Acest articol a fost scris, in buna parte, inainte ca razboiul din Ukraina sa inceapa. Ceea ce se intampla acolo este o tragedie si orice as putea eu posta pare superficial. In finalul articolului explic de ce public in continuare aceasta serie chiar daca investitiile nu sunt primul lucru care-ti vine in minte in aceste momente.
Acum 3 ani de zile am inceput Portofoliul Public cu ideea de a prezenta un exemplu de investitii pentru cei care sunt la inceput de drum. In acelasi timp a fost (si este) si o metoda de a investi pentru pensie.
Drumul, pana acum, a fost plin de evenimente. Si bune si rele. Am sa ma folosesc de acest articol pentru a face o retrospectiva a ultimilor 3 ani in acest portofoliu. In acelasi timp voi lua in considerare si evolutia portofoliului in lunile Ianuarie si Februarie 2022.
Portofoliul Public este un portofoliu in care investesc lunar $500 USD, bani care se duc in contul meu de la XTB. Folosesc XTB pentru a investi pentru ca imi place politica lor de comisioane 0, politica ce se aplica pentru orice client (conditiile pentru aceasta polita de comisioane se pot consulta aici).
Sumar
Evolutia generala pe bursa in Ianuarie 2022
Spre deosebire de Decembrie 2021 cand bursele – aproape toate – au mers excelent, in perioada Ianuarie 2022 au inceput sa apara vestile rele. S-au intensificat discutiile despre inflatie si despre marirea dobanzilor si asta a fost doar parte din problema.
Aceste discutii au adus volatilitate extrema in Ianuarie. Atunci cand vorbim de volatilitate ne referim la miscarile bruste care se intampla pe bursa. Asta inseamna ca am avut zile de scaderi foarte mari, zile intrerupte de o scurta perioada de revenire.
Aceasta volatilitate s-a concretizat intr-o scadere a S&P 500 pana in zona de 4500 puncte dupa ce a inceput anul la peste 4800 puncte. Practic in luna Ianuarie indicele S&P 500 a inregistrat o scadere de peste 5%. Acesta scadere este inregistrata doar pe anuntul unor viitoare cresteri de dobanda pentru ca in momentul respectiv – desi sigura in viitorul apropiat- acesta crestere nu s-a materializat.
Avem deci sanse ca pana la aceasta materializare si chiar si dupa ea trendul descrescator sa nu se opreasca. Bursele (atat cea nationala cat si cele internationale) au fost in Ianuarie, dupa parerea mea la niveluri foarte ridicate fata de realitatea economica prezenta. La aceste niveluri trebuie sa luam in considerare si partea subiectiva, de frica in fata necunoscutului. Frica -la fel ca lacomia- investitorilor joaca un rol foarte important chiar daca nu este neaparat logica.
Evolutia generala pe bursa in Februarie 2022
Nici luna Februarie nu a fost una mai buna din punct de vedere a investitiilor. Evenimentele geopolitice – razboiul din Ucraina- si-au spus destul de mult cuvantul si pe pietele financiare si, asa cum era de asteptat, la inceputul unui astfel de eveniment, acestea au scazut.
S&P 500 a scazut in continuare pana la 4.373.94 puncte inregistrand o scadere de 3.8% pentru luna Februarie si aproape 10% pentru tot anul.
Si indicele “Fear & Greed” (Frica si Lacomie) era la finalul lunii Februarie la un nivel foarte scazut, la limita intre “Frica” si “Frica extrema” -limita sub care a si coborat in primele zile din Martie.
Pe langa razboiul din Ucraina volatilitatea a fost influentata si de alti factori. Sanctiunile economice, inchiderea unor burse, delistarea unor companii de la bursa din Londra, miscari de strada si raportari ale unor companii sub ceea ce asteptau investitorii au fost principalele motive pentru care piata s-a comportat in acest fel in Februarie.
Evolutia generala pe bursa de la infiintarea Portofoliului Public
Pentru a intelege putin mai bine contextul economic prezent dar si cel in care ne-am aflat in ultimii 3 ani cu Portofoloul Public cred ca este important sa privim principalul indice american folosit in investitii (S&P 500) in cursul acestei perioade.
Intre 2019 si 2022 S&P 500 a crescut de la nivelul de 2500 puncte pana la peste 4300 cat se afla in prezent. In acest drum a avut chiar si valori de peste 4800 puncte. Chiar daca am aratat mai devreme ca si Ianuarie si Februarie au fost luni de scaderi serioase, suntem acum la o valoare mult mai mare ca acum 3 ani. Practic S&P 500 a castigat peste 70% fata de momentul in care am inceput Portofoliul Public.
Am trecut printr-o perioada in care fiecare din ultimii 3 ani a adus profituri foarte bune investitorilor. Cel putin matematic ar trebui sa ne asteptam la o potolire a acestor profituri – daca lucrurile nu se schimba fundamental.
Este putin probabil ca in 2022 piata sa continue in aceeasi directie si mai ales cu aceeasi viteza ca anii anteriori. Nu spun ca 2022 va fi un an slab pentru investitii (desi pana acum asa se arata) pentru ca nu poate nimeni sa anticipeze ceea ce se va intampla intr-un anume an pe pietele de capital. Spun insa ca sansele ca acest an sa fie unul la fel de bun ca ultimii 3 sunt destul de mici.
Valoarea si structura Portofoliului Public
La finalul lunii Februarie 2022 “Portofoliul Public” avea valoarea de $21.702,47 USD.
In acest portofoliu o foarte mare parte din bani sunt investiti in actiuni din pietele dezvoltate. 44.54% din fondurile din cont sunt investiti in CSPX – un ETF care urmareste indicele S&P 500.
15.29% sunt investiti in ETF-ul UDVD – un ETF ce contine actiuni din SUA care platesc dividende in crestere de mai mult de 20 ani. 8.82% in IWDA – actiuni din 22 tari dezvoltate, inclusiv SUA (acest procent va creste in Martie 2022 pentru ca voi cumpara noi actiuni in acest ETF).
Aproape 11% din valoarea contului este investita in ETF-ul SPY4. Acest ETF este practic fratele mai mic al S&5 500 pentru ca are in alcatuire top 400 companii medii din SUA.
Pe langa acestea, in Portofoliul Public, se regaseste si ETF-ul EIMI. Acesta este un ETF care investeste in tari in dezvoltare – China, India, Taiwan, Coreea de Sud fiind tarile ce au ponderea cea mai mare in acest ETF.
Metalele pretioase (aurul si argintul) sunt prezente in portofoliu prin 2 ETF-uri. Fiecare din aceste metale pretioase au o pondere tinta de 5%, pondere depasita in acest moment mai ales din cauza scaderilor recente a altor ETF-uri. Aceste 2 ETF-uri (IGLN si ISLN) au rol de protectie in contul meu de investitii. In cazul in care lucruri neprevazute se intampla ele au scopul de a balansa, pe cat posibil, portofoliul – ceea ce si fac in acest moment.
Evolutia contului de investitii
Pentru a intelege ce s-a intamplat in acest trei ani trebuie sa privim evolutia contului de investitii. Aceasta este una ascendenta atunci cand privim lucrurile in ansamblu. Trendul se datoreaza atat depunerilor lunare dar si cresterii valorilor actiunilor in timp.
Daca valoarea maxima a contului, in timp, a fost de $22.258 USD (Decembrie 2021) in prezent aceasta valoare este de $21.702 USD. Luand in considerare si depunerile pe care le-am facut intre timp este destul de usor de vazut ca si portofoliul meu a avut de suferit exact cum au avut si pietele, in general.
Un grafic care ma ajuta sa inteleg aceasta miscare este graficul de mai jos, cel care exprima valoarea profitului total din contul meu de investitii.
Am in prezent un profit de $3.202,47 USD dupa ce valoarea lui maxima a fost de $4758.01 USD. Acest grafic arata si faptul ca, in timp, investitiile pe care le-am facut de la inceputul acestui portofoliu si pana acum au avut o crestere suficienta pentru a echilibra intr-o anumita masura scaderile de la inceput de an.
Un alt grafic interesant este graficul profitului lunar. El arata destul de extrem – atat cu plusuri dar si cu minusuri de peste 1000$ in anumite luni.
Graficul arata volatilitatea care este prezenta in piata in anumite momente. Desi foarte multe luni au valori pozitive destul de mari – unele luni aducand profituri de peste $1000 USD- exista perioade, cum este si cea de la inceputul anului, cand profitul scade rapid.
Acesta este graficul este cel mai dinamic din seria de 3 pe care le folosesc si imi este util pentru a intelege trendul portofoliului meu si pentru a compara miscarile pe care acest portofoliu le are fata de pietele financiare, in general.
Achizitiile din Ianuarie si Februarie 2022
In Ianuarie si Februarie am continuat sa adaug bani in acest portofoliu. Folosesc acesti bani pentru a adauga actiuni la ETF-urile pe care le am deja in portofoliu.
In acest an am adaugat 2 actiuni la ETF-ul CSPX. Daca in Ianuarie, la inceput de luna am cumparat o actiune la pretul de $491.68 USD, la inceputul lunii Februarie aceeasi actiune a costat $457.62 USD. Pentru comparatie si pentru o mai bune intelegere a scaderilor curente actiunea la CSPX costa (la inceputul lunii Martie) doar $439.40 USD.
Ganduri pentru urmatorii 20 ani.
De obicei, in fiecare articol de tip retrospectiva folosesc partea de la final pentru a exprima la ce ma astept in luna urmatoare. In acest articol voi folosi aceasta parte pentru a trage cateva concluzii din primii 3 ani de investitii in acest cont si pentru a spune la ce ma astept in urmatorii 20 ani.
In primul rand, desi nu este primul meu cont de investitii, Portofoliul Public a fost primul cont pe care l-am folosit pentru investitii 100% pasive. Contul in care am avut un plan inca inainte de a incepe sa investesc, contul in care am urmat planul fara sa ma abat de la el si, cel mai important, contul in care am depus constant aceeasi suma de bani luna de luna.
Astfel, prima lectie pe care acest cont mi-a adus-o este nevoia consistentei in investitii. Da, chiar si cu peste 8 ani in investitii inca este foarte bine sa imi reamintesc aceasta lectie si Portofoliul Public este contul care imi arata cel mai clar aceasta nevoie.
Investind aceeasi suma, luna de luna, reusesc sa automatizez aproape tot procesul. Acest lucru face foarte usoara investitia. Indiferent de ceea ce se intampla, banii ajung in contul de brokeraj de la XTB si apoi imi este foarte comod sa cumpar actiuni conform planului pe care l-am creat initial.
A doua lectie, la fel de importanta ca prima, pe care am invatat-o din aceasta experienta este puterea investitiilor chiar si cu sume mai mici de bani. Inainte sa incep acest portofoliu am avut destule discutii cu oameni interesati sa invete despre investitii.
O tema recurenta a acestor discutii era nevoia de a investi o suma foarte mare initial pentru a castiga un procent semnificativ mai apoi. Exista atunci (si inca mai exista) credinta ca doar incepand investitiile cu mii sau zeci de mii de euro (sau dolari) poti avea succes pe termen lung si poti aduna o suma considerabila in cont.
Am aratat, sper eu, ca nu este nevoie de o suma atat de mare pentru inceput. Cred ca sunt foarte multi oameni, in Romania, care castiga sume bune lunar si care sunt capabili sa investeasca chiar mai mult decat pun eu in Portofoliul Public. Acesti oameni au, sper, un exemplu de ce se poate obtine in doar 3 ani de efort sustinut. Chiar daca pare greu intial sa strangi o suma considerabila, prin depuneri lunare si prin dobanda compusa – intr-o perioada rezonabila de timp- se poate ajunge la aceasta suma.
Vestea si mai buna este ca un rezultat excelent ar fi avut aproape orcine investea, indiferent daca investea $500 USD cat investesc eu sau chiar $100 USD lunar. Cea mai importanta nu este suma pe care o investim lunar ci obiceiul creat, acela de a investi lunar.
A treia lectie pe care am invatat-o in acest interval este aceea a momentelor bune si mai putin bune care apar in piata. Cred ca este o lectie foarte importanta pentru ca, in viata de investitor, vor fi mereu astfel de momente. Indiferent daca investesti intr-un portofoliu activ sau in unul pasiv, ca investitor, vei trece prin astfel de momente. Avantajul, atunci cand folosesti un portofoliu pasiv, este ca nu trebuie sa-ti pui intrebari legate de ceea ce trebuie sa faci in momentul urmator si nici fata de deciziile pe care le-ai luat in trecut.
Atata timp cat deciziile sunt stabilite inainte, atunci cand incepi portofoliul sau cand faci o reviziuire fundamentala a lui, in momentele dificile nu trebuie decat sa executi ceea ce ai gandit deja. Asta te transforma automat intr-un investitor mai bun, pe termen lung. Indiferent de ceea ce se intampla in alte portofolii, cu alte investitii, portofoliul de investitii pasive functioneaza independent.
Cele 3 lectii sunt si principalul motiv pentru care fac in continuare investitii in acest portofoliu si pentru care scriu aceste articole, chiar daca situatia geopolitica nu este neaparat favorabila si, asa cum am spus la inceput, poate nu este cel mai bun moment sa vorbim despre investitii. Din pacate, ca investitor cu un orizont de timp de 20-30 ani vor exista si momente de criza. Unele crize vor fi personale, altele vor fi regionale sau chiar globale. Este important sa-i ajutam pe ceilalti, atat cat putem, in aceste momente si, in plus, sa le folosim pentru a iesi intariti din ele, atat ca mentalitate cat si ca rezultate financiare.
Sunt convins ca, pentru acest portofoliu, cei 3 ani care s-au scurs deja sunt doar inceputul. Sper ca la urmatorul articol din seria lunara sa avem vesti mai bune atat despre piata de capital dar mai ales despre razboiul din Ucraina.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in ultimii 3 ani – de la infiintare . Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024