 ani) am ales ETF-ul de asa natura încât sa avem perioade de maturitate diferite, de la 1 an pana la 20 si chiar mai multi ani. Acest lucru ne aduce multiple avantaje. In primul rand scade volatilitatea – variația – ETF-ului (perioadele mai scurte în care blocam banii sunt foarte bune din acest punct de vedere) și oferă ETF-ului o sursa de bani constanta din care poate reinvesti profitul – pe măsură ce se vor răscumpăra obligațiunile ETF-ul va putea reinvesti banii în noi obligațiuni.
Din acest punct de vedere majoritatea capitalului este investit intre 2 și 10 ani ceea ce se potrivește foarte bine cu termenul investițional al portofoliului.
Calitatea creditării
Împrumuturile din acest ETF sunt unele de buna calitate. Doar 15.39% au rating BBB. Chiar si acest rating de BBB nu este un rating prost fiind considerat un rating potrivit pentru investiții.
Peste 55% din împrumuturile acordate sunt de tip AAA sau AA și aproape 30% sunt de tip “A rated” ceea ce înseamna ca cei împrumutați sunt considerați capabili sa plătească împrumuturile înapoi fără probleme.
Fiind un ETF nou nu exista date care sa arate cum a evoluat în trecut. Totuși, privind la tipul împrumuturilor pe care le înglobează, la zonele geografice acoperite și la calitatea creditării eu cred ca pe termen lung acest ETF va fi unul care aduce stabilitate portofoliului și contribuie pozitiv la rezultatul final.
BONUS –SSAC – Un ETF demn de menționat
In recomandarea mea pentru articolul lui Laurențiu nu a avut loc si SSAC. Deși este un ETF care urmează indicele AWCI – principalul indice pentru 23 tari dezvoltate si 24 de tari în curs de dezvoltare (emerging) am considerat ca 3 ETF-uri sunt suficiente pentru o buna alocare a sumei lunare pe care o avem de investit.
Totuși, chiar și asa, SSAC este un ETF care merita amintit mai ales in cazul în care cautam o investiție ponderata pe piețele emergente – o piață care teoretic aduce mai multe oportunități dar și pericole.
Tarile emergente din acest indice sunt Brazilia, Chile, China, Columbia, Republica Ceha, Egipt, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Coreea, Malaysia, Mexic, Pakistan, Peru, Filipine, Polonia, Qatar, Rusia, Africa de Sud, Taiwan, Tailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite.
De departe cel mai mare avantaj pe care îl are indicele AWCI – și implicit ETF-ul SSAC – din punctul meu de vedere, este faptul ca oferă o expunere la 90 dintre cele mai mari companii din China. China este o economie foarte importanta a lumii care nu se regăsește – în prezent – în nici un ETF amintit anterior.
Comparând performantele intre SWDA si SSAC diferențele în timp au fost minime, lucru care m-a făcut sa nu includ încă un ETF în lista mea. Pentru investitorii care doresc o mica expunere pe tari precum China și Brazilia ETF-ul poate fi cu succes folosit în locul lui SWDA/IWDA, cred eu.
Ce broker folosesc pentru ETF-uri
Pentru tranzacționarea ETF-urilor eu folosesc atât un cont Interactive Brokers cat și un cont XTB. Interactive Brokers este un broker foarte mare la nivel internațional care oferă comisioane bune, servicii de calitate și o platforma destul de ușor de folosit. Din păcate au un comision lunar și poate sa nu fie o platforma potrivita pentru toată lumea.
XTB este un broker din Polonia care activează și în România și cu care sunt foarte fericit ca pot colabora pe partea de cumpărare de ETF-uri. Au comisioane excelente (cele mai mici pe partea de ETF-uri din cate am găsit eu) – de 5 dolari / euro pe tranzacție în prezent și consider ca sunt demni de luat în seama atunci când faceți o selecție a brokerilor cu care puteți lucra în România. De asemenea, din experienta mea, suportul lor este de ajutor mereu.
Sunt sigur ca mai sunt și alți brokeri pe piața din România care oferă posibilitatea cumpărării de ETF-uri. Va invit sa studiați oferta și sa alegeți ceea ce vi se pare potrivit în cazul în care considerați ca investiția într-un ETF este benefica. Important este ca la instrumentele alese sa aveți cel mai mic cost posibil. Sumele investite lunar nu sunt mari și fiecare comision se aduna și scade din totalul disponibil în acest experiment.
Pentru a nu plăti comisioane inutile eu as investi banii la fiecare doua luni – schimbând totuși lunar în moneda în care investesc pentru a ma proteja împotriva creșterii cursului de schimb.
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.
Sunt banii tăi și este treabă ta ce faci cu ei. Spor!
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Multumesc pentru articol. Pentru o incepatoare ca mine a fost unul de mare ajutor.