Despre ce sunt investițiile?

Am scris de curând un articol care se numește “Am castigat 6200 RON investind 1650 lei si 20 minute!“. Articolul s-a vrut un “wake up call”, un articol care sa trezească si sa arate lucruri simple dar nu atât de evidente. Daca nu l-ai citit te invit sa o faci acum. Il găsești aici. Articolul ce urmează va avea mai mult sens așa ca eu zic ca merita și ca te va ajuta în viată (chiar dacă nu faci investiții).

Pe lângă faptul ca l-am pus pe blog el a fost publicat și pe câteva grupuri de educație financiara și investiții, grupuri din care fac parte. Așa cum mă așteptam reacțiile au fost destul de polarizate. Unele persoane mi-au mulțumit și au considerat articolul foarte util. Timpul meu a fost bine cheltuit dacă articolul respectiv a ajutat pe cineva, chiar dacă ar fi o singura persoana. Mă bucur sincer pentru asta.

Cu un asemenea titlu era destul de greu sa nu fie polarizat răspunsul oamenilor. Mulți își doreau sa știe cum pot investi o suma și sa obțină aproape instant de 3 ori mai mult. Din păcate lumea încă mai caută “Caritas-uri” deși este demonstrat de multe și multe ori ca acest lucru duce doar la pierderi masive și sigure.

Totuși sunt foarte fericit ca am primit comentariile respective. M-au făcut sa îmi pun din nou întrebarea “Despre ce sunt investițiile”?

Regula numărul “1”

Regula numărul 1 a investițiilor este sa nu pierzi bani. Regula numărul 2 a investițiilor este sa nu uiți regula numărul 1. Aceste doua reguli sunt cele pe care le urmează și Warren Buffet. Având în vedere istoricul lui în investiții le putem considera de “aur”.

Poate ai auzit expresia “ai nevoie de bani ca sa faci bani”. Uneori ea este adevărata (deși nu mereu). Un investitor, înainte sa fie preocupat de “a face bani” ar trebui sa fie, din punctul meu de vedere, preocupat sa nu piardă bani.

De cate ori pot scuti o cheltuiala astfel încât sa nu fie nevoie sa plătesc banii respectivi eu ii consider câștigați. Ei vor rămâne în buzunarul meu și pot decide sa-i folosesc cum vreau.

Investițiile sunt (și) despre a înmulți banii

In articolul amintit mai sus am explicat cum am câștigat 6200 lei plătind 1650 lei avans la un credit imobiliar. In exemplul din articol aveam un credit pentru care plăteam o dobânda de 5.46% anual. Practic, prin plata creditului respectiv, am investit instant banii cu un procent de 5.46% pentru o perioada de peste 25 ani, cat mai aveam din credit. In plus am scutit și prima pentru asigurarea de viată.

Daca ar fi sa comparam cu creșterea S&P 500 probabil procentul poate părea mic dar avem și avantaje:

  1. Investiția este sigura și instanta.
  2. Este o investiție foarte pasiva. După ce se încheie plata anticipata nu mai e nevoie sa faci nimic pentru a beneficia de toate avantajele ei.
  3. Procentul depășește în prezent orice fel de randament la un depozit bancar și chiar și la multe din obligațiunile pe care le poți cumpăra de la stat. Aceste instrumente au siguranță asemănătoare cu investiția făcută.
  4. Procentul este net. Nu mai trebuie sa plătesc nici un fel de impozit. 5.46% cat am eu în prezent înseamnă aproape 6% brut.
  5. Implica foarte putina documentare și învățare. Tot ce a trebuit sa fac a fost un drum la banca. Foarte puține investiții sunt atât de simplu de făcut.

Investițiile sunt (și) despre liniștea pe care ți-o oferă

Investițiile au darul de a-ți oferi o liniște pe care foarte puține lucruri ți-o oferă. Când sunt făcute bine ele iți pot produce bani chiar și când dormi. Când sunt făcute prost însă poți pierde banii investiți și iți pot aduce mai mult stres și nervi decât liniște.

Totul depinde de toleranta la risc pe care o are orice investitor. Gradul de îndatorare este destul de important în aceste situații. Deși sunt un investitor cu o toleranta la risc destul de mare, zic eu, mă simt mult mai bine atunci când nu sunt supra expus din cauza investițiilor mele.

Investiții faci și când nu știi ca faci investiții

Fie ca vrei sau nu în fiecare zi faci investiții. Modul în care iți cheltui banii reprezintă niște investiții pe care le faci. E decizia ta în ce investești. Daca alegi sa cheltui banii pe un activ (ceva ce iți aduce bani) atunci ei au mari șanse sa se înmulțească în timp. Daca cheltui banii pe un “pasiv” (ceva ce iți cheltuie bani) atunci ei se duc și nu ii vei primi înapoi, niciodată.
Plata unui credit (fie ca este imobiliar sau de nevoi personale) este o investiție.

Este cea mai buna investiție pe care o poți face în viată? Din punct de vedere al banilor, NU, nu este cea mai buna investiție pe care o poți face. Din punct de vedere al siguranței și al liniștii tale personale… poate fi 🙂

Totuși, chiar dacă nu este neapărat cea mai rentabila investiție în bani în mod sigur nu este una proasta. In funcție de situația fiecăruia poate fi un mod simplu, sigur și foarte avantajos în care să-ți investești banii.

Economisirea nu este o forma de câștig?

Deși nu sunt bătrân pot spune ca nu mai sunt nici foarte tânăr. Pana acum am avut destule experiente în viata, de toate felurile. Nu sunt bogat dar nici nu ma pot plânge cu veniturile mele. Am o profesie de baza unde se câștiga destul de bine. Totuși, deși veniturile mele au fost mereu destul de bune situația mea financiara a variat foarte mult.

Abia când am început sa economisesc am început sa am o situație buna. Uneori oamenii considera ca economisirea nu este o forma de câștig, ca este mai important sa faci bani decât sa strângi bani.

E foarte important sa faci bani! Din păcate ei sunt și foarte ușor de cheltuit. Economisirea este, pentru mine, cea mai importanta forma de a câștiga bani.
Sa ai bani (cați sunt ei) iți oferă opțiuni. Economisirea este primul pas și cel mai important spre a avea bani.

Despre ce sunt investițiile tale?

Tu ce crezi? Investițiile tale despre ce sunt? Faci investiții și dacă da, în ce? Daca ai întrebări sau vrei sa-mi transmiți ceva te rog sa le lași în comentarii.

Mi-ar plăcea sa știu dacă te-a ajutat aceasta serie de articole și ce as putea îmbunătăți. In caz ca ți-a plăcut articolul te rog sa-mi dai un share pe Facebook. Mă ajuta foarte mult.

Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.

Sunt banii tai și este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *