Un milion de lei acum sau 4000 RON lunar?

Salut!

Tu ce alegi?

Un milion de lei, un milion de dolari sau un milion de euro. Frumoasa suma, nu? Banuiesc ca te-ai gandit cum ar fi daca ai avea un milion. N-ar mai trebui sa iti faci griji, nu ai mai avea probleme. Cel putin asta este ceea ce credeam eu, acum 10 ani.

Dar daca ar fi sa alegi intre un milion de lei acum sau 4000 lei pe luna pentru toata viata, ce ai alege? Ia-ti un moment si gandeste-te: ce crezi ca ti-ar conveni mai mult? Dupa ce te-ai hotarat lasa-mi un comentariu si spune-mi ce ai ales. Apoi citeste mai jos! 🙂

In acest articol (si in urmatorul) am sa discut exact despre aceasta dilema. Am sa-ti spun cum privesc eu situatia si care sunt avantajele in fiecare dintre cele doua situatii. Am sa incep cu situatia in care avem 1 000 000 RON acum!

Inflatia

Probabil te-ai mai intalnit cu acest cuvant. Inflatia inseamna (simplificat foarte mult) cat de mult cresc preturile bunurilor si serviciilor pe care le platim de la un an la altul. Inflatia este “scumpirea produselor”.

Ce legatura are inflatia cu intrebarea noastra? Una foarte mare, as spune. Mai jos gasesti un tabel cu inflatia ANUALA pentru fiecare an intre 2010 si 2019. Dobanda compusa lucreaza impotriva noastra cand vine vorba de inflatie. Procentele se inmultesc nu se aduna.

Daca ai ales cei 4000 lei lunar poate ar trebui sa stii ca, in ultimii 10 ani, in Romania inflatia a fost (in total) in jur de 30% conform Institutului National de Statistica.

Inflatia anuala din Romania intre 2010 – 2019

Daca in viitor avem acelasi ritm al inflatiei atunci 4000 RON pe care ii vei primi atunci vor valora doar 3076 RON de acum.

Intelegi cum te afecteaza inflatia? Daca acesti bani iti acopera nevoile in prezent ei nu vor avea aceeasi putere si in viitor.

Investitiile si oportunitatile

Daca esti o persoana obisnuita, care se afla la NIVELUL 0 financiar atunci sa alegi 1 000 000 RON acum este foarte probabil decizia gresita. Daca in schimb te procupa finantele personale, te educi si APLICI ceea ce inveti in acest domeniu atunci cei 1 000 000 RON iti pot aduce mult mai mult decat 4000 RON lunar.
Investitiile (fie ca este vorba despre bursa sau imobiliare) au tendinta de a depasi inflatia si de a aduce rezultate foarte interesante – mai ales pe termen lung.

Daca vrei sa te convingi poti vedea mai jos un calcul facut pe indicele S&P500. Pentru perioada 2010 – 2020, cu toata panica generata de pandemie, bursa a avut un rezultat anual de +11.9% cu dividende reinvestite sau +9.79% fara acestea.

Daca luam in calcul inflatia vedem ca, reinvestind dividendele, am fi avut un randament anual de 10% pe acelasi indice. 10% anual inseamna dublu fata de cei 4000 RON pe care i-am considerat la inceput. Fara taxe valoarea este de 8334 lei lunar!

S&P 500 pe o perioada de 10 ani, dupa ce luam in calcul inflatia

Daca luam in calcul o investitie in S&P500 trebuie sa spun ca acest indice este tranzactionat in USD. In ultimii 10 ani USD s-a apreciat semnificativ fata de RON. Acest lucru duce, din nou, la o crestere a sumei de care putem beneficia lunar. Ma astept ca trendul acesta sa continue si pe viitor.

Calculele pot diferi si sunt influentate de perioada pe care o alegem dar nu sunt deloc rele pentru una dintre cele mai simple investitii pe care le putem face (cu efort practic aproape zero).

Indicele S&P 500 a fost folosit doar ca exemplu in acest caz. Evident, exista si alte instrumente care iti aduc aceleasi randamente sau unele chiar mai bune. Imobiliarele sau chiar BVB sunt doua astfel de instrumente care, folosite corect, iti pot aduce randamentele acestea.

Am aratat intr-un articol recent ca este mult mai rentabil sa investi pe termen lung o suma mare de bani initial decat sa investesti periodic pana ajungi la aceeasi suma.

In plus, atunci cand controlezi o suma mare de bani si te educi financiar incep sa apara oportunitati pe care altfel nu le-ai fi vazut. Asa cum ti-am aratat, cu cele mai simple investitii (un ETF care urmareste S&P500), poti obtine randamente mai mari decat suma de 4000 RON pe care am luat-o in calcul la inceput. Te las pe tine sa faci calculele daca ai investi in imobiliare – de exemplu.

Mostenirea

La inceputul articolului, cand te-am intrebat ce preferi – Un milion acum sau 4000 RON lunar? – este posibil sa-ti fi pus problema varstei. Poate te-ai gandit daca acel milion iti va ajunge toata viata sau poate te-ai gandit chiar daca poti lasa ceva mostenire si celor care vin dupa tine.

Am aratat mai sus ca poti castiga mai mult de 4000 RON lunar folosind milionul respectiv. Ce nu am spus pana acum este ca, desi castigam mai mult nu ne atingem de acel milion initial. El este intact in exemplul cu investitia pe bursa. La fel de intact (ba chiar in crestere) ar trebui sa fie si daca alegi sa investesti in imobiliare.

Daca ai ales cei 4000 RON lunar atunci ei dispar odata cu tine. Banii initiali insa, administrati corect, raman si creaza valoare si pentru generatiile viitoare.

Partea a II-a

Acest articol are doua parti. In aceasta parte ti-am aratat cateva motive pentru care alegerea mai buna la intrebarea initiala sa fie “un milion acum”. In articolul viitor o sa-ti arat cand este mai bine sa alegi suma lunara.

Pana atunci te rog sa-mi spui ce crezi tu despre aceasta dilema. Ce ai ales la inceputul articolului?

PS: Alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

3 Replies to “Un milion de lei acum sau 4000 RON lunar?”

  1. Salut. Initial am ales suma de 4000, dar citimd artcicolul mi-am dat seama ca ai dreptate.
    Eu sunt la momentul de fata la nivelul 2,5, adica am trecut de nivelul 2, am deja un venit pasiv dintr-o chirie, dar citesc si incerc sa intelelg investitiile pe bursa long term in ETF-uri. Oricum, de ajuto si articolul privind IB.
    Multumesc

  2. Ti-ai ales favorabil perioada pentru S&P500 Return Calculator, ai ales exact bull market. Incearca Iunie 2000 – Iunie 2010 si vezi ca Annualized S&P 500 Return (Dividends Reinvested, Adjusted for Inflation) e -3.450%, cu minus! Mai realist era sa alegi perioada Iunie 2000 – Iunie 2020 unde Annualized S&P 500 Return (Dividends Reinvested, Adjusted for Inflation) e 3.766%.
    Ce vreau sa zic e ca prezinti niste informatii incomplete si faci pe oameni sa creada ca ROI de 10% pe an, din investitii pasive, pe termen lung, e realizabil.

    1. Am luat ultimii 10 ani la momentul la care am scris articolul. Daca voiam sa aleg ma opream la februarie ca a fost all time high.
      Dar de ce sa luam Iunie 2000 si nu Noiembrie 2002? Sau Iunie 1995? Sau, de ce nu 1980?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *