In ce ETF-uri investesc – SPY5

Rezumat :

  • Piata de actiuni din SUA – istoric creaza cea mai mare valoare pe termen lung
  • SPY / SPY5 este un ETF care urmareste S&P500
  • Alocarea pe sectoare ale economiei pentru SPY5 se face in functie de cele mai mari 500 companii din SUA
  • Performanta istorica foarte buna, peste indexul urmarit
  • Analiza arata ca din 2012 SPY5 are un randament de peste 114%
  • Serii statistice cu S&P 500 pe ultimii 30 ani arata evolutia anuala

Am fost des intrebat “In ce EFT-uri investesti”? Astazi pornesc o serie de articole care vrea sa raspunda acestei intrebari. Voi discuta despre ETF-urile in care am investit, in care investesc, cele in care ma gandesc sa investesc si cele pe care le-am studiat dar in care am ales sa nu investesc.

Am spus deja ce sunt ETF-urile. Romanii, ca parte din populatia UE, pot investi doar in ETF-uri de tip UCITS. Astfel am ajuns sa folosesc firme de “asset management” care lanseaza si astfel de ETF-uri. Printre cele pe care le urmaresc cel mai des – nu singurele- sunt iShares, Vanguard si SPDR. Atunci cand caut un ETF de obicei ma uit la una dintre aceste 3 companii.

SPY / SPY5

Daca ar fi sa privim in retrospectiva, pe ultimii 100 ani am gasi probabil ca cele mai bune investitii le-am fi facut in piata de actiuni din SUA. Desi ne place sa discutam despre o economie globala, desi suntem europeni si traim in Europa, cel mai castigati am fi fost daca am fi investit in piata aceasta de actiuni. Ca urmare, desi rezultatele anterioare nu garanteaza in nici un fel rezultate viitoare, mie imi place sa ma uit in trecut si sa invat din lectiile pe care el le ofera.

Piata din US are o pondere foarte mare in portofoliul meu. Fie ca am investitii prin ETF-uri care urmaresc diferiti indici din US sau direct actiuni majoritatea banilor pe care ii am investiti sunt in US. Poate cel mai folosit indice cand vorbim despre piata din US este S&P 500.

Pentru a investi in S&P 500 am ales SPY prin corespondentul sau UCITS SPY5. SPY5 este un ETF care urmareste sa replice performanta S&P 500 si care se tranzactioneaza la bursa din Londra – London Stock Exchange. Denominarea lui este in USD ceea ce inseamna ca se tranzactioneaza in USD. Este lansat si administrat pasiv de SPDR si are un cost de 0.09%

SPY5 plateste si un dividend care in prezent este de aproximativ 2%. In toate calculele de mai jos am luat in calcul si dividendul pe care SPY5 il plateste sau l-a platit in trecut.

Urmand S&P 500 etf-ul imi da posibilitatea sa investesc in acelasi timp in cele mai mari 500 companii din US. In plus investitia se face in mod automat ponderat – adica investesc in companiile mai mari mai mult si in cele mai mici mai putin. Daca nu stii cum functioneaza un ETF iti recomand sa citesti articolul acesta.

Alocarea pe sectoare a S&P 500 si primele cele mai importante companii din indice

Performanta istorica

Cand vine vorba de investitii gandesc mereu pe termen lung. Chiar daca sunt cateva investitii la care iau in calcul o perioada de 3 ani, in general, minimul meu este de 5 ani pentru o investitie. La investitiile pe care le consider pe termen lung si foarte lung termenul luat in calcul este de 20 ani cel putin. Se poate intampla ca o investitie, desi facuta bine, sa beneficieze de conditii internationale mai putin bune si atunci sa nu aiba randament atat de bun in primii ani. Gandind o investitie pentru cel putin 5 ani ii dau suficient timp sa recupereze terenul pierdut in prima parte.

Desi, asa cum am mai spus, performantele trecute nu reflecta neaparat ceea ce se va intampla in viitor eu consider ca atunci cand vine vorba despre ETF-uri cu foarte multe actiuni, care urmaresc un indice, merita sa tin cont de performanta istorica.

Performanta pe fiecare an din 2012 pana la 31 ian 2019

Putem ignora fara probleme prestatia din anul 2019 pentru ca ea este prezentata la doar 1 luna de la inceperea anului (31 ianuarie 2019). Restul datelor sunt exacte si destul de concludente. Cu exceptia anului 2018 cand atat indicele cat si ETF-ul au fost pe minus rezultatele au fost pozitive. In plus fiecare an este unul in care ETF-ul a batut cu putin indicele pe care il urmareste. Desi nu ma pot astepta ca mereu sa existe aceasta situatie ea este bine-venita atunci cand se intampla.

Pentru a vedea cum a evoluat atat indicele S&P 500 cat si ETF-ul ne putem uita la performanta totala, incepand cu 19 Martie 2012. Putem vedea ca net ETF-ul si-a crescut valoarea cu 114.89% ceea ce inseamna ca 10.000 lei investiti in 19 Marie 2012 ar fi valorat acum 21.400 lei, foarte aproape de valoarea index-ului urmarit.

Performanta totala a ETF-ului pe 1 luna / 3 luni/ anul in curs / 3 ani / 5 ani si de la infiintare

Desi ETF-ul exista doar din 2012 am aratat deja ca el urmeaza destul de bine S&P 500. Acest lucru ne ajuta sa privim in urma si sa vedem cum ar fi evoluat in diferite perioade acest ETF, urmand aceleasi reguli.
Am pus mai jos un tabel cu evolutia anuala S&P 500 incepand cu 1988 (pentru anul 2019 valoarea este cea din 5 Feb 2019 nu 31 Dec 2019 asa cum scrie in tabel).

Evolutia anuala S&P 500 incepand cu 1988
Pentru anul 2019 valoarea este cea din 5 Feb 2019 nu 31 Dec 2019

Evident, se pot face diferite calcule pe diferite perioade. In istoria omenirii au fost suficiente perioade in care S&P 500 a scazut ani la rand (de exemplu “Marea Depresie” din anii 1930 sau “Marea recesiune” din anii 2007-2010. Totusi, pe termen lung eu consider ca S&P 500 este un indice bun de urmat atunci cand caut un instrument care are un risc mediu si istoric aduce un randament de 7%.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atât în acest articol cât și pe blog nu este altceva decât opinia mea personală. Înainte să iei decizii de orice natură îți recomand să discuți cu un consultant financiar care să te ajute să îți atingi scopul.

Sunt banii tăi și este treabă ta ce faci cu ei. Spor!


Follow me

Stefan

Stefan are o experienta de 5 ani in investitii pe piata de capital si peste 10 ani in imobiliare. A inceput pe BVB si in prezent investeste pe piata de capital din SUA si UK. In imobiliare investeste in piata din Bucuresti.
Stefan
Follow me

6 Replies to “In ce ETF-uri investesc – SPY5”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *