Tu știi ce este un ETF?

Despre ETFuri – partea 1

ETF-urile sunt unele dintre cele mai simple și interesante intrumente pe care le am în portofoliul meu de investiții. Am observat că și alte persoane care sunt interesate de finanțe personale folosesc ETF-uri ca metodă de a investi banii.

Totuși, există persoane cu care am discutat și care m-au întrebat ce este și cum se poate folosi un ETF. Am încercat într-o serie de articole să explic asta.

Ce este un ETF?

ETF este acronimul de la “Exchange-Traded Fund”. Se traduce aproximativ prin “fond tranzacționat la bursa”. ETF-urile sunt foarte asemănătoare cu fondurile mutuale dar se tranzacționează pe bursă ca o acțiune.

Un ETF este un “cos de active”. Aceste active pot fi acțiuni, obligațiuni, mărfuri (commodities), etc. Practic aproape orice poate fi activul dintr-un ETF. Există peste 1800 ETF-uri disponibile investitorilor la nivel global.

Ce valoarea are si cine administreaza un ETF?

Managerul de fond este cel care administrează ETF-ul. Managerul hotărăște, pe baza unui prospect în ce anume va investi ETF-ul. Prospectul este un document prin care managerul expune obiectivul investițional al ETFului , principalele strategii de investiții, riscuri, costuri și performanța până în prezent.

Asta înseamnă că prospectul detaliază ce și cum își dorește acel ETF să obțină.

Valoarea unei acțiuni ETF se stabilește în funcție de activele pe care le deține ETF-ul respectiv.

De când au apărut, ETF-urile au avut o explozie ca număr. In prezent găsim un ETF pentru aproape orice. În acest fel au apărut și ETF-urile care urmăresc un indice, acestea fiind în prezent cele mai populare.

Indicele urmărit poate fi oricare dar cele mai populare ETF-uri urmăresc S&P 500 (indicele pentru cele mai mari 500 companii din USA). În prezent piața ETF-urilor este foarte mare ajungând la peste 3000 miliarde de Euro.swisswatch

Avantajele ETF

Popularitatea ETF-urilor vine mai ales din avantajele pe care ele le prezintă față de alte instrumente de investire a banilor. Fiecare investitor poate găsi avantaje diferite pentru folosirea ETF-urilor, în funcție de riscul pe care este dispus să îl suporte.

În mare sunt acceptate următoarele avantaje ale ETF-urilor:

Diversificarea

Când cumperi acțiunile unui ETF, ca investitor, beneficiezi defapt de o parte a activelor acelui ETF. Asta înseamnă o diversificare destul de mare pe care altfel nu o puteai obține.

De exemplu, cumpărând un ETF care urmează S&P 500 eu, ca investitor cumpăr într-o singură tranzacție o parte din acțiunile la primele 500 cele mai mari companii din USA. Asta înseamnă inclusiv că plătesc un singur comision.

Dacă aș fi dorit să fac același lucru cumpărând acțiuni la fiecare dintre cele 500 companii ar fi trebuit să fac 500 tranzacții. Asta ar fi însemnat că plătesc de 500 ori comision. În plus pentru a replica indicele ar fi trebuit să cumpăr acțiuni proporțional cu ponderea lor în indice. Din păcate nu mi-aș fi permis să fac acest lucru.Acest articol menționează pălăriile tale preferate la prețuri super mici. https://www.fakewatch.is/product-category/rolex/ Alegeți dintre livrarea în aceeași zi, livrarea directă sau ridicarea comenzii.

În funcție de ETF-ul ales, diversificarea poate fi pe un sector, țara sau chiar pe economia globală.

Transparența

ETF-urile au fiecare un prospect. În acest prospect sunt expuse costurile, strategiile de investiție, riscurile, etc. Citirea și înțelegerea acestui prospect face mult mai clară investiția într-un ETF față de alte metode de investiție. Eu, ca investitor am la îndemână date care să mă ajute să iau decizii corecte pentru mine.

Tranzacționarea ETF-urilor în timp real pe o bursă dă posibilitatea persoanelor interesate să vadă care este prețul, câte acțiuni se vând și se cumpără, etc.

Lichiditate

ETF-urile sunt lansate de către firme de management a investițiilor. Aceste firme sunt obligate atât să pună la dispoziție acțiuni ETF cât și să răscumpere acțiuni ETF în cazul în care un investitor dorește să cumpere respectiv să vândă.

O astfel de practică face din ETF o investiție foarte lichidă. Atât timp cât piață este deschisă un investitor poate să adauge sau să scadă la numărul de acțiuni pe care le are la un ETF.

Pentru a cumpăra sau vinde un ETF minimul este o acțiune, neexistând o sumă minima ce trebuie investită în afară de aceasta. În plus nu există nici acte în plus care trebuie semnate că în cazul unui fond mutual, investiția putând fi realizată foarte repede.

ETF-urile sunt lansate de către firme de management a investițiilor. Aceste firme sunt obligate atât să pună la dispoziție acțiuni ETF cât și să răscumpere acțiuni ETF în cazul în care un investitor dorește să cumpere respectiv să vândă.

Taxe de administrare mai mici

Taxele de administrare sunt în general foarte mici pentru ETF-uri. Față de fondurile mutuale unde există taxa de cumpărare a unităților de fond și taxa anuală de administrare la ETF-uri există doar taxa de administrare anuală. Această este de obicei mai mică decât în cazul fondurilor mutuale corespondente.

Există și ETF-uri făcute special cu taxe mari de administrare. De obicei au o componența speculativă foarte puternică. Ele sunt de evitat. E important să înțelegem care sunt costurile de administrare ale ETF pentru că ele ne afectează randamentul. În mod direct!

Management Activ vs Pasiv

Am vorbit deja de ETF-uri care urmăresc un indicator. Am spus că acel indicator poate fi aproape orice. De la prețul aurului până la dezvoltarea economiei globale!

Management pasiv

Un ETF care urmărește un indice (sau prețurile mărfurilor) este un ETF administrat pasiv. În cazul unui astfel de ETF managerul nu trebuie să facă decât să cumpere activele care se află în indicele urmărit și să aștepte. La o perioadă oarecare (de obicei 3 luni) se revizuiesc activele deținute și se ajustează, în caz că este nevoie.

Muncă depusă de cel care se ocupă de fond este minima în acest caz. Totuși, cele mai mari ETF-uri din lume sunt de acest gen. Din aceste două motive comisioanele de administrare pentru ETF-uri de acest gen sunt foarte mici. Există ETF-uri care urmăresc S&P 500 și care au comision de administrare de 0.04% / an.

Management activ

ETF-urile administrate activ sunt acele ETF-uri unde managementul investește încercând să obțină un profit mai mare decât al unui indice. Astfel managementul caută active pe care să le cumpere – în funcție de obiectivul investițional al ETFului – despre care crede că vor avea randamente mai mari decât restul pieței.

Astfel de ETF-uri sunt foarte scumpe putând ajunge la comisioane de administrare de până la 3% / an. Din cauza comisioanelor randamentul întors investitorilor nu este cel mai bun. Eu prefer să nu investesc în astfel de ETF-uri.
Deși promit teoretic randamente mai bune decât cele administrate pasiv în practică s-a demonstrat că aproape mereu ele au randamente mai mici, uneori tocmai din cauza comisioanelor de administrare.

ETF-uri inverse

ETF-urile vin de obicei în perechi. Așa cum există ETF-uri care urmăresc un indice există și inversul lui. ETF-urile inverse sunt folositoare pentru investitorii care consideră că indicele va scădea și care vor să profite de acest lucru.

În momentul în care consider că piața în viitor va merge mai prost și prețurile vor scădea pot să aleg un ETF invers unui indice. Pe măsură ce indicele scade valoarea ETF-ului meu crește.

De obicei aceste tipuri de ETF-uri au comision de administrare anual puțin mai mare decât perechea lor și folosesc niște instrumente mai complicate pentru a obține rezultatele dorite. Înainte să investiți în orice este bine să înțelegeți care anume sunt riscurile și costurile.

UCITS ETF – ETF pentru Europa

Uniunea Europeană are un regim mai strict pentru ETF-uri începând cu 2017. UCITS este un acronim pentru “Undertakings for Collective Investment în Transferable Securities”. Termenul se referă la o directiva din 1985 care avea obiectivul de a crea o piață Europeană comună pentru toate fondurile de investiții. UE a adoptat acest standard pentru protecția noastră, a investitorilor.

Această piață trebuia să aducă un nivel de protejare al investitorilor foarte avansat.

Din acest motiv investitorii individuali din UE nu pot cumpăra decât ETF-uri care sunt licențiate UCITS. Asta include și ETF-urile făcute pentru piața din US care urmăresc indicii de acolo.

Din fericire însă există suficiente astfel de ETF-uri în UE. Ele sunt practic perechea celor din US, create special pentru piața Uniunii Europene. Eu am în portofoliu astfel de ETF-uri și am constatat că nu există diferențe de tranzacționare între cele UCITS și perechea lor din US.

Astfel de ETF-uri pot fi găsite pe diverse burse mari din Europa. Eu, ca investitor român, pot cumpăra astfel de ETF-uri.

Va urma…

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Sunt banii tăi și este treabă ta ce faci cu ei. Spor!

Stefan
Follow me

5 Replies to “Tu știi ce este un ETF?”

  1. Salut, care sunt dezavantajele unui ETF in cazul in care investitia e pe termen lung? Pe o perioada de 20-30-40 de ani cat de riscant e ca fondul sa se inchida de exemplu?

      1. Salut,
        Care consideri ca este riscul sa detii o investitie in ETFuri US si nu in unele Europe care le replica?
        Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *