De ce am investit in metale pretioase (aur si argint)?| Portofoliu public

Aur si argint… metale pretioase!

Salut! Luna August abia a inceput dar deja am facut investitia pentru aceasta luna. In mod normal astept ceva mai multe zile pentru a face aceasta investitie dar in acesta luna nu a fost nevoie.

Principalul motiv pentru care nu a fost nevoie sa astept este ca aceasta investitie este cea care definitiveaza structura portofoliului meu public. Acum pot spune ca – cel putin pentru moment – structura portofoliului meu este completa.

In acest articol voi discuta despre ultimele doua investitii pe care le-am facut, care sunt motivele si care sunt asteptarile pentru care am facut aceste investitii.

Ce am cumparat in Iulie si August?

In primele zile de tranzactionare din August am cumparat actiuni la ETC-ul IGNL. Acesta este un ETC care urmareste pretul aurului. Este garantat cu linguri de aur in forma fizica. Am cumparat 13 actiuni la IGLN la pretul de $39.87 USD pe actiune.

Acest ETC este destul de asemanator cu cel in care am investit in Iulie 2020. Atunci am investit in ETC-ul ISLN care urmareste pretul argintului si este garantat cu lingouri de argint in forma fizica. Am cumparat 28 actiuni la pretul de $18.36 USD pe actiune.

Amandoua ETC-urile sunt garantate cu metalul fizic in care investesc. Pentru amandoua ETC-urile metalul respectiv este tinut in seif-ul bancii JPMorgan Chase Bank – sucursala Londra. Pentru fiecare dintre cele doua ETC-uri exista un raport care spune exact cat metal exista si da informatii destul de detaliate despre acest metal. Daca esti curios cum arata un astfel de raport il poti gasi aici pe cel pentru aur : https://emea-markets.jpmorgan.com/metalicsWebAppJanus/publicUnauthenticated/SGLNBARLIST.pdf

Merita investitia in metale pretioase?

Una dintre cele mai dese intrebari pe care le primesc este aceasta – “Merita investitia in metale pretioase?”. Raspunsul este – ca in cele mai multe cazuri – depinde.

Eu consider ca investitiile in metale pretioase se fac mai mult pentru pastrarea valorii / averii decat pentru cresterile reale pe care le aduc aceste metale in porfoliile celor care le detin.

Atunci cand am creat un portofoliu de investitii pe 20 ani pur si simplu nu am putut sa ignor faptul ca exista oricand posibilitatea ca aceste doua metale sa creasca foarte mult in valoare in perioada urmatoare.

Am luat in calcul atat perioada dificila prin care trecem acum dar mai ales perioada viitoare care este atat de incerta. Iti aduci aminte cum arata lumea in care traiai acum 20 ani? Nu stiu cum era lumea ta dar a mea era foarte diferita de cea de acum. Tehnologia s-a schimbat rapid si probabil suntem abia la inceputul acestei schimbari.

In aceste conditii consider ca in portofoliul meu care corespunde NIVELULUI DOI de educatie si investitii financiare trebuie sa adaug si metale pretioase.

In portofoliul meu privat – cel care corespunde NIVELULUI TREI – nu detin procente importante de investitii in metale pretioase. Motivul? Acel portofoliu a fost creat cu un alt nivel de risc asumat si cu alta perioada in minte. Pur si simplu scopurile sunt diferite si nu cred ca metalele pretioase au neaparat loc in acel portofoliu.

De ce am investit in aur? Mai ales la pretul actual?

Cred ca atat aurul cat si argintul sunt o modalitate corecta de a pastra valoarea intr-un portofoliu. Istoric ele se comporta bine in momente grele din punct de vedere economic. Pentru aceste lucruri sunt dispus sa renunt putin la cresterea agresiva pe care mi-o poate da o actiune individuala sau la cresterea liniara pe care o aduce un ETF intr-o perioada de avant economic.

Am investit in aur si argint pentru ca nu imi imaginez un portofoliu complet, construit pe 20 ani fara aceste doua metale. Rolul lor in portofoliul meu este sa atenueze miscarile bruste care pot aparea ca urmare a instabilitatii economice si mai ales ca urmare a inflatiei in urmatoarele doua decade.

Este adevarat ca am cumparat aur la cel mai mare pret din toate timpurile (istoric vorbind). Din punctul meu de vedere si avand in vedere motivele mele pentru aceasta achizitie nu conteaza ca in prezent avem cel mai mare pret din toate timpurile pentru aur.

In primul rand “cel mai mare pret” este doar un moment, un punct in istorie pana la viitorul “cel mai mare pret” – oricand va fi el. Nu suntem la cel mai mare pret din istorie, suntem la cel mai mare pret din istorie de pana acum. Nimic nu impiedica aurul sa creasca la valori ce depasesc pretul curent – mai ales ca orizontul de timp ales este de termen lung.

In al doilea rand, asa cum am mai spus, aurul nu este adus in portofoliu pentru a aduce crestere ci pentru a atenua diferite scaderi. Aceste doua masuri ma fac sa consider ca pretul actual pentru aur – desi mare in raport cu preturile inregistrate in trecut – nu este un impediment suficient pentru a-l nu-l adauga in portofoliul meu.

Am investit abia acum in cele doua metale pretioase pentru ca acum am avut banii necesari pentru a face acest lucru. Din fericire am reusit sa investesc in argint inainte ca el sa creasca semnificativ. Am investit $514 USD in argint in luna Iulie si ei valoreaza in acest moment $753.14 USD dupa o crestere de 46%. Ar fi fost cu siguranta mai bine sa investesc in aur inainte ca acesta sa creasca agresiv dar, in strategia mea de investitii, suma dedicata celor doua metale trebuie sa nu depasesca un procent rezonabil din totalul investitiilor mele.

Cati bani voi investi in metale pretioase?

Atunci cand am decis sa investesc in aur si argint mi-am propus ca suma investita sa nu fie mai mult de 10% din totalul banilor din cont. In acest sens mi-am propus inca de la inceput sa investesc in cele doua metale pretioase atunci cand ma voi apropia de 10.000 USD in cont – avand in vedere suma de $500 USD pe care o investesc lunar.

In prezent suma de bani investita in aceste doua metale totalizeaza 13.3% din contul meu – in principiu pentru ca argintul a crescut foarte mult dupa ce am cumparat eu. Nu este meritul meu ca a crescut argintul pe piata internationala dar nici nu pot sa spun ca ma supar 🙂 Sunt sigur ca vor fi momente cand metalele pretioase din conturile mele se vor mentine la peste 10% din totalul banilor din cont.

Acestea fiind spuse nu intentionez sa adaug foarte curand sume noi in aceste metale, in acest cont. Voi continua sa adaug bani in cont si ponderea lor va scadea – asta daca nu isi continua amandoua cresterea pe termen indelungat. Planuiesc sa mentin procentul de bani din cont investiti in metale pretioase la sub 10% din totalul banilor – undeva in jurul procentului de 5%.

Am observat ca metalele pretioase nasc mereu controverse atunci cand este vorba de investitii. Anumiti investitori sunt complet impotriva lor. Altii ii considera “Banii lui Dumnezeu” si singura moneda reala. Sunt curios sa-mi spui cum ii consideri tu, cum vezi tu rolul acestor metale intr-un cont si de ce. Lasa-mi un comentariu si spune-mi aceste lucruri 🙂

PS: Alatura-te comunitatii “Finante Personale“ pe Facebook pentru a face pasii necesari pentru educatia ta financiara.

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *