Portofoliu public de investiții. In ce am investit în Mai?

Deja a venit luna Mai si, la început de luna va prezint investiția mea lunara în portofoliul public. Aceasta este a 4-a investiție a provocării “Challange 10.000”.

In aceste articole creez un portofoliu public depunând 500 dolari în fiecare luna. Cumpăr în acest portofoliu acțiuni, obligațiuni și ETF-uri. Primul prag la care vreau sa ajung este cel de 10.000 USD. Tratez acest portofoliu ca și când ar fi singurul meu portofoliu de investiții. Cumpăr în acest portofoliu exact ceea ce consider eu ca trebuie cumpărat pentru a avea succes pe termen lung. Nu va sfătuiesc sa copiați ceea ce fac eu dar sper ca va prezintă măcar unele din posibilitățile de investiții pe care le avem la îndemâna și sa va inspire sa începeți sa investiți, dacă nu ați început deja.

Portofoliu public. Analiza Aprilie si investitie pentru luna Mai 2019

In prezent sunt la a 4-a depunere și am deja acțiuni de aproximativ 1500$ în cont. Am depus banii pentru luna Mai 2019 (portofoliul fiind început în februarie) și am deja 2 ETF-uri cumpărate. Luna Mai cred ca va fi o luna foarte interesanta pentru ca nu am de gând sa cumpăr un ETF, am ales sa cumpăr o companie individuala. Despre ce companie este vorba și de ce am ales aceasta companie vom detalia mai târziu, în articol. Deocamdată sa vedem cum a evoluat portofoliul pentru luna Aprilie 2019.

Situația din cont în Aprilie

Am început acest challenge la mijlocul lunii Februarie. Era deja după ce piața urcase foarte mult de la începutul anului. Din acest motiv prima perioada a challange-ului – sa spunem pana la 1 Aprilie – investițiile mele au avut un randament destul de aproape de zero.

Am început luna Aprilie cu 1,002.48 USD în acțiuni și am încheiat-o cu 1,517.04. Am ajuns la aceasta valoare după ce am depus 500$ în cont, am plătit 10$ comisioane către broker și am avut o creștere a acțiunilor mele de 24.5$.

In luna Aprilie, la începutul lunii, am cumpărat ETF-ul IWDA. Din păcate am făcut o greșeală de calcul și am cumpărat 9 acțiuni IWDA contul meu ajungând puțin pe minus (câțiva cenți). A 2-a zi după ce am cumpărat cele 9 acțiuni brokerul mi-a vândut o acțiune din ETF-ul UDVD – unde aveam 18 acțiuni pentru a aduce contul pe plus.

Nu prea mi-a convenit acest lucru (mai ales ca am plătit și comision pentru aceasta vânzare forțata) dar acestea sunt regulile brokerului. Am fost de acord cu ele la început și trebuie sa le respect. Nu am voie sa am valoarea cash-ului pe minus și brokerul are dreptul de a vinde din acțiunile mele pentru a aduce aceasta valoare pe plus, dacă este necesar.

Pe viitor voi fi mai atent, mai ales ca au trecut cele 3 luni în care nu plăteam taxa de mentenanța pentru cont. De acum – dacă nu schimb contul la alt broker– va trebui sa plătesc 10$ în fiecare luna (bani din care se scad comisioanele deja plătite brokerului). După aceasta vânzare în contul meu au fost bani lichizi 50$ pe tot parcursul lunii Aprilie.

Evoluție portofoliu Aprilie

Cele doua ETF-uri pe care le am în prezent în cont sunt UDVD si IWDA.

UDVD, poziția cea mai mare în momentul de fata, a încheiat luna Martie la un preț de 53.74$ / acțiune și a urcat în luna Aprilie pana la valoarea de 55.81$.

IWDA a început luna Aprilie la un preț de 55$ / acțiune și a încheiat luna la la un preț de 57.54$ / acțiune.

Profitul total al unii Aprilie a fost de 24.37$ înainte de comisioanele platite. Am terminat luna cu 9 acțiuni la ETF-ul IWDA și 17 acțiuni la ETF-ul UDVD. Amândouă ETF-urile pe care le dețin sunt în creștere si au urmat trendul general al pieței din aceasta luna.

Din punct de vedere al cash-ului am început luna cu 15.54$ și am terminat-o cu 50.32$ în cont.

Luna Mai, o noua cumpărare

Pentru luna Mai am depus cei 500 USD și împreuna cu cei 50$ pe care ii aveam deja în cont pot cumpăra acțiuni la o companie. Compania pe care am ales-o pentru aceasta luna – prima companie individuala din portofoliul public – este AT&T.

Compania se tranzacționează la NYSE sub simbolul T. AT&T este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din lume. Este o companie cu peste 100 milioane de clienți în US și care are prezente puternice și în alte zone ale lumii – mai ales în America de Sud. Compania deține extrem de multe alte companii și servicii prin intermediul lor. Printre acestea se număra : serviciul DirectTV, Canalul HBO, Canalul Cinemax, Canalul TNT, DC Entertainment (inclusiv filmele DC), canalul de televiziune CNN și compania Time Warner pe care a cumpărat-o anul trecut.

Capitalizarea de piață a AT&T este de peste 220 miliarde la momentul actual. Compania se tranzacționează la un preț de aproximativ 31$ / acțiune în prezent. Sunt foarte mulțumit ca am posibilitatea sa cumpăr aceasta companie acum, la acest preț.

Dividendul AT&T

Dividendul AT&T este de 2$ anual, se plătește trimestrial și corespunde unui randament de 6.4%. Acest dividend este în creștere, în valoare absoluta, de 35 ani. Eu ma aștept ca aceasta creștere sa continue și pe viitor. AT&T activează într-o piața în care este foarte greu sa intre noi competitori importanți. Piața este împărțită intre câteva firme foarte importante.

Din punctul meu de vedere aceasta companie deși are unele dificultăți este una foarte profitabila. De asemenea este o companie care are grija foarte mare sa întoarcă acționarilor un venit stabil și în creștere, an de an.

In mod normal ma aștept ca pe termen mediu și lung aceasta companie sa evolueze foarte bine. Pe termen scurt sunt unele incertitudini, în principal din cauza noului standard de telecomunicații 5G și din cauza datoriilor destul de mari pe care le are AT&T le are (datorii care sunt cauzate de achiziția gigantului Time Warner si a serviciului DirectTV).

Compania lucrează în mod activ la reducerea acestor datorii. Daca anul trecut – după achiziția Time Warner avea datorii de aproximativ 180 miliarde de dolari se așteaptă ca la finalul anului 2019 datoriile sa scadă cu peste 20 miliarde de dolari. Compania produce foarte multi bani, bani pe care îi folosește, în mare parte, pentru a plăti aceste datorii .

La prețul actual pot cumpăra 17 acțiuni AT&T pe care le voi adăuga portofoliului meu public. Valoarea portofoliului la începutul lunii Mai 2019 va fi astfel de peste 2000$.

Daca aveți întrebări va rog sa le lăsați în comentarii. Voi reveni cu o noua analiza în luna Iunie, luna în care vom cumpăra un nou ETF, unul pe care nu îl avem în portofoliu in prezent. Daca v-a plăcut acest articol și vi s-a părut util va rog sa îmi dați un like și un share pe Facebook. Multumesc!

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cat și pe blog nu este altceva decât opinia mea personala. Înainte să iei decizii de orice natura iți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să iți atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

6 Replies to “Portofoliu public de investiții. In ce am investit în Mai?”

  1. Salut Stefan! Numele meu este Stelian.
    In primul rand aș vrea să-ți mulțumesc pentru acest blog. Dacă folosești Interactive Brokers ai putea te rog să-mi spui care este regimul de taxare?
    Inteleg că, în cazul acțiunilor ce plătesc dividente ți se oprește automat 30% în SUA(acolo unde este brokerul).Cum recuperezi diferența de 20% conform tratatului de dubla impunere pe care România îl are semnat cu SUA? Mai plătești alte taxe în România pe langa cei 30% reținuți la sursă (la interactive brokers)?
    Intrebările mele se referă strict la dividente și nu la capital gains(in aceasta privința știu că nu se impozitează acolo ei doar trimit ceva fiscului aici și e obligația ta să declari aceste venituri)
    Mulțumesc frumos!

    1. Salut!
      In primul rand trebuie sa spun ca nu sunt consultant fiscal, contabil autorizat sau altceva de genul. Din acest motiv nu pot sa iti dau sfaturi legate de taxe (sau investitii).
      Ce pot sa iti spun este cum am observat eu ca se intampla la mine. Te sfatuiesc sa vorbesti cu o persoana care este consultant fiscal, contabil , etc si te poate ajuta cu chestii exacte 🙂

      Astea fiind spuse, sa iti povestesc cum se intampla la mine, pentru SUA.
      Am un cont la un broker. La broker am completat declaratia W8-BEN ( https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf ). Dupa ce am depus aceasta declaratie si am cerut sa fiu taxat conform tratatului de evitare a dublei impozitari brokerul mi-a oprit automat doar 10% impozit. Nu recuperez nimic pentru ca in cazul acesta nu exista nimic de recuperat.

      Sper sa te ajute!
      Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *