Retrospectiva Martie 2022 – Portofoliul Public

“Primavara lui 22” este deja in plina actiune. Luna Martie a fost una plina de evenimente. Au fost evenimente atat pe plan geopolitic, macroeconomic dar si pe bursele din intreaga lume.

Despre evolutia Portofoliului Public in timpul acestor evenimente voi discuta in acest articol. Portofoliul Public este un portofoliu deschis la XTB, portofoliu in care investesc $500 USD lunar. Investesc acesti bani in ETF-uri internationale folosindu-ma de politica de ZERO COMISIOANE pe care brokerul o pune la dispozitie clientilor. Din fericire pentru clientii XTB aceasta politica este disponibila oricarui investitor ce are rulaj maxim de 100.000 Euro pe luna (majoritatea investitorilor din Romania ne incadram in aceasta suma), nu doar mie.

Evolutia generala pe bursa in Martie 2022

Dupa ce S&P 500 a inregistrat o scadere – asteptata as spune – in Februarie 2022, pe fondul evenimentelor geopolitice din Ucraina, in Martie 2022 index-ul si-a reluat cresterea. S&P 500 a crescut cu 224 puncte, peste 5,21%, in aceasta luna ajungand la valoarea de 4.520.41 puncte.

Este o evolutie destul de interesanta avand in vedere razboiul din Ucraina, pandemia Covid 19, criza cipurilor, inflatia generalizata si faptul ca FED (banca centrala din SUA) a marit dobanda de politica monetara cu 0.25%.

Marirea pe care a pus-o in practica FED este prima marire de dobanda de dupa anul 2018. In plus, se asteapta ca in acest an sa avem mai multe sedinte ale bancii ce vor avea ca rezultat marirea dobanzii de fiecare data. Pentru finalul anului dobanda preconizata (Federal Reserve Interest Rate) este aproape de nivelul de 2%, ne intoarcem practic la nivelul din 2019.

Cel putin teoretic, pe termen scurt, acest lucru ar trebui sa puna presiune pe actiunile companiilor mai putin solide. Unele sectoare (de exemplu imobiliarele) ar trebui sa fie destul de afectate de aceasta crestere. Deocamdata acest lucru nu s-a observat in piata, multe actiuni din aceste sectoare crescand semnificativ chiar si dupa marirea dobanzii.

Valoarea si structura Portofoliului Public

Valoarea Portofoliului Public a ajuns la $23,193.01 USD. Din acesti bani $19,000 USD sunt depusi de mine si restul sunt profit adunat in cei 3 ani de investitii.

Desi poate parea o suma mare, cei $19.000 USD nu s-au simtit ca o povara. Pentru ca am depus suma aceasta intr-o perioada destul de lunga de timp (38 luni) si pentru ca suma pe care o depun lunar este una consistenta dar pe care o pot sustine, am ajuns la un rezultat destul de bun atunci cand ma uit la depunerile totale.

Daca ar fi trebuit sa strang cei 19.000 USD intr-un cont si sa-i depun direct in contul de investitii sunt sigur ca mi-ar fi fost mult mai greu decat cu un efort sustinut, luna de luna.

Structura Portofoliului Public

In acest moment, in portofoliul meu, o mare pondere o au investitiile in companii din SUA. Acest lucru se intampla prin investitii in ETF-urile CSPX, SPY4 si UDVD – care contin in intregime doar companii din SUA. Pe langa ele mai am si investitii in ETF-ul IWDA in care banii sunt investiti, in proportie de 60% in actiuni din SUA.

Impartirea portofoliului pe ETF-uri

Restul de ETF-uri din contul meu sunt reprezentate de 2 ETF-uri de metale pretioase (ISLN si IGLN) si de ETF-ul EIMI. EIMI este un ETF care investeste in economii in dezvoltare, o foarte mare parte din aceste investitii fiind facute in China, Taiwan si India.

Pe langa aceste investitii, in cont, sunt deja si banii pentru luna Aprilie, valoarea totala a contului – inclusiv banii cash- fiind de $23,693.01 USD.

Evolutia contului de investitii

Datorita cresterii burselor in ultimii 3 ani si datorita depunerilor regulate portofoliul meu a ajuns la suma de $23,193.01 USD investiti. Cresterea aceasta, aproape liniara deocamdata, se poate vedea pe graficul de mai jos.

Evolutia contului de investitii

Mai interesant decat graficul cresterii contului (influentat foarte mult de depunerile lunare) este graficul evolutiei profitului total. Astfel, daca la inceput sumele ce reprezentau profitul erau destul de mici (de ordinul catorva sute de USD) de aproape 1 an ele se situeaza la nivelul catorva mii.

Acest lucru se intampla pentru ca in cont am reusit sa acumulez o suma destul de importanta de bani. Astfel, cresteri de 3-4% sunt mult mai impresionante in valoare absoluta acum, cand in cont se afla peste 20.000 USD decat ar fi fost dupa primul an, sa spunem, cand in cont se aflau cateva mii de dolari doar.

Evolutia profitului total in contul de investitii

Aceste acumulari vor face ca pe viitor variatiile sa fie si mai mari si sa putem vedea practic puterea dobanzii compuse.

Pentru a intelege variatiile lunare si mai bine este necesar sa privim graficul evolutiei profitului lunar in Portofoliul Public.

Evolutia profitului lunar in Portofoliul Public

Acest grafic, aflat mai sus, ne arata exact cum variaza profitul in fiecare luna. El este reprezentativ pentru ca ne spune cu cati bani creste sau scade portofoliul nostru in fiecare luna fara sa ia in considerare depunerile facute. Este practic cea mai simpla masura prin care putem sa ne dam seama de volatilitatea din piata. Volatilitatea nu este altceva decat miscarea din piata. Cu cat aceasta volatilitate este mai mare cu atat ne asteptam la miscari mai puternice (pozitive sau negative) in portofoliu.

Achizitiile si dividendele din Martie 2022

In luna Martie am depus banii in cont, din Revolut. Am facut acest lucru in mod automat, printr-un transfer foarte simplu.

Dupa ce banii au ajuns in cont am cumparat actiunile pentru luna respectiva. Pentru Martie mi-am propus sa cumpar actiuni la ETF-urile IWDA si EIMI.

Am luat astfel 4 actiuni la IWDA la pretul de $79 USD pe actiune si 8 actiuni la EIMI la pretul de $31.75 USD pe actiune.

Tot in Martie 2022 am avut parte si de-o surpriza placuta. ETF-ul UDVD mi-a platit dividende in valoare de $17.39 USD. Spun surpriza pentru ca de cand mi-am mutat contul la XTB m-am orientat spre ETF-uri cu acumulare, acolo unde este posibil. Din pacate UDVD nu are o varianta de acumulare fiind singurul ETF din portofoliul meu care plateste dividende.

Desi este un ETF care plateste dividende in mod constant, la fiecare 3 luni, aceasta plata ma surprinde mereu. Evident, intr-un mod placut. Este o suma pe care o pot folosi in contul meu pentru a mari suma pe care o am pentru achizitii, lunar.

Ganduri pentru viitor

Aprilie a inceput ca o luna foarte linistita. Asa cum spuneam mai sus, in textul articolului, pare ca pentru bursa nu conteaza nimic. Nici razboiul, nici situatia incerta legata de pandemia de Coronavirus, nici criza fortei de munca, nici inflatia, nici marirea dobanzii in SUA. Ea isi continua cresterea.

Acest lucru trebuie sa ne aduca aminte ca suntem investitori si, macar in portofoliile create pentru termen lung, nu are rost sa incercam sa ghicim directia pietei. Nu conteaza ceea ce va face piata azi, maine sau peste 1 an. Nu are rost nici macar sa ne gandim ce va face ea in 5 ani de aici inainte DACA orizonul nostru de investitie este de peste 10 ani.

Sunt curios sa-mi spui cum privesti tu actuala perioada din piata si ce inseamna pentru tine volatilitatea, in momentul de fata. Ai investitii? Vei continua sa le faci chiar daca piata se misca uneori intr-un mod care nu ti se pare neaparat cel mai logic?

In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Martie 2022. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.

Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂

Stefan
Follow me

6 Replies to “Retrospectiva Martie 2022 – Portofoliul Public”

  1. Salut Stefan,
    Foarte util si interesant articolul.
    In opinia mea piata arata bine, au fost intr-adevar cateva corectii, dar care au fost recuperate ulterior destul de repede. Aceste corectii sunt oportunitati de acumulare, pentru cei care investesc pe termen lung.
    Am remarcat ca folosesti XTB si stiu ca ai inceput cu Interactive Brokers. Intrebarea mea este daca mai ai cont la IB ? Care sunt diferentele dintre cele doua ( avantaje/dezavantaje )?
    Eu am cont la XTB, dar ma bate gandul sa deschid si la IB, pentru ca au o oferta mai mare de instrumente.
    Felicitari pt ceea ce faci si mult succes in continuare !

    1. Salut!
      Multumesc pentru intrebare! Pentru transparenta totala pot spune ca “da, am cont si la IB”. Contul pe care il aveam pentru Portofoliul Public l-am inchis la IB dar mai aveam unul, deschis mai de mult pe care inca il am.

  2. Salut Stefan,
    Tare faza cu ETF-ul UDVD !!…cat platesti impozit , stiu ca la americani era de 30 % , dar e o conventie de evitare a dublei impozitari ?
    Ma bate gandul sa-l iau si eu in portofoliu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *