Cat de mult inseamna 2%? | Dobanda compusa

Exemplu practic…

Am discutat in articolul precedent cat de importanta este dobanda compusa fata de dobanda simpla in viata noastra. Am aratat acolo ce este si cum ne afecteaza atat creditele dar si investitiile.

Astazi, in acest articol, voi trata diferentele de randament pe care le au diferitele investitii pe care le putem face . Vom vedea din punct de vedere practic, cat de mult inseamna o diferenta de 2% intre randamentele obtinute pe termen lung.

Un procent de 2% poate parea nesemnificativ. Pana la urma cu doi lei dintr-o suta nici nu te imbogatesti si nici nu saracesti. Scopul acestui articol este de a arata de ce o astfel de gandire este gresita pe termen lung si efectele pe care dobanda compusa le are asupra sumelor initiale.

Pentru a sublinia din nou importanta dobanzii compuse si diferentele pe care ea le aduce investitorilor vom studia evolutia a trei tipuri de investitii. Am ales trei dintre cele mai folosite tipuri de investitii din Romania : depozitele bancare, titlurile de stat (programul “Tezaur”) si investia in indici bursieri (prin intermediul ETF-urilor).

Acest articol nu este un indemn de investitie sub o forma sau alta. Fiecare forma de investitie este potrivita pentru un anume tip de investitor luand in calcul gradul de risc acceptat, NIVELUL de educatie financiara existent, perioada pe care se face investitia si alti facturi de moment.

Depozitele bancare

Nu am ales intamplator depozitele bancare. Fie ca ne place sau nu – depozitele bancare sunt cele mai folosite forme de economisire si “investitii” pe termen lung. Am pus cuvantul in ghilimele pentru ca actualele conditii fac ca inflatia sa fie mai mare decat randamentele depozitelor bancare. Acest lucru inseamna ca in timp desi suma banilor din conturile tale creste valoarea lor absoluta scade.

In prezent, in Romania, poti alege depozite bancare cu randamente de 3% net (dupa ce platesti taxele). Pentru fiecare an in care depui banii la banca primesti (net) cu 3% mai mult decat ai depus. Depozitele bancare pot fi considerate destul de sigure (sunt garantate pana la un anume plafon) deci putem considera ca cei 3% primiti sunt relativ siguri pe termen lung. Reinvestind suma primita anual beneficiem usor de avantajele dobanzii compuse.

Evolutia a 10.000 RON invesiti intr-un cont de economii | click pentru a mari

In tabelul de mai sus vedem evolutia unui cont in care am depus 10.000 RON initial si am reinvestit anual profitul.

10.000 RON investiti intr-un cont de economii care aduce 3% net anual se transforma in 20.937.78 RON dupa 25 ani. Dobanda compusa ne dubleaza banii in acest timp. La prima vedere nu pare un rezultat rau.

Titlurile de stat

O investitie care a devenit de ceva timp destul de populara pentru o gama de investitori este cumparerea de titluri de stat. Programul “Tezaur” ofera randamente de pana la 5% net pentru o perioada de 5 ani. Pentru ca astfel de programe sunt destul de dese este in acelasi timp usor pentru investitori sa reinvestasca banii si sa beneficieze de efectul dobanzii compuse.

Evolutia a 10.000 RON investiti in titluri de stat | Click pentru a mari

Dupa 25 ani de investitii in titlurile de stat cu randament net de 5% anual suma noastra se transforma in 33,863.55 RON. Suma stransa este cu aproape 13.000 RON mai mare decat valoarea de la depozitul bancar analizat. Valoarea dobanzii pe care o primim este de 2.3 ori mai mare decat valoarea investita. Mult mai bine decat am fi primit la banca, nu?

Investitia in indici bursieri

Atat in Romania cat si mai ales la nivel international investitia in indici bursieri este foarte populara. In functie de indicele ales, de perioada studiata, de diferenta de curs de schimb rezultatele pot sa difere foarte mult. Pentru ca acest articol nu studiaza indicii bursieri ci dobanda compusa si efectul ei asupra investitiilor pe care le facem am ales o valoare larg acceptata pentru cresterea acestora, in timp. Valoarea aleasa este de 7% anual. Putem gasi fara greutate indici care au aceasta valoare de crestere in trecut (inclusiv celebrul S&P500) dar ea nu este garantata (asa cum se intampla in cazul dobanzilor sau titlurilor de stat – de exemplu).

Tabelul de mai jos arata cresterea sumei de 10.000 RON intr-o investitie de 25 ani pe un astfel de indice. Valuta nu conteaza pentru acest exercitiu, poate fi vorba de RON, USD sau Euro.


Folosind un randament anualizat reinvestit (practic dobanda compusa) de 7% valoarea investitiei noastre ajunge la 54,274.33 RON. Este practic o valoare egala cu cele doua investitii anterioare insumate.

Daca primele doua exemple au fost remarcabile prin sumele pe care le strangem folosind dobanda compusa de 3% si respectiv 5% cel de-al treilea exemplu este cu adevarat spectaculos.

Cat inseamna 2% ?

Pentru a intelege cat inseamna 2% trebuie sa privim acest procent in raport cu alte procente pe care le-am folosit in articol. Am spus ca depozitele bancare ne aduc un randament net de 3% pe cand titlurile de stat ne aduc un randament net de 5%. Diferenta intre cele procente este exact acest 2% de care discutam. Daca comparam insa cele doua procente putem vedea ca 5% este cu 66% mai mult decat 3%. Asta inseamna ca suma pe care o primim pentru investitiile de la titlurile de stat este INITIAL cu 66% mai mare decat cea de la depozitele bancare.

Aceeasi comparatie poate fi facuta intre titlurile de stat si investitia in indici bursieri. Am considerat ca un indice bursier ne aduce pe termen lung un randament de 7% net. Diferenta intre randamentul adus de indici si randamentul adus de titlurile de stat este deci tot de 2%. Desi discutam de acelasi procent de 2% cand facem raportul vedem ca diferenta este de 40% intre cele doua sume. Suma adusa ca randament de catre bursa este cu 40% mai mare INITIAL.

Din aceste doua exemple putem sa tragem deja doua concluzii.

  • 2% nu este atat de putin cum suntem inclinati sa credem initial. Raportat la suma initiala poate parea un procent mic dar raportat la randamentul anual (de 3%, 5% sau 7%) inseamna foarte mult.
  • desi discutam de o diferenta de 2% in ambele cazuri studiate diferenta de randament (66% intr-un caz si 40% in al doilea) nu este aceeasi. Acest lucru se intampla pentru ca difera baza de calcul. Este un lucru relativ usor de inteles dupa ce ne-am dat seama de el dar este efectele sale sunt determinante pentru rezultatele pe termen lung.

Comparatie intre rezultatele investitiilor

Desi chiar si initial exista deja o diferenta semnificativa intre sumele primite (300 lei fata de 500 lei fata de 700 lei) ea se poate vedea cel mai bine in timp. Asa cum am aratat, rezultatele investitiei de 7% este egal – in timp – cu suma celorlalte doua investitii analizate. Acest lucru se intampla dupa 25 ani.

In momentul in care continuam simularea rezultatele pentru investitia cu 7% depaseste mult cele doua investitii initiale.

O analiza pe 40 ani ne arata “magia” pe care o poate face dobanda compusa atunci cand este vorba de investitii. Intr-adevar, 40 ani sunt o perioada foarte mare chiar si pentru investitii pe termen lung dar in acest exemplu am folosit DOAR o suma initiala fara sa adaugam nimic in afara de dobanda compusa.

Tabelul de mai jos arata sumele la care putem ajunge investind acei 10.000 timp de 40 ani.

Dupa 40 ani de cand am depus cei 10.000 RON si contul a fost crescut prin dobanda compusa de 7% avem stransa suma de 149.744 RON. Din nou, fara sa adaugam sume noi de bani in afara de dobanda compusa.

Evolutia celor 3 investitii in timp.

Reprezentarea grafica ne arata diferenta si evolutia celor trei investitii. Cei 2% diferenta intre randamentele oferite ofera rezultate dramatic diferite la finalul investitiei.

Desi ca valoare 2% nu pare un procent important sper ca in urma acestor exemple este mai usor de inteles cat de important este fiecare procent pe care il putem obtine pentru dobanda noastra compusa. Efectul lui asupra investitiilor – pe termen lung – schimba complet curba de crestere.

Ca investitori avem “datoria” de a alege cel mai bun randament dintre cele potrivite cu profilul nostru. Sunt curios sa-mi spui care este randamentul anual pe care tu il tintesti? Lasa-mi un comentariu cu valoarea lui si cum planuiesti sa-l atingi.

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *