Daca Martie 2022 a fost o luna buna, cu cresteri, nu acelasi lucru se poate spune si despre luna Aprilie.
In acest articol am sa vorbesc despre evolutia bursei in Aprilie 2022 si despre miscarile din Portofoliul Public in contextul acestei luni.
Portofoliul Public este un portofoliu pe care il am la , in care investesc lunar $500 USD si in care cumpar actiuni la ETFuri Aceasta oferta este valabila pentru orice client XTB care are rulaj de pana in 100.000 USD pe luna.
Sumar
Masterclass XTB
Desi nu face parte din retrospectiva lunara ma folosesc de acest articol pentru a anunta . Este vorba de o conferinta in cadrul careia poti afla informații relevante despre investiții și piața bursieră.
Se desfasoara pe 4 mai si vei avea oportunitatea să afli opiniile a 9 vorbitori care iti vor spune atat parerea lor despre investitii dar si parerea lor despre oportunitatile momentului pe bursele internationale.
Te poti inscrie si, daca ai deja un cont real de investitii la XTB sau iti vei face unul pana pe 11 Mai 2022 vei putea participa gratuit – in plus fata de conferinta – si la un webinar premium in care Claudiu Cazacu si Cătălin Chivu vor discuta despre oportunitatile de pe piata internationala (exemple de actiuni analizate: DAX, TSLA, NFLX, PATH).
Eu m-am inscris si te astept si pe tine!
Evolutia generala pe bursa in Aprilie 2022
Luna Aprilie a fost, aproape in intregime, o luna de scaderi. Pentru o idee generala este suficient sa spun ca indicele S&P 500 a inceput luna la peste 4550 puncte si a terminat-o la sub 4150 puncte. O scadere de 400 puncte intr-o singura luna, scadere ce inseamna peste 9% din valoarea indicelui.
Interesant mi se pare faptul ca desi investitorii incep sa se agite -unii chiar sa se panicheze – suntem la acelasi nivel la care am fost in 15 Martie 2022. Piata este deci destul de sus si loc de scadere mai este suficient.
Motivele, ca la orice scadere, nu sunt niciodata simple sau complet cunoscute dar putem specula si spune ca situatia geopolitica internationala, inflatia in crestere, problemele logistice si cresterea dobanzilor in toata lumea sunt elemente care au ajutat acest fenomen.
Valoarea si structura Portofoliului Public
O mare parte din investitiile pe care le am in Portofoliul Public sunt in ETFuri ce investesc in companii din SUA. In aceasta categorie intra CSPX, SPY4, UDVD si partial – in proportie de 70% – IWDA.
In prezent Portofoliul Public numara 7 ETF-uri. Trei dintre ele se concentreaza doar pe companii din SUA, un ETF se concentreaza pe economiilor tarilor dezvoltate (inclusiv SUA), un ETF se concentreaza pe economiile tarilor emergente (inclusiv China) si doua ETF-uri investesc in metale pretioase in forma fizica.
Cele mai mari pozitii in acest portofoliu sunt CSPX – ETFul in USD care urmareste indicele S&P 500 – cu peste 44% si ETFul UDVD cu 15.1%. Acesta din urma este un ETF care urmareste companii ce platesc dividende in crestere de la an la an. Pentru a face parte din acest ETF este nevoie ca o companie sa aiba un sir de cel putin 20 ani de plati de dividende in crestere.
Evolutia contului de investitii
In conditiile lunii Aprilie era normal, avand in vedere structura portofoliului meu si evolutia bursei in general, ca acest cont sa scada. Suma cu care el a scazut, si analiza graficelor care arata cat a scazut este ceea ce voi analiza in continuare.
Pe graficul evolutiei Portofoliului Public se poate vedea ca luna Aprilie 2022 a fost una cu o scadere foarte importanta – poate printre cele mai importante de cand am creat acest portofoliu.
Valoarea din cont a scazut cu peste $1140 USD in conditiile in care am depus in luna Aprilie suma pe care o depun in fiecare luna – $500 USD. Acesti bani au diminuat scaderea contului, fara ei suma finala ar fi fost mai mare.
Acest lucru se intampla si pentru ca suma din cont este mai mare decat in trecut dar si pentru ca ETFurile din cont au scazut in valoare, asa cum am aratat.
Mai interesant decat graficul ce arata evolutia sumei totale din cont este graficul care arata evolutia profitului total in acest portofoliu. Aici se vede foarte bine cum profitul total a scazut de la aproape $4200 USD la inceputul lunii la putin peste $2500 USD la finalul ei. Practic profitul a ajuns la nivelul de acum 1 an – nivelul din Mai 2021.
Ultimul grafic pe care il analizez pentru a intelege ce s-a intamplat in portofoliul meu si cum a fost el afectat in aceasta luna este graficul profitului lunar. Acest grafic practic explica cele doua grafice de mai sus si arata cum pierderea lunara pentru Aprilie a fost de $1.641 USD.
Este cea mai mare pierdere in valoare absoluta de la inceputul acestui portofoliu si una dintre cele mai mari pierderi daca luam considerare procentele scaderii.
Achizitia din Aprilie 2022
In Aprilie am urmat, din nou, planul pe care l-am setat acum mai bine de 3 ani cand am inceput portofoliul acesta. Am depus cei $500 USD pe care ii depun lunar si i-am investit conform alocarii pe care am hotarat-o acum ceva timp. Depunerea o fac automat si banii ajung in contul meu XTB fara probleme.
In aceasta luna am cumparat o singura actiune, la ETF-ul CSPX. Am platit pe actiunea aceasta suma de $466.09 USD si am cumparat actiunea cu datorita brokerului prin care investesc pune la dispozitia tuturor clientilor care au rulaj de pana in 100.000 USD pe luna (peste 99% din investitorii din Romania, as spune eu) aceasta optiune, de a cumpara actiuni fara comision.
Ganduri pentru viitor
Evolutia bursei este – si va fi mereu – o necunoscuta pentru investitori si speculatori. Acesta este primul lucru la care ma gandesc oricand vad pe cineva care isi pune problema aceasta pentru viitorul apropiat.
Pe termen lung insa nu am cum sa nu fiu increzator. Pe langa faptul ca istoria pietelor financiare arata ca sunt sanse mari sa am dreptate, o investitie pe termen lung in ETFuri asemanatoare cu cele din portofoliul meu public inseamna practic o investitie in cele mai mari economii ale lumii. Orice alt rezultat ar inseamna o scadere a economiei mondiale pe termen lung – lucru in care eu nu cred.
Am in vedere dezvoltarea tehnologica actuala dar si potentialul de dezvoltare al unor alte state cu economie emergenta sau chiar mai sarace. Exista deci si zone foarte dezvoltate care pot contribui la inovatie si dezvoltare tehnologica dar si zone unde exista potential suficient de crestere astfel incat, pe o perioada de timp cel putin medie trendul sa se mentina.
Daca discutam de viitorul apropiat lucrurile -asa cum am spus- sunt mult mai complicate. Sunt destule semne ca exista nesiguranta in multe aspecte ale vietii. Acesta nesiguranta este cel mai mare inamic al unui investitor, pe termen scurt. Cel mai recent exemplu il avem in Martie – Aprilie 2020 cand pietele au evoluat mai violent la nesiguranta decat la materializarea pericolului – Coronavirus/ Covid-19.
Din acest motiv sunt si eu prudent. Continui in Portofoliul Public cu investitiile lunare – depun lunar $500 USD si contruiesc acest portofoliu pentru pensie dar, in acelasi timp, ma orientez si spre construirea unui fond de investitii suplimentar, in cazul in care bursa in viitorul apropiat va scadea. Prefer sa vad aceasta scadere ca o posibilitate de investitie si nu ca pe o pierdere. Fac acest lucru pentru ca nu depind de acei bani si pentru ca, daca nu vand, pierdere este doar pe hartie si doar temporara – cred eu.
—
In acest articol am discutat despre evolutia Portofoliului Public in Aprilie 2022. Portofoliul public face parte din Nivelul 2 al Educatiei Financiare si sta la baza unei “pensionari” linistite.
Lasa-mi un comentariu cu parerea ta legata de acest articol si alatura-te comunitatii ““ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara. 🙂
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Ce parere ai despre investitiile pe bursa din Romania, mai ales acum ca vom plati mai putine taxe.
Este asta destul sa justifice investirea intr-o piata de frontiera? Vorbim de investitiile pe termen lung in compani value si ETF-ul BET Patria?
Salut,
Cum monitorizezi live price pentru IGLN? Nu reusesc deloc cu functia google finance.
Multumesc,
Salut,
Nu il monitorizez cu Google FInance. Il pun “de mana” in tabel.
Salut,
Ai un link de youtube sau altundeva pentru a genera graficele? Ma refer pentru metoda de calcul si functii. Sau calculezi totul manual?
Salut,
Sunt calculate intr-un Google Sheet.
Salut Stefan, si multumesc pentru blogul foarte informativ.
Am doua intrebari de curiozitate:
1) Spui la un moment dat ca ti-ai mutat portofoliul de la IB la XTB si le-ai “cerut celor de XTB sa introduca cateva ETFs pe care nu le aveau ei listate”… Functioneaza asa simplu? Daca eu urmaresc, sa zicem “SXLK”, pot sa le cer telefonic sa-l introduca si chiar vor incerca acest lucru?
2) Pe de alta parte, vad ca ai mers pe CSPX pe care il urmaresc si eu pentru a incepe pe XTB, dar gasesc si alternative, gen SPXP, VUAG/VUAA, IDUS. Diferenta pare sa fie ca unele ETF-uri au pret mult mai scazut per actiune ($70), in rest randament, TER aproximati identice. Ai un sfat de ce propui CSPX si nu alt fond, sau nu conteaza asa mult cat timp urmareste S&P500?
Multumesc.
Salut.
Sa le luam pe rand.
1. Poti sa le ceri, daca exista cerere suficienta vor introduce. NU este o garantie ca daca le ceri vor introduce dar sigur dar nu cere nimeni nu se vor introduce acele ETF-uri care te intereseaza.
2. Intr-adevar, au aparut mai multe ETF-uri care urmaresc acelasi indice. Trebuie sa ai grija la urmatoarele lucruri:
– sa fie in moneda in care iti doresti tu
– sa nu fie hedged (daca nu iti doresti asta)
– sa fie cu replicare fizica (sau cel putin sa stii daca nu sunt de felul asta)
– sa fie cu acumulare – sau cel putin sa stii care sunt implicatiile financiare daca in loc de acumulare platesc dividend
Personal nu sunt foarte incantat de CSPX in momentul de fata pentru ca este un ETF scump si imi este destul de greu uneori sa echilbirez bine portofoliul.
Mi-ai dat o idee de articol, merci frumos!